pup of volwassen?

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

pup of volwassen?

Berichtdoor Barfplaats

Gayuk
1-ster
Berichten: 17
Lid geworden op: Do 26 Feb 2009, 11:32

pup of volwassen?

Berichtdoor Gayuk » Ma 02 Mar 2009, 09:13

Onze Gayuk is een jonge malamute van (overmorgen!) 11 maanden. Wanneer ik op de verpakking van Duck kijk zou hij ongeveer 800g per dag mogen hebben voor zijn gewicht van 33 kilo. Maar...als ik in de bib lees over voeding bij pups, mag hij 5 procent van zijn huidige gewicht hebben en dat is zo maar eventjes 1,5 kilo per dag of bijna het dubbele!
Is Gayuk nu nog pup of mag hij als volwassen (jonge) hond gerekend worden? In het eerste geval moet hij wel héél veel krijgen en is het wel érg duur! Betaal 2,8 euro voor 1 kilo...
Wie helpt???


Groetjes van Ineke en Gayuk
claudiaB
5-sterren
Berichten: 1189
Lid geworden op: Ma 05 Nov 2007, 20:26
Contact:

Re: pup of volwassen?

Berichtdoor claudiaB » Ma 02 Mar 2009, 09:36

Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven omdat de hoeveelheid voedsel ook afhankelijk is van de lichaamsbeweging.
Hoe is je hond nu? Kan je zonder druk zijn ribben voelen?  Ik zou als richtlijn het voedings advies van de verpakking volgen en eventueel meer geven als de hond te schraal word.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60360
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: pup of volwassen?

Berichtdoor Lizzy » Ma 02 Mar 2009, 09:50

Ik haal de tekst uit de bieb er even bij:

Een volwassen hond eet gemiddeld 2% tot 7% van het ideale lichaamsgewicht. En de 2% is dan voor een hond van een groot ras. De 7% is voor een hond van een heel klein ras. Een hond die ouder is, gecastreerd is, weinig beweging heeft: die zou aan 1,5% van het lichaamsgewicht voldoende kunnen hebben. 2% tot 7% is staat gelijk aan 20 gram tot 70 gram per kilo lichaamsgewicht aan voer. De juiste hoeveelheden voer, voer je op het oog.

Een pup eet gemiddeld 5% tot 10% van het huidige gewicht. En de 5% is dan voor een pup van een groot ras. De 10% is voor een pup van een heel klein ras. Ook hier geldt dat de juiste hoeveelheden voer, voer je op het oog. 5% a 10% staat gelijk aan 50 gram tot 100 gram per kilo lichaamsgewicht aan voer.

Wanneer pups bij 4 weken worden afgespeend met BARF, dan kun je de pups naar behoefte voeren. Voer ongeveer 4 a 5 keer per dag. Houd je ervan om gerichtere hoeveelheden te voeren: voer dan ongeveer 5% a 10% van het huidige lichaamsgewicht. Dat staat gelijk aan 50 gram a 100 gram per kilo lichaamsgewicht. De juiste hoeveelheid voer, voer je op het oog.

Opgroeiende pups: de pup groeit en hoe ouder pup wordt, de minder je gaat voeren. Mijn pup (dalmatier) at op 8 weken en 10 weken zo'n 7% van haar lichaamsgewicht (van haar huige lichaamsgewicht dus dat was zo'n 8 a 11 kilo). Bij 5 maanden at ze nog maar 5% van haar lichaamsgewicht (ze woog toen ongeveer 20 kilo en dus at ze zo'n 1000 gram per dag). Toen ze 7 maanden was, at ze ongeveer 3% van haar lichaamsgewicht. Ze woog toen vast een kilo of 26 en dus at ze nog maar een gram of 700 a 800 per dag. Voor een pup van een kleiner ras geldt dat je de hoeveelheid voer al eerder kunt verlagen. Voor een pup van een groter ras geldt dat je mogelijk de hoeveelheid voer langer hetzelfde houdt. Maar, ook hier geld weer: de juiste hoeveelheid voer, voer je op het oog. Wordt je pup te dik, groeit hij/zij te snel: geef je minder. Wordt je pup te mager: geef je meer.


Jouw pup is bij 11 maand geen echte pup meer. Ik denk dat je hem gerust als jong-volwassenen mag beschouwen. Ik zou zelf even beginnen met 3% van het lichaamsgewicht. En dan even kijken hoe het gaat. Als hij erg energiek is, heeft hij misschien wel 4% nodig. Desnoods voer je de ene helft Duck en de andere helft een ander (goedkoper) merk. Of ga je er BARF dingetjes bijvoeren.
Gayuk
1-ster
Berichten: 17
Lid geworden op: Do 26 Feb 2009, 11:32

Re: pup of volwassen?

Berichtdoor Gayuk » Ma 02 Mar 2009, 09:55

Hartelijk dank voor de snelle reactie! Had duidelijk maar een deel van de tekst gelezen... :-[
Ga hem nu 1 kilo per dag geven, en dan even aankijken...ga hem wel Duck blijven geven in het begin,durf nu al niet te veel gaan mixen.
Moet maar kunnen, de gezondheid van onze Woef gaat boven alles!

Groetjes van Ineke en Gayuk
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: pup of volwassen?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten