BARF voor beginners => ABC'tjes schommelen in gewicht :-\

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

BARF voor beginners => ABC'tjes schommelen in gewicht :-\

Berichtdoor Krullebol » Do 15 Jan 2009, 13:45

Ik geef mn katten al een lange poos CB. Nou probeer ik dus al een tijdje om ze over te zetten op BARF [aangepast op mijn tempo ::)].
DE bestelling bij Herby om het e.e.a te proberen is gedaan en ik wacht nu dus op de levering. Mn kattenkinders hebben gisteren een voorproefje gehad: kuikens en muizen van koekje en zelfgemalen prak van Koekje. Dat werd goed geaccepteerd gelukkig :)

Tot zover het inleidende stuk :P

Ik heb 6 katten, 6 menu's lijkt me ondoenlijk [?] en zeker als ik 's ochtends om kwart voor 6 op moet om naar mn werk te gaan. Zelf malen leek me een goede optie. Maar what about de tandjes? Kan ik ze dan 's avonds willekeurig een 'ding' geven om te knagen [kuiken, muis, kippennek, eendenrug, parelhoenkarkas, nijnkarkas en meer van het spul dat ik besteld heb]? Of krijg ik dan tekorten of juist een teveel aan iets, omdat ze een volledige samenstelling al via de gemalen prak binnen krijgen?

Tenslotte, voor Casimir MOET ik wel iets knagends in de ochtend geven. Hij heeft altijd honger en knaagt bij een hele erge honger aan kabels of planten of andere dingen die niet mogen. Wat kan ik hem geven dat niet te lang duurt eer het op is. [op een kuiken alleen zal hij niet een van half 7 tot 7 's avonds kunnen teren, lijkt me]

Edit: nieuwe aanpak: de lekkerbekkies aka vreetzakjes krijgen Barf [3stuks], de rest krijgt gemalen of CB. Voorbeeldmenu ter goedkeuring onderaan
Laatst gewijzigd door Krullebol op Di 24 Feb 2009, 15:13, 1 keer totaal gewijzigd.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Fastfood

Berichtdoor flin » Do 15 Jan 2009, 16:01

't lijkt me't slimst om eerst te evalueren wat elke kat aan niet-gemalen spul eet:
dan kun je daar je gemalen menu op aanpassen

stel: ze lusten allemaal zo kippennek, hoef je dat niet te malen, maar geef je die ernaast,
stel: ze vinden lever matig om zo te knagen, knikker je die in gemalen spul
stel: ze lusten allemaal een stuk vlees-zonder-bot, pas je daar je gemalen spul op aan...

daarnaast: je hoeft geen week-menu te maken, maar dit zou ook 2-wekelijks of 3-wekelijks kunnen zijn...

Casimir zou 'k juist iets 'groots' geven, dan denk 'k aan een hele duif of kwartel of rat, of zoiets...tegen de tijd dat je 's morgens vertrekt, (en 't is niet op) zou je dat weer terug in de koeling kunnen leggen, òf 's avonds laat zoiets aanbieden, dan zallie miss 's morgens (overdag) minder knaag-neigingen hebben?
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood

Berichtdoor Krullebol » Do 15 Jan 2009, 18:16

Precies eerst maar eens zien, wie wat eet. En hoeveel.
Kan je katten 'foppen' door iets wat ze niet [zo] lekker vinden, te malen? of moeten ze dan het hele zooitje niet meer?? [heb geen idee hoe dat smaakt natuurlijk :P]

Komen ze bij een 2/3 wekelijks menu dan niet tekort?
En wat is dan handig: volledig gemalen prak geven met iets extra's te knagen ernaast. Of onvolledige prak geven en dat het knaagding dat ze krijgen het totaalplaatje compleet maakt?

En hebben jullie nog tips voor het apart voeren? Als ik ze per 2 of 3 laat eten, staat de rest tegen de deur aan te springen, omdat ze honger hebben. Doe ik dat niet, dan wordt het een gesleep van jewelste.. niet handig dus!
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Fastfood

Berichtdoor Mevroi Kruim » Do 15 Jan 2009, 18:29

Kan je katten 'foppen' door iets wat ze niet [zo] lekker vinden, te malen? of moeten ze dan het hele zooitje niet meer?


Kan allebei. Als ik gemalen pens door de prak zou doen dan vreten 4 van de 5 het echt niet meer, ook al is het maar een klein beetje. Gemalen nier erdoor eten ze dan weer wel, terwijl ze nier in stukjes niet lekker vinden.

Komen ze bij een 2/3 wekelijks menu dan niet tekort?


Nee, een 2 of 3 weken menu kan prima, ze hoeven echt niet elke week 10 diersoorten, 5 is ook al heel netjes ;D

En wat is dan handig: volledig gemalen prak geven met iets extra's te knagen ernaast. Of onvolledige prak geven en dat het knaagding dat ze krijgen het totaalplaatje compleet maakt?


Wat jij wilt 8) het kan allebei. Ik zelf kies voor zoveel mogelijk zelf laten knagen en alleen malen als ik het wil voeren en de tandelozen het niet baas kunnen. De tandkarpers krijgen het dan trouwens wel ongemalen. Voor mij is barfen en dus zelf knagen de default en daar wijk ik alleen in noodgevallen van af. Dus botwerk wordt hier gemalen, afgezien van kwartels en kippennekken. Spiervlees en orgaan maal ik niet, dat snij ik in bij de betreffende kat passende stukken en stukjes. Een kippenlevertje kan ook Kruimel nog wel wegmummelen zonder tandjes, een lap paard moet toch wel gesneden.

En hebben jullie nog tips voor het apart voeren? Als ik ze per 2 of 3 laat eten, staat de rest tegen de deur aan te springen, omdat ze honger hebben. Doe ik dat niet, dan wordt het een gesleep van jewelste.. niet handig dus!


Springen tegen de deur ... tja, daar zou ik persoonlijk maling aan hebben, ze doen derlui best maar ;D
Ik voer alle 5 tegelijk, 2x daags, de tandelozen krijgen klein of gemalen spul, de tandkarpers zoveel mogelijk groot knaagwerk, en ik sta erbij als politie-agent. Meestal zijn ze ongeveer gelijk klaar, weliswaar kunnen de tandkarpers veel sneller eten maar die moeten ook weer veel meer moeite doen voor hun eten. Er wordt hier niet gesleept, als er een met iets aan de kletter gaat dan haal ik het op en deponeer het weer in de bak. Ze mogen wel naast de bak eten maar niet in de gang, iedereen eet in de kattenkamer.
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood

Berichtdoor Krullebol » Do 15 Jan 2009, 21:10

Ah, dan is het ds een kwestie van uitproberen met stukjes en anders malen.
Ik ben op zich ook voor het knagen, omdat ik dus 1 bodemloze put en 1 kittentje met tandvleesontsteking heb. Voor athena is het leuk omdat ze dan minder kliert en Eireann beleeft er gewoon een hoop lol aan. Ruben vind bijna alles best [maar die wordt binnekort herplaatst, niet mijn kat namelijk] en Bastet vindt het maar teveel moeite en koud en brr.

Nou dat tegen de deur aanspringen is niet erg, ware het niet dat ze de deur OPEN springen haha. Zo lopen ze elkaar telkens te zieken. Want wat de ander eet is wel heeeeeel interessant. Ze proberen of wat te jatten of wel dat ze de ander wegjagen of ze ander gromt zo dat hij/zij gaat slepen om rust te zoeken.

Politieagentje gaf hier teveel onrust. Moest elke 2 seconden een andere kat terug stoppen op de eetplek. Met als gevolg dat ze alleen maar klieretiger werden en gingen grommen/meppen/niet meer eten/afpakken enzo. Wellicht als er echt een goede routine komt en ze snappen dat ze om de beurt krijgen, ze weer bij elkaar kunnen.
Gebruikersavatar
Henkje
4-sterren
Berichten: 287
Lid geworden op: Do 10 Jul 2008, 16:19
Locatie: Nijmegen

Re: Fastfood

Berichtdoor Henkje » Do 15 Jan 2009, 23:08

Ik heb 4 katten en dat was in het begin al een hele klus. Het eten van de rest is namelijk altijd lekkerder!
In mijn menu (week) wordt niets gemalen. Voor Ronja knip ik eend wat kleiner en voor Skoll kwartel. Voor Grendel moet ik kuikens doorknippen omdat ze anders alleen maar speelt en ze uiteindelijk ergens verstopt en niet opeet. Ze hebben de vaste eetplekken toch snel door gehad.
Ik zet eerst het bakje in de gang, dat is voor de grootste jatterd Grendel. Dan sleep ik Ronja mee naar de woonkamer. Skoll rent dan met me mee naar de andere kant van de kamer. En tenslotte krijgt Frits weer eten in de keuken. Soms eet Ronja niet veel en gaat ze naast Frits zitten kijken, die gromt en blaast als een dolle, maar doet verder niets.
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood

Berichtdoor Krullebol » Za 17 Jan 2009, 16:01

Ik heb mn katten net gewogen en probeer van daaruit te bedenken wat ik aan elke kat afzonderlijk ga geven. Malen wil ik nog wel voor de 2-3 grootste mieperds [Bastet en Athena snuffelt en lanceert het en laat het dan liggen]

Athena: 4.1 kg [1,5j]
Bastet: 3.2 kg [7j]
Casimir: 6,3 kg [9mnd]
Dymphia: 2,2 kg [6mnd]
Eireann: 2,9 kg [1,5 j]
Ruben: 4,5 kg [1,5j]

Dymphia en Cas moeten sowieso BARFEN ivm tandjes en bij Cas overgewicht. Eireann en Ruben vinden het gewoon vreselijk leuk/lekker en grommen wat af.
Voor Eireann heb ik een opzet van een proefmenuutje gemaakt [afhankelijk van wat ze lust, zal het nog veranderen]. Kunnen jullie even kijken of ik het principe goed heb??

3% van 2.9 kg = 87 gram = ongeveer 90 gram voor het gemak
90x7=630 gram per week

50% vleesbot van 630 gram = 315 gr
20% orgaan van 630 gram = 126 =125 gr voor het gemak
30% spiervlees van 630 gram = 189 = 190 gram voor het gemak

Maandag:
*1 kuiken
** botmix en 30 gr. kippenmaag

Dinsdag:
*1 kuiken
** botmix en 40 gram struisvogelvlees

Woensdag:
* 1 kuiken
** 40 gr. haasspiervlees en 30 gr lamshart

Donderdag:
* 1 kuiken
** botmix en 30 gr konijnenniertjes

Vrijdag:
* 1 sardientje [gekopieerd van Koekjes menu] 70 gram visvleesbot en 25 gr visspiervlees

Zaterdag:
* 1 kuiken
** botmix en 40 gram kalkoenspiervlees

Zondag:
* 1 kuiken
** 45 gr geitjesspiervlees en 35 gram kiplever

Ik heb 40 gram voor kuikens gerekend, maar wist niet hoeveel botmix ik er dan bij mag geven? Verder weet ik dus nog niet wat ze van de levering van Herby lekker vindt [kwartels, botmixen, kipkarkas, kippennekken, maagjes, kuikens, konijnkarkas, konijnniertjes, fazantenkarkas, struisvogelvlees, eendenruggen, parlehoenkarkas, lamsvlees, geitenvlees, hertenvlees], dus de beestjes kunnen nog varieren.
Laatst gewijzigd door Krullebol op Za 17 Jan 2009, 22:11, 1 keer totaal gewijzigd.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor flin » Za 17 Jan 2009, 16:17

botmix is idd een mooi product, maar zorgt voor nogal wat verwarring:
't bestaat nml uit 70 % bot, en 30 % vlees, en nee, je wilt niet teveel bot voeren.....

in je menu:

1000 gr botmix (70/30)
+
1375 gr vlees
+
425 orgaan
=
2800 gr

dan voer je in 'n menu:

25 % kaal bot
15 % orgaan
en de rest vleesch....


maar als strax blijkt, dat ze karkasjes lekker wegknagen, kun je dat beter geven dan de botmix?
'k zou dus niet teveel botmix bestellen, en eerst n's kijken wie wat wegkrijgt?
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13403
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor koekje » Za 17 Jan 2009, 16:18

eireann is toch nog een kitten? dan mag ze wel meer hebben dan 3%. ik denk 5 tot 10%.
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor Krullebol » Za 17 Jan 2009, 22:10

Eireann is 1,5. Geen kitten meer. Je bedoelt Dymphia. American Curls zijn een van middelgrote rassen, maar zijn wel aan de kleine kant. Volwassen katten wegen tussen de 3-5 kilo. [Ze zit goed]

Zal de leeftijden er even achter zetten.
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor Krullebol » Za 17 Jan 2009, 22:16

flin schreef:botmix is idd een mooi product, maar zorgt voor nogal wat verwarring:
't bestaat nml uit 70 % bot, en 30 % vlees, en nee, je wilt niet teveel bot voeren.....

in je menu:

1000 gr botmix (70/30)
+
1375 gr vlees
+
425 orgaan
=
2800 gr

dan voer je in 'n menu:

25 % kaal bot
15 % orgaan
en de rest vleesch....


maar als strax blijkt, dat ze karkasjes lekker wegknagen, kun je dat beter geven dan de botmix?
'k zou dus niet teveel botmix bestellen, en eerst n's kijken wie wat wegkrijgt?Botmix zou dan met tartaar ofzo worden geroerd. Smuldier vonden ze hier maar niets, dus ik denk dat een roermixje lekkerder gevonden wordt.
Karkasjes hebben wel de voorkeur ja. Meer knaagwerk enzo. Daarbij vind Eireann het erg leuk om te knagen :)
Even stom hoor, maar hoe kom je nu aan die aantallen? zat zo mooi te rekenen en dacht dat ik het eindelijk snapte haha :$
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor flin » Zo 18 Jan 2009, 13:59

je wilt in een menu voeren

40 -50 % vleesbot (bevleesd karkas; wat voor de helft bestaat uit bot en voor de helft vlees, of botmix; wat voor 70 % bestaat uit bot en 30 % vlees)
15 - 20 % orgaan
de rest vlees

natuurlijk kun je kombineren, maar zie de botmix als 'n heeel kaal vleesbot.... ;)
Krullebol
4-sterren
Berichten: 295
Lid geworden op: Ma 20 Okt 2008, 15:48

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor Krullebol » Zo 18 Jan 2009, 15:52

Dat snapte ik zo waar ;) maar ik je noemde 1 kg bot en 1345 vlees en de rest orgaan. Hoe kom je aan die getallen?
Ik had namelijk berekend dat ik 125 gr. orgaan had en 190 gram spiervlees en maar 140 gram vleesbot. Hoeveel botmix ik erbij mocht geven en voor hoeveel die kuikens tellen, wist ik niet. volgens mijn berekeningen mocht dat 315 gram zijn. Vandaar dat ik jouw getallen niet snap :)
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13403
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor koekje » Zo 18 Jan 2009, 15:59

ik snap de berekeningen van flin ook nooit :-[
maar ze kloppen schijnbaar wel
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor flin » Zo 18 Jan 2009, 16:34

Krullebol schreef:Dat snapte ik zo waar ;) maar ik je noemde 1 kg bot en 1345 vlees en de rest orgaan. Hoe kom je aan die getallen?
Ik had namelijk berekend dat ik 125 gr. orgaan had en 190 gram spiervlees en maar 140 gram vleesbot. Hoeveel botmix ik erbij mocht geven en voor hoeveel die kuikens tellen, wist ik niet. volgens mijn berekeningen mocht dat 315 gram zijn. Vandaar dat ik jouw getallen niet snap :)


als je uitgaat van de kilo botmix die je zou kunnen bestellen,
zou je aan de hand van de % die je in een menu wilt bereiken dus:
1375 gr vlees moeten toevoegen
en
425 gr orgaan,
om tot een mooi menu te komen...

zoals je menu nu in elkaar steekt:
met 'n ?? bij de botmix:
6 kuikens (en dan reken 'k die 30 gram) = :180 gram
maag nier hart lever = : 125 gr
vlees: : 165 gr
(vis zie 'k zo even als kompleet)
totaal: :470 gr
botmix:(70/% bot+ 30% vlees) :250 gr
eindtotaal: :720 gr

dan kom je op:
kuikens: 25 %
kaal bot: 24 %
orgaan: 17 % (+wat er nog in de kuikens zit)
overig = vleesch = 34 %
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Fastfood => menu's enzo

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast