Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: pluk

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor Barfplaats

Dobiefan
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Ma 15 Okt 2007, 13:22

Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor Dobiefan » Di 16 Okt 2007, 08:16

Ik ben net nieuw hier op het forum en heb eigenlijk een dringende vraag....
Nadat een van onze twee dobermannen voor de 3e keer een maagdilatatie heeft overleefd (3x in 8 maanden!!), zijn we nu ten einde raad. Op advies van de kennel zijn we overgestapt op kant en klaar vervoer in de hoop dat we kunnen voorkomen dat het nog een keer gebeurd.

Hoe zijn de ervaringen/risico's bij het geven van versvoer? Ze doen het er prima op, totaal geen problemen gehad met de overstap, terwijl ze altidj heel gevoelig reageren op verandering van voer, dus dat ik goed gegaan.

Graag hoor ik van ervaringsdeskundigen of het risico nu ook daadwerkelijk verkleind is door het geven van versvoer, want met twee grote Dobies is dit wel een heel kostbare hobby....
Lizzy
Moderator
Berichten: 60352
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor Lizzy » Di 16 Okt 2007, 08:23

Allereerst welkom op Barfplaats. Wat vreselijk zeg, 3 keer een maagtorsie in 8 maanden tijd... Hebben ze bij de eerste torsie ook gelijk de maag vast gezet?

Tja. Verse voeding verkleind mijninsziens alleen maar mogelijk de kans op een maagtorsie. Ik ken meer honden op brokken die maagtorsie hebben gekregen dan honden op vers. Maar of dat verhoudingsgewijs helemaal reeel is: durf ik niet te zeggen. Ik ken 1 hond die ondanks dat hij op vers stond, toch ook 3 maal een maagtorsie heeft gekregen.... Hier op Barfplaats zitten nog 2 andere honden die een maagtorsie hebben gekregen, ondanks dat ze vers eten.

Ik heb zelf het idee dat er meerdere factoren zijn die een maagtorsie veroorzaken. En dat voeding dus niet de enige factor is. Dus helaas, volgens mij kan niemand je enige garantie geven. Het enige nuttige dat ik er over kan zeggen is dat brokken sowieso troep is, dus dat zou ik zeker niet meer aan je hond geven.
Dobiefan
1-ster
Berichten: 2
Lid geworden op: Ma 15 Okt 2007, 13:22

Re: Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor Dobiefan » Di 16 Okt 2007, 09:43

Hey Lizzy,

Bednakt voor je antwoord. Hij heeft geen maagtorsie gehad, maar een maagdilatatie (Gasvorming). De eerste keer waren wij niet thuis en belde onze oudste zoon ons bezorgd op.
Wij  zijn naar huis geraced, hond in de auto en door naar de DA. Daar was hij inmiddels in een shock en hij is twee uur bezig geweest met hem stabiliseren. Uiteindelijk hebben we hem mee naar huis genomen met het idee dat hij de nacht waarshijnlik niet door zou komen, maar.....wonder boven wonder...heeft hij het gered. Volgens onze buurvrouw heeft onze liefde hem er toen doorheen gesleept;-)
De keer daarna waren we er gelukkig eerder bij, omdat hij het aangaf en we naar de DA zijn gegaan omdat we het niet vertrouwden, toen was een spuit voldoende. De derde keer werden we door de kennel gebeld (Gelukkig waren we thuis) en toen was zijn maag innmiddels al leeggepompt. uiteraard hebben we hem gelijk opgehaald en zijn we hen ontzettend dankbaar dat ze zo adequaat gehandeld hebben.

Omdat zijn maag niet gekanteld was, is deze ook neit vastgezet, het risico op dilatatie wordt daar namelijk niets kleiner door.

Na de eerste keer zijn we al drie keer per dag gaan voeren ipv twee keer en we zorgden er altijd al voor dat ze rustig blijven na het eten. Na de derde keer ben ik er ook op gaan letten dat ze neit teveel drinken na het eten en zijn we dus overgestapt op KVV. Wat we er verder aan kunnen doen, hebben we ook geen idee meer van. Wel hebben wevan de DA tabletten gekregen die we hem gewoon mogen geven als we het niet vertrouwen. De tidj zal het leren en ons misschien wat meer geruststellen...tussen de 2e en 3e keer zat maar drie maanden namelijk.
doubansluna
2-sterren
Berichten: 61
Lid geworden op: Wo 27 Dec 2006, 14:21

Re: Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor doubansluna » Di 16 Okt 2007, 14:37

Ook wij hebben met ons duitse doggenteefje twee maal een maagdelatatie moeten meemaken. de schrik zit er daarna goed in. Luna bleef na de 2 delataties aan het 'spoken' met haar maag. en had er zichtbaar af en toe nog last van. doodeng dus.

wij liepen met luna toen al in Wageningen en van daaruit en mede van een vriendin kregen wij juist het advies om vers te gaan voeren omdat brokken zoals iedereen wel weet opzwellen en vers heel anders verteren is voor de maag. wij zijn toen dertijd overgestapt op CB, en voor ons was het een hele verademing. mede dat luna ook dit goed at (ze at brokken nooit goed) en omdat haar maag na een week of 3 ineens veel rustiger was.  qua kosten zaten wij toen nog onder! de prijs wat we per dag voor brokken betaalden aangezien we van bij de da al overgezet waren op royal cannin van de DA. Nu lieg ik als ik zeg dat luna nooit meer last van haar maag heeft. dat is niet waar heel af en toe (nou zeg eens eens in de twee maand?) ligt ze hier nog wel eens op de bank of zo en is erg aan het slikken en gewoon zichtbaar niet lekker. haar maag is dan ook echt aan het borrelen. in dat geval heb ik altijd nog de carbovegitables van VSM. die tabletjes helpen echt. als ik luna daar 2 tabletjes van geef (op haar 60 kilo) is haar maag echt met een half uur rustig en voor haar werkt dit dus super!.
Maar goed dit zijn onze ervaringen en wij zijn hier ook geadviseerd verder door de wagerenk. dus of dit ook voor jouw dobie werkt zul je moeten aanzien.
dit is puur ons verhaal....

Veel sucses!!!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Kant en klaar versvoer/risico maagdilatatie?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie Kant en Klaar Versvlees”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast