vetgehalte in het bloed

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Barfplaats

Robian
5-sterren
Berichten: 1216
Lid geworden op: Wo 10 Sep 2003, 12:00
Locatie: Overijssel

vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Robian » Do 29 Apr 2010, 22:28

Robbie heeft afgelopen week gekotst. Niets vreemds, dat gebeurd soms.
Maar omdat ik het braaksel wel heel vies vond ruiken (en ik ben heel wat gewend) heb ik hem voor de zekerheid na laten kijken en een bloedonderzoek laten doen.

Vandaag kreeg ik een telefoontje, de uitslagen waren binnen.
Bepaalde testen konden niet gedaan worden want het vet gehalte in het bloed was enorm hoog geweest.
Ze hadden daardoor de glucose in het bloed niet kunnen bepalen.
Er waren nog een aantal zaken hoog waaronder het aantal rode bloedlichaampjes.

De DA maakte zich vooral zorgen om het vet gehalte in het bloed.
Aanstaande maandag moet ik urine inleveren van Robbie en ik neem dan meteen de uitdraai van het laboratorium mee.

Heeft iemand ooit gehoord van een hoog vet gehalte in het bloed en wat dat zou kunnen veroorzaken?
De DA had het ook nog iets over de aansluiting van de gal op de lever? Dat zou ermee te maken kunnen hebben?
Er wordt nog een aanvullende test gedaan op het bloedmonster gedaan i.v.m. eventuele problemen met de lever.

Advies van de DA was om hem tijdelijk geen vette dingen te voeren.
Ik ga de eend en de vette vis dan maar even van het menu halen. Zijn er nog andere dingen die ik beter even niet kan geven?
Gebruikersavatar
*Dorothea*
5-sterren
Berichten: 7164
Lid geworden op: Wo 23 Nov 2005, 20:31
Locatie: berkhout
Contact:

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor *Dorothea* » Do 29 Apr 2010, 22:48

het kan ook duiden op andere problemen zoals bv Cushing of hypothyreoidie.
Fido
5-sterren
Berichten: 1947
Lid geworden op: Zo 15 Jan 2006, 12:32
Locatie: Heiloo
Contact:

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Fido » Do 29 Apr 2010, 22:52

Onze eigen hond heeft ook een keer enorm vetgehalte in het bloed gehad. Na het afdraaien leek er wel boter op te zitten ipv serum.
In eerste instantie hadden we ook iets van  :o maar toen we nadachten over zijn eten wisten we dat hij die twee dagen daarvoor veel en vet gegeten had (zowel Erwin als ik hadden hetzelfde uit de vriezer gehaald en we hebben hem toen bulk gegeven om hem daarna te laten vasten)
Robian
5-sterren
Berichten: 1216
Lid geworden op: Wo 10 Sep 2003, 12:00
Locatie: Overijssel

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Robian » Do 29 Apr 2010, 23:08

Robbie heeft de dag voor de bloed afname Sardientjes gehad. Het valt wel in de categorie vette vis  :g:

Als ik op cushing zoek dan zie ik niets van de symptomen bij Robbie.
Hij drinkt niet overmatig, plast normaal, is niet incontinent, eet normaal, verliest geen haar en heeft ook geen huidproblemen, verlies van spieren is ook niet echt het geval, hij heeft geen hangbuik en hijgt ook niet veel.
Ik denk dat ik dat eigenlijk wel uit kan sluiten.

hypothyreoidie oftewel een traag werkende schildklier dat sloot de DA eigenlijk al uit aan de telefoon.

Robbie oogt verder niet ziek. Hij heeft geen koorts, eet normaal, poept normaal, is vrolijk en wandelt nog lekker mee.
Het is geen jonge hond meer met 12 jaar maar voor zijn leeftijd doet hij het nog prima.
Gebruikersavatar
*Dorothea*
5-sterren
Berichten: 7164
Lid geworden op: Wo 23 Nov 2005, 20:31
Locatie: berkhout
Contact:

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor *Dorothea* » Vr 30 Apr 2010, 09:08

o kijk dat zijn die sardientjes hoor, mijn honden hebben ook wel eens een grote klont vet in hun bloed.
Hitam
5-sterren
Berichten: 5656
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Hitam » Vr 30 Apr 2010, 10:15

Honden op vers hebben dat vaker. Ze eten ook veel meer vet dan honden op brokken, die leven meer van koolhydraten.
Dus inderdaad even opletten vlak voor het onderzoek.
En als ze nuchter moeten zijn dan mobiliseren ze ook wat meer vet, dus daar kan het ook door komen.
pallas
5-sterren
Berichten: 3530
Lid geworden op: Zo 25 Dec 2005, 14:05

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor pallas » Vr 30 Apr 2010, 10:35

Goed om te weten. Didot wordt regelmatig geprikt voor zijn schildklier. Hij eet ook vrij vaak vette vis.
Gelukkig nog geen opmerkingen gehad over te veel vet in het bloed.
Wel veel rode bloedlichaampjes, maar dat komt vaker voor bij zwaar getrainde honden.
Robian
5-sterren
Berichten: 1216
Lid geworden op: Wo 10 Sep 2003, 12:00
Locatie: Overijssel

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Robian » Vr 30 Apr 2010, 17:07

Hitam schreef:Honden op vers hebben dat vaker. Ze eten ook veel meer vet dan honden op brokken, die leven meer van koolhydraten.
Dus inderdaad even opletten vlak voor het onderzoek.
En als ze nuchter moeten zijn dan mobiliseren ze ook wat meer vet, dus daar kan het ook door komen.


*Dorothea* schreef:o kijk dat zijn die sardientjes hoor, mijn honden hebben ook wel eens een grote klont vet in hun bloed.


Ok. Goed om te weten, de volgende keer dus geen sardientjes de dag voor een bloedonderzoek  :P

Ik hoop dat het idd aan de sardientjes ligt
Aankomende maandag kan ik de uitslag ophalen en dan weet ik ook wat er nog meer afweek.

Dank je wel voor de feedback. Ik voel me nu in ieder geval een stuk geruster. :-*
Gebruikersavatar
*Dorothea*
5-sterren
Berichten: 7164
Lid geworden op: Wo 23 Nov 2005, 20:31
Locatie: berkhout
Contact:

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor *Dorothea* » Vr 30 Apr 2010, 17:42

Robian schreef:Ok. Goed om te weten, de volgende keer dus geen sardientjes de dag voor een bloedonderzoek  :P

Ik hoop dat het idd aan de sardientjes ligt
Aankomende maandag kan ik de uitslag ophalen en dan weet ik ook wat er nog meer afweek.

Dank je wel voor de feedback. Ik voel me nu in ieder geval een stuk geruster. :-*




Tsja ik weet natuurlijk niet hoeveel er in zat, ik heb wel eens bloed gezien dat eruit zag als yokidrink. Daar was ook echt wat mee loos. Voor de zekerheid misschien nog een keer bloed af laten nemen als hij nuchter is?
Robian
5-sterren
Berichten: 1216
Lid geworden op: Wo 10 Sep 2003, 12:00
Locatie: Overijssel

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Robian » Vr 30 Apr 2010, 18:30

*Dorothea* schreef:Tsja ik weet natuurlijk niet hoeveel er in zat, ik heb wel eens bloed gezien dat eruit zag als yokidrink. Daar was ook echt wat mee loos. Voor de zekerheid misschien nog een keer bloed af laten nemen als hij nuchter is?


Daar zat ik zelf ook aan te denken.
Ik laat in ieder geval de urine maandag nakijken en ik zal de rest van de waardes hier ook neerzetten.
Robian
5-sterren
Berichten: 1216
Lid geworden op: Wo 10 Sep 2003, 12:00
Locatie: Overijssel

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Robian » Ma 03 Mei 2010, 15:43

De uitslagen heb ik binnen.
Ik heb ook de uitslagen van 31-7-2009 er nog even naast gelegd
       
                                31-7-2009          28-4-2010                referentie waarde 
Kidney
Urea                        11.4                  sample too lipemic    (3,5-8,9) mmol/l
Creatinine                41                    63                            (<124) umol/l
Sodium                    157                    143                          (140 - 155) mmol/l
Potassium                5,2                    4,8                            (3,6 - 5,8) mmol/l
Inorganic Phospate  1,1                    sample too lipemic    (0,7 - 1,6) mmol/l

Liver
Total Bilirubin            2,2                    12,8                        (<5,1) umol/l
ALT (GPT)                  66,1                  86,6                        (5 - 125) U/l
GGT                            10                    sample too lipemic  (<6) U/l
AST (GOT)                  54,3                  sample too lipemic  (15 - 120) U/l
GLDH                        <1                    sample too lipemic  (<9) U/l
Total protein            56                      66                            (52 - 77 ) g/l
Albumin                    34                      39                            (32 - 47) g/l
Globulin                    22                      28                            (15 - 35) g/l

Pancreas
Glucose                    3,3                    sample too lipemic    (3,0 - 5,6) mmol/l
a-amylase                452                    889                          (<3250) U/l
Lipase                      20                      69                            (<300) U/l
Cholesterol              1.0                    10,3                          (2,8 - 7,8) mmol/l
Fructosamine          287                    276                          (<390)  umol/l

Muscle
CPK                          256                  sample too lipemic    (<180) U/l
LDH                          242                  sample too lipemic    (<100) U/l
Calcium                    /                        2,29
Magnesium              /                        sample too lipemic    (2,0 - 3,0) mmol/l
Triglycerides            0,4                    24,2                        (0,6 - 1,1) mmol/l

Haemogram
Leukocytes              8,1                    13,3                        (6-12) G/l
Erythrocytes            7,65                  7,8                          (6-9) T/l
Haemoglobin          18,1                  16,6                        (15-19) g/dl
Packed cell volume  50                      59                          (38-55) %
MCV                        66                      75                          (60 - 77) fl
Hbe                        24                        21                          (17-23) pg
MCHC                      36                        28                          (31-35) g/dl
Thrombocytes        395                      744                        (150-500) G/l

Differential blood count
Basophils                  0                        0                            (0-1) %
Eosinophils              6                        3                          (0-6)%
Segm neurophils    69                      66                        (55-75) %
Lymphocytes          19                        24                        (12 - 30)%
Monocytes              6                          6                          (0-4) %
Basophils (abs)      0                          0
Eosinophils (abs)  470                      451                      (0-600) /ul
Segm neutrophils (abs)  5571          8811                    (3000-10000) /ul
Lymphocytes (abs)  1530                3172                    (1000-4000)/ul
Monocytes (abs)    477                    756                      (0-500) /ul
Atypical cells            0                        0
Anisocytosis            0                        0
Plychromasia            0                        0

De urine is nog nagekeken en daar kwamen geen rare waardes uit en ook de galzuren zijn nagekeken en daar niets vreemds.
Ik heb nu de afspraak staan dat ik volgende maand nog een keer een bloed analyse laat uitvoeren.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: vetgehalte in het bloed

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast