Blindheid, slecht zicht

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1373
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor El_Kato » Wo 10 Dec 2008, 19:25

Onze lieve oude kat lijkt opeens niet veel meer te zien..... Als langer hadden we het idee dat hij diepte niet goed meer kon inschatten, hij sprong wel eens verkeerd als hij het aanrecht op wilde en de vensterbank wilde ook niet altijd. Maar goed de lieverd is een jaar of 15 dus best op leeftijd hoewel hij nog lang mee moet kunnen.

Nu loopt hij echter tegen dingen aan, heeft de hele dag van die grote pupillen en je ziet gewoon dat hij onzeker is als hij ergens op loopt. Ik denk dat hij misschien al langer klachten had maar dat het plotseling is verergerd. Als het geleidelijk aan was gegaan zou ik verwachten dat hij zich er beter aan zou hebben gepast.

De DA is niet echt een optie omdat hij volledig onhandelbaar is als ik hem daarheen breng. Verder mankeert hij ook niets. Mijn eerste gedachte was iets met zijn nieren maar hij is goed op gewicht, tikje te zwaar zelfs misschien maar niet te veel. Drink goed maar niet absurd veel. Doet normaal zijn behoefte op de bak of in de tuin en maakt daar geen vreemde geluiden bij. Eet goed en graag.

Iemand enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn. Als het moet breng ik hem naar de DA maar dan moet hij daar wel gelijk onder narcose anders kunnen ze echt niets met hem.

Als iemand een idee heb hoor ik het graag  :)
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor Loeka » Wo 10 Dec 2008, 20:29

Ach gos wat sneu.

Dat hij onhandelbaar bij de da is maakt het er niet makkelijker op, heb zelf een ouwetje van 14 die niet meer naar de da wil.

Maar het niet meer goed kunnen zien kan zo veel oorzaken hebben. Verhoogde oogdruk is er 1 van en dan kan hij ook pijn hebben. Ook een te hoge bloeddruk kan plotselinge blindheid veroorzaken. Het lijkt mij toch dat je dat sowieso wil uitsluiten? Maar ja die onhandelbaarheid is een probleem. Mijn ouwetje bijt en krabt de da, er is echt niets met haar te beginnen. En toch zou ik willen weten wat er aan de hand is, maar dat is voor mijn kat.

Jij kent jouw kat het beste en kan een inschatting maken of het echt noodzakelijk is om naar de da te gaan met hem. Misschien kun je telefonisch overleggen met de da of hem aan huis laten komen?
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor Mevroi Kruim » Wo 10 Dec 2008, 21:56

Kruimel is ook langzamerhand blind aan het worden, die is inmiddels bijna 18 dus we scharen het maar onder de ouderdomskwalen. De laatste keer bij de da was er niet veel te vinden, afgezien van een heel slecht hartje maar dat heeft ze ook al heel lang. Met zo'n ouwe tante ga ik ook niet meer woest dokteren, ze vindt haar weg nog goed genoeg op haar 3 pootjes. Alleen moet ik zorgen dat ze niet naar buiten gaat want dan is ze gelijk de weg kwijt (ze is ook behoorlijk dement en doof inmiddels).
spreeuwtje
5-sterren
Berichten: 3774
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2008, 16:31
Locatie: lutjewinkel

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor spreeuwtje » Wo 10 Dec 2008, 22:15

eerlijk gezegd vind ik 15 nog te jong om te denken dat t maar zo moet zijn..
een kat van mijn buren heeft vroeger eens een schop tegen haar koppie gehad..
die kreeg ook eerst moeite met diepte.. en op een bepaald moment kon je ook aan haar oogjes zien wanneer er licht opscheen.. dat er iets niet klopte..
ze is ook volledig blind geworden..

daar kan natuurlijk niks meer aan gedaan worden..
glaucoom kan ook een oorzaak zijn denk ik.. maar dan is de oogboldruk verhoogd.. en dat veroorzaakt wel pijn..
dus misschien zou je dan ook iets aan de kat moeten merken wb niet lekker in dr vel zitten..

trauma door naar de d.a moeten is iets vervelends voor de kat.. én voor jullie..
ik haat dat soort momenten..
maar eenmaal daar weet ik zeker dat de d.a. wel iets kan met haar/hem..
er zijn zoveel manieren om de kat vast te pakken of een roesje te geven..
leuk is anders.. maar soms kan t gewoon niet anders..
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1373
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor El_Kato » Do 11 Dec 2008, 13:25

Dit klinkt heel bekend, als het licht in zijn ogen schijnt dan zie je idd dat er iets niet goed is maar hij heeft geen waas over zijn ogen. Misschien dat er buiten een keer wat gebeurt is. Is wel echt een vechter geweest in zijn "jonge" jaren. Kan het zelf zo niet plaatsen.

Verder heb ik niet de indruk dat hij pijn heeft kan ook gewoon aan zijn kop komen, ogen ook geen probleem. Vacht lijkt wel wat doffig had ik eigenlijk aan de winter en ook een beetje ouderdom geweten. Maar ben het eens dat 15 niet extreem oud is voor een kat. Zoals gezegd eten en drinken is allemaal normaal. Slaapt erg veel maar goed dat is ook niet vreemd  ;D

Zal de DA idd eens bellen kijken wat hij ervan vind.
hermine
3-sterren
Berichten: 116
Lid geworden op: Di 03 Apr 2007, 16:56
Locatie: Nijmegen

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor hermine » Do 11 Dec 2008, 17:02

Geen idee of je er iets mee kan, maar de kat van mijn vriendin krijgt een soort kalmerende pillen als hij écht naar de dierenarts moet. Zonder iets kalmerends is er bij de DA ook niets mee te beginnen. (hij heeft zelfs een keer het klepje van de kattentransporter geforceerd en daarna de DA aangevallen).
Kalmerende pillen zijn niet echt ideaal, maar misschien is het voor de kat dan net iets makkelijker om naar een DA te gaan.
spreeuwtje
5-sterren
Berichten: 3774
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2008, 16:31
Locatie: lutjewinkel

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor spreeuwtje » Do 11 Dec 2008, 23:08

El_Kato schreef:Dit klinkt heel bekend, als het licht in zijn ogen schijnt dan zie je idd dat er iets niet goed is maar hij heeft geen waas over zijn ogen. Misschien dat er buiten een keer wat gebeurt is. Is wel echt een vechter geweest in zijn "jonge" jaren. Kan het zelf zo niet plaatsen.

Verder heb ik niet de indruk dat hij pijn heeft kan ook gewoon aan zijn kop komen, ogen ook geen probleem. Vacht lijkt wel wat doffig had ik eigenlijk aan de winter en ook een beetje ouderdom geweten. Maar ben het eens dat 15 niet extreem oud is voor een kat. Zoals gezegd eten en drinken is allemaal normaal. Slaapt erg veel maar goed dat is ook niet vreemd   ;D

Zal de DA idd eens bellen kijken wat hij ervan vind.

er was bij die kat een schop tegen zijn koppie gegeven..
ik geloof dat t netvlies los was gelaten.. of er was iets met een zenuw.. dat weet ik niet meer..
maar daar kun je iig niks meer aan doen..
je kunt idd de da eens bellen.. om nou alles te forceren voor iets waar niks meer aan te doen is.. maar waar hij geen pijn aan heeft.. heb ik ook mijn bedenkingen bij..
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor Hitam » Vr 12 Dec 2008, 09:04

Katten op leeftijd kunnen ineens blind worden door een te hoge bloeddruk. Dan komt er vocht tussen het netvlies en de onderlaag. Doorgaans komt dat door nier- dan wel schildklierproblemen. Als je het probleem aanpakt gaan ze soms weer wat zien, soms niet. Maar het lijkt me dus toch wenselijk om naar een dierenarts te gaan op de een of andere manier.
spreeuwtje
5-sterren
Berichten: 3774
Lid geworden op: Ma 21 Jan 2008, 16:31
Locatie: lutjewinkel

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor spreeuwtje » Vr 12 Dec 2008, 14:31

ow.. weer wat geleerd.. :(
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1373
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor El_Kato » Wo 17 Dec 2008, 22:08

Even een korte up-date:

Inmiddels bij de DA geweest en in overleg gaan we eerst kijken hoe hij het doet op bloeddrukverlagers en een volledig barf dieet, kreeg nu ook nog brokken erbij (hij eet met het vlees van de honden mee maar kan niet altijd alles eten)

Dit omdat hij niet te onderzoeken is als hij niet onder narcose is en vanwege zijn leeftijd is een narcose meer riskant. Ben er zelf ook niet helemaal fan van en ze waarschuwde me al dat het ook kan dat er geen bijzonderheden uit zo een onderzoek komen. Hij zou sowieso aan de bloedverdunners moeten en dat was ook weer goed als het iets met zijn schildklier of nieren te maken had. Zicht komt waarschijnlijk niet meer terug maar kan iets verbeteren. We moeten hem goed in de gaten houden en mochten we het idee hebben dat het slechter gaat met hem terugkomen en dan laten we alsnog onderzoek doen.

Verder heeft hij geen klachten dit ook allemaal doorgesproken.

Gelukkig hebben we een tuin waar hij niet uit kan, vroeger via de schuttingen natuurlijk wel maar dat doet hij eigenlijk al lang niet meer. Hadden ook al echt wel langer het idee dat hij minder goed diepte kon inschatten echt al wel een jaar of misschien wel langer. Maar dat hij echt tegen dingen aan loopt is van de laatste dagen en ook niet normaal.....

Nou we gaan het huis blinde poes proof maken  :)
Hij at eerst op het aanrecht dat gaat natuurlijk niet meer dus dat word nu boven dan kan hij ook rustig eten zonder dat er een hond in zijn nek staat te kwijlen. Geen dingen meer op de trap laten slingeren en alle overbodige rotzooi van de grond weghalen  ;)
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13464
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor koekje » Wo 17 Dec 2008, 22:13

een blinde kat kan nog best een gelukkig leven leiden. de kat van meneer koekje is daar het levende voorbeeld van. nu is dat ook wel een bejaarde taart die niet meer zoveel doet (slapen, eten, kroelen, poepen en plassen), maar die gaat wel rustig haar gangetje.
er moeten geen dingen in huis worden veranderd, want dan is er risico dat ze heel hard haar neus stoot of plat op haar bek van de tafel dondert. ze redt zich goed op de tast en geur, en heel soms wat gehoor (ze is ook hardhorend).
Gebruikersavatar
El_Kato
5-sterren
Berichten: 1373
Lid geworden op: Do 17 Aug 2006, 23:02
Locatie: Alkmaar

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor El_Kato » Do 25 Dec 2008, 12:47

Dat was ook zo een beetje mijn idee. Hij at altijd op het aanrecht maar is laatst met het naar beneden springen boven op een van de etende honden gesprongen die zich weer een hoedje schrok. Wil dat soort situaties vermijden en hij eet nu dus boven. Hij komt ook het aanrecht niet meer op dus dat had sowieso niet meer gelukt.

Wilden deze zomer wel de tuin aanpakken met oa een vijver erin denk dat we het ontwerp in zoverre gaan uitvoeren dat we alleen de vijver nog even overslaan of dat we hem zo ondiep maken dat hij een onaangenaam nat pak haalt maar wel met de pootjes op de grond kan staan, er komen toch geen vissen in.

Tja en op tafel mocht hij toch al niet en daar kan hij volgens mij ook niet komen. Straks in de zomer even opletten dat hij niet meer op het dak van de aanbouw kan komen. Dat lijkt me niet zo'n heel goed idee....  :o
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Blindheid, slecht zicht

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten