Schildklierproblemen

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

Schildklierproblemen

Berichtdoor Barfplaats

Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Wo 08 Jul 2009, 10:40

Gisteren heb ik mijn ouwe dametje(minimaal 15) naar de da gebracht voor onderzoek. Ze is altijd heel moeilijk bij de da, dus daarom al een tijd uitgesteld. Nu ging dat echt niet meer, want ze werd steeds magerder ondanks dat ze veel at. Er is bloedgeprikt onder een gasnarcose en daar is uitgekomen dat ze een te snel werkende schildklier heeft. Nierwaarden en suiker waren goed. Inmiddels heb ik wel gevonden dat de schildklierafwijking eventuele slechte nierwaarden kan verhullen.

Ze heeft medicijnen gekregen en er is voorgesteld of ik wilde nadenken over een radioactieve jodiumbehandeling. Ondertussen heb ik al gegoogled. Voorwaarde voor deze behandeling is dat haar nierwaarden goed zijn en dat weet je pas echt zeker als de medicijnen voor haar schildklier aanslaan.... :-\ Haar "schildklierwaarden" moeten sowieso eerst omlaag voordat er een vervolgbehandeling gestart kan worden.

Voor de radioactieve behandeling moet ze in Gent 5-8 dagen opgenomen worden en in Nederland is het verplicht 8 dagen. Nu is ze geen makkelijk poes bij de da. Ze is heel erg gestressed(echt over haar toeren is ze) en bij een poging tot wat intensiever onderzoek(bloedprikken en andere onderzoeken waarvoor ze gedwongen in een bepaalde houding moet) gaat ze krabben en bijten. De prognose van de radioactieve behandeling is erg goed ook voor oude katten, dus dat is een pré.

Heeft iemand ervaring met deze behandeling bij een oudere kat? Of met de schildkliermedicatie? Dat zou ik dan graag horen. Dan kan ik dat meenemen in de beslissing, als ik al moet beslissen ivm toch nog eventuele slechte nierwaarden.
brie
5-sterren
Berichten: 860
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 22:30
Locatie: almelo

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor brie » Wo 08 Jul 2009, 10:49

Ai, dat is niet al te best nieuws..  :-\  en al met al nog veel onduidelijkheid zo te lezen..

Persoonlijk zou ik, als het om één van mijn katten die 15 waren zou gaan, niet teveel gaan slepen.. Katten op die leeftijd hechten veel waarde aan de routine en vastigheid in hun leven. Opname en behandeling voor langere tijd levert erg veel stress op. Voor jou stress poes misschien nog meer  :(
Zou die stress opwegen tegen de voordelen op lange termijn ook rekening houdend met het aantal jaar dat je ouwe dametje nog te leven heeft?

Als er meer duidelijkheid komt wbt de nieren zou je ook een aangepast nierdieet kunnen geven om iig de functie van de nieren te ondersteunen en wellicht dat met medicijn gebruik de schildklierwerking wat omlaag gebracht kan worden.

succes met je beslissing
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Wo 08 Jul 2009, 10:53

brie schreef:Persoonlijk zou ik, als het om één van mijn katten die 15 waren zou gaan, niet teveel gaan slepen..


Dat heb ik ook altijd gezegd, maar nu ik er zo voor sta.... :-\
Kefraya
4-sterren
Berichten: 483
Lid geworden op: Vr 06 Aug 2004, 13:45
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Kefraya » Wo 08 Jul 2009, 15:25

Ow jee, wat een naar bericht ... Ik kan me voorstellen dat je er ineens anders over denkt als je voor de keuze geplaatst wordt.

Ik heb geen ervaring met die radio-actieve behandeling. Ik heb ons ouwetje gewoon  medicijnen gegeven voor de te snel werkende schildklier en dat ging lange tijd prima.
Ik denk dat hij een jaar die tabletten gehad heeft, toen is hij zelf ingeslapen. Hij was wel een stuk ouder dan jouw meiske, toen bijna 20.
Ik zou niet gaan slepen met zo'n stresskippie, zeker niet als ze ook nog eens een week opgenomen moet worden. Ons ouwetje heeft wegens omstandigheden ook een week bij de da moeten zitten en hij had het daar echt al bijna opgegeven zonder ons, ook al was het een hele makkelijke en sociale kat. Hij was volkomen apathisch en lusteloos na een week daar, het brak mijn hart om hem zo te zien. Voor zo'n stresskipje als die van jou is het misschien nog zwaarder....
Maar dat zijn mijn vijf centen, ik wens je heel veel sterkte met je beslissing. 
:bigarmhug: voor jou en poes...
Wil
3-sterren
Berichten: 154
Lid geworden op: Za 10 Mei 2003, 18:53

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Wil » Wo 08 Jul 2009, 21:42

Felix (foto) heeft ook een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie) Zij is 15 en slikt al 4 jaar schildklierremmers en het gaat eigenlijk prima met haar. De DA vond laatst nog dat ze er zo goed uit zag.
Dat was 4 jaar geleden wel anders. Ze was zo mager, zag er niet uit, at als een wolf en had de hele dag geen moment rust.
De Da dacht in de eerste instantie aan haar nieren maar die waren prima in orde. Toen bleek het de schildklier te zijn.
Na een paar weken felimazole zag ze er stukken beter uit . Als het met pilletjes te doen is zou ik ook niet voor de radioactive behandeling gaan.
Onze Da heeft het destijds wel ter sprake gebracht maar omdat Felix ook zo'n bange stresskip is wilde zij het eerst maar proberen met de felimazol. wat dus voor Felix tot vandaag de dag een goede beslissing was.
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Do 09 Jul 2009, 08:12

Dat zijn positieve berichten. Minet heeft ook Felimazole voorgeschreven gekregen(5mg). Gistermiddag heeft ze haar eerste gekregen. Ze lijkt nu al rustiger(werkt dat zo snel?). Ik zie het ook niet zitten om met haar te gaan slepen, maar ja ik wil haar nog niet kwijt natuurlijk :-\

Ik heb haar waarden er bij gepakt:
T4 >90 nmol/L  normaalwaarden 13 - 64 nmol/L waarvan 32 - 64 borderline high is....
Leverwaarden zijn ook iets verhoogd, schijnt ook vaker voor te komen bij schildklierpatientjes.

Fijn om te horen dat het met Felix zo goed gaat!
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor flin » Do 09 Jul 2009, 14:33

sterkte Loeka,

't is toch wat, als ze wat gaan mankeren....

hopelijk gaat de Felimazole uitkomst bieden!

 moeten de waardes dan regelmatig gecontroleerd worden, ivm juiste dosering van F?
Laatst gewijzigd door flin op Do 09 Jul 2009, 15:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Do 09 Jul 2009, 15:09

Ja, zeker in het begin zei de da. Om de juiste dosering vast te stellen. Over een maand moet ze weer voor controle of het T4 hormoon op een goed niveau is. Dus weer die ellende voor haar.
Laatst gewijzigd door Loeka op Vr 10 Jul 2009, 07:41, 1 keer totaal gewijzigd.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor flin » Do 09 Jul 2009, 15:56

ach gosjh

't zit niet mee, en ja, je krijgt veel op je bordje nu...

hang in there!

:bigarmhug: :bigarmhug:
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Zo 12 Jul 2009, 19:32

Minet doet het nog steeds goed. Wat een rust nu ze niet meer zo hyper is. Ze blijft nog steeds goed eten en lijkt iets aangekomen te zijn. Pfff, ik hoop maar dat het zo blijft gaan.
Wil
3-sterren
Berichten: 154
Lid geworden op: Za 10 Mei 2003, 18:53

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Wil » Wo 15 Jul 2009, 21:13

Gelukkig dat het goed gaat met Minet. Fijn he nu ze weer wat tot rust gekomen is. Voor jezelf ook want ongemerkt word je er zelf ook onrustig van. Hopelijk blijft ze het nog lang goed doen op de felimazole.

Sterkte met Minet
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Do 16 Jul 2009, 08:45

Dankje! Sinds gisteren eet ze nu wat minder, een beetje normale porties  ;) En ze heeft nu ook weer de rust om lekker te knuffelen  :bigarmhug:

Van de zenuwen beschadigde ze haar kin heel erg, die huid komt nu ook tot rust. Ik hoop dat ze nog lang zo kan blijven genieten.
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Di 11 Aug 2009, 08:44

Gisteren voor controle geweest naar de da met Minet. Ik had al het idee dat ze toch weer afgevallen was. En ja dat was ook zo  :( Toch vond de da haar niet uitgesproken mager, hij voelde aan haar rug. Maar spieren bij haar schouders en heupen heeft ze nauwelijks nog. Ze weegt nu 3 kilo precies. Haar bloed is dit keer opgestuurd om een compleet bloedbeeld te laten bepalen(dat is vorige keer niet gedaan). Maar omdat ze nu toch weer afgevallen is heeft de da geadviseerd om nog een tablet erbij te geven. Dan krijgt ze dus 10 mg per dag.

Misschien dat ik het niet goed gezien heb, maar in het begin leek het of de medicijnen aansloegen, ze werd ook wat dikker. Maar nu wordt ze toch ook weer actiever en nerveuzer, alsof de werking niet meer zo sterk is als in het begin  :-\ Herkennen jullie dit?

Radioactieve therapie ga ik niet met haar doen. Ik laat haar lekker thuis genieten van haar eten(dat doet ze nog steeds graag) en mijn knuffels. Ik hoop alleen dat het niet meer zo warm wordt, daar kan ze heel slecht tegen. Ze ligt dan eigenlijk heel de dag in de badkuip. Iemand misschien een tip om haar koeler te houden?
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13403
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor koekje » Di 11 Aug 2009, 12:46

om haar koeler te houden zou je mss een koelmat voor honden kunnen proberen. of zelf iets knutselen met een lekker kleedje en koelelementen.
als sien t warm heeft, vindt ze het fijn om onder het wasrek met natte was te gaan liggen.

sterkte met minet.
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Loeka » Di 11 Aug 2009, 13:55

Bedoel je dan van die dingen voor in de koelbox? Die heb ik wel!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Schildklierproblemen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten