Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Barfplaats

Lisa
4-sterren
Berichten: 254
Lid geworden op: Do 17 Apr 2003, 00:19

Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Lisa » Di 04 Sep 2007, 16:35

Ik heb sinds een maand wilde kittens in de opvang ter socialisatie via uiteindelijk de dierenbescherming in Groningen. Ze zullen nu ongeveer 10-11 weken zijn en zijn vrij klein. Op 16 augustus zijn ze ontwormd met Verminthel wegens af en toe hoesten en op 24 augustus was er een dusdanig benauwd dat ik naar een dierenarts ben gegaan. Via wie ik deze kittens tijdelijk in huis heb, kreeg ik mee om vooral longworm niet uit te sluiten. De dierenarts kon verder weinig doen en omdat het wildjes zijn, is een tablettenkuur ook niet heel fijn. De dierenarts wilde meegaan in het verhaal longworm. Off label use is er toen ivermectine gespoten en antibiotica + vocht wegens lichte uitdroging. Bij ontlastingsonderzoek kwam de dierenarts tot de bevestiging van longworm.
's Avonds de andere 3 dezelfde behandeling. Maandag de 27e nog met het kitten geweest waar ik die vrijdagochtend ook mee was geweest, want helemaal lekker ging het niet. Helaas was hij blijkbaar dusdanig uitgeput dat hij maandagavond overleden is.
De dierenarts heeft de volgende dag autopsie verricht en is toch wel geschrokken van zijn longetjes. Die zaten vol haarden. Ik heb toen direct voor 5 dagen Mebendazol ontworming opgehaald op advies van de dierenarts van een opvang via wie ik de kittens heb omdat hij er eerder ervaring mee had en mijn dierenarts heeft ook nog clavubactin antibiotica meegegeven.

De ontwormingskuur eindigde zaterdag en maandag heb ik ontlasting geschept en vandaag laten onderzoeken. Helaas zaten er nog longwormen in  >:(. Dus dat wordt nogmaals 5 dagen mebendazol + antibiotica voor een week. Ik heb gevraagd om Panacur te proberen omdat ik dat op engelstalige sites tegenkom (evenals prednisolone), maar mijn dierenarts wil het graag bij 1 middel houden omdat je anders alles doorelkaar gebruikt.

Met de overgebleven 3 kittens ging het vorige week een stuk minder, ademhaling ging pompend en kostte veel kracht en energie. De kans bestaat ook dat er nog meer overlijden. Dus ze hebben 3 x om de dag een kwart tablet dexamethason gehad. De eerste 2 keren is daar goed op gereageerd, de ademhaling werd minder pompend en ze hadden dus meer energie voor groeien e.d. en ze werden wat minder ribbig. Gisteravond weer dexamethason maar daar wordt al minder goed op gereageerd in die zin dat je ze nog veel te snel ziet ademhalen en pompend dan wel golvend. Mijn dierenarts adviseert nu om voorlopig geen dex. meer te geven omdat ze het zelf moeten overwinnen en met dex. je ook de weerstand omlaag haalt, maar de andere kant is m.i. wel dat zo ademen ook teveel kracht kost. Ik vind het een lastig dilemma.

Elke dag krijgen ze convalescence support met een theelepel druivensuiker en hun brokjes waar ze ook flink in eten. Daarnaast 2 x daags hun medicatie in een klein beetje blikvoer. Gezien wat ze eten, had ik toch al veel dikkere kittens verwacht. Ook heb ik kruiken in de bench liggen. Tevens is het spelen buiten de bench beperkt. In de bench staat wel een krabpaal en ligt een speeltje, daarbuiten spelen ze 2 x daags een 10-15 minuten.Dit vanuit de gedachte dat het spelen ook kracht kost, die ze moeten gebruiken om deze wormen te overwinnen.

Een heel verhaal ondertussen. Mijn vraag is: heeft iemand ervaring met longwormen bij katten en dan het liefst bij kittens? Ik zou er graag meer over weten omdat ik er weinig informatie over kan vinden over het verloop en dergelijke. Ik vind wel vooral engelstalige sites maar niet echt specifiek op kittens en enkel kuur van 10 dagen Panacur (of soms ook wel ivermectine) en prednisolone en dat is de info wel zo'n beetje. Ik hoor het graag want ik wil deze kittens er graag doorslepen.
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Mieuw » Di 04 Sep 2007, 17:54

Ik heb er helaas nog nooit van gehoord, dus daar kan ik je niet mee helpen.
Het enige wat ik me af vraag als ik het verhaal zo lees is waarom als déze aanpak niet werkt, jij en je DA dan niet toch voor een van de andere middelen kiezen. Misschien dat die beter aanslaan.

Je zou eventueel ook nog even hier kunnen kijken, maar ik denk niet dat er voor jou heel veel informatie te vinden zal zijn:
* http://gezondheid.noorseboskatten.net/b ... htm#Wormen
* http://www.kattenziektes.com/wormen.html
Lisa
4-sterren
Berichten: 254
Lid geworden op: Do 17 Apr 2003, 00:19

Re: Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Lisa » Di 04 Sep 2007, 18:18

De kuur zou ook 10 dagen moeten zijn naar wat ik lees op engelstalige sites, die 5 dagen Mebendazol is op advies van een andere dierenarts die hier eerdere ervaring mee heeft opgedaan. Een bekende van mij met een opvang via wie ik deze kittens heb, heeft ook een collega eens geholpen met kittens met longworm en daar was een kuur van 5 dagen afdoende ondanks dat het daar vrij laat ontdekt werd wat het was. Omdat hier dus al ivermectine gespoten is en een 5-daagse kuur, hadden we verwacht dat de wormen in elk geval weg zouden zijn. Longwormen beschadigen de longen, dus de ademhalingsproblemen zijn ook vrij 'normaal'. Dat zal tijd nodig hebben om te herstellen. Dus daarom is gekozen om nogmaals 5 dagen dit middel te gebruiken.
Kefraya
4-sterren
Berichten: 483
Lid geworden op: Vr 06 Aug 2004, 13:45
Contact:

Re: Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Kefraya » Di 04 Sep 2007, 22:36

Lisa, je hebt een pb-tje.
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 04 Sep 2007, 22:55

Jeetje, da's heftig!
Helemaal geen ervaring mee dus ik kan je niet verder helpen maar geweldig dat je zoveel voor die katjes doet!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Longwormen bij kittens, iemand ervaring?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast