herstel knieband operatie

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

herstel knieband operatie

Berichtdoor Barfplaats

Noes
3-sterren
Berichten: 108
Lid geworden op: Di 13 Sep 2005, 21:53

herstel knieband operatie

Berichtdoor Noes » Di 30 Sep 2008, 21:19

Wie heeft hier ervaring met het revalideren na een knieband operatie bij de hond?
Mijn hond heeft ca 4 maanden geleden een zware rugoperatie gehad (cauda equina) omdat ze bijna niet meer kon lopen. Na de operatie was ze zo blij en opgelucht. Ze wilde vanaf dag 1 van de trap rennen en druk doen. Ik heb haar aan een  STRENG revalidatieprogramma gehouden en ook fysio gedaan. Nu ging het na 4 weken ipv vooruit erg achteruit.
Ik dacht dat haar rug toch weer mis was. Inmiddels kreeg ze hydro therapie en was ze weer aan het opbouwen naar wandelingen van ca 20 min. Maar sinds een week of 3 ging ze weer hard achteruit en kon ze nog geen 5 min. lopen.
Ik kwam hier op een topic over een knieprobleem en had ook altijd al het gevoel dat bij haar ook knieproblemen speelde. Nu toch weer terug naar de Uithof en daar idd voorste kruisbandproblemen (met flink atrose) geconstateerd ofwel degeneratieve voorste kruisbandproblemen of zoiets.
Ik kreeg 10 dagen tramadol mee ipv carprofyl omdat ze daar niet tegen kan. Maar de tramadol helpt nauwelijks (vanmorgen heb ik haar 10 min. laten sjokken rond het uitlaatveldje. Eigenlijk een wandeling van 3 min. maar wij hebben er 10 over gedaan) en vandaag kon ze dus weer niet goed lopen.
Kortom, ik heb besloten dat ze geopereerd moet worden, maar lees veel spookverhalen over de revalidatie.

Ze is links mogelijk ook niet helemaal probleemvrij, maar moet dadelijk wel op 3 poten gaan hinken. Hoe lang gaat dat duren? Wie o wie heeft ervaring hiermee?

Ze is overigens pas 3 (bijna 4) jaar  :'(
bea
4-sterren
Berichten: 402
Lid geworden op: Vr 12 Mei 2006, 21:30
Locatie: almere

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor bea » Di 30 Sep 2008, 21:24

Leroy van mij ( Duitse Herder) is vorig jaar geopererd aan zijn kruisband.
Toen was hij 5 jaar. Hij is geopereerd bij Dierenkliniek Putten.
Revalidatie moet je rustig aan doen. Hij liep niet op drie poten, na de operatie dacht hij dat hij alles weer aan kon. Hij heeft alleen de eerste dag pijnstiller gehad, daarna niet. Hij moest wel 6 weken rustig aan doen, aan de riem uitlaten en kleine rondjes maar wel vaak.
Leroy vond die tijd vreselijk.
Heb hem op een gegeven moment zelf vetranquil gegeven, omdat ik hem niet meer rusitg kon houden.
Nu gaat het goed geen last meer.
Noes
3-sterren
Berichten: 108
Lid geworden op: Di 13 Sep 2005, 21:53

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Noes » Di 30 Sep 2008, 21:30

Oké dat is wel goed om te lezen. Ja PUTTEN geeft idd kalmeringsmiddel mee, dat hoor ik vaker (maar jij hebt het later pas gehaald als ik je goed begrijp?)....best goede tip. Nina is nogal hyper van aard en na de zware rugoperatie dacht ze ook de hele wereld aan te kunnen  :o
Maar loopt hij nu weer vrolijk rond? Zie je nog startproblemen of iets? Mag hij weer alles?
Oeps ja, je schrijft "geen last meer"....sorry, wil gewoon alles weten  :-[
*Monique
5-sterren
Berichten: 1915
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 09:41
Locatie: Beltrum

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor *Monique » Do 02 Okt 2008, 06:23

overleg eens met een fysio?
sterkte ;)
Noes
3-sterren
Berichten: 108
Lid geworden op: Di 13 Sep 2005, 21:53

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Noes » Do 02 Okt 2008, 20:05

Maandag gaat ze weer naar de fysio idd! Ze komt daar al een tijdje hoor, maar was ook benieuwd naar ervaringsdeskundigen  :)
Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3558
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor kira » Do 02 Okt 2008, 20:09

Volgens mij wisselt het herstel van hond tot hond. Hier een hond met knieoperatie, niet wat jij hebt. Maar daardoor spreek je opeens heel veel mensen die zeggen, die van mij of die hond daar heeft bandproblemen gehad. En bij de een hoor je, na 6 weken huppelt het weer vrolijk en bij de ander hoor je, het blijft wisselend of het heeft een jaar geduurd. Voor het probleem met de andere knie (en hoe is het voor haar rug als je nu die knie laat doen) zou ik overleggen met en de fysio en de specialist. Wat is Cauda Equina als ik vragen mag?
Noes
3-sterren
Berichten: 108
Lid geworden op: Di 13 Sep 2005, 21:53

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Noes » Do 02 Okt 2008, 22:26

Ja je hebt absoluut gelijk hoor! Het verschilt ook erg, maar vind het toch prettig wat te horen van anderen.
Cauda equina = paardenstaart ... of wel de zenuw in de rug naar de staart. Deze wordt nog al eens bekneld bij b.v. een hernia of een andere afwijking in het wervelkolom. De zenuw zorgt voor beweging van de staart, maar is ook verbonden met achterpoten en blaas...beetje afhankelijk hoe de beknelling zit.
Je ziet dan hondjes vaak met afhangend "kruis" (onderrug), beetje bol staan, staart verlamming (soms alleen een deel of slechts ligt gehinderd), soms incontinent en soms mank door zenuwpijn (uitstraling) of verlamming in poten. Nina had al deze kenmerken en kon niet meer opstaan en had nog veel last van spasmes in achterhand. De operatie hielp goed, wat betekende dat de zenuw wel bekneld had gezeten, maar dat er niets of weinig echt onherstelbaar beschadigd was. Hoewel ze wel heel licht incontinent is gebleven.

Wat de knie operatie voor haar rug zal betekenen weet ik niet, maar ik denk dat we wel extra extra voorzichtig moeten doen , maar ja dit is ook niet goed voor haar rug en haar welzijn.
Gebruikersavatar
Chezzies
3-sterren
Berichten: 131
Lid geworden op: Za 21 Aug 2004, 00:50
Locatie: Lelystad
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Chezzies » Vr 24 Okt 2008, 23:42

Is ze al geopereerd inmiddels?
Zelf heb ik een rottie van 9 die vorig jaar en dit jaar aan de kniebanden is geopereerd in Ermelo. Hij loopt weer goed, en het herstel ging langzaam maar goed. Een vriendin heeft haar rottie van 2 in putten (Daan Kranendonk) laten opereren en dat is nu 6 weken geleden en deze hond loopt nu weer goed weliswaar nog aan de lijn maar het herstel is goed gegaan.
Scooby
3-sterren
Berichten: 110
Lid geworden op: Di 19 Okt 2004, 01:19
Locatie: Zutphen
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Scooby » Za 25 Okt 2008, 00:28

Helaas heb ik ook al bij twee van onze doggen een gescheurde kruisband meegemaakt. De eerste dagen lopen ze even op drie poten, maar mijn ervaring is dat ze de geopereerde poot al best snel weer gaan belasten.
De revalidatie is lang een zwaar, als je het goed wil doen. De eerste twee weken na de operatie heb ik complete rust geadviseerd gekregen. Daarna mocht ik het lopen uitbouwen met ongeveer 100 meter per dag. Dit heb ik gedurende drie maanden op moeten bouwen. Daarna nog drie maanden aan de lijn uitlaten en de lange wandelingen weer langzaam (aan de lijn) opbouwen. Met een goede revalidatie ben je toch al snel een half jaar zoet, maar dan kan je hond daarna ook alles weer wat hij voor de operatie kon.

De fysiotherapeut waar ik met Lana naar toe ging, kwam met het volgende overzicht:
De eerste dagen na de operatie zijn voor rust en herstel om alle ontstekingsreacties op te ruimen. Na 10-14 dagen mag de hond gedoseerd belasten (vaak en kort). Na 10 dagen begin je met masseren en doorbewegen van de knie om de voorwaarden te creëren dat de hond weer belasten kan. 6-8 weken staan voor het inwendige herstel van de knie. 3 Maanden tot herstel van spierkracht en coördinatie. 6-9 Maanden tot volledige belastbaarheid.
Fynn
5-sterren
Berichten: 1130
Lid geworden op: Do 09 Feb 2006, 14:15
Locatie: Heinkenszand
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Fynn » Za 25 Okt 2008, 09:25

Hoi

Onze jongste ridgeback is met 16 maanden geopereerd aan OCD aan beide knieen .
Dit is natuurlijk heel iets anders dan wat jou hond heeft .
Maar ik vind dat chirurgen over het algemeen de rol van fysiotherapie in de herstel periode onderschatten.
Door maanden lang verkeerd lopen waren zijn spieren zo verkrampt en ingekort dat na de operatie het herstel ook nog niet geweldig ging.
Hij bleef verkeerd lopen we zijn toen met hem naar een fysiotherapeut gegaan en wat we nu al bereikt hebben in 8 weken is zo fantastisch.
Ze geeft ons hele goede adviezen voor het oprekken van zijn spieren en hoe we de beweging mogen opvoeren met fietsen .

Ik zou zeker eens een fysio raadplegen.

Groetjes Rian,Ijuba,Fynn en Asani
Scooby
3-sterren
Berichten: 110
Lid geworden op: Di 19 Okt 2004, 01:19
Locatie: Zutphen
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Scooby » Za 25 Okt 2008, 19:35

Fynn schreef:Maar ik vind dat chirurgen over het algemeen de rol van fysiotherapie in de herstel periode onderschatten.


Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn! Bij mensen staat de fysiotherapeut als eerste naast het bed na een knie-operatie, dus waarom bij een hond dan niet?
Noes
3-sterren
Berichten: 108
Lid geworden op: Di 13 Sep 2005, 21:53

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Noes » Za 08 Nov 2008, 20:06

Nina is 17 oktober geopereerd en loopt nog op 3 poten.

Na 10 dagen ging ze op 4 poten lopen en ook heel mooi gelijkmatig. Maar de 11de dag werd ze ziek en de 12de dag gebruikte ze de poot niet meer. Ze kreeg pijn en koorts, dus weer terug naar de Uithof. Waar we overigens erg goed ontvangen werden (steeds).
Ze kreeg nieuwe medicatie ( ze kan slecht tegen veel NSAID's dus kreeg ze tramadol, maar dat is niet  ontstekingsremmend, nu toch maar metacam proberen). Daar deed ze het 2 dagen goed op, maar werd weer ziek. Weer terug dus. Nu is er een kweek gemaakt en krijgt ze alvast anti biotica. Dat laatste leverde gelukkig op dat Nina (die vandaag 4 wordt) eindelijk weer vrolijk werd.
Op vier poten staan doet ze weer voorzichtig, maar lopen niet. Door de ontsteking mocht ze geen fysio. In goed overleg overigens. Woensdag mag ze wel starten met fysio (waar ze ook voor haar rug kwam).
Kortom: een zware operatie met een moeizame revalidatie (voor Nina dan).
Andere knie is inmiddels ook best dik.  :-\
Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3558
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor kira » Za 08 Nov 2008, 20:49

Pff, het is duidelijk geen hond met geluk. Bandproblemen zitten vaak in beide knieen, dus een dikke knie aan de andere doet mij het ergste vrezen. Ik wens je heel veel sterkte met de revalidatie. We hebben hier inmiddels ervaring opgedaan, wat ons opvalt is dat de verbetering nog heel lang doorzet. We zien, steeds met wat terugval dat onze dame weer beter loopt. Dus moed blijven houden en niet opgeven.
Scooby
3-sterren
Berichten: 110
Lid geworden op: Di 19 Okt 2004, 01:19
Locatie: Zutphen
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Scooby » Za 08 Nov 2008, 21:35

Wat een ellende voor Nina... Gelukkig lijkt de anti-biotica nu aan te slaan, dus waarschijnlijk zat er toch ergens een ontsteking? Onze Bono heeft soortgelijke verschijnselen vertoond, de eerste weken na zijn kruisbandoperatie. Bij hem leek er ook steeds weer een ontsteking terug te komen. Achteraf kan hij waarschijnlijk tegen het inwendige hechtdraad en probeerde zijn lichaam dat er uit te werken door middel van ontstekingsreacties. Ik heb dit nu vaker gehoord bij honden na een kruisbandoperatie.
Hopelijk gaat het met Nina nu alleen nog maar bergopwaards! Sterkte en beterschap!
Scooby
3-sterren
Berichten: 110
Lid geworden op: Di 19 Okt 2004, 01:19
Locatie: Zutphen
Contact:

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Scooby » Za 08 Nov 2008, 21:36

kira schreef:We hebben hier inmiddels ervaring opgedaan, wat ons opvalt is dat de verbetering nog heel lang doorzet. We zien, steeds met wat terugval dat onze dame weer beter loopt. Dus moed blijven houden en niet opgeven.


Klopt, hoor. Die ervaring hebben wij inmiddels (na twee honden die geopereerd zijn aan een kruisband) ook. Het kan wel tot 1,5 jaar na de operatie duren dat je nog verbetering ziet.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: herstel knieband operatie

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten