Nier probleem, Bura (operatie update)

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Nier probleem, Bura (operatie update)

Berichtdoor Barfplaats

bura
1-ster
Berichten: 22
Lid geworden op: Di 11 Mar 2008, 15:51

Nier probleem, Bura (operatie update)

Berichtdoor bura » Do 13 Mar 2008, 06:19

Hello idereen!

(Dit bericht is in het engels, omdat was gestuurd ook naar K9kidney forum, als het moest, zal ik hem proberen te vertelen...)

My ten year old male/uncastrated saluki Bura got visible problems on 22/02/08 when he started peeing blood what lasted 3 days long. Since than he s peeing normal (seen with bare eye).

All the test (blood/urine/echo of other organs/x-rays) where ok. Echo showed that his left kidney is totally abnormal and needle biopsy showed that was full with bloody fluid (reason for blood peeing)/ no cancerogene cells.
Advise was to operativelly remove the left kidney.

I went for a second opnion to University cliniek in Utrecht- echo was donne again, showing almost the same (this time was also visible that urine tube that s connected to kidney is full/blocked with some material, and enlarged).

Since is not possible to determine the cause of such extreme anomaly of the left kidney (it can be from injury- Bura had a heavy car excident 6 years ago/ but it can also be a cancer...) at this stage, operation is advised.

Now we are going to Utrecht, to still do a renogram, and on 18/03/08 already we have a term for operation for removal of the kidney:

Im in a very taugh/stressfull time of making (right) descizion, to do operation or not: Bura is a windhond, ten years old, and the success of the operation is rated to 60-70%, so the risk is quite big!!!, but if its a cancerogen problem, to wait it can be a cruscial fault! :bulb: :bulb:
On the other hand, on him, nothing is visible- he is in excellent shape/doing fine, tottaly looking as usual/normal...(since probably the right kidney is working normal)!!!!

Some people (that are for holistic way of treating illness) are against such a radical and harsh aproach advising me to not to operate, and try with holistic treatment!!...
......

I would be so gratefull to hear from you any advice on this issue (as soon as possible!!), or of any simmilar case- If you operated your dog, where did you donne it and how it all went...how was recovery and the life postoperative...If not operating- what you did!!!

Looking forevard, anxiously, for your answers!!

Many greetings,
Shana Karamarko
Laatst gewijzigd door bura op Za 26 Apr 2008, 09:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Lizzy » Do 13 Mar 2008, 08:23

Ik vind het moeilijk hier over te oordelen, maar aangezien er twee DA's zijn die vinden dat de hond geopereerd moet worden: zou ik voor een operatie gaan. Ik vraag me namelijk af of dit probleem anders opgelost kan worden dan met een operatie.
Laatst gewijzigd door Lizzy op Do 13 Mar 2008, 09:15, 1 keer totaal gewijzigd.
*wendy*
5-sterren
Berichten: 1417
Lid geworden op: Di 10 Mei 2005, 13:52
Locatie: hoek

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor *wendy* » Do 13 Mar 2008, 08:27

De hond heet Bura en de persoon die het geplaatst heeft ook. Zou het toch niet gewoon de eigenaar van Bura zijn, heel misschien?
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Hitam » Do 13 Mar 2008, 09:08

Als de urineleider geblokkeerd is zit er volgens mij niets anders op dan opereren. De nier kan nog iets urine blijven produceren en dan krijg je een enorme nier, die ook nog wel kan knappen.

Juist het feit dat hij nog zo goed is maakt zijn overlevingskans groter. Bij een doodziek dier moet je je afvragen of je het wel moet doen.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Lizzy » Do 13 Mar 2008, 09:14

[quote="pippy"]
De hond heet Bura en de persoon die het geplaatst heeft ook. Zou het toch niet gewoon de eigenaar van Bura zijn, heel misschien?
[/quote]

Aha, OK!
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor 202Spots » Do 13 Mar 2008, 15:00

Some people (that are for holistic way of treating illness) are against such a radical and harsh aproach advising me to not to operate, and try with holistic treatment!!...

Sorry, ik heb niks tegen holistic treatment, maar ik vind dit eigenlijk al TE ver gevorderd om alleen holistic te behandelen..
Als het mijn hond was, dan wachte ik niet eens tot volgende week,maar ging die nier er zo spoedig mogelijk uit...
Take Care..
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Antonia » Do 13 Mar 2008, 22:16

Als ik jouw verhaal lees dan doet mij dat heel sterk denken aan de problemen waar één van mijn honden mee te kampen heeft gehad. Ook bij Brian, eveneens een windhond op leeftijd, was de urineleider geblokkeerd waardoor de urine terugstroomde naar de nier. En ook zijn nier was hierdoor enorm opgezwollen en functioneerde niet meer. Meer hierover kun je teruglezen in onderstaande topic.
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 269.0.html
Met een dergelijk probleem is de holistische aanpak voor mij geen optie. Ook ik zou, als je kiest voor een behandeling, zo snel mogelijk een operatieve ingreep adviseren. Wel zou ik heel goed navragen of het nodig is om de nier te verwijderen, wellicht kan worden volstaan met het verhelpen van de blokkade in de urineleider. Als dat niet (meer) voldoende is, dan is de enige oplossing het verwijderen van die nier. Het risico dat een dergelijk vergrootte nier knapt is veel te groot.

De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat ik niet zeker weet, als ik een jaar geleden had geweten wat ik nu weet, of ik toen had gekozen voor een dergelijk ingrijpende behandeling bij Brian.
Laatst gewijzigd door Antonia op Za 15 Mar 2008, 14:05, 1 keer totaal gewijzigd.
bura
1-ster
Berichten: 22
Lid geworden op: Di 11 Mar 2008, 15:51

Bura-het nier!

Berichtdoor bura » Vr 14 Mar 2008, 12:14

Hello,
dank jullie allemaal voor de informaties.

Wij waren gistereen opnieuw de hele dag in Utrecht geweest-
renogram toonde dat Bura's linker nier werkt 18% (dus eingelijk werkt niet) en die andere nier 82% (op de photos van renogram de blaas en r.nier waren rood/geel, en l.nier een donkere grijze vlekje...)

In de tweede urine onderzoek is toch te zien kleine hoeveelheid bloed- dus, die werkt nog een kleine beetje -kan dan zijn dat die kleine hoewelheid keert terug naar het nier, en dat die werd opgeblaasd?- dat urineleider is verstopt was te zien op de tweede echo, na dat hij stopde met zwaar bloed te plasen. Maar misschien, als hij dus plast nog een beetje, kan zijn dat die verstope materijaal opgelost/afvoerd werd...?

Elke specialist/arts heeft een beetje andere mening gegeven: onze vet wilde meteen opereren, onze andere vet, homeopatische, heeft zelfs niets raar/ongewoon gevonden toen hij Bura onderzocht, voor die blood plasen is gebeurd, en dan later heeft gezeght dat is door de fait dat waarschijnlijk Buras lichaam had dat onder controle...nephrology spec. heeft gezegt dat is niet duidelijk wat de reden van de afwijking is, de laatste interniste spec. heeft gezegt dat hij toch denkt niet dat is a cancer, maar kan niet 100% zeker zijn- zij hebben wel alemaal gezegt dat is heel moeilijke beslissing.

De andere holistishe aartsen denken, omdat Bura is niet ziek/geen korts etc., misschien nog te wachten/ monitor situatie...

Wij moete of nu risico nemen en operatie doen (dinsdag) en dan wij zijn vanaaf van die verotte nier...of wij moeten langdurige risico nemen met laten die nier staan, en volgen of hij verder complicaties zal oorzaken (of misschien hij gewoon blijft staan)...Maar als toch het cancer is (en dat weten wij niet zekker), dan is dom om te wachten...

Ik begrijp niet, Antonia, wat is gebeurd met Brian, heb je toen well operatie gedaan of niet??

Ik zal het liefst die operatie doen, als maar die risico van operatie zelf is niet zo groot!! Omdat op dit moment Bura funcioneert/gedrag zichzelf helemaal ok- is vrolijk (now, giestereen/vandaag niet, omdat hij moest anestezie-methadone krijgen voor die renogram, en was aan te huilen als gek-was helemaal stoned/bang...), eet normal etc.

Shana
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Lizzy » Vr 14 Mar 2008, 12:27

Hallo Shana, ik heb de twee topics samengevoegd. Dat lijkt me duidelijker voor iedereen. Ik hoop dat Antonia dit topic ziet en je met je vragen kan helpen!
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Antonia » Vr 14 Mar 2008, 20:37

Dag Shana,

Een klein jaar geleden stond ik voor een vergelijkbare keuze als jij nu. Ik heb er toen voor gekozen om Brian wel te laten opereren.
Ook bij Brian was er sprake van een blokkade van de urineleider en het oplossen van die blokkade behoorde niet tot de mogelijkheden. Omdat ook bij Brian de nier nog een beetje functioneerde bleef die nier urine produceren. Die urine kon door de blokkade in de urineleider niet weg en stroomde terug in zijn nier. Het gevolg was een enorme opgezwollen nier. Aan die situatie niets doen is geen optie. Ten eerste niet omdat je een enorm risico loopt dat de nier openbarst en dan alle inhoud van de nier in de buikholte loopt. Als dat gebeurt dan is dat voor de hond een zekere en heel pijnlijke dood!
Bovendien levert zo'n enorme nier in het lijf vreselijk veel ongemak en vooral ook pijn op. Ik doe het mijn honden niet aan om met pijn rond te lopen.

Ik wist dat de operatie zwaar zou worden en dat er grote risico's aan verbonden waren. Maar omdat verder leven mét die nier niet mogelijk was heb ik Brian laten opereren en is de nier verwijderd. In de topic waarvan ik je eerder de link gaf vind je foto's van de nier die tijdens de operatie zijn gemaakt.
De operatie bleek achteraf nog zwaarder dan ik had kunnen inschatten. Het verwijderen van zo'n enorm gevaarte dat op het punt staat op te knappen is een hele lastige klus. De chirurge, mevrouw Naan, heeft een knap staaltje werk geleverd en de operatie is gelukt.

Zoals ik al eerder schreef is doorleven mét zo'n opgezwollen nier volgens mij geen optie. Ik heb toen gekozen voor de optie doorleven zonder de opgezwollen nier. Ik maakte die keuze omdat Brian weliswaar een hond (voor dit ras) op leeftijd was, maar behalve die nier verder in goede conditie was.

Als ik nu opnieuw voor dezelfde keuze stond dan nam ik een ander besluit. Ik zou dan kiezen voor niet meer verder laten gaan met leven. Hoeveel ik ook van Brian houd, of misschien juist omdat ik zoveel van hem houd, als ik het opnieuw moest doen dan zou ik hem laten inslapen.

De operatie heeft, alhoewel hij technisch heel succesvol is verlopen, een enorme inpact op Brian gehad. Er gebeurt gigantisch veel in zo'n lijf.
Bovendien zijn windhonden heel gevoelig voor narcose, Brian is ruim 5 uur onder narcose geweest. Dat heeft een forse aanslag op zijn hart gedaan.
Brian is nooit meer dezelfde geworden, hij is vreselijk kwetsbaar geworden en kan niet meer het leven leiden zoals hij graag zou willen. Het afgelopen jaar was een jaar vol zorgen om Brian. Altijd is er wel iets en iedere keer opnieuw stel ik mezelf de vraag hoever ik nog moet gaan en hoelang ik nog door moet gaan. Het moment dat ik mijn bink alsnog moet laten gaan komt akelig dichtbij.
Laatst gewijzigd door Antonia op Za 15 Mar 2008, 13:06, 1 keer totaal gewijzigd.
bura
1-ster
Berichten: 22
Lid geworden op: Di 11 Mar 2008, 15:51

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor bura » Za 15 Mar 2008, 10:05

Hello Antonia,

dank je voor dit verhaal!
- ik denk toch dat je je best voor Brian heeft gedaan, het is altijd moeilijk om over na te denken achteraf...en toch hoop ik dat was waard om hem zo lang mogelijk bij jezelf te hebben(en anders om)- dat zijn leven qualitait is niet ZO slecht na de operatie...?...

Ik begrijp niet dat specialisten in Utrecht dus hebben gezegt dat die nier hoeft niet verwijderd worden bij Bura...?-Wij hebben expres die renogram gedaan om te zien hoe veel nieren werken, en wat dat betekent...en zij wisten dat urineleider is geblokerd...
Misschien door de fait dat kleine hoevelheid urine is toch afgevoerd van die nier (microscopisch was te zien dat er waren traces of bloed in urine)?

Ik denk dat nu gaan we bellen en die operatie op dinsdag afzetten (omdat wij moeten vandaag hun laten weten of die doorgaat)...en mandaag opnieuw bellen met de artsen, om nog eens te overleggen...ik weet het niet meer...

x
shana
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Antonia » Za 15 Mar 2008, 14:23

Dag Shana,

Als Bura mijn hond was, dan zou ik niet blijven wachten en de situatie blijven volgen.

Ik begrijp uit jouw verhaal dat de oorzaak van de opgezwollen nier ligt bij de blokkade in de urineleider. De blokkade gaat in dit stadium niet meer vanzelf weg. Volgens mij kan dat alleen maar operatief.
In een enkel geval is het mogelijk om op die manier de blokkade op te heffen en kan het vocht in de nier dan weglopen. En als dat mogelijk is dan hoeft die nier, ook al functioneert hij nauwelijks meer, misschien niet verwijderd te worden. De operatie is dan minder ingrijpend.

Helaas is dat vaak niet meer mogelijk en dan moet je echt heel snel een keuze maken: óf Bura moet de zware ingreep ondergaan en de nier wordt verwijderd, óf er wordt niet geopereerd en dan weet je zeker dat je Bura zult verliezen.

Ik wens je heel veel sterkte met het nemen van de juiste beslissing, in gedachten ben ik bij jullie.
Laatst gewijzigd door Antonia op Zo 16 Mar 2008, 13:18, 1 keer totaal gewijzigd.
bura
1-ster
Berichten: 22
Lid geworden op: Di 11 Mar 2008, 15:51

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor bura » Za 15 Mar 2008, 23:54

hallo Antonia,

Bura's nier is niet opgezwollen-hij toon ook geen teken van buikpijn, ook niet toen zijn buik was heel sterk gechecked door enkele DAs...

Eerste echo was gedaan 22/02, en op die, urineleider verstoping was niet te zien-ook misschien omdat echo was gedaan door gewoone DA/geen specialist, maar kan zijn dat die verstoping was toen gelemaal niet daar! omdat die dag, en volgende twee dagen hij was aan bloed te plassen en die bloed kom uit die nier.

Dus, het can zijn dat was omgekeerd dan bij Brian- eerste iets gebeurde met de nier, de bloederige vocht kwam uit maar dikkere materiaal is gebleven in de urineleider... 

Die nier 'werkt' nu minder dan 18%, maar is misschien better te zeggen dat die cijfer betekent dat eingelijk die nier 'leef' nog een beetje, is niet afgestorven...

In dit geval, hij kan nog iets reageer op/met de lichaam, in negative/positive way- hij kan nog misschien iets urine maken...of wat helpende stofen van de lichaam (bijv. kumis kuching...) opnemen en zo gestabiliseerd/afgespoeld worden...

Ik was al bang van operatie, en door jouw verhaal nog erger geschrokken, met de reden...dus wij hebben besloten twee weken lang te proberen met homeopatische middelen(hem in de gaten te houden), opnieuw echo maken, en na die resultaat beslissen...

Wat bedoelde jij met
"In een enkel geval is het mogelijk om op die manier de blokkade op te heffen en kan het vocht in de nier dan weglopen. En als dat mogelijk is dan hoeft die nier, ook al functioneert hij nauwelijks meer, misschien niet verwijdedt te worden. De operatie is dan minder ingrijpend"?

Misschien is well beter om meteen operatie te doen nu, want Bura is "ok" en hopelijk dan die duurt niet 5 uur zoals bij Brian, maar ik duurf het niet op die moment.... (ook, dinsdag is te kort tijd tussen die twee anestezies...)

x
s
Antonia
5-sterren
Berichten: 1343
Lid geworden op: Do 05 Jan 2006, 23:54
Locatie: Noordbroek (Groningen)

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Antonia » Zo 16 Mar 2008, 13:17

[quote="bura"]
hallo Antonia,

Bura's nier is niet opgezwollen-hij toon ook geen teken van buikpijn, ook niet toen zijn buik was heel sterk gechecked door enkele DAs...

Dus, het can zijn dat was omgekeerd dan bij Brian- eerste iets gebeurde met de nier, de bloederige vocht kwam uit maar dikkere materiaal is gebleven in de urineleider... 

In dit geval, hij kan nog iets reageer op/met de lichaam, in negative/positive way- hij kan nog misschien iets urine maken...of wat helpende stofen van de lichaam (bijv. kumis kuching...) opnemen en zo gestabiliseerd/afgespoeld worden...

Wat bedoelde jij met
"In een enkel geval is het mogelijk om op die manier de blokkade op te heffen en kan het vocht in de nier dan weglopen. En als dat mogelijk is dan hoeft die nier, ook al functioneert hij nauwelijks meer, misschien niet verwijdedt te worden. De operatie is dan minder ingrijpend"?

[/quote]

Dag Shana,

Helaas, de Engelse taal is niet mijn sterkste kant. Ik denk dat ik daardoor je eerste bericht niet goed heb begrepen, want uit de zin: Echo showed that his left kidney is totally abnormal and needle biopsy showed that was full with bloody fluid (reason for blood peeing)/ no cancerogene cells maakte ik op dat de nier bij Burza wel opgezwollen was. De situatie bij Burza lijkt dus iets anders dan die van Brian. Dat er met de linker nier van Burza iets niets goed is is in elk geval wel zeker, want het is natuurlijk niet normaal dat er bloederig weefsel in de nier zit en dat er bloed wordt geplast.

In de urineleider zit een blokkade. De aard van de blokkade en de plek waar die blokkade zit bepalen of en op welke manier je die blokkade kunt opheffen. Soms kan de blokkade worden vergruist of opgelost door het geven van bepaalde stoffen en soms kan de blokkade operatief worden verholpen. Als dat mogelijk is en je kunt daarmee het probleem in de nier verhelpen dan verdient dat natuurlijk de voorkeur.
Maar als ik jou nu wel goed begrijp dan is bij Burza (en dat is dus anders dan bij Brian) de blokkade niet de oorzaak van het probleem, maar een gevolg van een probleem wat in de nier zelf zit. Ik weet niet wat dat probleem is en ik heb dan ook geen idee of dat probleem op de een of andere manier, zonder operatie, te verhelpen is. Hoe graag ik ook zou willen, ik kan je hierin geen raad geven. Wellicht dat Tannetje (Hitam) hierover nog iets kan zeggen?

In elk geval heel veel sterkte met de onderzoeken morgen, en houd je ons op de hoogte?
Laatst gewijzigd door Antonia op Zo 16 Mar 2008, 13:19, 1 keer totaal gewijzigd.
bura
1-ster
Berichten: 22
Lid geworden op: Di 11 Mar 2008, 15:51

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor bura » Ma 17 Mar 2008, 10:08

...ik heb al met Tannetje/Hitam (ik vind ook haar boek geweldig...) twee keer gesproken, en dat is ook gegolpen met de beslising...maar het is ook altijd zo waardevool direct van iemands ervaring te horen (nog eens, bedankt Antonia)

Die nier was dus misschien beschadigt 6 jaar geleden/auto ongeluk...of is iets anders...in iedere gevaal wij zijn nu 2/3 weken aan te proberen met kumis kutjing and levertraan...en dan zien we verder...

x
shana
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Nier probleem, Bura(spoed)!

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten