Snelle groei-calcium verminderen.

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Yalinka
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Do 14 Aug 2008, 20:50
Locatie: Assen
Contact:

Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Yalinka » Za 16 Mei 2009, 17:21

M'n pups uit m'n 1ste nest zijn nu allemaal bij hun nieuwe baasjes.1 teefje is hier gebleven en het waren hele stevige,zware pups toen ze vertrokken.Reutje Mexx woog 12,4 kilo met 8 weken en pas woog hij 19 kilo met 12 weken.Z'n baasje barft ook maar bij z'n laatse DA bezoek waren ze geschrokken hoe snel hij groeit.Had ook wat last van groeipijn en de DA heeft toen geadviseerd om tot de 4 maanden even geen calcium meer te geven.Maar als je compleet barft dan kan je toch geen teveel calcium binnenkrijgen?Ik heb hem ook de rekenhulp toegezonden dus qua percentages krijgt hij alles in goede verhoudingen.Haylie,het teefje wat hier is gebleven groeit ook snel en woog ook met 12 weken al ruim 18 kilo.Maar die heeft nergens last van en de DA hier was ook goed tevreden.
Heel jammer is dat 1 stel van het barfen af is gestapt omdat de DA hun dat heeft ontraden.Zelfs vers vlees vond hij niet goed en nu zitten ze voorlopig op brokken.Heel jammer vind ik dit maar ik ga nog wel bij ze langs en ga dan weer de voordelen opnoemen.
Het lijkt mij niet goed om een pup ineens een maand geen botten e.d. meer te geven,heeft iemand advies wat ik aan de baasjes door kan geven?
Gebruikersavatar
pike
5-sterren
Berichten: 7764
Lid geworden op: Di 30 Mei 2006, 19:53
Locatie: Harfsen

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor pike » Za 16 Mei 2009, 18:45

HEt enigste goede advies lijkt mij: Gewoon doorbarfen. Het lijkt me uitermate slecht om geen botten te geven. De hond kan idd niet te veel Ca krijgen. De hoogte is trouwens genetisch bepaald.
En van groeipijn heb ik begrepen dat je daar toch op zijn minst foto's voor moet laten maken om dat te kunnen diagnostiseren. Maar er zijn anderen hier die dat veel beter weten.

In plaats van de voordelen van barf op te noemen kan je misschien ook/beter de nadelen van brok opnoemen!
Cane_Corso
1-ster
Berichten: 13
Lid geworden op: Ma 27 Apr 2009, 17:46

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Cane_Corso » Za 16 Mei 2009, 20:03

Onze DA raadde het ons ook af en gaf daarop een zak pedigree mee :-\
Die mensen weten ook niet alles. Calcium helemaal stoppen is echt fout!
leoida
1-ster
Berichten: 18
Lid geworden op: Wo 28 Mei 2008, 19:53

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor leoida » Zo 17 Mei 2009, 20:10

Ik fok leonbergers, een nog groter ras. Wij barfen al dik 4 jaar en de puppies natuurlijk ook.  Ik was in januari op een lezing van Tannetje Koning in Waarschoot (België), aangezien ik wat te vroeg was had ik de gelegenheid om haar eventjes persoonlijk te spreken. Aangezien wij toen op dat moment net een leo puppie uit Noorwegen waren gaan halen, vroeg ik haar wat ze vond van mijn menu. Ze zei me dat ik heel hard moest opletten bij grote rassen niet teveel calcium te geven. De helft 50-50 bot vond zij veel te veel. Bovendien zei ze me ook dat het NIET zo is dat je van calcium niet te veel kan geven. Daar schrok ik heel erg van want ik dacht hetzelfde als jij, dat je calcium, gegeven in natuurlijke vorm (bot) niet kon overdoseren. Blijkt dat dit toch voor grote rassen een delicate kwestie is. Ze heeft me aangeraden om zeker niet meer dan 30% 50-50 bot te geven. Dit doe ik nu met mijn pup en het gaat prima tot zover. Nog mensen met ervaring m.b.t. pups van grote rassen?
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 25574
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Angelique » Zo 17 Mei 2009, 20:50

Als de pup dan toch groeipijnen krijgt dan zal die toch op de een of andere manier teveel calcium binnenkrijgen en daar niet goed mee omgaan. Groeipijnen kun je verminderen door de calcium terug te draaien, niet te stoppen. Ik weet niet hoeveel bot ze geven, maar ik zou het dus wel tijdelijk wat terugschroeven.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60325
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Lizzy » Zo 17 Mei 2009, 21:55

Ik ben wel benieuwd wat ze voeren, in welke hoeveelheden en welke percentages.

Het lijkt me onverstandig om helemaal geen Ca meer te voeren, maar net als Angelique zou ik wel de hoeveelheid beperken.
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 25574
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Angelique » Zo 17 Mei 2009, 23:13

Overigens zou ik voordat ik iets aan het menu ging veranderen 100% zeker willen weten dat het om groeipijnen gaat. De diagnose "groeipijnen" wordt wel erg snel uit de losse pols bij ieder mank lopend pupje gegeven. Oftewel, degelijke rontgenfoto maken.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60325
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Lizzy » Ma 18 Mei 2009, 07:57

leoida schreef:Ik fok leonbergers, een nog groter ras. Wij barfen al dik 4 jaar en de puppies natuurlijk ook.  Ik was in januari op een lezing van Tannetje Koning in Waarschoot (België), aangezien ik wat te vroeg was had ik de gelegenheid om haar eventjes persoonlijk te spreken. Aangezien wij toen op dat moment net een leo puppie uit Noorwegen waren gaan halen, vroeg ik haar wat ze vond van mijn menu. Ze zei me dat ik heel hard moest opletten bij grote rassen niet teveel calcium te geven. De helft 50-50 bot vond zij veel te veel. Bovendien zei ze me ook dat het NIET zo is dat je van calcium niet te veel kan geven. Daar schrok ik heel erg van want ik dacht hetzelfde als jij, dat je calcium, gegeven in natuurlijke vorm (bot) niet kon overdoseren. Blijkt dat dit toch voor grote rassen een delicate kwestie is. Ze heeft me aangeraden om zeker niet meer dan 30% 50-50 bot te geven. Dit doe ik nu met mijn pup en het gaat prima tot zover. Nog mensen met ervaring m.b.t. pups van grote rassen?


En bij al die puppies die jij op meer bot hebt groot gebracht, daar is het bij mis gegaan?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60325
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Lizzy » Ma 18 Mei 2009, 08:11

Angelique schreef:Overigens zou ik voordat ik iets aan het menu ging veranderen 100% zeker willen weten dat het om groeipijnen gaat. De diagnose "groeipijnen" wordt wel erg snel uit de losse pols bij ieder mank lopend pupje gegeven. Oftewel, degelijke rontgenfoto maken.


Ja ook. Ik ben het helemaal met je eens, er wordt veel te snel en te vaak zo maar groeipijn geroepen.

Nou weet ik verder niet veel van dit ras maar ik vraag me daarnaast wel af in hoeverre een 12 weken oude pup 19 kilo kan wegen. Dat lijkt me ook wel erg veel. En ik zou haast zeggen dat de pup dus EN in zijn genen heeft staan dat het een joekel wordt EN hij misschien teveel eten heeft gekregen EN hij misschien, naast zijn vleesbot, calcium of calcium-achtige supplementen heeft gekregen. Vandaar dat ik wel benieuwd ben naar wat exact deze hond heeft gegeten en in welke hoeveelheden en percentages.
Hanny
5-sterren
Berichten: 1090
Lid geworden op: Ma 06 Mar 2006, 10:52
Locatie: Oldenzaal

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Hanny » Ma 18 Mei 2009, 08:20

In het eerste bericht lees ik, dat het over hele zware, stevige pups gaat. Stevige pups kan ik me iets goeds bij
voorstellen , maar heel zwaar, dat geeft me een gedachte aan te veel en te dik, dat zou toch ook ongemak kunnen geven. Zou het dan niet zinvol zijn om bij een volgend nest te zorgen, dat ze niet heel zwaar worden?
Is maar een simpele gedachte, maar lijkt mij niet onverstandig.
Als je bedoelt, zwaar botwerk, dan gaat het niet op, maar misschien wel bij zwaar van gewicht.

Hanny
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Antonia » Ma 18 Mei 2009, 23:10

Als ik lees dat de pup in 4 weken tijd ongeveer 7,5 kg is aangekomen, dan zou ik het eerder zoeken de hoeveelheid voer. Ik ken dit ras niet, maar zelfs bij het grote ras wat ik heb is bijna 2 kg per week aankomen echt veel te veel.
Bij een pup van 12 weken met dit gewicht denk ik eerder aan overbelasting van de nog broze botjes en gewrichten dan aan groeipijn.
Gebruikersavatar
Yalinka
1-ster
Berichten: 20
Lid geworden op: Do 14 Aug 2008, 20:50
Locatie: Assen
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Yalinka » Di 19 Mei 2009, 16:25

Nou,ik heb de baasjes van m'n bolle pup Mexx gezien en gesproken en het gaat goed komen.Hij geeft 's ochtends AHV compleet en de rest barf.Ikzelf had ook al als advies gegeven om geen 50 % vleesbot te voeren omdat ik dit zelf ook niet doe.Dus nu geeft hij naast de complete voeding weinig bot erbij.Ik heb hem zondag op een show van de vereniging gezien en het is echt een gigantische buffel.Maar geen grammetje vet en dit bevestigde ook de DA die daar aanwezig was.Mijn eigen pup en het zusje wegen nu met 13 weken ook al rond de 20 kilo en zijn zeker niet te dik.Ze zijn gisteren allemaal in de prijzen gevallen,Haylie werd 1e en ook nog beste baby en in alledrie de keurrapporten staat ook dat het pups zijn met grove bone.
Mexx werd 3e omdat hij nog wat beter geshowd moet worden en ook nog de jongste was.Maar onderaan het keurrapport stond dat ze deze pup graag een keer wilde terug zien.Er was toevallig ook iemand met een gigantische berner die ook al zoveel woog rond die periode.Het wordt gewoon een hele flinke hond.
De DA die groeipijn had geconstateerd had volgens de baasjes flink aan de poten lopen voelen en trekken en daar reageerde hij dus op.Het lijkt me ook niet fijn als dit bij je gebeurd en ik heb hem zien lopen en stoeien met z'n zusjes en hij heeft verder nooit last van pijn oid.
Ik hou contact en geef jullie adviezen ook regelmatig door want niet iedere DA is gecharmeerd van versvoeders.Ik hou jullie op de hoogte van de ontwikkelingen ;)
Gebruikersavatar
Marije
1-ster
Berichten: 47
Lid geworden op: Wo 17 Sep 2008, 18:33
Locatie: Sloten, Friesland
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Marije » Di 19 Mei 2009, 19:22

Hey Moos,
Heb ze gezien zondag, ze zijn echt groot, maar idd geen grammetje vet, maar wel echte beertjes!
Maar wat een gewichten zeg, Ajana is 3 maanden ouder en maar 10 kilo zwaarder  :D
Cane_Corso
1-ster
Berichten: 13
Lid geworden op: Ma 27 Apr 2009, 17:46

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Cane_Corso » Do 21 Mei 2009, 21:31

Dus de stelling dat men Calcium niet kan overdoseren met verse vleesbotten is niet waar??
Lizzy
Moderator
Berichten: 60325
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Lizzy » Vr 22 Mei 2009, 07:38

Cane_Corso schreef:Dus de stelling dat men Calcium niet kan overdoseren met verse vleesbotten is niet waar??Dat hangt er vanaf wie je het vraagt. Vraag je Tannetje Koning, heeft zij het vermoeden dat het niet waar is. Vraag je Ian Billinghurst, zegt hij dat hij na 30 jaar ervaring met zekerheid durft te zeggen dat het wel waar is. Binnenkort verschijnt er een onderzoek van dierenarts Erwin van Gijtenbeek, die zegt dat je beslist niet minder dan 20% kaal bot moet voeren (tenminste, dat kondigde Fido laatst aan). Dus tja... Wie het echt weet (en onderzoek naar heeft gedaan) mag het wat mij betreft zeggen.....
Laatst gewijzigd door Lizzy op Vr 22 Mei 2009, 07:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Snelle groei-calcium verminderen.

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten