Patella luxatie zonder opereren

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Barfplaats

Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Di 22 Sep 2009, 16:42

Kitje had als pupje al een soort huppeltje. Diverse d.a.'s vonden het niet ernstig genoeg dus ik liet het zo. Nu is ze bijna zeven en de laatste tijd werd dat huppeltje-af-en-toe een flink optrekken van de achterpoot bij elke stap zodra ze iets sneller ging lopen.

Dus foto's laten maken: p.l. met beginnende artrose. De dienstdoende d.a. dacht dat de specialist wel opereren zou aanraden want het andere pootje was ook niet sterk en daar zou ze dus steeds meer op gaan steunen.

Thuisgekomen ben ik de dingen op een rijtje gaan zetten: zware, kostbare operatie, maar daar zou ik mee kunnen leven. Het grootste bezwaar was echter de wekenlange benchrusttijd die zou volgen. Dat zou ik levendige, nieuwsgierige Kitje nooit kunnen aandoen. Ik besloot dat ze nu al bijna zeven was en de kans aanzienlijk was dat ze er gewoon oud mee zou worden. Ik zou haar glucobest gaan geven en de wandelingen beperkt houden.

Nu is dat bijna twee maanden geleden en de metamorfose is ongelooflijk. Waar eerder elke willekeurige voorbijganger zowat vroeg wat dat hondje mankeerde, moet je nu echt weten dat ze wat heeft om het te kunnen zien. Ze loopt zo'n stuk beter dat ik me bijna niet kan voorstellen dat het puur de glucobest is die dat heeft gedaan. Toch is het zo en ik ben er superblij mee  :)
nikèdog2000
5-sterren
Berichten: 2655
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 19:16
Locatie: woubrugge

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor nikèdog2000 » Di 22 Sep 2009, 16:46

wat fijn dat ze beter loopt
ik hoop dat het zo blijft
Do

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Do » Wo 23 Sep 2009, 09:22

mag ik vragen om welke gradatie het gaat?
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Wo 23 Sep 2009, 13:44

Do schreef:mag ik vragen om welke gradatie het gaat?


Dat heeft de arts niet gezegd. De specialist was op vakantie en zou mij terugbellen maar dat heeft hij nooit gedaan. En ik heb het erbij gelaten. Ik denk zelf tweede gradatie; ik meen althans dat er drie gradaties zijn?
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Wo 23 Sep 2009, 19:51

Vier gradaties dus! Het is twijfelachtig: twee of drie.
Bij gewoon lopen was er niets aan de hand. Ging ze daarentegen zelfs maar licht draven, dan trok ze bij elke pas haar achterpootje half op om te corrigeren. Ze liep dus eigenlijk continu te huppelen. Bij nader inzien: afgaand op de info per gradatie, kies ik toch voor twee.
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 25569
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Angelique » Wo 23 Sep 2009, 21:20

Nou sorry hoor...leuk verhaal voor het AMTM-forum. Zelf "even" een PL kwalicificeren op 2 en dat zou je opgelost hebben met een glucopoedertje.  :biggrin2: :biggrin2:
Gebruikersavatar
Sher
5-sterren
Berichten: 1384
Lid geworden op: Vr 24 Aug 2007, 13:15

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Sher » Wo 23 Sep 2009, 21:39

Tilly heeft graad drie en aan haar lopen kun je niets zien. Ik kan me voorstellen dat er iets pijnstillends in glucobest zit? Het is volgens mij de artrose die voor pijnklachten zorgt en ik weet niet of artrose weg kan gaan door glucobest.  :-\
danielle1980
5-sterren
Berichten: 4331
Lid geworden op: Zo 09 Mei 2004, 22:50
Locatie: Loerbeek
Contact:

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor danielle1980 » Wo 23 Sep 2009, 22:03

ik vind het wel beetje raar verhaal.

tenallereerst pl en de graad controleer je NIET door een foto maar door te voelen, zal mooie da zijn geweest :-X

een hond die pl heeft hoeft idd niet altijd geopereerd te worden, maar zodra de graad hoger word is dat wel aan te raden.
als je echt wilt weten welke graad moet je naar een specialist toe gaan en niet door zomaar dierenarts laten doen :-X en zeker zelf niet gokken.

een goede bespieren en medicatie kan veel goeds doen, waardoor de patella goed op de plek blijft zitten, maar in erge gevallen zal dat echt geen wonderoplossing zijn :-\

en ookal ben ik cb verkooppunt ik geloof niet dat glucobest dit voor een hond kan doen met pl, ja ik denk dat artrose klachten minder worden, maar pl klachten....nee.

buiten dat vind ik het erg jammer dat een hond die pl in zulke mate heeft dat ze er dus last van zou hebben vanaf pup af aan niet gewoon geopereerd word, want pl is een zeer pijnlijke aandoening.
aangezien jou hond telkens last ervan heeft als hij gaat 'draven' snap ik niet dat je dan niet laat opereren maar de hond met probleem laat rondlopen. ???

ik hoop niet dat mensen met een hond met pl nu gaan geloven dat een poedertje de pl gaat verhelpen :-X

aangezien je minder wandelt zal de hond idd minder pijn hebben want op die manier doet de hond niet steeds de patella luxeren :-X
Laatst gewijzigd door danielle1980 op Wo 23 Sep 2009, 22:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Do 24 Sep 2009, 07:25

Lieve mensen, bedankt voor jullie kritische noten. Laten we het erop houden dat Kitje geen pijn heeft, nooit gehad (en ik ken mijn hondje, geloof me, kleinzerig als ze is), dat de d.a. wel degelijk uitgebreid heeft gevoeld, dat de glucobest niet meteen werkte maar pas na een aantal weken dus dat dat van die pijnstiller niet opgaat, dat ik haar sowieso niet zou hebben laten opereren (zie eerste post), dat een operatie bij p.l. niet altijd de voorkeur heeft, dat ik niet zomaar een bot van mijn hondje zal laten doorzagen en een pin erdoor laat doen, dat ik haar NOOIT zes weken lang hele dagen in een bench zal stoppen (tenzij in levensgevaar), dat mijn hondje altijd blij en vrolijk is geweest en dat ook nu nog is, dat ik zeker nog wel loop maar niet dagelijks urenlang, dat ik nog steeds erg blij ben met de werking van glucobest en dat ik het eenieder aan zal raden niet klakkeloos het advies van de d.a. op te volgen.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Do 24 Sep 2009, 07:27

Sher schreef:Tilly heeft graad drie en aan haar lopen kun je niets zien. Ik kan me voorstellen dat er iets pijnstillends in glucobest zit? Het is volgens mij de artrose die voor pijnklachten zorgt en ik weet niet of artrose weg kan gaan door glucobest.  :-\


Nu ben ik even nieuwsgierig waarom jij niet voor opereren kiest? Of ben je nog in het overwegingsproces?
danielle1980
5-sterren
Berichten: 4331
Lid geworden op: Zo 09 Mei 2004, 22:50
Locatie: Loerbeek
Contact:

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor danielle1980 » Do 24 Sep 2009, 09:13

Anna Penta schreef:Lieve mensen, bedankt voor jullie kritische noten. Laten we het erop houden dat Kitje geen pijn heeft, nooit gehad (en ik ken mijn hondje, geloof me, kleinzerig als ze is), dat de d.a. wel degelijk uitgebreid heeft gevoeld, dat de glucobest niet meteen werkte maar pas na een aantal weken dus dat dat van die pijnstiller niet opgaat, dat ik haar sowieso niet zou hebben laten opereren (zie eerste post), dat een operatie bij p.l. niet altijd de voorkeur heeft, dat ik niet zomaar een bot van mijn hondje zal laten doorzagen en een pin erdoor laat doen, dat ik haar NOOIT zes weken lang hele dagen in een bench zal stoppen (tenzij in levensgevaar), dat mijn hondje altijd blij en vrolijk is geweest en dat ook nu nog is, dat ik zeker nog wel loop maar niet dagelijks urenlang, dat ik nog steeds erg blij ben met de werking van glucobest en dat ik het eenieder aan zal raden niet klakkeloos het advies van de d.a. op te volgen.


onzin dat geloof ik niet, zoals jij je eerste verhaal schrijft en zoals je het lopen beschrijft, moet de hond pijn hebben, anders overdrijf je!
dat de hond het misschien niet toont volgens jou is omdat de hond vanaf pup helaas dus niets anders is gewend en ermee heeft leren leven.

en geloof me helaas heeft mijn ras meer pl dan er gewenst is, het is zelfs groot probleem, dus weet er redelijk wat vanaf.

en nee je moet een gewone da ook niet zomaar geloven, meer dan de helft heeft er geen verstand van en duwen er uit lompheid zelf uit.
je moet naar een orthopeet of da gaan die uitgebreidde ervaring heeft met pl.
en dat advies dus zeker wel ten harte nemen.

maar laten we hopen dat er verder niemand is die geloofd zoals jij dat een wondermiddeltje pl zou oplossen :-X
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Do 24 Sep 2009, 09:35

Beste Danielle, dit wordt best lastig discussiëren zo. Ik ben geen expert, heb verder geen specifieke ervaring met pl dus kan mijn verhaal niet met 'krachttermen' onderbouwen. Ik kan slechts mijn ervaringen beschrijven:
- Kitje heeft nooit pijn gehad, en dit is zelfs gecontroleerd door de d.a., die dat heeft bevestigd. Voor mij heel belangrijk, want daar ligt de grens. Zonder pijn is er meer mogelijk dan met pijn.
- Ik heb niet overdreven, tot voor kort trok ze haar pootje bij elke stap in looppas half op. En nu nog maar heel licht.
- Ik heb goed geluisterd naar de d.a., die toch wel kennis van zaken leek te hebben, en heb mijn eigen conclusie getrokken: geen operatie, minder lange wandelingen en glucobest. Nooit verwacht dat dat zo'n effect zou hebben.

Mocht het je verder nog heel erg interesseren, dan wil ik wel contact opnemen met de specialist van de praktijk, hem vragen de foto te analyseren en mijn verhaal uit de doeken doen. Maar alleen als je het echt graag wilt, want zelf heb ik er vrede mee  ;)
danielle1980
5-sterren
Berichten: 4331
Lid geworden op: Zo 09 Mei 2004, 22:50
Locatie: Loerbeek
Contact:

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor danielle1980 » Do 24 Sep 2009, 09:47

laat maar zitten je luisterd niet namelijk.
want hoezo de foto analyseren.
patella kun je niet op een foto zien dus valt er niets te analyseren, een specialist zegt dat je die in de vuilnisbak kan gooien, dat die weggegooid geld is voor pl en hij de hond wil VOELEN.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Anna Penta » Do 24 Sep 2009, 09:58

danielle1980 schreef:laat maar zitten je luisterd niet namelijk.
want hoezo de foto analyseren.
patella kun je niet op een foto zien dus valt er niets te analyseren, een specialist zegt dat je die in de vuilnisbak kan gooien, dat die weggegooid geld is voor pl en hij de hond wil VOELEN.Maar de d.a. heeft toch gevoeld? Heb ik eerder al gezegd. En aan de foto kun je wel degelijk veel zien, zoals hoe de poten er in hun geheel uitzien en wat je op termijn kunt verwachten. Dat heeft de d.a. ook uitgelegd, waarna ik een, voor mij, weloverwogen beslissing heb genomen. Ik ben in elk geval blij dat hij beginnende artrose constateerde, wat mij ertoe heeft gebracht glucobest te gaan gebruiken.

Maar je snapt toch wel dat elke situatie anders is en dat ook jij, ondanks al je kennis en ervaring, vanaf een beeldscherm niet sluitend kunt oordelen over een hondje dat je zelfs nog nooit hebt gezien? En maar van alles te roepen wat misschien helemaal niet klopt?

Nogmaals: ik wil de verbazende werking van de glucobest best voorleggen aan de specialist en horen wat hij daarvan zegt.
pallas
5-sterren
Berichten: 3530
Lid geworden op: Zo 25 Dec 2005, 14:05

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor pallas » Do 24 Sep 2009, 10:56

Ik denk dat je best wel profijt hebt van de glucobest en dat er verbetering is.
Maar een blijvende oplossing is het zeker niet en de artrose zal met de tijd zeker erger worden , niet minder.

Of je hond pijn heeft is een ander punt.
Ik denk nl van wel . Je pas immers nog steeds de  mate van beweging aan. Zou je hond beter zijn en echt geen pijn meer hebben , dan zou ze zelf alles weer kunnen doen en ook normaal lopen.
Door weinig beweging zal met verloop van tijd ook de bespiering minder worden en dat zal de patella verergeren en ook de artrose.
Niet een leuk vooruitzicht in mijn ogen.( het bewegingspatroon zal sowieso niet geweldig zijn aangezien je hond er meer opgegroeid is)

Verder haal ik uit je verhaal dat je niet naar een specialist bent geweest en ik denk daardoor dat je misschien een eenzijdig beeld hebt van de operatie én het herstel. Een specialist zal niet alleen naar de patella kijken , maar ook of de rug beschadiging heeft opgelopen door jaren lang verkeerd lopen. Verder zal hij/zij je een goede inschatting kunnen geven van het herstel en slagingspercentage. Iets wat een 'gewone'd.a. je niet kan vertellen.

Verder vind ik 6 weken benchrust (en dat heb ik nog niet gehoord van andere eigenaren die deze operatie wel hebben laten doen) nog niet eens zo slecht als je daarna nog jaren samen pijnloos door het leven kan.


Verder wil ik je erop wijzen dat zodra de wond bij een dergelijk operatie dicht is (14 dagen) er meteen gestart kan worden met fysio en je hond al weer gaat opbouwen met bewegen. Juist minder of niet bewegen is funest.
Het kost wel een hoop geld en inzet van de baas, of je dat voor je hond over hebt moet je zelf weten , maar het kán wel .
Glucobest is een ondersteuning in het hele proces , helaas géén oplossing voor het probleem.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Patella luxatie zonder opereren

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten