vraagjes over vasten

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

vraagjes over vasten

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Brecht
3-sterren
Berichten: 202
Lid geworden op: Wo 20 Jun 2007, 13:57

vraagjes over vasten

Berichtdoor Brecht » Vr 13 Jun 2008, 19:50

Ik wil graag 1x per week een vastendag in gaan voeren, ik voer nu zeker de helft of meer cb en de rest vul ik aan met vleesbot en spiervlees... Zijn er dingen waar ik voor na en tijdens het vasten rekening mee moet houden? wat doe je met de hoeveelheid eten de dag voor en na het vasten, verdubbel je het, geef je wat vetter vlees of hoe doen jullie dat? En wordt er nog rekening gehouden met extra inspanningen/ trainingen, Ik ga na de zomervakantie met Anderz beginnen met behendigheid en we startten met de basiscursus C... waarschijnlijk op maandag (misschien dinsdag) en donderdag. snappen jullie me nog een beetje  :-\ ::)
*Monique
5-sterren
Berichten: 1915
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 09:41
Locatie: Beltrum

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor *Monique » Za 14 Jun 2008, 07:29

In het begin (2 jaar geleden) heb ik het wel gedaan, maar had er zelf geen fijn gevoel bij :-[
Ze kregen een dag voor het vasten een dubbele maaltijd (niet echt vetter of zo), vastendag niets, en de dag erna hun "gewone" maaltijd.
Als ik met Didge een wedstrijd heb, krijgt hij de dag ervoor een halve maaltijd, en de wedstrijddag na thuiskomst een complete grote maaltijd
Gebruikersavatar
MoniqueAppels
5-sterren
Berichten: 2062
Lid geworden op: Zo 10 Apr 2005, 12:14
Locatie: Båtsfjord, Noorwegen
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor MoniqueAppels » Za 14 Jun 2008, 08:14

Er zijn al heel veel topics geweest over vasten. Wanneer je bij 'zoeken' het woorden 'vasten' intypt kom je heel veel tegen. Succes ermee.
Ik heb het ook geprobeerd maar ben er snel weer op teruggekomen. Je zou je moeten afvragen waarom je het wilt.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60254
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Lizzy » Za 14 Jun 2008, 09:51

Brecht schreef:Ik wil graag 1x per week een vastendag in gaan voeren, ik voer nu zeker de helft of meer cb en de rest vul ik aan met vleesbot en spiervlees... Zijn er dingen waar ik voor na en tijdens het vasten rekening mee moet houden? wat doe je met de hoeveelheid eten de dag voor en na het vasten, verdubbel je het, geef je wat vetter vlees of hoe doen jullie dat? En wordt er nog rekening gehouden met extra inspanningen/ trainingen, Ik ga na de zomervakantie met Anderz beginnen met behendigheid en we startten met de basiscursus C... waarschijnlijk op maandag (misschien dinsdag) en donderdag. snappen jullie me nog een beetje  :-\ ::)


Ik gaf de dag voor het vasten een grotere maaltijd. Tijdens het vasten water met rauwe honing. Na het vasten weer hun normale maaltijd. Ik vast ook niet meer. Hier beviel het niet. Ik kon mijn honden niet meer in het bos uitlaten, de dag van vasten. Er werd van alles gesnackt. Van grote hoeveelheden paardenstront (die ze al schuimbekkend weer uit stonden te kotsen), grote hoeveelheden lijken van konijn, vogel, rat, muis, etc, en bovendien werd de jachtdrift van 1 van mijn honden ZO sterk dat ik het niet meer leuk vond. Zo'n dag zou ik dus thuis moeten blijven (met Dalmaten ::)), omdat ze zo nodig moeten vasten. Nou goed, ik had daar dus geen zin in. Maar, heel veel honden schijnen juist extra goed te presteren, op de dag dat ze niet gegeten hebben. Gewoon een beetje zelf uitvlooien wat jou het beste bevalt. Geef in ieder geval geen grote maaltijd om vervolgens kort daarop te gaan trainen. Na een grote maaltijd hebben ze gewoon rust nodig. Je kunt je honden overigens langzaam aan een vastendag wennen door de dag waarop ze gaan vasten een steeds wat kleinere maaltijd te geven en de dag daarvoor de maaltijd steeds wat groter te maken. Dan wen je de maag. Dat is vaak beter dan van de een op de andere dag een dubbele portie naar binnen laten eten.
conleeuw
5-sterren
Berichten: 4130
Lid geworden op: Ma 18 Jul 2005, 14:12
Locatie: duiven (GLD)
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor conleeuw » Za 14 Jun 2008, 10:34

Ik heb wel eens vaste dagen, maar dat is vaak niet gepland.... dat gebeurt gewoon of omdat een van de honden niet wil eten of omdat ik vergeten ben vlees uit te halen of omdat ik laat savonds bedenk dat ze nog moeten eten (ik voer niet op vaste tijden) en dan beslis om het toch maar tot morgen uit te stellen en dan soms pas de volgende dag laat voer...... maar als ik doelbewust zou willen gaan vasten zou ik de dag voor het vasten grote maaltijd (dus zowat dubbel) geven, dan de vaste dag alleen water beschikbaar stellen. Dag na het vasten gewoon weer normaal. Ik vindt wel dat als een hond grote sport prestaties moet leveren dat je moet nadenken over wat en hoe. Stel hij gaat behendigheid doen, dan zou ik die dag niet een vasten dag maken, in mijn optiek komt na een grote inspanning toch een maaltijd.... dat is hoe het normaal in de wild meestal ook werk, ik ren me rot achter een hert aan (sport prestatie) en dan vang ik hem en kan ik lekker eten ;) Nogmaals, ik doe niet doelbewust aan vasten ;) Ik ben ook benieuwd waarom je het wil, wat jou idee daarover is ?
ilovegoldenretrievers
3-sterren
Berichten: 140
Lid geworden op: Za 07 Okt 2006, 23:10

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor ilovegoldenretrievers » Za 14 Jun 2008, 10:56

Ik geef Bentie een keer per dag te eten. Bijv. zaterdagochtend heeft ze jachttraining, dan krijgt ze vrijdagmiddag het eten.
Maandagavond heeft Bentie werkgroep, dan krijgt ze maandagochtend rond 11.00 a 12.00 uur haar eten. Nu heeft ze een weekje vrij in verband met haar loopsheid. Bentie heeft geen last van gal spugen, dus dat is wel fijn.
*Monique
5-sterren
Berichten: 1915
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 09:41
Locatie: Beltrum

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor *Monique » Za 14 Jun 2008, 11:16

Lizzy schreef:Ik gaf de dag voor het vasten een grotere maaltijd. Tijdens het vasten water met rauwe honing. Na het vasten weer hun normale maaltijd. Ik vast ook niet meer. Hier beviel het niet. Ik kon mijn honden niet meer in het bos uitlaten, de dag van vasten. Er werd van alles gesnackt. Van grote hoeveelheden paardenstront (die ze al schuimbekkend weer uit stonden te kotsen), grote hoeveelheden lijken van konijn, vogel, rat, muis, etc, en bovendien werd de jachtdrift van 1 van mijn honden ZO sterk dat ik het niet meer leuk vond. Zo'n dag zou ik dus thuis moeten blijven (met Dalmaten ::)), omdat ze zo nodig moeten vasten. Nou goed, ik had daar dus geen zin in. Maar, heel veel honden schijnen juist extra goed te presteren, op de dag dat ze niet gegeten hebben. Gewoon een beetje zelf uitvlooien wat jou het beste bevalt. Geef in ieder geval geen grote maaltijd om vervolgens kort daarop te gaan trainen. Na een grote maaltijd hebben ze gewoon rust nodig. Je kunt je honden overigens langzaam aan een vastendag wennen door de dag waarop ze gaan vasten een steeds wat kleinere maaltijd te geven en de dag daarvoor de maaltijd steeds wat groter te maken. Dan wen je de maag. Dat is vaak beter dan van de een op de andere dag een dubbele portie naar binnen laten eten.


en waarom water met rauwe honing op de vastendag?
Gebruikersavatar
Brecht
3-sterren
Berichten: 202
Lid geworden op: Wo 20 Jun 2007, 13:57

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Brecht » Za 14 Jun 2008, 14:06

stom ja dat ik niet eerst bij de zoekfunctie heb gekeken  :-[ ik voer nu op wisselende tijden en dat bevalt goed.. heb niet echt en theorie waarom ik echt wil vasten maar hoor verschillende verhalen dat het goed is dat ze wat "langer" (dus een dag) niet eten. Heb het zelf nog nooit gedaan maar misschien werkt het voor mijn hond wel dus wou het eens proberen ( blijkt straks dat ik het niet kan ipv de hond  ::) :-X)... alvast bedankt voor de reactie's!
Deesje
5-sterren
Berichten: 935
Lid geworden op: Ma 16 Jul 2007, 20:06
Locatie: Utrecht

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Deesje » Za 14 Jun 2008, 15:17

hier gaat t vasten wel echt heerlijk.. afhankelijk van ons weekschema krijg he gemiddeld genomen 2 vastendagen.. als ik dat niet doe laat hij na een week elke dag eten zelf wat liggen..

de dagen dat ik train zijn of vastendag of hij krijgt eten na de training.. ligt een beetje aan wat ik voer en hoe het uitkomt enzo.. kito krijgt nooit eten (vooraf) op een trainingsdag.. nu heeft ie afgelopen week donderdag een grote (bijna dubbele) maaltijd gehad, gisteren gevast, vandaag getraind en dadelijk krijgt ie weer eten; iets meer dan normaal (toevallig omdat t que vlees zo uit komt)..
Lizzy
Moderator
Berichten: 60254
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Lizzy » Za 14 Jun 2008, 17:54

trimsalon schreef:en waarom water met rauwe honing op de vastendag?


Hongerige honden hebben daar wat aan, aan wat honing door het water. Het geeft ze wat energie. Daarnaast werkt het ook wat rustgevend op maag en zenuwen en is het een bron van mineralen en sporenelementen. Honden die over worden geschakeld op vastendagen, hebben er vaak baadt bij. Soms hebben zelfs honden er blijvend baadt bij.
Gebruikersavatar
Minna
5-sterren
Berichten: 765
Lid geworden op: Ma 16 Apr 2007, 15:18
Locatie: Zorgvlied
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Minna » Ma 16 Jun 2008, 01:36

Ik ben nadat we met vers zijn begonnen gaan vasten eerst een keer per week toen twee keer en nu eten ze om de dag. Ik heb altijd gewoon de weekhoeveelheid ongeveer gedeeld met het aantal maaltijden die ze hebben. Ik merk dat qua trainen de honden op hun best zijn op de dagen na de vastendag, dus op de dag dat ze weer eten krijgen, voor de maaltijd. Dus ik probeer de meest belangrijke trainingen achter een vastendag te doen.
Als je dus op di een donderdag traint dan zou ik dinsdag avond na de training de hond voeren en dan woensdag vasten en donderdag na de training weer een maaltijd.
Gebruikersavatar
Happy Tail
5-sterren
Berichten: 847
Lid geworden op: Ma 23 Jan 2006, 18:51
Locatie: Zoelen
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Happy Tail » Ma 16 Jun 2008, 16:34

Hier geen vastendagen. Maar tja wat is vasten dan eigenlijk, hoe lang? Baya krijgt namelijk een keer per dag te eten en daar zit dan vaak 24 uur tussen..
tieneke
5-sterren
Berichten: 8454
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:59
Locatie: Tsjechie

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor tieneke » Ma 16 Jun 2008, 21:26

Hier krijgen ze zelfs 2x per dag te eten,vastendagen doen we niet aan.
Gebruikersavatar
Minna
5-sterren
Berichten: 765
Lid geworden op: Ma 16 Apr 2007, 15:18
Locatie: Zorgvlied
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Minna » Ma 16 Jun 2008, 23:31

Tja wat is een vastendag, hier eten ze eens in ong. 48 uur. Soms zit er minder tijd tussen, soms meer.
Ik zou het wel zo opbouwen dat je bvb maandag ochtend voert, en dan di avond, de keer er op op de maandag avond en de woe ochtend, dat je niet in een keer overgaat van 24 naar 48 uur.
En eerst bvb tussendoor een lepeltje biogarde met ei geven.
Drijver
5-sterren
Berichten: 684
Lid geworden op: Ma 11 Jun 2007, 12:46
Locatie: Leusden
Contact:

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Drijver » Di 17 Jun 2008, 17:27

Mijn honden vasten niet. Ik ben al tevreden dat ik ze nu 1 keer per dag voer.
Maar als ik een kort weekendje weg ga, geef ik ze bijvoorbeel op zaterdagochtend eten, de rest van de dag niet en de zondag pas weer 's avonds als we thuis komen. Maar ja, of je dat onder vasten kunt rekenen?
De honden zelf hebben daar overigens geen moeite mee.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: vraagjes over vasten

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten