wat beginnersvragen

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

wat beginnersvragen

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
san :)
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Vr 12 Okt 2007, 11:28

wat beginnersvragen

Berichtdoor san :) » Vr 23 Jul 2010, 09:19

sinds een paar maanden zijn wij ook aan het barfen en uitproberen wat nu wel en niet handig is voor ons.

ik bestel een aantal kilo vleesbot, spiervlees en orgaan, uitgaande dat ze 50%vleesbot, 25 % spier en 15 % orgaan krijgen en verdeel dat in dagporties per hond (met ongeveer bovenstaande percentages).

al proberende kom ik soms ook dingen tegen waar ik bij twijfel.
nu heb ik konijnenschouders met voorpoten gekregen (karkassen waren er niet die ik besteld had).
ook de fazantkarkassen vielen nogal tegen met hakken, zat een behoorlijke ruggengraat in (ruim cm doorsnee)
geitenribben vond ik al te dik deze keer dus spiervlees er maar afgesneden en ribben weggegooid.
kalkoennekken (ipv eendnekken die op waren, zijn wel net zo groot als de eendnekken normaal.)

het valt dus soms nog wel tegen wat je krijgt en het bot is dan nog groter/dikker als verwacht.
kan ik de kalkoennekken, konijn en fazantkarkas gewoon geven? ik heb twee tibetaanse terriers welke al een aantal jaar vers krijgen en nu sinds een maand of drie barf?
bij de fazant leek het bot in de rug wel hol (iets van merg wat erin zit?)
ben nog steeds wel voorzichtig met wat ik ze geef, zit niet echt te wachten op iets wat ze niet verteren zouden kunnen.

ik hoop dat jullie mij wat adviezen kunnen geven
**Jolanda**
5-sterren
Berichten: 2130
Lid geworden op: Zo 07 Dec 2008, 17:33
Locatie: Sittard

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor **Jolanda** » Vr 23 Jul 2010, 11:58

Wanneer je twijfeld of bot te hard is of niet, zul je de botten de snoeischaartest moeten laten ondergaan :D
Dus gewoon even kijken of je het bot met een snoeischaar doorgeknipt krijgt, als dat lukt dan zijn de botten niet te hard. Je moet natuurlijk niet veel kracht hoeven te gebruiken, maar het hoeft ook niet te lijken alsof je een blaadje doorknipt.

Het is vrij logisch dat de kwaliteit wel eens verschild, ieder dier is anders en wanneer bijv een geit met 2maanden geslacht word heb je heel andere botten dan wanneer een geit met 6maanden geslacht word en dat geldt voor ieder dier.
Bedenk dat jouw leverancier ook afhankelijk is van zijn leverancier.
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8036
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor Borke » Vr 23 Jul 2010, 12:38

Mijn ervaring na ruim 5 jaar barfen is dat over het algemeen vleesbot verhoudingsgewijs vaak tegenvalt qua hoeveelheid vlees. Vaak zit er echt geen 50% vlees aan, dus daar reken ik tegenwoordig op. Zit er dan meer vlees aan dan is het mooi.
Ik koop dus de laatste jaren verhoudingsgewijs meer spiervlees in, helaas is dat duurder dan vleesbot, dat zij dan maar zo.
Geiten en lamsribben koop ik niet meer, het valt vaak tegen hoe dik en hard die ribben zijn. Van geit en lam koop ik dan spiervlees of orgaan, zodat ik die diersoort wel blijf voeren.
Bot is hier voornamelijk gevogelte met als grootste/hardste kalkoennek en dat gaat altijd goed.
Gebruikersavatar
san :)
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Vr 12 Okt 2007, 11:28

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor san :) » Vr 23 Jul 2010, 12:40

klopt ook hoor maar ben nog een beetje een muts daarin denk ik!
aan de ene kant wil ik ze alles laten proberen aan de andere kant ben ik soms ook wat overmoedig totdat ik zie wat ik besteld heb. heb nog niet echt altijd een idee wat ik me ergens bij voor moet stellen maar ja door ervaring leert men denk ik maar :biggrin2:
Gebruikersavatar
May Linn
5-sterren
Berichten: 2474
Lid geworden op: Za 16 Mei 2009, 10:08
Locatie: Roermond

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor May Linn » Vr 23 Jul 2010, 14:44

Ligt ook aan de constantheid van je leverancier.
Ik zoek meestal adresjes waar ik van opaan kan hoe hard het is en hoeveel er ong. op/aan zit en in overleg dingen vervangt zodat ik kan kiezen wat ik wil.
Zo bevatten bijna alle vleesbotten die ik hier heb liggen wel 50% of meer vlees, enkele niet maar omdat ik ook vleesbotten heb met wel 70-80% vlees is dat niet zo erg.

Geiten en lamsribben is altijd even kijken testen.
Ik moet zeggen dat zowel bij de IC als bij slagerij West de botten die krijg zacht zijn, mits ik om jonge dieren vraag natuurlijk.

Als de kalkoennekken net zo groot zijn als eendennekken zou ik ze wel voeren, ook de konijnenschouders zijn vaak prima te doen voor minder grote honden.
Fazant is even testen of je er met de snoeischaar doorheen komt, moet zeggen dat dat bij fazant hier altijd wel het geval is. Maar je kunt natuurlijk een erg grote treffen.
Gebruikersavatar
san :)
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Vr 12 Okt 2007, 11:28

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor san :) » Vr 23 Jul 2010, 16:22

bedankt!

denk dat ik ook eens op het menu van west en IC ga kijken. is ook nog eens in de buurt en zie je misschien wel van tevoren beter wat je meeneemt!

maar nu nog 1 vraagje. moet ik uitgaan van een botte snoeischaar of een scherpe (heb beide) klinkt heel dom maar wil het toch wel graag goed doen!
Gebruikersavatar
ulla
5-sterren
Berichten: 1961
Lid geworden op: Vr 27 Okt 2006, 19:26

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor ulla » Vr 23 Jul 2010, 19:12

Met een botte snoeischaar kan je denk ik geen takken snoeien,dus ik zou de scherpe nemen. ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: wat beginnersvragen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten