verse kip, verser kan niet

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

verse kip, verser kan niet

Berichtdoor Barfplaats

dorinekok

verse kip, verser kan niet

Berichtdoor dorinekok » Di 13 Mei 2008, 22:21

Oké ik heb een probleem:
Sinds vrijdag hebben we weer kippen. Ze hebben even een hechtingsprobleem gehad en vlogen alle kanten uit behalve de goede. Gelukkig is dat probleem vandaag voor 7 van de 8 kippen opgelost. Kip nummer 8 wilde niet naar huis komen de eerste nacht. (was ontsnapt door een gat dat ik over het hoofd had gezien) en wilde zich ook niet laten pakken. Ik dacht: die zie ik morgen dan misschien wel weer. En ja hoor de volgende dag liep kipje fier door het bos naast het huis te stappen en te pikken. Niks meer aan doen dacht ik: vanavond als het donker wordt zoekt ze een plekje in deze buurt en dan kan ik haar makkelijk pakken.
Afijn ik sta in de middag gras te knippen aan de rand van het bos, grenzend aan een graanveld. De honden dartelen lekker om me heen en rennen door het graan alsof het water is. Plotseling zie ik Mouss in de verte met een kip in de bek. "Hé Mouss!" roep ik. En hij laat hem prompt vallen. Ik er heen en het is natuurlijk kip nummer 8. (balen ze waren 11,40 euro per stuk). Kipje is koud en ik weet niet of Mouss hem heeft gedood of gewoon gevonden. Ik vermoed dus het laatste. Ik zie ook nergens veren en kip ziet er ook nog beveerd uit.
Ik dacht: ik geef die kip dan maar aan de honden (zelf eten is me te bewerkelijk: leegbloeden, plukken, darmen er uit etc.) Maar daarin werd ik ineens van alle kanten tegen gesproken. Om de boel te sussen heb ik kip in de diepvries gelegd. telefoon lag er hier een week uit dus geen internet en bij deze dus gewacht om jullie om raad te vragen:
als ik de kip geef, is er dan een grotere kans dat de honden mijn levende kipjes ook gaan beschouwen als potentieel diner? ik geloof het zelf niet maar kan het niet goed onderbouwen. Is er een wezenlijk verschil tussen dood best en levend beest? Hoe wordt dit door de honden ervaren?
Als ik Mouss de kip meteen had laten opeten (en stel hij had de kip ook gedood) zou ik dan vragen om moeilijkheden?
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 13 Mei 2008, 22:25

Ik denk zelf dat het wel kan hoor. Ik geloof niet dat ze dan gelijk levende kip met dooie kip gaan associeren en denken 'aha, dat valt dus te regelen, van levende kip naar barfhap!' Levende kip is leuk om te vangen omdat het beweegt en fladdert en kakelt, dat wekt de jachtinstincten op. Dooie kip doet dat niet en wekt dus hooguit eet-instincten op.
Kátur eet regelmatig konijn, ook met alles d'r op en d'r an. Had 'ie een keer een klein konijntje gevangen, liep 'ie ermee rond met zo'n hoofd van 'leuk, gevangen, en nu dan?' Hij kwam echt niet op het idee om het beestje dood te maken en op te peuzelen.
OK, Tara wel. Maar die komt van een boerderij en was gewend om aan DHZ-barf te doen.
dorinekok

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor dorinekok » Wo 14 Mei 2008, 09:32

tja, dat dacht ik dus eigenlijk ook maar ik sta er hier een beetje alleen voor om dat idee te verdedigen. Over een tijdje geef ik die kip wel eens.
laura86
2-sterren
Berichten: 89
Lid geworden op: Za 27 Okt 2007, 16:32
Locatie: Rhenen
Contact:

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor laura86 » Wo 14 Mei 2008, 12:12

Ik krijg die vraag ook wel eens, maar de honden schijnen dood en levend niet met elkaar te associeren.

Bo doet aan jachttraining en heeft al een keer met een konijn en een eend in de rondte staan gooien:"hij vond het prachtig. Hier thuis heb ik konijnen rondlopen in de huiskamer en hij laat ze nog steeds met rust. Het komt niet in hem op om ze dood te maken, en dat konijn en de eend at hij ook echt niet op. Dus ik denk dat het geen enkel probleem zal zijn.
conleeuw
5-sterren
Berichten: 4130
Lid geworden op: Ma 18 Jul 2005, 14:12
Locatie: duiven (GLD)
Contact:

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor conleeuw » Wo 14 Mei 2008, 12:26

je kan het gewoon voeren zonder ook maar een risico dat hij de overblijvende kippen ga jagen als gevolg van het eten van kippenvlees, hij gaat ze of jagen omdat hij dat toch zou doen, is leuk, of hij gaat ze niet jagen, het staat los van het eten van kip.
Ik denk trouwens niet dat hij de kip heeft gevangen en doodgebeten, jij schrijf dat de kip al koud was, dat gebeurt niet in twee tellen, daar is echt wel wat tijd voor nodig. Hij heeft het gewoon gevonden  ;) gewoon het kippetje van veren en ingewanden ontdoen (als jij dat wil) en dan voeren, is dan niet anders dan kip die je bij de slager heb gekocht voeren ;)
dorinekok

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor dorinekok » Wo 14 Mei 2008, 12:31

Ik heb toevallig twee dagen daarvoor een heel parelhoen gevoerd. Die kwam ook van dezelfde distributie plek als mijn kippen maar was in de kooi dood gepikt door de anderen. Ik heb hem toen mee genomen voor de honden en gewoon zo gegeven met veren en al. Ging er in als koek. Eerst heeft mouss een groot deel gegeten, toen heeft Bridjo hem door een list te pakken gekregen en er wat van gegeten en Babiche heeft het laatse deel op. veren, ingewanden... alles!
Dus als ik die andere kip geef, wil ik hem gewoon in zijn geheel geven. Eigenlijk...
Nynke
5-sterren
Berichten: 7582
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor Nynke » Wo 14 Mei 2008, 15:10

WRRAAAUUUWWW  :D :D :D            ;)
roefus

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor roefus » Do 15 Mei 2008, 18:04

Toch weet ik het niet zeker  :-\....althans ik heb mijn twijfels.
Ik zou me eigenlijk toch bést kunnen voorstellen dat als je hele kip voert (inclusief het verenpak) dat een hond dat tóch wel gaat herkennen, op het moment dat hij 'n kip vangt.
(al zal dat 'vangen' in eerste instantie best om het spelletje zijn).
dorinekok

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor dorinekok » Vr 16 Mei 2008, 11:15

Tja, daar ging mijn vraag dus ook eigenlijk over. Maar weet je wat: ik ga het over een weekje of zo gewoon maar uitproberen. MIsschien is het ook een kwestie van dressuur om Mouss te leren dat hij niet achter levende kippen aan mag zitten. Tot nu toe was daar nog geen noodzaak toe.
Ik merk dat hij al weet dat hij niet naar de kipjes mag loeren. Hij blijft inmiddels op afstand van de ren.
Nynke
5-sterren
Berichten: 7582
Lid geworden op: Zo 25 Mar 2007, 14:33
Locatie: Zuid Holland

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor Nynke » Vr 16 Mei 2008, 21:51

[quote="dorinekok"]
Ik merk dat hij al weet dat hij niet naar de kipjes mag loeren. Hij blijft inmiddels op afstand van de ren.
[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:  goed zo Mouss  :D :D :D  ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: verse kip, verser kan niet

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten