vraagje eierschillen

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

vraagje eierschillen

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
SandRRa
5-sterren
Berichten: 1701
Lid geworden op: Ma 07 Apr 2008, 22:05
Locatie: Hoorn (NH)

vraagje eierschillen

Berichtdoor SandRRa » Vr 31 Okt 2008, 10:12

Kan je als je zelf een gekookt eitje hebt gegeten die schillen ook bewaren om er poeder van te maken???
Of moet het echt schillen van een rauw ei zijn?
Gebruikersavatar
MoniqueAppels
5-sterren
Berichten: 2062
Lid geworden op: Zo 10 Apr 2005, 12:14
Locatie: Båtsfjord, Noorwegen
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor MoniqueAppels » Vr 31 Okt 2008, 10:14

Rauw is beter maar eerlijk gezegd geef ik mijn hond altijd de schaal van het gekookte ei wat ik zelf opeet ;)
Gebruikersavatar
SandRRa
5-sterren
Berichten: 1701
Lid geworden op: Ma 07 Apr 2008, 22:05
Locatie: Hoorn (NH)

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor SandRRa » Vr 31 Okt 2008, 11:57

Ok t kan dus ook....ik ga maar eens sparen dan voor in de vakantie(s)
Lizzy
Moderator
Berichten: 55250
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor Lizzy » Vr 31 Okt 2008, 15:38

Ik denk persoonlijk dat je rauwe moet gebruiken, als je het wilt gebruiken als calcium supplement. Koken veranderd de structuur van het eierschilletje en daarmee is het anders/minder goed opneembaar. Een beetje ala het verhaal dat in de Barfplaats bieb staat over het calciumdilemma van Ian Billinghurst.
Gebruikersavatar
SandRRa
5-sterren
Berichten: 1701
Lid geworden op: Ma 07 Apr 2008, 22:05
Locatie: Hoorn (NH)

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor SandRRa » Vr 31 Okt 2008, 17:28

Ja dat dacht ik dus al, vandaar mijn vraag.
Ok rauwe bewaren, drogen en malen.  Hoelang blijft dit goed?
Lizzy
Moderator
Berichten: 55250
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor Lizzy » Vr 31 Okt 2008, 17:40

SandRRa schreef:Ja dat dacht ik dus al, vandaar mijn vraag.
Ok rauwe bewaren, drogen en malen.  Hoelang blijft dit goed?


Ja, wat ik deed is lekker wat omelet eten ;D en dan de schillen met koud water goed afwassen. De schillen kun je dan laten drogen in bijv. een oven 40 of 50 graden. Als de schillen droog zijn, zijn ze echt tot poeder te malen met een koffiemolen. En het is lang houdbaar. Echt wel maanden. Als je ze maar goed droog verwerkt.
Gebruikersavatar
SandRRa
5-sterren
Berichten: 1701
Lid geworden op: Ma 07 Apr 2008, 22:05
Locatie: Hoorn (NH)

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor SandRRa » Vr 31 Okt 2008, 18:06

Lizzy schreef:Ja, wat ik deed is lekker wat omelet eten ;D en dan de schillen met koud water goed afwassen. De schillen kun je dan laten drogen in bijv. een oven 40 of 50 graden. Als de schillen droog zijn, zijn ze echt tot poeder te malen met een koffiemolen. En het is lang houdbaar. Echt wel maanden. Als je ze maar goed droog verwerkt.



mmmmjammie jij hebt hele goeie ideeën :thumbup:
Gebruikersavatar
stephany
3-sterren
Berichten: 201
Lid geworden op: Wo 25 Jun 2008, 19:10
Locatie: Deventer/Overijsel

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor stephany » Vr 31 Okt 2008, 18:09

Geven jullie gedroogde schillen alleen omdat het lekker is?? want voor calcium is het niet nodig lijkt mij.
Gebruikersavatar
Nitus
5-sterren
Berichten: 3821
Lid geworden op: Ma 23 Feb 2004, 15:08
Locatie: Gorssel
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor Nitus » Vr 31 Okt 2008, 18:42

Gedroogde en gemalen schillen worden weleens gegeven als calciumvervanger, als je bijv. geen botten kunt voeren. Niet voor het lekker oid ;).
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor 202Spots » Vr 31 Okt 2008, 18:51

Ik meen dat Billinghurst het er ook over had om de eierenschillen eerst 30 min in warme oven te drogen?
Dat heb ik 't begin ook wel gedaan...
Maar ik denk zelf dat het weinig uitmaakt of je ze gekookt, gebakken of rauw geeft.
Zelf doe ik ze meestal ongekookte eierenschaal met warm water onder de kraan wassen en haal ook het binnenvliesje er uit, dan drogen en malen,maar wanneer ik er 'n heleboel tegelijk ga malen en alles is nog niet helemaal droog, dat doet ik de fijngedrukte schalen op keukenpapier in de magnetron voor 'n halve minuut of totdat ze goed droog zijn,en dan fijn malen.
Nu gebruik ik voor Tor dagelijks ,maar de gemalen poeder blijft oneindig lang goed hoor, ik gooide het meestal na 1 jaar weg om met "verse" vooraad te vervangen.

De eierenpoeder word als calcium bron gegeven wanneer je geen bot in 't vlees hebt.
Gebruikersavatar
Nynke
5-sterren
Berichten: 7557
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor Nynke » Vr 31 Okt 2008, 21:54

ik droog ze gewoon in een bakje op de keukenvensterbank  ::)
Gebruikersavatar
pike
5-sterren
Berichten: 6605
Lid geworden op: Di 30 Mei 2006, 19:53
Locatie: Harfsen

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor pike » Vr 31 Okt 2008, 22:31

ik ook  :)
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor flin » Vr 31 Okt 2008, 23:13

'k begrijp dat in bot niet alleen calcium zit, natuurlijk,
maar hoe gedraagt 't calcium van een eischil, of slakkenhuis, of sepia (zeekat) zich?

wordt dit ook als een organische vorm opgenomen/verwerkt?
of kun je hier makkelijk mee overdoseren?

  eischaal bestaat uit calciumcarbonaat, waarvan 38% calcium
  sepia officinalis 96% aragonite en 4% calciumcarbonate
  slakkenhuis, geen idee....
 
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor 202Spots » Za 01 Nov 2008, 00:15

Hier nog wat meer info over calcium:
De eierenschaal  was ook al eerder op deze topic
index.php/topic,37294.msg837392.html#msg837392
~~~~~~
En ik had dit antwoord over Calcium citrate van Mary Straus gehad:

"Calcium citrate does not include any phosphorus. It (and other forms of plain calcium) is added to meals to balance out the phosphorus in meat and other foods, most of which have far more phosphorus than calcium.
Bone provides small amounts of some trace minerals in addition to calcium and phosphorus, but those can be supplied from other sources, including various foods and some whole food supplements, such as green blends.
Adult dogs do fine with plain calcium; puppies have a greater need for phosphorus and so ground bone or bone meal is preferred.
Mary Straus"

~~~
Meer op
http://www.dogaware.com/wdjhomemade3.html :

3. Calcium: One of the most common mistakes that people make when feeding a home cooked diet is the failure to add calcium. You must add calcium when you feed a diet that does not include bones.
Adult dogs need around 800 to 1,000 mg of calcium per pound of food fed. They also require the calcium to be supplied in a proper proportion to phosphorus.

The ideal calcium:phosphorus ratio in the canine diet is between 1:1 and 2:1. Meat contains a lot of phosphorus, so the more meat a diet contains, the more calcium will be required to reach the correct calcium:phosphorus ratio. Adding 800 to 1,000 mg of calcium will provide the correct calcium:phosphorus ratio even for a high-meat diet, unless you use a calcium supplement that also contains phosphorus. In that case, moderately higher amounts of calcium may be needed to balance out the additional phosphorus contained in the supplement.

Ground eggshell can be used as a calcium supplement. Rinse eggshells and dry them on a counter overnight, or in the oven, then grind them in a clean coffee grinder. One large eggshell provides one teaspoon of ground eggshell, which contains 2,000 mg of calcium, so add ½ teaspoon ground eggshell per pound of food fed. Don’t use eggshells that haven’t been ground to powder, as they may not be absorbed as well.

You can use other types of calcium supplements (any form of calcium is fine). Calcium from seaweed, such as Animal Essentials’ Natural Calcium, also supplies other minerals (including magnesium, iodine, and selenium) that are beneficial. Bone meal is frequently used as a source of calcium in diets that don't include raw bone. However, bone meal contains calcium and phosphorus. Different brands of bone meal supplements contain different amounts of calcium and phosphorus, but the calcium:phosphorus ratio is always the same: 2:1. To balance a diet that contains lots of phosphorus, then, you will need to give an amount of bone meal that will provide 1,000 to 1,200 mg calcium per pound of food  to keep the ideal calcium: phosphorus ratio in the diet correct.

Look for bone meal supplements that are guaranteed to be free of lead and other contaminants. You can also use a purified bone extract called Microcrystalline Hydroxyapatite (MCHA), but most of these supplements also contain vitamin D in high amounts, which would not be appropriate to use (see Supplements section further on in the text).
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor flin » Za 01 Nov 2008, 00:36

ja, en dan lees 'k dit:
    en eischaal bestaat voor 62 % uit calciumcarbonaat..

As a Calcium supplement, amino acid chelated Calcium and Calcium Lactate have proven to be the best choice. Calcium Citrate or Calcium Gluconate can also be used. Calcium Carbonate and Dolomite are not recommended due to poor bioavailability of elemental Calcium from these sources. When not using bone meal, at least Magnesium and Manganese must be added as supplement as well. http://www.felinefuture.com/nutrition/bpo_ch7.php
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: vraagje eierschillen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast