Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot alternatieve geneeswijzen (homeopathie, acupunctuur, bach-bloesems, etc.)

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
Suzanne
5-sterren
Berichten: 2082
Lid geworden op: Wo 08 Mar 2006, 18:06
Locatie: Noord Brabant
Contact:

Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Berichtdoor Suzanne » Ma 29 Dec 2008, 17:22

Hoihoi,

Ik zal proberen eea kort en bondig te vertellen, maar dan vergeet ik misschien wat kleinigheden. Graag even vragen als je meer details wilt ;-)

Merlijn, onze sheltie, jaagt op verkeer, blaft tegen vanalles, gromt en grauwt tegen honden (ongecastreerde reuen vooral, maar NIET altijd!) . Wij hebben "gedacht" dat dat te maken kon hebben met een soort "agressie" zeker omdat hij, voor zover wij inschatten, een andere hond "op gaat vreten" als hij de kans krijgt. Enfin; we zijn met gedragstherapie bezig, om te proberen te voorkomen dat hij in dat gedrag schiet en om als het wel gebeurd, te weten hoe we moeten handelen.
(hij krijgt uiteraard nimmer de kans om een hond aan te vallen; hij is altijd aangelijnd)

Goed, ook natuurlijk met de dierenarts, om te kijken of er ondersteunende medicatie mogelijk zou zijn.

Al met al krijgt hij nu al een weekje of wat Platinum Metalicum D200 (Homeopatisch van VSM) en daarnaast (ook in overleg met de DA) rust-compositum. In geval van acute stress of stressvolle situatie mag/krijgt hij ook Bach Rescue. Van Bach Rescue weet ik dat het werkt bij Merlijn; we hebben daar goede resultaten mee.

Goed, hij dus nu al een week of 2 aan de Rust ;-)
Ik ben (op advies) begonnen met een lage dosering omdat bekend is dat sommig honden van de normale dosering een uur of wat pitten en DAT is niet het idee; het idee is "rust in het koppie" om zodoende "trainbaarheid" te vergroten. Dosering nu, opgebouwd, naar ongeveer 2/3 van de minimale dosering conform advies op potje. Dat bouwen we nu "snel" (dat is dus morgen!) uit naar de gewone minimale dosering.

Effecten tot nu toe niet schokkend groot en veel, maar toch wel!
Ik vind Merlijn zowiezo rustiger, kalmer, maar ook meer speelbereid met onze Tristan. Niet zozeer dus "verdoofd" maar "meer in balans"... en dat bracht mij op de volgende vraag:

Zou Merlijn soms zo reageren In het verkeer en tegen andere honden, niet uit een "agressie" maar juist uit een vorm van "angst" of "terughoudendheid" of "onzekerheid"??
(okay, dit is niet echt een vraag voor jullie, jullie zijn de gedragstherapeut niet, daar ligt de vraag trouwens ook al ;-)

Zou Merlijn dan goede baat kunnen hebben als ik "straks in het nieuwe jaar" naast Rust bijv. een Bachremedie laat zetten die daar meer op geent is/kan zijn? Kent weet iemand een goede/erkende diergeneeskundige, die met Bach werkt? Hoe gaat zoiets? Moet die de hond zien? Komt die thuis??

Merlijn was vandaag, nu ik sinds 2 dagen de dosering Rust heb opgevoerd van 1/2 naar 3/4 van de "laagste dosering" beduidend anders. Kan toeval zijn, maar goed, aangezien ik niet zo in toeval geloof ;-)

Heeft iemand op dit front iets nuttigs toe te voegen, te vragen te melden? ;-)

Groetjes,
  Suzanne
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Berichtdoor Mevroi Kruim » Ma 29 Dec 2008, 18:03

Dat moet idd je gedragstherapeut beantwoorden. Zonder veel meer informatie over hoe hij zich gedraagt, zijn houding, oren, staart, kop, ogen, stand poten, borstelen (OK, lastig bij een sheltie  :D) manier van bewegen, exact wat er gebeurt als hij een andere hond ziet vanaf moment -10  enz enz enz is er echt niks van te zeggen.
Mijn ervaring is dat agressie heel vaak z'n oorzaak heeft in angst, dus dat het zeker wel waarschijnlijk is maar zo vanaf een forum is daar niks van te zeggen.
En of meerdere middelen door elkaar gunstig werken of juist niet, dat zou een holistische da je moeten kunnen vertellen. Meer is lang niet altijd beter tenslotte, vaak is het beter om het bij 1 middel te houden en dat een kans te geven goed te gaan werken.
geer
5-sterren
Berichten: 2502
Lid geworden op: Ma 28 Apr 2003, 17:15
Locatie: Amsterdam
Contact:

Re: Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Berichtdoor geer » Ma 29 Dec 2008, 19:28

Ik denk...dat dat wel zou kunnen, al kan je het zo snel en vanaf een forum natuurlijk moeilijk inschatten. Angst hoeft zich niet altijd te uiten als angst maar kan wel een onderliggende oorzaak zijn van veel andere problemen. Zoals agressie. Bij Ted heb de Rust ingezet om haar bereikbaar te maken voor training in katten-omgang. Ted was na de verhuizing ineens vergeten dat onze katten niet dienen te worden opgegeten, noch te worden toegeblaft of achternagezeten. Bij Ted leidde die fixatie op katten tot continue onrust en oervervelend, fel gedrag. En ze was niet meer te bereiken voor correctie. Was dat duidelijk angst? Neuh. En toch komt Ted's gedrag voor een groot deel wel voort uit angst. Ted werd bereikbaarder voor correcties, ze zal nooit dol worden op katten en ik vind haar gedrag niet erg genoeg om haar standaard op de rust te houden, dus ben ik na een tijdje weer gestopt.

Sophie staat er nu ook op. Sophie is niet angstig. Wel een inwendige stresskip. En een binnenvetter. Sophietje laat nooit merken dat iets haar niet zint (zoals Ted dat wel kan), maar krijgt lichamelijke klachten. En is wat afstandelijk en voorzichting. Niet angstig, maar wel een stil watertje met een diep grondje. Soofje staat op een onderdosering maar ik merk wel degelijk verschil. Sophie is veel uitbundiger. Vrijer. Vrolijker. Aanvankelijk werd ze een beetje wild en misdroeg ze zich schandalig  ;D, nu komt ze gewoon gezellig op schoot liggen. Of gaat naast visite zitten. Dat zou ze vroeger nooooit hebben gedaan. Bij Sophie merkte ik dus juist dat ze vrolijker en 'actiever' werd van de Rust; m.i. doordat ze iets minder angstgestuurde remmingen heeft.
Suzanne
5-sterren
Berichten: 2082
Lid geworden op: Wo 08 Mar 2006, 18:06
Locatie: Noord Brabant
Contact:

Re: Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Berichtdoor Suzanne » Ma 29 Dec 2008, 20:33

Okay, ik snap dat de vraag niet vanaf een forum te beantwoorden is, maar het KAN dus wel dat de oorzaak niet in "agressie" maar in "angst"/ "onzekerheid" gezocht moet worden?! Dan ben ik al een heel eind verder, als het KAN.

Het klopt ook zeker dat "meer middelen" niet altijd betekend "beter resultaat" en ik ga ook zeker niet zelf docteren; altijd in overleg met een DA of toch minimaal een specialist op gebied van 'bachremedies" of een holistisch da.. niet zomaar zelf wat doen!

Thanks zover!

Suzanne
Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3541
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

Re: Rust-compositum en de werking daarvan, mijn verhaal en vraag ;-)

Berichtdoor kira » Ma 29 Dec 2008, 21:51

Niet voor niets bestaat het woord AngstAgressie. Agressie komt vaak voort uit angst / onzekerheid.

Ivm het vuurwerk zit de rescue newf bij mijn ouders ook aan de RustCompo. Bijkomend voordeel is dat hij nu veel minder reageerd op andere prikkels (treinen, aanhangers, plotselinge geluiden, skeelers etc.). Hij is niet "sloom" of zo, maar iets gedempter. Ook na 1 januari gaan we dus door met de RustCompo, kijken of we dan nog beter zijn gedrag op die prikkels kunnen trainen. Bij een trein gaat hij normaal zo over de rode dat er niets meer te trainen is, enige optie was dus mijden.

Bach kan zeker ook iets doen voor het innerlijk van de hond.

Ik zou, mocht je iets willen doen met de RustCompo/Bach zeker naar een holistisch da gaan die je hierbij kan helpen. De gedragsdeskundige heb je al, begrijp ik uit je verhaal.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Alternatieve geneeswijzen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast