vraag over tumoren/lymfeklieren

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Barfplaats

qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Vr 13 Jun 2003, 11:50

afgelopen woensdag dus weer met qyan naar de dierenarts geweest.
dit keer niet voor diarree, maar lymfeklieren zo groot als een halve tennisbal.
de da hefet hierop meteen weefsel genomen en booed geprikt.
de da was erg bezorgd gezien de grootte van de lymfeklieren en we moeten ons op het ergste voor bereiden: ofwel een tumor ergens in zijn lichaam dat is uitgezaaid naar de lymfen, of lymfeklier kanker.
achteraf gezien hefet de da eigenlijk helemaal niet in de bek gekeken, maar gooide het meteen op een tumor, iets wat hij zelf geloof ik ook niet helemaal kon plaatsen.
zelf had ik het idee dat qyan een kouwtje had opgelopen, met speuren rook hij het spoor niet en kon niets vinden, zelfs zijn bak met vlees niet, ik dacht ook aan een oorontsteking, aangezien hij met zijn kop slaat en constant aan zijn oren krabbelt, hij heeft een oogontsteking.
de reactie van de da viel me woensdag nogal rauw op mijn dak en kan niet zeggen dat ik me top voel.

nu sinds gister is de linker lymfeklier zo klein als een erwt geworden, rechts is nog wel wat groot, maar daar is ene biopt uit genomen.
verder begint hij zijn eten weer te ruiken, niest niet meer, oogontsteking is weg aan het gaan (geen antibiotica gehad ofzo hoor)
ontlasting is nog steeds goed.

weet iemand wat van lymfeklieren af hier?
is het niet zo dat als het om een kwaadaardige tumor gaat of lymfekanker, dat de klieren dan niet slinken, maar juist misschien wel blijven groeien of in ieder geval de grootte blijven houden van wat ze waren.
maar niet kleiner worden lijkt me?
woensdag krijg ik de uitslag, doe me best om positief te blijven uiteraard, zeker voor qyan, maar probeer mezelf zeker niet in de maling te nemen.
ondanks dat er aan qyan niets te merken is, schijn kan bedriegen natuurlijk, maar van niets vragen wordt ik ook een beetje gek.

gr wendy en een poot van qyan
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Lizzy » Vr 13 Jun 2003, 12:34

Oh Wendy, wat een toestand..... Ik schrik me helemaal het APENZUUR hier!

Tja, ik ben (helaas) een beetje een expert op gebied van lymfeklieren en het vermoeden op lymfeklierkanker....

Goed, lymfeklieren kunnen opgezet raken door een ontsteking ergens in het lichaam. Dit kan zijn keelontsteking, maar ook een ontsteking ergens anders in het lichaam (de teen bijv). Meestal bevind de ontsteking zich wel rond het hoofd. Mijn vraag aan jou is: heeft jouw dierenarts ook de lymfeklieren elders in het lichaam gecontroleerd (liezen van achterpoten, in de holte van de voorpoten, etc.) en afwijkingen gevonden?

Maar, helaas kunnen lymfeklieren ook erg opgezet zijn door lymfeklierkanker. Jouw dierenarts heeft, als je het mij vraagt, wel een juiste beslissing genomen om er toch een biopt van te maken. Want, wanneer het lymfeklierkanker zou zijn (en God moge je daar voor behoeden), dan telt iedere seconde.... OK, het is misschien een beetje rigoreus om onmiddellijk te stellen dat dit lymfeklierkanker is...  Toch kan ik mij zijn vermoeden wel voorstellen... Lymfeklierkanker komt helaas vrij vaak voor bij honden.... En, niet bij alleen oudere honden....

Mocht de uitslag woensdag slecht zijn (en JEETJE, ik ga vanaf nu ontzettend voor jou duimen dat dit NIET het geval is), dan moet je niet gelijk wanhopen. De chemotherapieen die er tegenwoordig zijn (en dan praat ik over de chemotherapieen uit America) kunnen het leven van een hond verlengen met 2 tot wel 7 jaar. Er zijn zelfs honden genezen na de chemo en van ouderdom overleden. Er is (in mijn ogen) maar 1 echte goede dierenarts die gespecialiseerd is in kanker bij honden en dat is Johan de Vos van de Ottenhorst kliniek in Terneuzen. Hij heeft gelukkig diverse dierenartsen in Nederland opgeleid om hetzelfde te kunnen doen als hij zelf. Mocht de uitslag slecht zijn, laat jouw dierenarts je GEEN prednison voorschrijven! Neem onmiddellijk contact op met Johan. (ik bedoel het niet zo rot, je MOET NIKS!). Wanneer je namelijk prednison geeft aan de hond, dan kan de behandeling door Johan/een van zijn opgeleide artsen niet onmiddellijk gestart worden.... En, met stageren en chemo is haast geboden. Want (ik ga je dit toch vertellen - hoe hard het ook is, maar we moeten onze koppen niet in het zand steken): De vooruitzichten van lymfeklierkanker zonder chemo, zijn uitermate slecht... Zonder chemo overlijdt een hond binnen 4 tot 6 weken.....

Maar goed, dit was dus het slechte nieuws. Het goede nieuws is natuurlijk dat lymfeklieren waar kanker in zit meestal niet uit zichzelf weer kleiner worden. Natuurlijk is de andere kant nog dik, daar heeft hij in zitten peuteren....

Ik kan je daarnaast ook nog vertellen dat het niet persee zijn lymfeklieren hoeven te zijn. Want, ik had met Brutus precies hetzelfde. Die jongen van mij had ineens twee grote ballen in zijn nek. Wij naar de dierenarts en ook hij zei me "Oh Liz, ik ben bang dat hij lymfeklierkanker heeft". Er is een biopt van de klieren genomen. Voordat de uitslag er was, ben ik al met Johan de Vos gaan bellen. Wij hadden voor twee dagen later een afspraak met Arno ? in Gouda (opgeleid door Johan) om Brutus te laten stageren (dat betekend dat men met behulp van bloedonderzoeken, rontgenfoto's en echo's gaat bepalen waar de kanker zit en of het uitgezaaid is). Met dat we bij Arno de straat in reden, kregen we de uitslag van het biopt. Het bleek een speekselklier te zijn! Geen lymfeklier kanker!

We zijn nog bij Arno naar binnen gegaan en Arno vertelde ons toen dat het verschil tussen lymfe en speelselklieren bijna niet te voelen is. Hij zei ook tegen me "jouw hond krijgt zeker HEEEEEEL lekker te eten?". Want, hij maakt gewoon BAKKEN met speeksel aan terwijl ik zijn eten sta klaar te maken. De ene dag zijn de bobbels groter dan de andere dag. Arno heeft Brutus verder nog onderzocht en vond helaas een hartruis (nooit eerder geconstateerd). Ik bedoel maar....

Dus Wendy, wanhoop niet! Wacht de uitslag af... (of bel Johan de Vos alvast). Ik zal ontzettend voor je duimen dat jouw hond ergens een ontsteking heeft. Ik heb ook goede hoop, de klier is al kleiner geworden!!

Veel groetjes en veel sterkte, Lizzy
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Vr 13 Jun 2003, 22:36

hoi lizzy,
een juiste beslissing heeft hij zeker gemaakt, de vorige da had me vast en zeker weg gestuurd met een antibiotica kuurtje.
als de uitslag (en god laten we het hopen) goed blijkt te zijn, dan is het en geluk bij een ongeluk geweest, want dan hebben we in ieder geval ook die onderzoeken achter de rug.
en ook kan hij beter meteen het ergste zeggen, hoe klote het ook is en hoe ik me nu ook voel op het moment, mar dan ben je er in ieder geval op voor bereid, tenminste, voor zover je je voor kan bereiden.

de da heeft inderdaad meteen alle lymfeklieren gecontroleerd en eigenlijk over het hele lichaam gevoeld naar andere bulten.
links en rechts waren dus dik, en een bal op zijn wang die er al zit sinds hij ongeveer 3,5 maand is.
maar die bal maakte ik me niet zo ongerust over, de da ook niet, die bal zit gewoon los, maar ook daar hefet hij maar meteen een biopt van genomen.
inmiddels is de linkerklier nog kleiner geworden, en rechts gelukkig ook weer iets.
achter de linkerklier heb ik nu wel nog een bal gevoeld, maar ook die bal zit los.
het vreemde is, in de hoop op een ontsteking, ben ik colloidaal zilver gaan geven (was ik ook al aan het geven voor zijn oogontsteking). sinds ik dat ben gaan geven, eigenlijk woensdagavond al, begonnen de klieren sinds gister steeds iets kleiner te worden.

heb je voor mij het adres en telefoonnummer van johan de vos, voor het geval de uitslag slecht blijkt te zijn?
want inslapen wiger ik als het zo blijkt te zijn.
hij is te levenslustig, vol energie, al met al nog een prima kwaliteit van leven als je het zo wilt noemen.
zolang hij nog de kracht heeft om te vechten, vechten wij met hem mee.
hij hefet al die maanden met ellende gewoon doorgeleefd en gevochten, en eigenlijk in het nest al, dus nee, inslapen nooit.
de fokker hefet ook gevraagd of ik de uitslagen op wil sturen, hij gata hier ook mee naar zijn eigen da, ongeacht de uitslag goed of slecht is.
van dezelfde moeder van qyan, hefet ene pup uit een ander nest, een kwaadaardige tumor op zeer jonge leeftijd op de achterhoofdsknobbel gehad.
advies van hun eigen da was inslapen. de fokker hefet de hond toen terug genomen, mee naar zijn eigen da, en de hond leeft nog steeds en is toen al vrij snel herplaatst naar een nieuw gezin. geloof wel dat die hond wordt behandeld met prednison, aangezien de fokker het had over ontstekingswerende middelen.
heb verder ook het idee dat er kanker in qyan zijn bloedlijn voorkomt, zijn oma is dit jaar overleden aan darmkanker, nog een pup van gina, maar dan uit een ander nest, leeft dan nog wel, maar toch.
misschien ook wel het vermelden waard.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Lizzy » Vr 13 Jun 2003, 22:54

Hoi Wendy,

Het adres en telefoon nummer van de Ottenhorst Kliniek van Johan is:

"De Ottenhorst" kliniek voor gezelschapsdieren
Van Diemenstraat 83
4535 AR Terneuzen
tel. : 0115 / 619.628
fax : 0115 / 648.190

Ik ben blij te horen dat jouw fokker zo betrokken is. Dat is wel een warm en fijn gevoel voor je, neem ik aan... Ik denk dat kanker inderdaad meer kan voorkomen in de ene lijn dan in de andere. En, ik denk dat het inderdaad goed is om dat te vermelden en er bij stil te staan. Aan de andere kant: het hoeft natuurlijk niet! Het hoeft natuurlijk helemaal niet te betekenen dat jouw hond ook kanker heeft. In tegendeel. Ik vind het feit dat de bobbels geslonken zijn een heel goed teken. Dus, laten we blijven duimen!

Heel veel soorten kanker kunnen goed met prednison behandeld worden. In vele gevallen werkt dit levensverlengend. Helaas is dat in geval van lymfeklierkanker niet het geval. Dus, mocht de uitslag niet goed zijn (en jeetje, dit KAN GEWOON NIET!!!), laat je dan even geen medicijnen voorschrijven voordat je met een specialist hebt gesproken hoor....

Nou Wendy, wanhoop niet hoor. Ik zal aan jullie denken en BLIJVEN duimen.
Sterkte he. Groetjes, Lizzy
ine

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor ine » Vr 13 Jun 2003, 23:19

wendy, ik weet gewoon niet, wat ik moet zeggen om je te steunen!!
ik zal voor je duimen en hopen, dat alles met een sisser af zal lopen!!
ik denk aan jullie, heel veel sterkte voor de komende dagen!! dat wachten is zo erg!!
knuffels voor jou en quan!!
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Lizzy » Vr 13 Jun 2003, 23:23

Oh, de URL van de Ottenhorst is http://www.ottenhorst.nl
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Vr 13 Jun 2003, 23:24

hoi liz,
bedankt voor het adres, dit ga ik meteen aan een vriendin van mijn vader doorgeven.
mijn vader komt net thuis en de rottweiler van een vriendin van hem van 4 jaar had van de week dus ook opgezette lymfen, maar helaas door het hele lichaam.
misschien dat hun hier ook nog baat bij kunnen hebben.

maandag bel ik eerst de da of de uitslag misschien al binnen is, want het zou 3 tot 5 dagen duren.
maar ik kan maandag inderdaad alvast even de ottehorst bellen.
in jouw verhaal had je het ook over gouda, dat zou in het ergste geval, natuurlijk wel wat dichterbij zijn, zeker voor de vrienden van mijn vader, voor mij overigens ook.
nu maakt het me niet zoveel uit hoever ik moet rijden, maar als het dichterbij kan.
of verwijst de ottehorst je naar iets dichterbij?
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Vr 13 Jun 2003, 23:29

hoi ine,

bedankt voor de steun!!!
ik weet zelf ook niet goed wat ik er van moet zeggen hoor, tsja, dat ik het niet kan geloven en het niet wil geoven, maar meer op het moment ook niet.
wachten duurt heel lang, maar gezien het feit dat qyan zich kerngezond en uiterst levendig gedraagt, heb ik gelukkig mijn handen vol aan hem en verder weinig kans en tijd om er bij stil te staan.
woensdag was ik echt een wrak, maar tegenover qyan kan ik me ook niet zo gedragen. na een flinke boswandeling was ik enigzins bij getrokken, maar de schrik blijft.
het blijft afwachten en hopen op goed nieuws
Ivonne
5-sterren
Berichten: 1894
Lid geworden op: Zo 25 Mei 2003, 12:04

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Ivonne » Vr 13 Jun 2003, 23:40

Hoi Wendy,

Ik lees net in de gauwigheid jouw bericht over Quan.... oei, oei, oei, wat een zorgen.

Ik hoop van ganser harte dat de uitslag van het onderzoek heel erg mee gaat vallen.

Ivonne
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Lizzy » Za 14 Jun 2003, 11:03

hoi liz,
bedankt voor het adres, dit ga ik meteen aan een vriendin van mijn vader doorgeven.
mijn vader komt net thuis en de rottweiler van een vriendin van hem van 4 jaar had van de week dus ook opgezette lymfen, maar helaas door het hele lichaam.
misschien dat hun hier ook nog baat bij kunnen hebben.

maandag bel ik eerst de da of de uitslag misschien al binnen is, want het zou 3 tot 5 dagen duren.
maar ik kan maandag inderdaad alvast even de ottehorst bellen.
in jouw verhaal had je het ook over gouda, dat zou in het ergste geval, natuurlijk wel wat dichterbij zijn, zeker voor de vrienden van mijn vader, voor mij overigens ook.
nu maakt het me niet zoveel uit hoever ik moet rijden, maar als het dichterbij kan.
of verwijst de ottehorst je naar iets dichterbij?




Hoi Wendy, ik geloof dat dat van de situatie afhangt, maar volgens mij heef Johan nu meerdere dierenartsen opgeleid door het hele land. En, je zou dus naar een adres kunnen vragen dat dichter in de buurt bij jou en ook bij de vrienden van jouw vader ligt... Ik denk dat je het beste gewoon even kunt overleggen...?
Groetjes en sterkte, Lizzy
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Za 14 Jun 2003, 15:12

gaan we regelen.
nog bedankt he!!!

gr wendy
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Zo 15 Jun 2003, 00:22

lizzy, heb nog een vraag.
bij die hond van die vriendin van mijn vader is het dus met 99% zeker dat het lymfekanker is.
nu willen ze de hond volgende week laten enten, lijkt me toch niet het beste wat je nu kunt doen?

en dan nog een vraag.
het kon bij qyan dacht ik (weet door de schrik ook niet meer alles wat de da hefet gezegd) ook wijzen op een tumor ergens anders in het lichaam, waardoor de lymfen zo vergroot waren.
zouden die lymfeklieren dan ook weer slinken, dan toch ook niet.
de linkerklier is vandaga weer iets kleiner geworden, rechts nog niet echt veel, maar inderdaad, dara is de naald in gegaan.
mijn moeder hefet ooit ene goedaardige tumor gehad, waarbij ze dus ook een bal in haar hals had waar je u tegen zegt. maar die bal werd echt pas kleiner toen de tumor verwijderd was.
hoopvol denken, maar je moet toch wat, wachten duurt erg lang.
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor qyan » Zo 15 Jun 2003, 00:44

nee, dacht het al, maar kan het ze niet wijs maken omdat de da ook hefet gezegd tegen hun dat de hond volgende week geent moet worden.
qyan moet ook in augustus, mooi niet, eerst maar eens helemaal gezond worden en dan voor de laatste keer een enting, moet geloof ik nog he met het 1 jaar?

ordell, flink door blijven duimen he, ookal worden ze pimpel paars ;D
Ink

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Ink » Zo 15 Jun 2003, 00:44

Owowowow Wendy, en ik laatst nog maar zeggen dat ik blij was dat het nu eindelijk beter ging ...
Ik hoop dat het helemaal goed gaat komen. Doe Qyan maar een aai over z'n bol van Sam en mij.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60621
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Lizzy » Zo 15 Jun 2003, 11:44

lizzy, heb nog een vraag.
bij die hond van die vriendin van mijn vader is het dus met 99% zeker dat het lymfekanker is.
nu willen ze de hond volgende week laten enten, lijkt me toch niet het beste wat je nu kunt doen?

en dan nog een vraag.
het kon bij qyan dacht ik (weet door de schrik ook niet meer alles wat de da hefet gezegd) ook wijzen op een tumor ergens anders in het lichaam, waardoor de lymfen zo vergroot waren.
zouden die lymfeklieren dan ook weer slinken, dan toch ook niet.
de linkerklier is vandaga weer iets kleiner geworden, rechts nog niet echt veel, maar inderdaad, dara is de naald in gegaan.
mijn moeder hefet ooit ene goedaardige tumor gehad, waarbij ze dus ook een bal in haar hals had waar je u tegen zegt. maar die bal werd echt pas kleiner toen de tumor verwijderd was.
hoopvol denken, maar je moet toch wat, wachten duurt erg lang.


Hoi Wendy, vaccinaties mogen ALLEEN gegeven worden aan honden die helemaal gezond zijn. Een hond die opgezette lymfeklieren heeft (of dit nu kanker is of een ontsteking ergens in het lichaam) mag NIET geent worden!!! Beslist niet! En, een dierenarts moet dit weten, want dit staat ook op de bijsluiter van het vaccin. Jammer toch dat de meeste dierenartsen daar geen boodschap aan hebben....

Dan over de tumor ergens anders in het lichaam... Ik veronderstel dat dat mogelijk is. Maar, ik zie niet helemaal direct waarom het in alle gevallen kanker zou moeten betekenen bij jouw hond. Heeft de dierenarts geen ontsteking of virus of bacterie geopperd? Een lymfeklier kan zelfs opgezet zijn door een ontsteking in de lymfeklier zelf (door bijv. een bacterie). Met andere woorden: ik denk dat er meerdere redenen mogelijk zijn en het feit dat de klieren minder opgezet zijn (slinken), blijf ik een goed teken vinden. Maar goed, natuurlijk ben ik geen arts...

Groetjes, Lizzy
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: vraag over tumoren/lymfeklieren

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast