3e Enting uitstellen?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

3e Enting uitstellen?

Berichtdoor Barfplaats

verwonderd

3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 12:31

Laatste test eind maart wees uit dat ze helaas nog met cryptosporidien is besmet en dat het van het allergrootste belang was en is haar weerstand te verhogen en hoog te houden. Ze woog 2,8/2,9 kg, heel soms 3,0 kg voordat ze vanaf 5 april kvv/rauwe snacks ging eten.  Sindsdien is haar ontlasting iig zoals deze wezen moet en is ze gegroeid naar 4,0 kg. Op 8 mei wordt ze een jaar jong, hiep hoi!
Maar in juli moet ze voor haar 3e inenting.
Ik ben  :-\ omdat ze nu eindelijk lekker gezond oogt en heel goed eet en de cryptosporidia pas weer hun werk kunnen gaan doen bij verminderde weerstand. Ik ben bang voor een aanslag op haar weerstand door haar te laten inenten.

Bosliefje leeft als enige poes :( binnenshuis en vrijelijk op afgezet balkon.

Wat is wijsheid?
YaYa
5-sterren
Berichten: 794
Lid geworden op: Wo 09 Mei 2007, 18:27
Locatie: Zierikzee

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor YaYa » Vr 25 Apr 2008, 13:14

Mijn mening weet je al. Niet-enten. Het is niet goed voor haar weerstand, die krijgt toch weer een duw en dan kunnen de parasieten hun gang weer gaan. Verder heeft ze geen contact met andere katten dus van die kant loopt ze geen gevaar.
De enting is echt niet in juli afgelopen. Als je echt wil enten, zou ik het zeker nog een paar maanden uitstellen maar ik zou zelf gaan voor niet-enten.
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor flin » Vr 25 Apr 2008, 13:18

INENTINGEN BIJ DE KAT

Kattenziekte:
Het kattenziektevirus verwoest het slijmvlies van het darmstelstel. Het dier gaat daardoor heftig braken en krijgt een ernstige diarree met veel bloed. Uitdroging volgt en de weerstand neemt snel af. De meeste katten sterven er aan. Van zwangere katten, dier besmet raken maar toch nog voldoende weerstand hebben om er zelf niet aan te sterven, worden de kittens vaak met een hersenafwijking geboren.

Er wordt 2x tegen ingeënt op 12 en 15 weken. Herhaling eens in de 3 jaar is waarschijnlijk voldoende.

Niesziekte:
Het gaat hier om twee verschillende virussen, die beide ongeveer dezelfde ziekteverschijnselen geven: het calicivirus en het rhinotracheitisvirus (een herpesvirus). Onbeschermde dieren krijgen ontstekingen van de slijmvliezen van de ogen, de neus en de mond- en keelholte. De dieren hebben koorts, voelen zich ellendig, en willen niet eten en drinken. De weerstand neemt af en uiteindelijk kunnen ze er aan sterven.
Jonge kittens, die door de moeder zijn besmet hebben nogal eens last van oogontstekingen en snotneuzen, die slecht willen genezen. Vaak houden ze er een chronische vorm van niesziekte aan over waarbij ze regelmatig weer opnieuw ziek worden met ontstoken oog- en neusslijmvliezen.
Een heel nare vorm van de ziekte is die waarbij een constante zeer pijnlijke ontsteking ontstaat van het tandvlees en de slijmvliezen van de mond- en keelholte. Vaak kunnen ze niet of slecht eten van de pijn en is het ingeven van medicijnen bijna onmogelijk. Het resultaat van een behandeling is vaak teleurstellend.

Anders dan bij kattenziekte, is de bescherming tegen niesziekte door inenting niet perfect. Het zijn virussen, die regelmatig muteren waardoor varianten ontstaan, die in staat zijn de kat toch min of meer ziek te maken. Daarom zou er eigenlijk vaker tegen moeten worden ingeënt dan we nu doen.
Entschema: op 12 en 15 weken en een jaarlijkse herhaling. Zeker bij bezoek aan een pension raden we aan dat de laatste enting niet langer dan een half jaar tevoren is gegeven.

Een van de vervelende veroorzakers van niesziekte in pensions is niet een virus maar een bacterie. Tegen deze Bordetella bacterie (zie ook onder kennelhoest in pensions ed bij honden) is tegenwoordig ook een vaccin beschikbaar. Net als bij de hond wordt dit in de neus gedruppeld.

Leucemie:
Katten kunnen besmet raken met een virus, dat leucemie veroorzaakt. In Nederland komt dit virus betrekkelijk weinig voor. Dit komt omdat men hier al in het begin van de zeventiger jaren is begonnen om de ziekte bij raskatten uit te bannen en dat is goed gelukt. Er kan tegen worden ingeënt maar dat wordt, vanwege diverse bezwaren, niet standaard gedaan.

.....eigenlijk heeft Bosliefie de basis entingen dan toch gehad? of weet je precies wat ze wèl heeft gehad?

maar bedenk wel dat ondanks dat ze binnenpoes is, jij ook virusjes mee naar binnen kunt nemen?

zelf zou 'k (als ze die basisentingen dus wèl gehad heeft) niet meer  enten..
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 13:34

ff boekje erbij:

bosliefje 8,5 weken: 6-7-07 Felocell RC type vaccin nr 14: niesziekte (feline calicivirus, rhinotracheitisvirus)
bosliefje 11 weken + 2 dagen: 26-7-07 Felocell CVR type 13 en type 14: kattenziekte levend (feline parvovirus:verzwakt), niesziekte

hmmm

dus een beetje heel jong ingeent?
En idd niet 2x tegen kattenziekte...

Food for thought.

DA gaf nl aan: wel inenten want idd zoals je zegt flin, wij kunnen virusjes meenemen...
flin
5-sterren
Berichten: 3189
Lid geworden op: Do 01 Nov 2007, 19:57

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor flin » Vr 25 Apr 2008, 13:43

ah, ai,

dan zou 'k er toch voor kiezen om tegen katteziekte te enten; 2 keer dus, met 'n tussenpoos van 3 weken....

en de niesziekte-enting zo te laten....

wijziging:
    Bescherming tegen kattenziekte houdt na eenmalige vaccinatie twee jaar aan.
Laatst gewijzigd door flin op Vr 25 Apr 2008, 16:08, 1 keer totaal gewijzigd.
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 13:46

2x tegen kattenziekte? die ene keer telt dus niet mee?
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 13:51

:o
Snap er niets van. Toen ik nl bij de da kwam (al heel snel helaas, 2 dagen na de 'koop') en ik zo'n folder bekeek en zei ooooh met 15 weken moet ze weer worden ingeent (ik zag niet zo snel wat en waarvoor en hoe) werd mij gezegd: nee, is niet nodig.
???
En aangezien bosliefje vanaf haar 13e week bij de da loopt...en ik het herhaaldelijk heb gevraagd...

Nou lekker dan, wel allerlei ab enz maar niet tegen kattenziekte geent.
Femke
5-sterren
Berichten: 3903
Lid geworden op: Za 21 Jun 2003, 23:14
Locatie: Almere

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor Femke » Vr 25 Apr 2008, 14:18

[quote="verwonderd"]
:o
Snap er niets van. Toen ik nl bij de da kwam (al heel snel helaas, 2 dagen na de 'koop') en ik zo'n folder bekeek en zei ooooh met 15 weken moet ze weer worden ingeent (ik zag niet zo snel wat en waarvoor en hoe) werd mij gezegd: nee, is niet nodig.
???
En aangezien bosliefje vanaf haar 13e week bij de da loopt...en ik het herhaaldelijk heb gevraagd...

Nou lekker dan, wel allerlei ab enz maar niet tegen kattenziekte geent.
[/quote]

nou op zich hoef je daar niet zo verdrietig om te zijn, want als je een zieke kat laat enten doet het meer kwaad dan goed.
Je zou nogmaals de kattenziekte kunnen enten (die moet 2x om optimaal te werken) maar ik zou wel wachten tot je kat echt 110% hersteld is!! Onderschat niet wat een enting kan doen met de gezondheid van je kat  :-\ :-\
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Vr 25 Apr 2008, 14:35

Helemaal met Femke eens, wachten totdat ze 100% in orde is! Ze is wsch nog wel beschermd door de eerdere enting dus eht risico is niet zo groot, denk ik zo. En het risico van een zieke kat enten is duidelijk aanwezig.
Niesziekte-enting heb ik zelf hele slechte ervaringen mee, mijn katten werden er ziek van. Sinds ik niet meer ent hebben ze nog maar 1x de snotter gehad.
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 14:40

Yaya's mening wist ik idd al ;) maar ik begon gewoon weer te twijfelen door de da en zeker nadat nu blijkt dat ze maar 1x tegen kattenziekte is ingeent.

Ziek...tja... dat vind ik dus heel lastig. Ze is besmet met een parasiet a la giardia, die alleen nog lastiger te bestrijden is dan giardia al is.

Ze wordt pas ziek (lees: krijgt diarree) wanneer haar weerstand verminderd is. Aangezien ze als kitten reeds besmet was met giardia en cryptosporidia, tja, dan heeft zo'n kleintje natuurlijk geen weerstand. Alle ab kuren ten spijt, alle voeders ten spijt: daarmee ging haar weerstand iig niet omhoog! en ze hebben ook hun aanslagen gepleegd...

Ik zie haar nu niet als ziek, maar als besmet. En ja, daar ben ik heeeeel voorzichtig mee. Ik wil dat ze heel vrolijk en dapper door blijft eten (eh, is niet moeilijk, ze vreet nl)  en vooral die kvv/rauw drolletjes, ik kan ze iedere dag wel  :-* bwvs

nee, inentingen zijn zeker niet zaligmakend. Heb dat ook met dochterlief meegemaakt :(

Maar ik zou ook niet willen dat ik iets mee naar huis neem en ze straks de kattenziekte krijgt! Sjonge jonge dat zou ik toch wel heel zuur vinden.
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 14:54

:-\ :-\ :-\ :-\

Toen ik voor sterilisatie koos, was het kiezen uit 2 kwaden. Ik wilde haar niet aan de poezenpil hebben, ook niet iedere keer krols laten worden omdat dat immers ook aanslagen op dat dunne lijfje toentertijd zouden zijn en sterilisatie...ik heb haar met pijn in mijn buik weggebracht want nee, ik vond het niet niets. Sterker nog, ik vond het verschrikkelijk. Ook omdat het zo enorm zwaar voor haar zou zijn.

Inentingen...tja...heb daar ook met dochterlief slechte ervaringen mee: op 1jarige leeftijd een tja attack noemden ze dat, was niet fijn nee. En ook met de waterpokken op 10-jarige leeftijd! wat was het meiske zielig vorig jaar...heftig hoor om zo 'oud' de waterpokken te krijgen.

Ik heb trouwens een pbtje naar Tannetje gestuurd :) want wanneer bosliefje voor 100% genezen is is heel lastig te meten! Wanneer ontlasting nu wordt onderzocht zullen geen crypto's te vinden zijn, net als die ene keer toen ze net op animondablik zat en ze goed poepte: die drollen waren verschoond van de crypto's.... Verminderde weerstand: de sterilisatie dus, zorgde weer voor het groeien en bloeien van de crypto's! Dus dit is een heel lastig iets: in principe blijft ze nu goed poepen en goed groeien met vers, dus zou ze vanaf nu tot een eerste keer diarree (die diarree dus direct moeten laten testen) 'ziek ' zijn.

Lastig he?!?!?!
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Vr 25 Apr 2008, 15:13

Hartstikke lastig! Je zit er maar mee  :-*
PB naar Tannetje vind ik een heel goed idee, zij kan met verstand van zaken adviseren en je weet zeker dat ze je geen onnodige entingen zal aansmeren.
Ik denk eerlijk gezegd dat jij heel goed weet wanneer jouw liefje goed genoeg is om een enting te kunnen hebben. Jij kent haar zo goed! Ga gewoon op je eigen gevoel af, dat kun je prima!
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13400
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor koekje » Vr 25 Apr 2008, 15:21

aangezien je in amsterdam woont, zou ik bosliefje met carrier in de tram nemen, en laten titeren bij tannetje.
of eventueel een titercheck aanvragen bij je eigen DA, als dat in de mogelijkheden zit.

aan de hand daarvan kun je besluiten wel of niet nogmaals te enten, maar echt alleen enten met een volledig gezonde kat. dus eerst de giardia en andere enge dingen het lijfje uit.
verwonderd

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor verwonderd » Vr 25 Apr 2008, 15:25

:-*

Ja, al typende en denkende en piekerende dacht ik nee, dit is niet handig en niet eerlijk jullie deze vraag te stellen, sorry allemaal.

En idd vraag ik het liever Tannetje dan "mijn eigen da", omdat ik weet hoe Tannetje over inentingen denkt en ze inmiddels over bosliefje weet.

Ik houd jullie op de hoogte, compleet met info waarom wel of waarom niet (is handig weet ik inmiddels voor anderen die topics doorlezen en met soortgelijke dingen zitten) (ik lees zelf heel wat topics door met schrijfboekje erbij en ja ik ben zo blij met barfplaats!!!)

Inmiddels zie ik koekje:
ok, ik zal opzoeken wat titeren is!  :-[

Giardia is weg hoor (3x snap, 1x labtest), alleen de crypto's dus nog niet...
YaYa
5-sterren
Berichten: 794
Lid geworden op: Wo 09 Mei 2007, 18:27
Locatie: Zierikzee

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor YaYa » Vr 25 Apr 2008, 15:38

Het is en blijft lastig. Alleen is de kans dat je zelf het kattenziekte-virus mee naar huis neemt nou niet direct groot te noemen.
Het risico dat je haar weerstand omlaag brengt (want ze heeft op dat gebied nog een heleboel in te halen en te herstellen) is vele malen groter. Dus voorlopig zou ik haar lekker met rust laten.
Enten bij een niet-gezonde (vatbare) kat is dus echt heel erg. Ik heb dat 1x bij de hand gehad en dacht dat het wel kon. Nou mooi niet dus. Het kitten is dood- en dood- en doodziek geweest en met het nodige kunst- en vliegwerk hebben we haar er doorheen getrokken maar het heeft niet veel gescheeld.
Ben benieuwd wat Tannetje ervan zegt.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: 3e Enting uitstellen?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten