wildplassen, nu weer op bed

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor koekje » Zo 20 Jul 2008, 18:38

Ik deed een lekker middadgdutje, en werd gewekt door Ot, die graafbewegingen op het bed zat te maken. En ze keek schuldig, maar dat doet ze ook als ze iets van tafel hebben gegooid.

Dus ik voelen aan mn dekbed, en ja hoor; weer ondergezeken  >:(

Ot plast eigenlijk niet meer op de kattenbak, ze wil dat buiten doen. En dat kan niet altijd, want ze mogen alleen naar buiten als ik dat zeg. En dan alleen 's middags een paar uurtjes, als ik er ben en als het niet regent.

Sien piest wel vaker binnen, op hetzelfde plek. Die doet dat ook als ze de poepdoos vies vindt (dus als er plas of poep vooraan ligt, en ze niet de andere bak opzoekt). Als er een vervelende kat buiten zit, of als ik er niet ben, of om een andere reden.

We gaan morgen met zn 3en naar de dokter, en de urine van 2 te testen, de maat is vol. Ik kan niet zelf opvangen, want dan houden ze hun pies op als ik met een pollepel en jampot aangezet kom. Dus morgen worden ze leeggedrukt of eventueel een blaaspunctie.
Ik wil ze laten testen op blaasontsteking, en ook maar struviet en oxilaat.

maar stel ze vinden iets; gruis of ontsteking.
Mijn brokken-da is nogal van de brokjes. en ik hier niet. ze houdt ook erg van dieetbrokjes, en ik vooral niet, want brokjes zijn brokjes. maar misschien moet ik het nogmaals aanproberen om het over voer te hebben, en tegen haar zeggen dat ik echt geen brokjes wil, en dat ik zelf ga verzuren (als er struviet zit) en iedere week langskom voor een urinetest. als er een blaasontsteking zit, lijkt me een kuurtje AB en daarna weer testen voldoende.
en ik ga eind komende week voor een maandje uit amsterdam. Ot en Sien zitten dan op mn oude slaapkamer bij mn moeder. Das om te beginnen stress en warmte, en maar 1 grote kattenbak, en ze zitten op elkaars lip. en ik zit er niet de hele dag bij, dus mn hele kamer kan ondergepiest worden.
en dan heb ik daar ook wel een da natuurlijk, die overigens iets minder panisch pro brok is, maar handig is anders. en ze hebben daar geen OV voor gewone stervelingen, dus moet ik iedere keer een chauffeur ritselen.

iemand tips, instructies (voor bij de brokken-da of iets anders), andere dingen?

ow, kan het van de AB kuur van een tijdje geleden komen? Sien had niesziekte en ze kregen beiden pilletjes. Ondanks dat Otje uiteindelijk wel het makkelijkst te pillen was, begon zij toen met wildplassen. Ze heeft ook wildgeplast op bed toen ze krols was, maar dat was vanwege de hormonen, en is ze na sterilisatie begin december weer direct mee gestopt. Ze had toen ook een stevige vaginitis en zat niet lekker in haar toen nog iele lijfje. Inmiddels is ze een mooie en gezonde barf-Ot, die blaakt van gezondheid en op versvoer het alleen maar beter is gaan doen
maddoc
5-sterren
Berichten: 815
Lid geworden op: Vr 31 Aug 2007, 20:39
Locatie: HENGELO

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor maddoc » Zo 20 Jul 2008, 22:54

nooit verkeerd om de urine na te laten kijken,

maar ik zou vooral ook naar het kattenbakverhaal kijken. Ook omdat je zelf al aangeeft dat ze het eigenlijk beide doen, en ook aangeeft dat er iig een een andere plek op zoekt als er al wat in de bak ligt.
Dus plek vd bak, wel kap, geen kap, soort schoonmaakmiddel, soort grit, reinheid (en dat naar maatstaven vd kat) onder de loep nemen.
Beste acceptatie in mijn ervaring is fijnkorrelig ultra klontvormend grit zonder sterke geurtjes en meerdere keren op een dag de klontjes uitscheppen.
Bij mijn katten is er heel duidelijk een link tussen het soort grit dat in de bak zit (ze maken daarbij ook nog onderscheid tussen de verschillende merken ultra klontvormend grit) en wildplassers.

en de plasplekken vooral neutraal schoonmaken.
Succes.
verwonderd

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor verwonderd » Zo 20 Jul 2008, 23:21

Koekje, je woont toch in Oost? Of is het voor jou ook lastig om bij Tannetje te komen (lange bus- of tramreis?)
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor koekje » Zo 20 Jul 2008, 23:32

ik was alles waarop wildgeplast is uit met biotex (ik sop er dan ook de vloer en het tapijt mee). het dekbed laat ik dan weken eerst in een sopje met biotex, en gaat daarna in het wasmachien met wasmiddel, op een extra lang programma.

aan het kattenbakregime heb ik helemaal niets veranderd, dat is al een jaar hetzelfde. klontvormend grot is hier uit den boze, want Sien heeft pica. dus ik gebruik altijd goedkope eurostenen van de jumper. ik maak 1x per week de bakken schoon; vuilen steentjes eruit, bak en schepje soppen met heet water en vloeibare groene zeep (in een fles van driehoek), afspoelen en afdrogen en dan weer nieuwe steentjes erin. drollen heb ik nooit eerder gedaan.
ik heb geen plaats voor een 3e kattenbak op het moment. het hele huisje is maar 36 m2, en Ot en Sien mogen op eigen initiatief alleen in de woon- en slaapkamer, ik denk bij elkaar iets van 25 m2. Toen Ot nog klein was, had ik bij mn moeder (daar heeft ze de eerste maand bij ons gewoond) meerdere kittenkattenbakjes staan. Dingen als het onderstel van de oude hamsterkooi en een plantenschaal enzo. Sien heeft ook wel eens in een grote bak zonder kap iets ingelegd, maar dan voelt ze zich niet op haar gemak, omdat het open is.
Sinds dat Ot hier in amsterdam is (bijna een jaar) is de situatie helemaal hetzelfde. Zelfde bakken op dezelfde plekken, zelfde grit, zelfde schoonmaakmethode, zelfde katten.

Zowel Ot als Sien houden niet van heel fijn grit, want dan moeten ze de hele tijd graven, en valt het kuiltje weer dicht. Sien blijft panisch een half uur graven op de bak, met de drol half uit haar hol, en Ot legt de drol dan in een kamerplant. Meneer koekje heeft fiijn grit, en die vond een tijdje geleden met het overpotten van zn zameoculcas een ottendrol erin.
Sien houdt niet van geparfumeerd grit, met babypoeder ofzo. Ze moet er van niezen, en gaat gewoon niet op de bak, en wordt boos als ik haar er in zet.

Na de vakantie komt er een extra boekenkast in de slaapkamer, en dan zou ik eventueel een bak zonder kap erbij kunnen zetten, die komt daar dan voor te staan. Misschien dat ik in deze dan zand uit de tuin schep, als Ot dat fijner vindt.

Ik kan met de tram bij Tannetje komen, moet ik wel van lijn 3 naar lijn 4 overstappen. Maar aangezien ik ze allebei meeneem, is dat bijna niet te doen. Sien gaat in de sienmobiel, en Ot hang ik in haar tasje aan het onderstel vast. Dus 2 katten samen rijden. Het ding is te zwaar om in de tram te tillen. Kom er nog bij dat Ot gewoon heel erg bang is. Ze kruipt onder het kussentje, en zit daar de hele tijd te bibberen. Ze durft niets te zeggen, of naar mij of naar buiten te kijken.

dependance van Ehlenbaas in de indische buurt is een klein kwartiertje lopen vanuit hier. ze zijn daar alle2 ook ingeschreven.
ook al ben ik het absoluut niet eens met de voerwijze van de brokken-da (die kom ik meestal tegen daar), ot en sien reageren wel heel goed op de brokken-da en de vaste assistente daar. geen paniek, sien niet vreselijk boos, etc. de vorige keer waren de brokkendokter en de assistente er niet, en toen is sien vreselijk uit haar vel gesprongen.
ik ga dus liever op het moment even naar de brokkendokter. het is dichterbij (minder stress voor ot door een minder lange reis) en de katten zijn gelukkiger met die vaste gezichten.
verwonderd

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor verwonderd » Zo 20 Jul 2008, 23:38

koekje schreef:ik ga dus liever op het moment even naar de brokkendokter. het is dichterbij (minder stress voor ot door een minder lange reis) en de katten zijn gelukkiger met die vaste gezichten.

Begrijp het volkomen. Sterkte dan maar...

Hier was het voor mij juist de keuze om toch naar eigen da te gaan omdat ikzelf veel te gestressed was en daardoor nog meer gestressed raakte bij het idee van ruim een half uur ofzo in bus 15 en de ervaring die ik daarmee met boslief heb gehad in de bus. Dan liever 10 min met de (geleende) auto...
Boslief is sowieso niet blij om naar de da te gaan. Sinds de tylosine injectie (was echt afschuwelijk), dikke naald en een hele slechte reaktie onmiddellijk daarop, een hele slechte nacht daarna (ik heb de nacht naast haar op het matje doorgebracht en haar in de gaten gehouden en vocht toegediend, ze was er slecht aan toe) is ze doodsbang. Daarvoor niet. Erg he.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor koekje » Zo 20 Jul 2008, 23:46

ik ben afhankelijk van OV, ik heb geen rijbewijs en hier in amsterdam geen bekenden met auto.

sien heeft de vorige keer zo'n vreselijke uitspatting gehad bij de dokter, dat ze mij beet. dus ik ben nu wel een beetje bang dat ze niet zo rustig als normaal zal zijn.
de enige optie om dat tegen te gaan is volgens mij naar dezelfde praktijk gaan, en in alle rust samen met de brokkendokter en de vaste assistente doen. de vorige waren die er namelijk niet. sien laat zich normaliter door de assistente achter haar oortjes krabbelen en zegt dan purr. ze spint er nog net niet bij. en als ot erbij is, en die ziet Sien zo op haar gemak, dan wordt zijzelf ook rustiger. In dit soort mensen-sociale omstandigheden kijkt Otje erg naar Sien, en hoe die op de dingen reageert. katten-sociale dingen kijkt Sien weer meer naar de reacties en gedragingen van Otje.

ik wil zoveel mogelijk tegengaan dat ze dermate slechte ervaringen krijgen van dokter dat ze onbehandelbaar worden. sien heeft daar aanleg voor omdat ze een stevig temperament heeft, en Otje heeft er aanleg voor omdat ze zo bang is en slecht gesocialiseerd.
maddoc
5-sterren
Berichten: 815
Lid geworden op: Vr 31 Aug 2007, 20:39
Locatie: HENGELO

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor maddoc » Ma 21 Jul 2008, 12:55

prima als je al geexperimenteerd hebt met soorten grit en dit type de katten het beste bevalt.

Maar als ik het goed begrijp maak je een keer per week de bakken schoon en tussendoor doe je er niets mee? ???
1 x per week verschonen vindt ik dan wel errug weinig en dan snap ik eigenlijk helemaal dat ze een andere plek op gaan zoeken, zou ik ook doen als ik hun was. ;)

En dat het eerder nog wel goed ging of minder vaak fout ging, zegt niet dat het daar niet aan zou kunnen liggen, dat is meer een geval van de wel bekende druppel die de emmer doet overlopen.

Ik zou het eens proberen om dagelijks te verschonen.
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Mevroi Kruim » Ma 21 Jul 2008, 14:06

Sluit me bij Maddoc aan, ik zou sowieso minstens 1x daags uitscheppen. Dat doe ik hier ook anders wordt er gegarandeerd wildgeplast.
En urine kun je opvangen door de kat in een kleine ruimte (badkamer, plee, bench) op te sluiten met een kleine kattenbak met daarin versnipperde palstic draagtasjes (wel schoon). Je kunt de urine dan met een spuitje zonder naald oid opzuigen en in een flesje doen. Stukken minder stressend dan leegrdukken of blaaspuncties.
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Borke » Di 22 Jul 2008, 17:33

Misschien heb je hier nog wat aan, een artikel van een dierenartsassistente die in de werkgroep Fok en Advies heeft gezeten van de Rasclub Maine Coon (RMC), artikel is ook van de RMC site:

http://www.rasclubmainecoon.nl/rmc22.htm
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor koekje » Di 22 Jul 2008, 18:13

ik ben met ot en sien bij de dokter geweest.

ot had een volle blaas, en er was wat uit te knijpen. punctie deed ze liever niet, omdat dat risico op beschadigingen gaf.
de pH was 6,5. volgens de dokter zag ze het liever iets zuurder, maar er zat geen bloed bij. er was te weinig plas om op een glaasje te zetten en onder de microscoop te doen, maar ze ging niet van gruis uit. daar was de urine weer niet basisch genoeg voor. wss ook geen ontsteking, vanwege geen bloed en niet te extreem hoge pHwaarde.
ot was 3,9 kilo, das precies een kilo lichter dan haar rode zus.

en toen vroeg ze wat ik voerde.
en toen zei ik vers. en toen vroeg ze wat. toen heb ik uitgelegd dat ot eerst cb kreeg, maar dat ze nu eigengemaakte maaltijden met knaagdiertjes krijgt. ik heb ook uitgelegd dat ik dit via een strak systeem doe. ze begon niet gelijk te roepen dat ik persé brokken moest voeren, en ik heb ook uitgelegd dat ik heb gezien dat alle2 mn katten het er heel goed op doen, beter dan op brokjes.
ze gaf wel aan dat ze bang was voor tekorten, en dat het raadzaam was informatie te zoeken met faculteit diergeneeskunde van utrecht. en dan naar professor beynen vragen. nu werkt deze bij mijn weten daar niet meer, maar bij een brokkenfabrikant. desondanks zou ik wel eens met wat wetenschappelijke informatie aangezet willen komen, aangezien de brokkendokter stiekem toch wel geinteresseerd leek. ze zei dat 'zelf koken' voor de kat op zich wel te doen was, maar dat je heel goed vitamines enzo in de gaten moest houden. ze vroeg me naar taurine, en ik zei dat dat in voldoende mate in rauw vlees en hart zat.

bij sien is het leegdrukken niet gelukt, want die had te weinig plas, en was toch wel boos. ze is niet uit haar vel gesprongen, maar was niet zo rustig als ze voorheen (voor het debacle met de stressdokter) was. aangezien er ee handje van heeft om vaker op een bepaalde plek te piesen, dacht ik zelf ook al dat het bij sien psychisch zou zijn.
ik haal van 1 poepdoos de kap eraf, misschien dat Ot er dan wel op wilt. ook wil ik een laag bakje met zand uit de tuin neerzetten.

voor ot zou het handig zijn om voer aan te bieden waar ze gepiest heeft. helaas is dit op bed, en in een hoek redelijk naast de kattenbak. de assistente zei dat ik een keuze moest maken wat prioriteit had; rat of pies op bed  :P .
ik kreeg ook de tip mee om de piesplekken met biotex en alcohol schoon te maken; biotex deed ik al, alcohol moet ik nog even halen.
de dokter zei ook dat Tannetje meer gespecialiseerd oid zou zijn met gedragsproblemen, dus dat zij misschien raad had voor het gepies.

rest me nog een vraag; ot heeft tot een tijdje geleden cb gegeten, en nu krijgt ze eigengemalen prak, zonder koolhydraten. zou de pHwaarde met eigengemalen spul beter omlaag te krijgen zijn? ik ben helaas wat urinestripjes vergeten, maar die kan ik morgen ofzo nog halen.
verwonderd

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor verwonderd » Di 22 Jul 2008, 20:00

Toch naar Tannetje  ;)
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Borke » Di 22 Jul 2008, 22:46

In aanvulling op wat Kruimel al zei over het opvangen van urine nog even het volgende.
Er bestaan niet absorberende kunststof korrels die je in een kleine kattenbak kunt doen, dan plast je kat er op en kan je het met een spuitje zo opzuigen.
Je kunt deze Katkor korrels bestellen via je dierenarts:
http://www.katkor.com/dutch/

Overigens doe ik het tegenwoordig heel simpel: kat opsluiten in de badkamer met een paar lege schone kattenbakken net zo lang totdat ik ergens een urinemonster heb. Ik vind het makkelijker een urinemonster bij een kat dan bij een hond te krijgen waar ik met een soeplepel het park in moet...
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 22 Jul 2008, 23:09

Ja, die korrels heb ik ook, maar bij mijn katten werken de stukjes plastic zak beter. En tis goedkoper  :D
Karel opsluiten is trouwens geen feest, die wordt tamelijk hysterisch en gilt en krijst en ijsbeert  :-X maar een tripje naar de da is ook geen feest.
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor koekje » Di 22 Jul 2008, 23:40

ik denk niet dat ik van die plastic dingen zal gaan gebruiken; sien eet die dingen graag op.
als ik ze hier zal moeten opsluiten (de badkamer van 2 m2 is de enige optie), ben ik er zeker van dat ik buren aan de deur heb staan, omdat de opgeslotene de hele buurt bij elkaar krijst. en de huisjes zijn nogal gehorig hier.
in de sienmobiel zijn ze goed rustig gebleven, en voor ot was het hangen van haar tasje onder de tas van sien ideaal; ze kreeg minder indrukken van de enge straat, maar had wel de veiligheid van mij en sien.
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Borke » Wo 23 Jul 2008, 22:27

Tja wij hebben Maine Coons, hele beschaafde katten en die laten zich braaf opsluiten als het moet en als ze daarbij al zouden krijsen in de badkamer dan heeft niemand er last van (als ik het raam dicht doe)  ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: wildplassen, nu weer op bed

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast