groeipijn....

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

groeipijn....

Berichtdoor Barfplaats

miik
5-sterren
Berichten: 2741
Lid geworden op: Wo 30 Jan 2008, 22:10
Locatie: Delft
Contact:

groeipijn....

Berichtdoor miik » Di 04 Nov 2008, 23:48

Abby, mijn Border Collie is nu 6 maanden en de laatste paar dagen had ik het idee dat ze wat stijfjes loopt, niet kreupel. En omdat ik toch bij de dierenarts werk heb ik haar vandaag maar eens meegenomen om te laten kijken.
Ze reageert heel duidelijk pijnlijk op alle uiteinde van de lange beenderen. (dus verschillende plaatsen). De dierenarts dacht daarom sterk aan groeipijn. Nou verbaast me dat behoorlijk. Abby krijgt vanaf pups af aan voornamelijk hele prooidieren, met veel afwisseling en 1x per week vette vis (haring of zalm). De laatse tijd is de ergste groei eruit en komt ze niet veel meer aan en ze is mooi schraal. Ze is ook nog steeds erg mooi in verhouding.
Het advies is normaal gesproken; stoppen met puppybrok en over op Adult brok... Maar tja.. dat gaat niet gebeuren 
Dus hij zegt: minder eiwit en minder calcium....
Maar nu mijn vraag:" hoe ga ik dat doen ? "
Hoe ga ik nu minder eiwit en minder calcium voeren ?????
Heeft iemand enig idee of andere tips ? Alle info is welkom !!!

De meest gespecialiseerde arts uit onze praktijk zit nu in Amerika voor cursus, dus als hij volgende week terug is ga ik nog even met hem overleggen en misschien ook wel rofo laten maken of Penhipp om andere dingen uit te sluiten, maar daar moet ik dus nog even geduld mee hebben.

Ik las over het meer voeren van pens (krijgt ze nu 1x per week) ?
En over meer wit vlees voeren ipv rood vlees ?
Iemand hier meer ervaring mee (of meningen zijn ook welkom) ???
*Monique
5-sterren
Berichten: 1914
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 09:41
Locatie: Beltrum

Re: groeipijn....

Berichtdoor *Monique » Wo 05 Nov 2008, 06:33

Bantu werd ook verdacht van groeipijn op 12 maanden (stond ook op volledig rauw vanaf 8 weken). Ik ben haar minder gaan voeren, meer spiervlees en pens en ik heb haar botpercentage teruggebracht naar ongeveer 10 % (4 weken).
En ik heb haar een poosje mercurius vivus bijgegeven, wat ik hier in een topic vond van groeipijn.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60289
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: groeipijn....

Berichtdoor Lizzy » Wo 05 Nov 2008, 07:32

Ten eerste is het altijd maar de vraag of het ook echt groeipijn is. Dit wordt echt te makkelijk geroepen. Groeipijn kun je niet zomaar zien aan de buitenkant. En ook niet voelen. Dat stel je vast door fatsoenlijke rontgenfoto's te maken.

Als je echt voornamelijk hele prooidieren voert, dan voer je al erg weinig bot. Je kunt het calciumgehalte dus niet terugbrengen. Maar goed, het is misschien handig om te vertellen wat je voert en hoeveel je van iets voert. Want indien je naast de prooidieren ook nog vleesbotten voert, moet je daar tijdelijk misschien wat aan doen. Meer wit vlees ipv rood vlees zij ook geen zaken die helpen in deze. Meer pens voeren: wat is daar het nut van? Het naar beneden brengen van eiwit, calorieen en calcium? Zoals boven al even aangehaald: ik weet niet hoeveel vleesbot je nog voert naast de hele prooidieren? Als je geen vleesbot voert naast de prooidieren: dan lijkt me dat je echt al op het randje zit qua je bot gehalte dus daar zou ik dan niet teveel aan knoeien en niet nog meer pens gaan voeren. Hoeveel pens voer je nu eigenlijk? Geef je daarnaast (naast de vis, pens en prooidieren) ook nog wat maaltijden vleesbot, zou je tijdelijk (voor een maand ofzo) het vleesbot kunnen vervangen door pens + groentemix. Met pens en met groente breng je dus het eiwitgehalte en caloriegehalte wel omlaag. Maar goed ja, gezien je keuze voor hele prooidieren, zit je vast niet te wachten op het toevoegen van groente/groentemix aan je menu. Het is doch wel een manier om calorieen, eiwitten en calcium naar beneden te brengen en wel voldoende voedingsstoffen te geven. Overigens is het meer voeren van spiervlees in mijn ogen niet aan te bevelen. Spiervlees bevat meer calorieen en meer eiwtten dan pens.

Maar is het zinvol om aan je menu te gaan zitten knutselen terwijl je niet zeker weet of je hond aan groeipijnen lijdt? Ik zou naar een orthopedisch specialist gaan. Want ipv groeipijn kunnen het zat andere dingen zijn waaraan je pup lijdt. En dat zijn dan toch wel zaken die je liefst zo snel mogelijk wilt weten. Mocht het groeipijn zijn, dan zou je in ieder geval mercurius vivus kunnen geven.
Laatst gewijzigd door Lizzy op Wo 05 Nov 2008, 07:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: groeipijn....

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten