HCM of iets anders?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

HCM of iets anders?

Berichtdoor Barfplaats

roosje5
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 12 Jan 2010, 19:40

HCM of iets anders?

Berichtdoor roosje5 » Di 26 Jan 2010, 20:23

Ik heb mijn probleem al op een ander forum voorgelegd en daar werd me verteld dat ik hier misschien nuttige info weg kon halen, dus vandaar dat ik het ook aan jullie wil voorleggen.

3 maanden geleden hebben we Rosa uit het asiel gehaald. Rosa heeft een geschatte leeftijd van 3,5 en is het asiel binnengekomen als zwervertje na een aanrijding. Vanaf de eerste dag dat ze bij ons was was ze erg benauwd en ze nieste ook heel veel. Na contact met het asiel kregen we te horen dat ze niet benauwd was maar dat ze alleen een bijgeluid produceerde bij het ademen. Voor het niezen zijn we bij de asieldierenarts geweest die een kuur tegen niesziekte heeft meegegeven. Omdat het niezen maar niet overging zijn we naar een paar weken naar onze eigen dierenarts gegaan die constateerde dat ze wel degelijk benauwd was. Onze dierenarts dacht dat het misschien een zwelling in haar neus kon zijn (poliep of tumor) dus ze heeft hier prednison voor meegekregen (om te kijken of dit aan zou slaan). Het was de bedoeling dat ze zou afbouwen van 1 pil per dag naar een halve pil om de dag. Eerst leek het te werken maar zodra ik van 1 pil per dag naar 1 pil om de dag ging, ging het weer helemaal mis. Ook begon ze sinds de prednison naar me te slaan als ik aan haar heupen zat, terwijl ze dat nog nooit had gedaan. En ze ging opeens met haar staart spelen, ik vond het eerst maar verstrooid gedrag. Veel later viel me pas op dat ze een spastisch trekje in haar staart heeft. Het is een hele ongecontroleerde beweging waar ze zelf soms ook verbaasd naar zit te kijken.
Omdat de prednison niet meer aansloeg ben ik terug gegaan naar de dierenarts. Die zei dat ik dan maar op die veel hogere dosis van 1 pil per dag moest blijven. Ze heeft ook naar haar heupen gekeken en daar was niks mis mee. Omdat Rosa op dat moment ook behoorlijk benauwd was door de stress heeft de da haar ook een prednisoninjectie gegeven, en ik moest zelf weer verder gaan met de pillen. Toen ik thuiskwam had ik niet het idee dat die injectie geholpen had en ook na een paar dagen pillen zag ik nog geen verbetering. Daarom heb ik besloten dat ik helemaal van de prednison al wilde, zeker omdat het rotspul met ernstige bijwerkingen is. Dus heel langzaam afgebouwd en ze is er nu vanaf.
Omdat ik niet het idee had dat ik op deze manier verder zou komen ben ik naar een aantal specialisten gaan mailen om te kijken wat die ervan dachten. Van twee specialisten heb ik mail terug gekregen. Ze dachten beide dat het sowieso geen schade was wat ze van de aanrijding heeft overgehouden en ook dachten ze allebei niet aan een tumor, omdat ze daar te jong voor is. De ene dacht dat het waarschijnlijk astma zou zijn en de ander dacht aan een schimmel/virus/bacterie in haar neus.
Op een gegeven moment ging ze een soort van kokhalzen. Ik dacht dat ze ging overgeven maar er kwam niks uit, behalve vreemde geluiden. En ik hoorde aan haar ademhaling dat ze steeds benauwder werd. Dit duurde een minuut ofzo en was toen weer over. (dit is later nog een aantal keer gebeurd) Diezelfde avond had ze een moment dat ze heel even compleet verstijfde, ik had het idee dat ze zo dood neer zou vallen. Hierdoor vroeg ik me af of het niet iets met haar hart zou kunnen zijn, zo kom ik bij HCM. Ook had ik het idee dat ze was afgevallen en ze ging ook inderdaad opeens minder naar de kattenbak. Een paar dagen later wilde ze opeens helemaal niks meer eten. Gelukkig wilde ze een dag later al wel weer een klein beetje eten, dus ik ben haar gaan volstoppen met alles wat ze maar lekker vind om te zorgen dat ze maar genoeg binnenkreeg. Na een paar dagen goed verwennen ging ze eindelijk weer regelmatig naar de kattenbak. Wel minder dan eerst maar in ieder geval weer dagelijks. Nu valt het me de laatste dagen op dat ze moeite lijkt te hebben om naar de kattenbak te gaan. Als ze erop zit hoor je haar soms heel benauwd worden en ze loopt er ook vaak heen om dan toch maar niet erop te gaan.

Ik weet dat het een heel erg lang verhaal is, maar ik wil het gewoon zo gedetailleerd mogelijk vertellen. Ik vroeg me af of er mensen zijn met een kat met HCM die hier dingen in herkennen.
Of als iemand een idee heeft wat het anders zou kunnen zijn hoor ik het natuurlijk ook graag.

Ik denk dat het HCM zou kunnen zijn omdat ze dus heel benauwd is, minder is gaan eten, oja, en ik zie haar steeds vaker door haar bek ademen. Ook heb ik gelezen dat het aangeboren is en vaak zichtbaar word bij katten van een jaar of 2/3. En dat er door een slechte doorbloeding uiteindelijk koude/verlamde achterpoten kunnen onstaan, ik vroeg me af of die slechte doorbloeding ook kan zorgen voor die spastische staart, het niet aan haar heupen mogen zitten en het moeite hebben met poepen/plassen? (omdat dat allemaal 'achter' zit) En prednison kan HCM bevorderen, sinds de prednison heeft ze die problemen met heupen/staart opeens.

Ik weet dat ik een echo zou moeten laten maken om zeker te weten of het echt HCM is, maar omdat ik al zoveel verschillende dingen voorbij heb horen komen (tumor, astma, schimmel, HCM) wil ik graag eerst horen hoe andere mensen er over denken. Iedereen zegt dat het iets anders is. (anders kan ik alles wel laten onderzoeken zonder misschien ook maar een steek verder te komen) En ik heb gelezen dat stress bij HCMkatten al kan zorgen voor een hartaanval, alleen de straat oversteken zorgt al voor zoveel stress dat mevrouw haar mand onder poept en plast, en dan hebben we de autorit naar de specialist nog niet eens gehad. Dus ik durf het niet echt aan.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor flin » Wo 27 Jan 2010, 15:18

Hai en welkom

wat een rotsituatie...

'k kan je maar 1 ding aanraden:
  meten = weten

zo doorsukkelen en gissen, wordt niemand beter van  ;)

  succes
Limpy
5-sterren
Berichten: 2400
Lid geworden op: Wo 13 Jan 2010, 12:17
Locatie: Amsterdam

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor Limpy » Wo 27 Jan 2010, 19:40

Als ik jou was zou ik accuut naar de DA gaan en een hart-echo aanvragen,HCM valt alleen aan te tonen met een echo!
Als je er op tijd bij bent valt het leed nog wat te verzachten met medicatie (fortekor o.i.d. en vochtafdrijvers) en kan een kat er best 9 jr mee worden....

Ik heb zelf 2½ jr geleden een kater op 6½ jarige leeftijd verloren aan HCM verloren omdat ik er niet op tijd bij was want meneer had ondanks hartruisje nooit lichamelijke klachten, toen de HCM uiteindelijk gediagnoseerd werd heeft hij het er met medicijnen nog 6 mnd heel goed op gedaan totdat er een bloedprop naar z´n poot schoot en hij helaas overleed.... :'(

Ga dus naar je DA om zeker te weten wat er met je kat aan de hand is, gewoon binnestebuiten laten keren.
Adriana+Mo
1-ster
Berichten: 47
Lid geworden op: Ma 01 Sep 2008, 09:35

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor Adriana+Mo » Do 28 Jan 2010, 07:21

hoi Roosje, k vroeg me al af hoe het met jullie was, maar niet echt veel beter dan voorheen. k vrees dat er niks anders opzit dan nog een keer met haar in open transportmand naar een da die goed onderzoek doet op basis van wat je inmiddels hebt uitgevonden en op basis van de ziekte- en behandelgeschiedenis. en ik weet dat je bang bent dat ze daar zoveel stress van krijgt dat ze dat niet overleeft. maar ze overleeft niet onderzoeken/behandelen waarsch ook niet en je hebt weinig keus denk ik. duim voor jullie en wens je succes en hoop dat het meevalt.
roosje5
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Di 12 Jan 2010, 19:40

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor roosje5 » Do 28 Jan 2010, 08:22

Dankje voor je welkom.

Een rotsituatie is het zeker, vanaf dag 1 dat ze bij ons gaat het gewoon al niet goed met haar en het lijkt alleen maar steeds erger te worden. Het probleem is alleen dat er steeds meer vage symptomen bij komen waar allemaal niet echt een verband tussen lijkt te zitten. En ja, dan ga je inderdaad gissen naar wat het kan zijn. Ik weet dat het het beste is om dingen te laten onderzoeken, maar ik wil dan wel weten of ik in de goede richting zoek. En daarom vroeg ik me dus af of er mensen zijn die iets in haar symptomen herkennen, die me kunnen vertellen of ik inderdaad in de goede richting zoek.

En ik vraag me onderhand af of ik niet degene ben die gek wordt, volgens m'n vriend gaat het allemaal heel erg goed met Rosa en is er niks met haar aan de hand. Ik zou te overbezorgd zijn hij wil me dan ook niet naar de dierenarts hebben, nergens voor nodig.  ::) Verbeeld ik me nou dat ze afvalt of ziet hij het gewoon niet?  ???  Krijg ik inderdaad meppen van haar omdat ik teveel aan haar pluk zoals hij denkt, of komt het omdat ze ergens last van heeft zoals ik denk?

Ik heb trouwens ergens gelezen dat een kat met HCM zonder symptomen met medicijnen inderdaad nog wel iets van 6 jaar kan leven. Als een kat al wel symptomen heeft is het "aanzienlijk korter". Als ze dus inderdaad HCM heeft zou ze niet heel erg lang meer te leven hebben. Is het dan wel verstandig om met haar een trip naar de dichtsbijzijnde specialist te maken, die 40 km verderop zit, terwijl de auto Rosa enorm veel stress oplevert en dat niet goed voor haar hart zou zijn, maar zodat er wel een echo gemaakt kan worden. Of is het dan beter om naar onze eigen dierenarts te gaan (overkant straat) om te overleggen of het inderdaad HCM kan zijn, die kan luisteren of ze last heeft van hartruis en dan eventueel te proberen of fortekor en vochtafdrijvers zorgen dat het inderdaad beter met haar gaat?

Ik wil gewoon het beste voor m'n meissie, maar ik weet gewoon niet meer wat het beste is.
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Do 28 Jan 2010, 11:35

Als je wilt weten of ze afvalt zou ik gaan wegen. Dan heb je iig goeie gegevens.
En mijn ervaring is dat de meeste eigenaren heel goed zien als er iets niet in orde is met hun dier, ook als ze er niet precies de vinger op kunnen leggen. Juist die subtiele dingen zie je als betrokken eigenaar het beste. Ik zou altijd op m'n gevoel afgaan.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: HCM of iets anders?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast