Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
Buran en Co
5-sterren
Berichten: 809
Lid geworden op: Za 02 Aug 2008, 10:12
Locatie: Hengelo (Gld.)

Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Berichtdoor Buran en Co » Zo 03 Mei 2009, 14:14

Even een vraagje namens een vriendin.

Ze heeft een pup uit het buitenland gehaald die gevonden is in een schuur en die waarschijnlijk slechte voeding gehad heeft. Ze heeft dan ook, volgens haar, zwakke botten en gewrichten. Mijn vriendin denkt dus dat ze meer calcium nodig heeft. Ze voert nu deels Smolke puppy brokjes en deels Carnibest, haar eerste hond zit volledig op de Carnibest. Op de verpakkingen ziet ze dat in de brokjes meer calcium zit dan in de Carnibest dus haar vraag aan mij was of ze dan nu beter meer brokjes kan voeren. Ook geeft ze calcium tabletten voor mensen, weet niet hoeveel. Mijn vermoeden zegt gewoon helemaal op vers en eventueel vleesbot in de vorm van kippennekken toevoegen en stoppen met die pillen maar ik kan het niet onderbouwen. Kunnen jullie haar van advies dienen? Eigenlijk een retorische vraag, weet zeker dat jullie dat kunnen!!!

Dank alvast!
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 25575
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Sellingen
Contact:

Re: Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Berichtdoor Angelique » Zo 03 Mei 2009, 16:53

Deze hond heeft kwalitatief goede voeding nodig, misschien voor de extra een goede multivitamine erbij, maar zeker geen calciumsupplementen aangezien deze vorm van calcium niet afgevoerd wordt bij een teveel en bij een pup kan dat rampzalige gevolgens hebben. Die brokjes mogen zowieso overboord, de hond heeft wat calcium betreft meer dan voldoende aan de circa 20% kaal bot die er in de cb zit.
Het vermoeden van je vriendin dat de botten zwak zouden zijn is enkel een aanname en er enkel om een aanname meer c.q. teveel calcium in te gaan stoppen daar doe je meer kwaad mee dan goed. De pup moet gewoon goed voer hebben en rustig herstellen van zijn achterstand.
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Berichtdoor Antonia » Zo 03 Mei 2009, 19:01

Allereerst: wat fijn voor dit puppenkind dat hij/zij nu op een plek is terecht gekomen waar er wél aandacht voor hem/haar is. Wat is het voor een hondje en hoe oud is het nu?

Als het kind te weinig of slechte voeding heeft gehad dan is er waarschijnlijk op meer terreinen sprake van zwakte, niet enkel en alleen de botten en gewrichten. Ik ben het helemaal met Angelique eens, voor zover je de ontstane achterstand kunt inhalen, dan kan dat alleen met goede voeding, rustig aan en met gezond verstand.
Als je de samenstelling van de voeding gaat veranderen door één mineraal (calcium) toe te voegen dan haal je de verhoudingen uit balans. Als het al nodig zou zijn om extra calcium toe te voegen (hetgeen ik vooralsnog dus niet kan beoordelen) dan zou ik er absoluut niet voor kiezen om dat te doen via een een calciumsupplement.
Er zijn verschillende bronnen van calcium, de natuurlijke bronnen en de preparaten. Met calciumpreparaten kan een hondenlichaam nauwelijks iets, een teveel slaat als een soort wolk neer in de botten waardoor -zeker bij honden in de groei - een groot risico op onregelmatigheden in de botontwikkeling bestaat. De supplementen die je in de winkel koopt, maar ook de calcium in het droogvoer komt uit calciumpreparaten! Daarom zou ik bij een jonge hond direct stoppen met het geven van het calciumsupplement en zou ik ook stoppen met de brokjes.
De voor een hond natuurlijke calciumleverancier zijn vleesbotten en eierschalen. Daar kan een hondenlichaam dus heel veel mee. Mocht hij daarvan iets teveel krijgen dan is dat geen probleem, het teveel aan calcium komt er via de ontlasting weer uit. Wel loop je de kans op (te) harde ontlasting, en als je als hond je keuteltje niet kwijt kunt dan wordt je ook niet echt vrolijk. Verder moet je oppssen dat de overige verhoudingen wel in balans blijven. Als de totale hoeveelheid voeding voor een groter percentage uit vleesbotten bestaat dan kan dat ten koste gaan van de overige onderdelen, zoals spiervlees, orgaan en groenten. Met name voldoende rood spiervlees is voor een hond in de groei heel belangrijk.

Voor deze pup zou ik dus daarom kiezen voor een kvv met een natuurlijke calciumbron (Carnibest, Energique, Bibi, Haaks Barf, All Animall). En ik zou gaan voor wat verschillende merken kvv. Haaksbarf heeft bijvoorbeeld een versie met gemalen zalm en all Animal een versie met gemalen haring. Dan krijgt het kind meer diersoorten binnen en ook de noodzakelijke (natuurlijke) omega 3 vetzuren.
Verder zou ik even een pro bioticum van een goede kwaliteit geven ter ondersteunen van de darmflora.

Als laatste: als de pup uit een schuur komt dan heeft het waarschijnlijk niet alleen een achterstand in de lichamelijke ontwikkeling maar ook in zijn geestelijke/emotionele ontwikkeling. Het kan zijn dat het niet voldoende/goed is gesocialiseerd. Dat vraagt om minstens zoveel aandacht en tijd als het lichaampje.
Wens je vriendin veel succes van mij.
Nynke
5-sterren
Berichten: 7582
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Berichtdoor Nynke » Ma 04 Mei 2009, 20:41

er staat een heel document over calcium en calciumsupplementen in de bibliotheek hier  :) :)

Fijn dat dit pupje een goed leven gaat krijgen bij jouw vriendin !!!!!
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Advies nodig, pup uit buitenland moet even bijkomen na slechte start

Berichtdoor Mevroi Kruim » Za 09 Mei 2009, 13:26

Niks aan toe te voegen!
Alleen nog dit: dat er in droge brokken meer calcium lijkt te zitten dan in kvv komt omdat die brokken droog zijn. De bestanddelen worden als percentage van de droge stof aangegeven, en da's dus altijd hoger dan bij een nat voer als kvv. Gemeten in de droge stof komt kvv even hoog uit.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten