Manier van slachten

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Manier van slachten

Berichtdoor Barfplaats

Elles0512
3-sterren
Berichten: 121
Lid geworden op: Wo 16 Jul 2008, 20:20
Locatie: Zuid- Holland

Manier van slachten

Berichtdoor Elles0512 » Do 25 Sep 2008, 14:25

Hoi,

Ik weet niet zo goed waar ik deze topic het beste kan plaatsen ???, maar ik ben erg benieuwd of iemand mij antwoord kan geven op de volgende vraag: Worden de dieren waar "wij"het vlees vandaan halen geslacht dmv van een schok of gebeurd het ook dmv snee in de hals en dat het dier dan leeg bloedt? En als dit laatste gebeurd, zijn de dieren dan snel dood, of is het een lijdensweg?
Hoe gebeurd het bij kuikens, muizen en andere knaagdieren, weet iemand dit?
Excuus voor mijn misschien shockerende vraag, maar ik loop al best lang met deze vraag rond, wist alleen niet goed hoe ik het duidelijk moest formuleren, zonder mensen te beledigen.
Ik zou het zelf nl heel erg vinden dat dieren geslacht worden en daarvoor een lijdensweg hebben gehad.

Gr Elles
Lucienne
2-sterren
Berichten: 53
Lid geworden op: Do 20 Mar 2008, 09:49
Locatie: Gilze NB

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Lucienne » Do 25 Sep 2008, 14:32

Vlees dat bij een islamitische slager vandaan komt is ritueel geslacht, dat schrijft het geloof voor. Verder worden de dieren over het algemeen gedood door stroom of een pen die in de kop geschoten wordt. ( wel een beetje een luguber praatje).
Elles0512
3-sterren
Berichten: 121
Lid geworden op: Wo 16 Jul 2008, 20:20
Locatie: Zuid- Holland

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Elles0512 » Do 25 Sep 2008, 14:39

Hoi,

Oke, maar hebben de dieren dan ook veel pijn bij ritueel slachten denk je?
En kuikens etc?

Gr Elles
Lucienne
2-sterren
Berichten: 53
Lid geworden op: Do 20 Mar 2008, 09:49
Locatie: Gilze NB

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Lucienne » Do 25 Sep 2008, 14:42

Als het vakkundig gebeurt niet.
Elles0512
3-sterren
Berichten: 121
Lid geworden op: Wo 16 Jul 2008, 20:20
Locatie: Zuid- Holland

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Elles0512 » Do 25 Sep 2008, 14:48

:(, mag hopen dat dat gebeurd.
Laura2004
5-sterren
Berichten: 5288
Lid geworden op: Di 21 Dec 2004, 12:59

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Laura2004 » Do 25 Sep 2008, 15:00

Het hangt er vanaf waar je je vlees haalt, als je het bij de islamitische slagerij haalt dan wordt het ritueel geslacht (halal) en als het geen halalvlees is dan wordt het op de reguliere manier geslacht. Als je meer wilt weten over de verschillende slachtwijzen raad ik je aan op gewoon informatie op het internet te zoeken.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Lizzy » Do 25 Sep 2008, 17:39

Het meeste van het vlees dat je hier in NL kunt kopen is van dieren die eerst worden verdoofd voor het slachten. Bij de Islamitische Slachterij worden de dieren niet eerst verdoofd maar ritueel geslacht.

In de wet is daarom vastgelegd dat dieren voor de slacht bedwelmd of verdoofd moeten worden om het snel bewusteloos te maken of ongevoelig voor pijnprikkels. Onnodige opwinding of pijn moet het dier op die manier bespaard blijven.

Om duidelijk te maken waar de onverdoofde slacht mee vergeleken wordt, geven wij een paar voorbeelden van bedwelmingsmethoden die wel zijn toegestaan. Pluimveeslachterijen verdoven kippen vaak met een elektrische schok. Die krijgen ze toegediend met een metalen staaf tegen hun kop. Vaker worden ze, hangend aan een lopende band, door een waterbad gehaald waar stroom op staat. Veel varkensslachterijen maken gebruik van CO2-bedwelming. De varkens worden in een afgesloten ruimte opgesloten, waar ze tenminste één minuut worden blootgesteld aan het gas. De varkens raken langzaam buiten bewustzijn. Bij koeien bestaat de ‘verdoving’ meestal door een schot in de kop: de koe krijgt een masker op dat waarna een pin tussen de ogen geschoten wordt.

Bij slachten zonder verdoving raakt het dier buiten bewustzijn door verbloeding. Bij het aansnijden van één halsader duurt het verbloedingsproces ontoelaatbaar lang. Op deze grond wordt onverdoofd slachten als zeer dieronvriendelijke slachtmethode beoordeeld. Maar bij een juiste manier onverdoofd slachten hoeft het lijden niet langer te duren dan bij verdoofd slachten. Ook heeft het dier niet noodzakelijk meer last van stress. Als namelijk de twee halsaders tegelijkertijd doorsneden worden, het zogenaamd dubbel aansnijden, gaat het verbloeden vele malen sneller. De bloeddruk valt vrijwel meteen weg en het dier is binnen een paar tellen buiten bewustzijn. 

Door het onverdoofd dubbel aansnijden is een dier net zo snel (zo niet sneller) buiten bewustzijn als met verdoving. Bij een juiste manier van onverdoofd slachten is het dierenleed dus niet groter dan bij verdoofd slachten. Maar omdat dit alleen geldt als de slacht correct wordt uitgevoerd, is het van groot belang dat onverdoofd slachten alleen plaatsvindt onder strenge controle en nadat een ontheffing is verleend.

Bron: http://www.harmevertwaalkens.pvda.nl/re ... eId/59104/
Gebruikersavatar
evds
5-sterren
Berichten: 583
Lid geworden op: Zo 12 Dec 2004, 20:38
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor evds » Vr 26 Sep 2008, 16:46

Het doden van de slachtdieren, verdoofd of ritueel, mits deskundig uitgevoerd maak ik me niet zo veel zorgen over. Destemeer over het transport, wachttijden, "verzamelstallen", opstallen op het slachthuis zonder eten om schoon te worden voor de slacht, ruwe behandeling ......daar zit hem de stress in die het dier onnodig oploopt.
Gebruikersavatar
JolandaB
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Wo 30 Jul 2003, 22:02
Locatie: Drenthe

Re: Manier van slachten

Berichtdoor JolandaB » Zo 28 Sep 2008, 11:04

evds schreef:Het doden van de slachtdieren, verdoofd of ritueel, mits deskundig uitgevoerd maak ik me niet zo veel zorgen over. Destemeer over het transport, wachttijden, "verzamelstallen", opstallen op het slachthuis zonder eten om schoon te worden voor de slacht, ruwe behandeling ......daar zit hem de stress in die het dier onnodig oploopt.

Daar dacht ik dus ook aan. Ik denk dat bv koeien net als veel andere dieren heus wel aanvoelen/ruiken dat er iets gaat gebeuren waar ze niet blij van worden. Volgens mij is die periode vele malen erger dan de dood of de manier waarop ze gedood worden.
spickenstef
4-sterren
Berichten: 257
Lid geworden op: Zo 09 Sep 2007, 21:03
Locatie: neerpelt ( belgië)
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor spickenstef » Wo 22 Okt 2008, 17:38

ik ben eens pens in het slachthuis hier in belgie gaan halen en toen schoten ze de runderen tussen de ogen . Maar of het nu met een kogel of een stalen pin was weet ik niet . Ze vielen wel onmiddelijk dood neer dus ik denk ook dat ze meer afzien van het transport en 24 uur niet eten dan van het doden zelf
Lizzy
Moderator
Berichten: 60700
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Lizzy » Wo 22 Okt 2008, 17:50

spickenstef schreef:ik ben eens pens in het slachthuis hier in belgie gaan halen en toen schoten ze de runderen tussen de ogen . Maar of het nu met een kogel of een stalen pin was weet ik niet . Ze vielen wel onmiddelijk dood neer dus ik denk ook dat ze meer afzien van het transport en 24 uur niet eten dan van het doden zelf


Volgens mij is dat niet het doden maar het verdoven.
Sylvi@
4-sterren
Berichten: 467
Lid geworden op: Ma 20 Dec 2004, 18:11
Locatie: Schoonebeek
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Sylvi@ » Wo 22 Okt 2008, 18:05

Een koe wordt middels een schietmasker 'gedood' iig is het dan de bedoeling dat de koe dan hersendood is en vervolgens wordt de keel door gesneden waarna/waarmee het hart er mee stopt.
Voor mij is dat iets anders dan verdoven, maar in het stuk van Lizzy hebben ze het wel op deze manier over verdoven :-\ uit deze verdoving kunnen ze iig niet meer wakker worden :-X
spickenstef
4-sterren
Berichten: 257
Lid geworden op: Zo 09 Sep 2007, 21:03
Locatie: neerpelt ( belgië)
Contact:

Re: Manier van slachten

Berichtdoor spickenstef » Do 23 Okt 2008, 14:51

Lizzy schreef:Volgens mij is dat niet het doden maar het verdoven.

ja ik denk ook dat het verdoven was ik vond het geen mooi zicht om naar te kijken dus zo aandachtig heb ik het niet gevolgd
Gebruikersavatar
Lefki&Amy
5-sterren
Berichten: 3117
Lid geworden op: Ma 09 Jun 2008, 12:49
Locatie: Nijmegen

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Lefki&Amy » Vr 24 Okt 2008, 20:10

Ziehier mijn verslag van een excursie naar het slachthuis (vanuit de opleiding Voeding&Management). Het zou voor iedereen verplicht gesteld moeten worden!!

De biggen/varkens hebben het m.i. het zwaarst. Inladen in vrachtwagens (bedenk daarbij dat menig varken nog nooit buiten geweest is, dus stress!), gebeurt niet zachtzinnig. Met stroomprikkels vooruit gedreven, aan oren de vrachtwagen in gegooid, opgepropt alsof het reeds producten zijn.
De reis; stress, hitte of koude, verkeersherrie etc.
Aankomst slachthuis; de geur en de geluiden jagen de dieren reeds angst aan. De varkens worden de vrachtwagen uit 'geholpen'...denk niet dat ik dat verder nog toe hoef te lichten??
Ze komen vervolgens in een ruimte alwaar er douche-jes aan het plafond hangen om de dieren enigzins te kalmeren, omdat stress negatieve invloed heeft op het vlees.
Eigenlijk direct worden ze wederom met schoppen en stroomstootapparaatjes in de richting van een soort lopende band gejaagd. Het is een soort transportbaan bestaande uit allemaal rolletjes die over dwars liggen. Aan beide zijkanten evenzo rolletjes om de dieren ertussen vooruit te stuwen. Aan het einde van die band krijgt het dier electroden op de voorhoofd wat hem, als ie mazzel heeft, versuft (werkt dus niet bij alle dieren even goed!). Meteen daarna gaat er een haak door zijn achterpoot, waardoor hij op de kop aan een transportband hangt. 1 meter verderop staat dan iemand die de halsslagader doorsnijdt en van daaraf gaat het in rap tempo richting karbonaatje.
De angst in de ogen van de dieren zal ik nooit meer vergeten!
Varkenvlees heb ik nooit meer gegeten!!
:( :'(
Gebruikersavatar
Sher
5-sterren
Berichten: 1384
Lid geworden op: Vr 24 Aug 2007, 13:15

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Sher » Wo 12 Nov 2008, 18:28

Het is vreselijk laf van me, maar ik durf niet eens de beschrijvingen door te lezen. Toch maar weer eens een vegetarisch recept pakken.  :-\
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Manier van slachten

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten