blaasstenen alle soorten

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

blaasstenen alle soorten

Berichtdoor Barfplaats

brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Vr 20 Mar 2009, 20:34

vandaag weer urine afgegeven bij de DA. vanmiddag belde ik (kon er niet op wachten, moest weg) wat de uitslag was. was erg bang dat er meer struviet kristallen gevonden waren (was 2weken geleden zo, nu ging we kijken of er nog meer gevormt waren?)
nou goed is anders. hij had een ph van 9!! das wel heel erg hoog? vorige keer was het 8, dat is beter. maar nu waren er calcium-oxolaat kristallen te zien??? weet nu even niet meer wat te doen.

dick is in oktober (2008) geopereerd, ze dachten struviet, maar het waren cystine stenen. hij is 4maanden later weer geopereerd, want hij kon weer niet plassen, dit waren ook cystine stenen.
nu ben ik aan het zoeken met eten, want ik wil hem liever geen brokken geven (van hills u/d) hij krijgt nu carnibest diabetes. sinds een week of 2-3 met extra groente. dus ik denk dat het aan de groente ligt. (de soort groente??)

2weken geleden waren er een aantal struviet kristallen te zien. nu nog een klein beetje. maar veel meer calciem oxolaat.

hij krijgt ook dagelijks 1tablet eurologist.
de groente is een mengelmoes van allerlei soorten groenten. weet niet wat goed is?? hij krijgt spinazie, boontjes, wortel, doperwtjes, rode kool, appels, peren.

wat kan ik nog doen om zijn ph lager te houden?
welke groenten zijn goed??


ik hou hem goed in de gaten en plassen gaat nog steeds goed, met goede stralen, geen bloed ofzo. de DA zei wel dat er een verhoogd gehalte eiwit in zijn urine zat, wat door de hoge ph kan komen, dus moeten we opletten voor een blaasontsteking.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60257
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor Lizzy » Za 21 Mar 2009, 07:45

Ik denk dat je dit topic ook even moet lezen: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 633.0.html. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat in een pH van 9 calciumoxolaat zit.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60257
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor Lizzy » Za 21 Mar 2009, 07:51

En dit had ik ook eerder geschreven:

Wat men adviseert bij calciumoxalaat:

*Verlaagd eiwitgehalte omdat de oxalaat uit het aminozuur glycine wordt gemaakt. Dit is een niet-essentieel aminozuur. Bij mijn weten kwakken ze dit aminozuur als toevoeging in hondenbrokken, blik, etc. en is het idiooooot om het eiwitgehalte te verlagen, terwijl je gewoon zou kunnen voeren zonder teveel van dit glycine door zelf samen te stellen. Maar goed, ik weet dit niet 100% zeker, wel 99%. Maar goed, hoe minder glycine de hond binnen krijgt, hoe minder groot de kans op het ontwikkelen van calcium oxalaat (dat daarmee wordt opgebouwd). Glycine is overigens wel broodnodig hoor, voor de gezondheid. Maar het zit dus in: Vis, vlees, bonen en zuivelproducten. En omdat hondenvoer voor het grootste deel uit niet-nuttige stoffen bestaat, moeten ze dus via de onnatuurlijk weg dit glycine toevoegen. Ik zou zelf absoluut geen eiwit-verlaagd dieet geven, nog zou ik rekening houden met het eiwitgehalte maar gewoon voeren zoals de hond het nodig heeft om gevoerd te worden, namelijk met dierlijke eiwitten.

*Verlaagd calciumgehalte: je weet waarschijnlijk wel hoe ik daarover denk.... Er is maar 1 goede calciumbron en dat zijn vleesbotten. Alle onnatuurlijke calciumpreparaten zouden in mijn ogen vermeden moeten worden. Die scheiden veel minder goed uit als de natuurlijk, enige echte bron. Ik zou deze hond zelf op vleesbotten zetten. Wel een laag percentage vleesbotten, namelijk 30% vleesbotten en alleen vleesbotten van kleine prooidieren (kip, parelhoen, eend, konijn, etc).

*Verhogen van de pH waarde van de urine (richting neutraal/alkalisch): dit komt een beetje neer op het verhogen van de pH waarde zoals bij de Dalmaat (hoewel het proces daarachter echt totaal anders is). In mijn ogen moeten ze dat bereiken door: de hond veel groentemix te geven en ook producten te geven als zuivel en rauwe eitjes. Nou verschillen Tannetje en ik hier 180 graden van mening: ik zeg dat orgaanvlees een groter verzurend effect op de urine heeft als spiervlees. Tannetje zegt dat spiervlees een groter verzurend effect op de urine heeft als orgaanvlees. Maar na 15 jaar ervaring te hebben met Dalmaten, vind ik mezelf expert   ;D en zou ik deze mensen aan willen raden om niet meer als 5% orgaanvlees te voeren in de vorm van hart, lever, nier.

Ze kunnen daar wel goed pens bij voeren, zodat het totaal aan orgaanvlees alsnog op 15% uit komt. Pens werkt (in mijn ogen) minder verzurend als hart, nier en lever.

Dus, in mijn ogen zou het dieet er zo uit moeten zien (en zouden ze acuut de macaroni en multivitamine-troep weg moeten laten! De minder kunstmatige troep de hond binnen krijgt, de beter! En overigens hoor ik vaker shihtzu's met deze kwaal. Het kan altijd terug keren, ongeacht de voeding die je geeft!!! En vaak ontkom je niet eens aan het operatief verwijderen van die krengen....):

30% vleesbotten, 20% groentemix (Geen peulvruchten! Wel lekker veel bladgroentes), 5% hart, lever, nier, 10% pens, 5% dingen als zuivel en eitjes (geen graan, geen pasta, geen rijst), 30% spiervlees.
brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Za 21 Mar 2009, 09:56

ik snap er eigenlijk helemaal  niks meer van hoe dat nou kan dat hij elke keer andere kristallen heeft, want hij had ook nog struviet kristallen? dit kan dus eigenlijk helemaal niet??

je schrijft over groentes dat bladgroenten wel goed zijn, dus met mijn spinazie zit ik zo fout nog niet?? (daar was ik wel bang voor)

ik heb hem gisteravond bij zijn eten geen groente gegeven om zijn ph lager te maken. ik denk dat ik hem een paar dagen 1keer maar groente ga geven, om zijn ph te laten zakken. zal het ook controleren. maar zijn ph schommelt naar mijn idee erg, of mijn stickjes kloppen niet, want bij mij zit hij vaak lager dan bij de da. zal straks (als ik het niet vergeet, ben nogal een zeef af en toe) zijn urine opvangen (meestal loop ik al buiten en ben dan een bakje vergeten) en zijn ph meten. dan moet ik het klaarzetten, dan doe ik het vanavond nog eens (vanmiddag gaan ze wandelen met mijn schoonvader) en morgen weer 2-3keer. en dan opschrijven om te kijken of het schommelt. zou dat kunnen??

heb al tegen dick gezegd dat hij zelf maar moet zeggen wat hij wil eten ;) want ik weet het niet meer zo goed.
vind het zo lastig, omdat ik elke keer denk dat ik op de goede weg zit en dan ineens is er weer iets heel anders??
madelonverschoor
3-sterren
Berichten: 118
Lid geworden op: Di 03 Jul 2007, 13:14
Locatie: frankrijk

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor madelonverschoor » Za 21 Mar 2009, 10:15

Misschien heb je hier iets aan

M a i n t a i n V i t a l H e a l t h Acidifying foods
FATS & OILS
Avocado Oil
Canola Oil
Corn Oil
Flax Oil
Hemp Seed Oil
Lard
Margarine
Olive Oil
Peanut Oil
Safflower Oil
Sesame Oil
Shortening
Sunflower Oil
FRUITS
Cranberries
Plums
Prunes
GRAINS/
FLOURS
Amaranth
Barley
Bran
Buckwheat
Oats - (All)
Quinoa
Rice (All)
Rice Cakes
Wheat/White Flour
DAIRY
Butter
Cheese - Cottage
Cheese - Cow
Cheese - Goat
Cheese - Processed
Ice Cream
Milk
NUTS,
NUT BUTTERS &
NUT MILKS
Brazil Nuts
Cashews
Peanut Butter
Peanuts
Pecans
Rice Milk
Soy Milk
Tahini Paste
Walnuts
ANIMAL
PROTEINS
Bacon
Beef
Chicken
Corned Beef
Cottage Cheese
Eggs
Fish
Lamb
Pork
Rabbit
Sausage
Shell Fish (Scallops,
Mussels, Lobster,
Shrimp, Clams &
Oysters)
Turkey
Veal
Venison
PASTA - (ALL)
Corn Pasta
Egg Noodles
Rice Pasta
White Pasta
Whole Wheat Pasta
OTHER
Bread
Coffee
Condiments
Corn Syrup
Crackers
Distilled Vinegar
Dry Coconut
Potatoes
Soft Drinks
Sugar - (All)
Wheat Germ
DRUGS &
CHEMICALS
Chemicals
Drugs - (All)
Herbicides
Pesticides
ALCOHOL
Beer
Liquor
Spirits
Wine
BEANS & LEGUMES
Black Beans
Chick Peas
Green Peas
Kidney Beans
Lentils
Lima Beans
Pinto Beans
Red Beans
Soy Beans
White Beans
brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Za 21 Mar 2009, 10:49

dit zijn allemaal producten die zijn urine juist verzuren (toch???)
bedankt voor de lijst, zal hem uitprinten en eens nakijken.
dogsunlimited
5-sterren
Berichten: 756
Lid geworden op: Do 21 Jul 2005, 20:47
Contact:

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor dogsunlimited » Za 21 Mar 2009, 11:44

De groentes die je nu geeft, zou ik accuut gaan schrappen. Geef verse kruiden en groentes die een nut hebben, zoals brandnetel (vers of biologisch versnipperd), peterselie, tijm en groentespruiten tuinkers, alfalfa, brocolli, cranberry (sap of extract, de eerste heeft mijn voorkeur vanwege het doorspoelen). Van groentes brocolli, witlof, wortel (mijn hond(en) krijgen geen bladgroentes van sla), daar doorheen biologische pitten-/zadenmix zonnebloem-, pompoenpit-, pijnboom. Heel af en toe gaat daar walnoot doorheen, maar dat bevat veel calcium oxalaat. Hiervan doe je gewoon 2 klodders door de CB. Ik zou weinig tot geen zuivel toevoegen. Daarnaast geen enkel olietje uit de genoemde lijst dat geen functie heeft om het nierstelsel te ontlasten.
Rauwe heidehoning heeft als eigenschap nier-, blaas- en prostaatklachten te verminderen. Aangezien het belangrijkste is je hond door te spoelen, zou ik om de dag brandnetelthee en zo'n 3 dagen in de week honingwater geven.

Het is vreemd dat bij jouw hond genoemd wordt, cystine stenen, struviet EN calcium oxalaat. Zou voor mij aanleiding zijn om een second opinion aan te gaan.
Laatst gewijzigd door dogsunlimited op Za 21 Mar 2009, 11:48, 1 keer totaal gewijzigd.
brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Za 21 Mar 2009, 21:17

ik zit zelf ook aan een second opinion te denken, maar dan moet ik op zoek naar een andere dierenarts, dus moet even kijken welke hier in de buurt goed is. want ik ben net overgestapt (aangezien de eerste da de stenen niet eens opgestuurd had??)
mijn schoonouders gaan nu in terneuzen bij van ottenhorst. daar zijn ze erg tevreden over, dus ik denk dat ik daar eens naartoe ga bellen?
dat kan toch gewoon zomaar?? dat ik zeg dat ik een second opinion wil?

ik ga gelijk kijken voor de sappen en kruiden die je beschrijft, moet ze even goed lezen en door laten komen :) want de laatste tijd heb ik redelijk wat gelezen over stenen en gruis, dus moet het even op een rijtje krijgen ;)

rauwe heidehoning en honingwater, waar kan ik dat halen?? (of kan je honingwater zelf maken???) en de brandnetelthee, kan je die in de gewone winkel kopen of moet je daarvoor naar de natuurwinkel??
en de pitten/zadenmix, kan ik die kopen of moet ik die zelf samenstellen?
dogsunlimited
5-sterren
Berichten: 756
Lid geworden op: Do 21 Jul 2005, 20:47
Contact:

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor dogsunlimited » Zo 22 Mar 2009, 00:11

brenjomi schreef:ik zit zelf ook aan een second opinion te denken, maar dan moet ik op zoek naar een andere dierenarts, dus moet even kijken welke hier in de buurt goed is. want ik ben net overgestapt (aangezien de eerste da de stenen niet eens opgestuurd had??)
mijn schoonouders gaan nu in terneuzen bij van ottenhorst. daar zijn ze erg tevreden over, dus ik denk dat ik daar eens naartoe ga bellen?
dat kan toch gewoon zomaar?? dat ik zeg dat ik een second opinion wil?

De Ottenhorst in Terneuzen.....dat is toch die van het kankerspecialisme? Lijkt mij een zeer goede optie, staat ook open voor het driejarige vaccinatiebeleid. ;) Ja, je kunt zo overstappen. Er is geen 1 dierenarts die mij belemmert mijn eigen keuze hierin te maken. Kom voor je hondje op. Datzelfde geldt voor de voeding, leer voor jezelf te denken en laat je niet leiden door de inhoud van een zak b*****n....die vaak erg waardeloos is helaas.

ik ga gelijk kijken voor de sappen en kruiden die je beschrijft, moet ze even goed lezen en door laten komen :) want de laatste tijd heb ik redelijk wat gelezen over stenen en gruis, dus moet het even op een rijtje krijgen ;)

rauwe heidehoning en honingwater, waar kan ik dat halen?? (of kan je honingwater zelf maken???) en de brandnetelthee, kan je die in de gewone winkel kopen of moet je daarvoor naar de natuurwinkel??
en de pitten/zadenmix, kan ik die kopen of moet ik die zelf samenstellen?


Brandnetel kun je evt. zelf plukken. De jonge scheuten er van en daar thee van trekken, in verhouding voor een kleine hond beginnen met een halve theelepel versnippert op een kop water om de dag. Of naar de natuurwinkel en daar de biologisch versnipperde versie van kopen. Pitten/zadenmix koop ik ook in de natuurwinkel, geheel biologisch in onbewerkte staat. Rauwe koudgeslagen heidehoning idem in een natuurwinkel of in een reformzaak. Bepaalde imkers verkopen heidehoning, ligt er aan in welk deel van het land je woont. Honingwater maak ik van een eetlepel honing aangelengd met wat lauw water. Je kunt de brandnetelthee mengen met de honing of door het cranberrysap een klodder honing mengen om de smaak te breken, zodat je hondje het makkelijk drinkt.
brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Zo 22 Mar 2009, 00:54

het zou wel kunnen dat die van het kankerspecialisme zijn.
ik blijf ook erg moeilijk doen tegenover mijn dierenartsen (de vorige ook, die snapte er nog minder van) want ik wil hem gewoon op carnibest houden (hij kreeg eerst rodi) nu zei deze da ook dat we beter toch de brokken kunnen geven (die eet dick niet en ik ga hem geen 2dagen honger laten lijden omdat hij ze dan wel zou eten??) als het echt niet anders kan okee, dan moet het. maar naar mijn idee zijn de brokken ook niet goed. (van wat ik er allemaal over gelezen heb)
ik moet me niet alleen tegenover mijn dierenartsten sterk houden over geen brokken, maar ook tegenover familie, vrienden, kennisen, want bijna niemand snapt dat dat veel beter is: ja maar brokken zijn toch ook goed??? die van ons worden altijd heel oud op brokken. enz. ja doei, die van mijn krijgen geen brokken ;)

ik ga maandag op mijn werk even kijken of ik tijd heb om te bellen naar terneuzen. ik weet ook niet hoe hun daar tegenover kvv staan?? volgens mij zit er in terneuzen nog een da die juist wel op kvv gericht is (welke dat is moet ik even zoeken)
dogsunlimited
5-sterren
Berichten: 756
Lid geworden op: Do 21 Jul 2005, 20:47
Contact:

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor dogsunlimited » Zo 22 Mar 2009, 09:49

brenjomi schreef:het zou wel kunnen dat die van het kankerspecialisme zijn.
ik blijf ook erg moeilijk doen tegenover mijn dierenartsen (de vorige ook, die snapte er nog minder van) want ik wil hem gewoon op carnibest houden (hij kreeg eerst rodi) nu zei deze da ook dat we beter toch de brokken kunnen geven (die eet dick niet en ik ga hem geen 2dagen honger laten lijden omdat hij ze dan wel zou eten??) als het echt niet anders kan okee, dan moet het. maar naar mijn idee zijn de brokken ook niet goed. (van wat ik er allemaal over gelezen heb)
ik moet me niet alleen tegenover mijn dierenartsten sterk houden over geen brokken, maar ook tegenover familie, vrienden, kennisen, want bijna niemand snapt dat dat veel beter is: ja maar brokken zijn toch ook goed??? die van ons worden altijd heel oud op brokken. enz. ja doei, die van mijn krijgen geen brokken ;)

Tja....ik ben daar heel makkelijk in...mijn Stanley had niet oud geworden op brokken als ik toendertijd niet resoluut de boel had omgegooid. Je wordt belazerd waar je bij staat wat de inhoud van zo'n DA dieetvoeder betreft. De ene kwaal wordt onderdrukt en een andere krijg je er voor terug. Mijn naaste omgeving gaat niet over de voeding van mijn honden, evenals mijn DA of specialistische praktijk niet. Gelukkig weet mijn familie inmiddels door de lezingen wel het een en ander, dus dat scheelt ook weer qua acceptatie en begrip. Ze weten inmiddels niet beter en vooral mijn moeder kan zo heerlijk honderduit aan kennissen vertellen hoe met name het kleine witje (oppashondje) zo opgeknapt is van de rauwe voeding. Zelfs manlief is al jaren 'om' en probeert op zijn manier anderen ermee op weg te helpen. Wie weet komt dat begrip in jouw omgeving ook wel. Ik zou die discussies uit de weg gaan en voor mezelf blijven denken. ;)

ik ga maandag op mijn werk even kijken of ik tijd heb om te bellen naar terneuzen. ik weet ook niet hoe hun daar tegenover kvv staan?? volgens mij zit er in terneuzen nog een da die juist wel op kvv gericht is (welke dat is moet ik even zoeken)


Ik heb geen idee of daar pro-rauw DA zitten. Wel weet ik dat een aantal honden van mijn club daar zijn aanbeland met nierkanker en pancreastumoren en de eigenaren er van waren zeer goed te spreken over die praktijk. Het lijkt mij met zo'n specialisme dat je wat jouw hondje betreft op de goede plek zit. In elk geval dat ze de juiste stenen en de juiste diagnose kunnen bepalen. Succes maandag.
Laatst gewijzigd door dogsunlimited op Zo 22 Mar 2009, 09:51, 1 keer totaal gewijzigd.
brenjomi
1-ster
Berichten: 43
Lid geworden op: Vr 10 Okt 2008, 14:19
Locatie: Breskens

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor brenjomi » Zo 22 Mar 2009, 20:13

:)ik discuseer ook niet vaak, ze weten onderhand wel dat ze van mij geen brokken krijgen. waarom dat snappen ze nog niet helemaal, maar ze kunnen zeggen wat ze willen, ik weet beter.
vriendlief geeft er niet zoveel om, maar hij zou brokken af en toe toch wel makkelijker vinden ;) toen er vorig jaar na dick zijn operatie gezegd werd door de DA dat hij op brokken moest, ben ik wel met vriend hevig in discussie gegaan, want dat wilde ik absoluut niet. en vriend zegt dan: als de DA het zegt zal het wel goed zijn :D maar hij weet ook dat als ik iets wil hij er niet veel aan kan veranderen ;D
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: blaasstenen alle soorten

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten