Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Mieuw » Zo 02 Sep 2007, 17:55

Bij voorkeur in begrijpelijke taal geschreven, met name toegespitst op mensen die overgehaald moeten worden en beginners, en wat óók nog overgenomen mag worden op website's en/of (verenigings)bladen (al dan niet met vermelding van bron en/of auteur)??

Het doel is om dat artikel in elk geval op mijn eigen website te plaatsen, maar ook om het eventueel op te sturen naar een aantal katten- en rasverenigingen.

Oh, en ik hoop dat ik dit oproepje hier in de juiste rubriek neerzet, zo niet, zou dan een moderator zo vriendelijk willen zijn het naar de juiste rubriek te verhuizen?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60284
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Lizzy » Zo 02 Sep 2007, 18:08

Het artikel dat ik voor honden geschreven heb, heb ik ook voor katten. Ik PB 'm je even. En ik verplaats deze vraag wel naar een andere categorie.
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Mieuw » Zo 02 Sep 2007, 20:25

Hey geweldig, bedankt! :thumbsupup:
Ik neem aan dat ik dit artikel dus op m'n website mag zetten en mag insturen naar verenigingsbladen?
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Mieuw » Zo 02 Sep 2007, 20:27

Oh, en bestaat ie toevallig ook in het Engels? Of mag ik em zelf vertalen?
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Loeka » Ma 03 Sep 2007, 08:37

Lizzy, nu je toch aan het uitdelen bent  ::), mag ik het artikel ook voor mijn kittenkopers?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60284
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Lizzy » Ma 03 Sep 2007, 12:08

Ja, deze kan op je site. Ik zet 'm hier wel even neer. Als jij 'm zelf in ut Engels wil vertalen: graag. Anders doe ik het voor je. Tis trouwens niet een anti-brok artikel omdat veel rasverenigingen zoiets niet willen plaaten (vaak worden ze nogals eens hier of daar gesponsord door een brok fabrikant of hebben ze op een andere wijze belangen bij brokkies). Tis dus een mild artikeltje, zeg maar.

Kattenvoeding

In de Westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun kat. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken en blikken alles bevatten wat de kat nodig heeft. En, het is gemakkelijk om brokjes aan de kat te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw kat allemaal nodig heeft.

De meeste katten blijven gezond en worden oud op brokken.

Maar er zijn helaas ook katten die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding). Er zijn katten die darm- of maagproblemen hebben en er zijn katten die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Ook krijgen katten vaak op jeugdige leeftijd problemen met de nieren en/of blaasgruis. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de kat krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de kat een rauwe en verse vleesvoeding te geven. Veelal lost een rauwe/verse voeding direct blaasgruis problemen op. Dit komt omdat rauw vlees een natuurlijke verzurende werking heeft op de urine, waarin struvietgruis opgelost wordt. En aangezien verse/rauwe voeding geen onnatuurlijke mineralen bevat, is er veel minder kans dat de kat blaasgruis zal ontwikkelen.

De reden voor eventuele problemen met de gezondheid, in relatie tot voeding, moet onder andere gezocht worden in het feit dat een kat een vleeseter is. Natuurlijk bestaat de voeding van de katachtige niet louter uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een kat eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. De natuurlijke voeding van de kat en katachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de kat kijken, dan moeten we concluderen dat de kat een carnivoor pur-sang is. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de kat maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een kat is heel duidelijk een vleeseter maar een kat kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

En wat zit er dan eigenlijk in brokken en blikvoeding?

Als je heel veel geluk hebt bevat de kattenbrok 55% vleesmeel (vlees en orgaanvlees). Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een kat van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten.

Maar in de brokjes zit ook veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de kat en katachtige. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Voor meestal zo rond de 30% van het totaal bestaat de brok uit koolhydraat. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dit is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C. Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, Prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen vrboden in voeding voor baby's en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de kitten of kat gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brok kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket van de brokken grondig bestuderen. Wanneer erop de verpakking staat dat de brokken "Door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat" dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine-pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dat katten, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

Zijn er alternatieven voor brokken?

In Nederland zijn er veel merken complete versvleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met met gemalen botten en wat koolhydraten. De meeste merken bevatten dus alles wat de kat nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding voor een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de kat. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de kat. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde kat in de maag vernietigd door het maagzuur. In Nederland verkopen de volgende merken kant-en-klare verse/rauwe kattenvoeding: Bandit, Bibi, Carnibest, Prins Totalcare.

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw kat samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, rauwe vis en een minimale hoeveelheid gepureerde groentes, krijgt de kat alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Het zelf samengestelde dieet van de kat (volgens de BARF principes van Ian Billinghurst, een Australische dierenarts) bestaat uit: 70% tot 75% rauwe vleesbotten en vlees, 5% groentes en eventueel fruit, 15% tot 25% orgaanvlees en 5% tot 10% gezonde tafelrestjes en/of voedingssupplementen.

Katten zijn over het algemeen heel lastig over te schakelen naar verse/rauwe voeding. Dit komt omdat gekookte voeding aantrekkelijker smaakt voor de kat. Eenmaal verwend met gekookte voeding en voeding met sterkte smaakstoffen (smaakstoffen die veel aan kattenbrokjes en blikvoer toegevoegd wordt - dit hoeven niet per definitie onnnatuurlijke smaakstoffen te zijn), zal de kat zich niet zo makkelijk over laten schakelen. De beste manier om de kat te overtuigen dat het gezonder en beter is om verse/rauwe voeding te eten is door zijn favoriete merk blik of brokjes te mengen met een heel klein beetje vers vlees (al dan niet kant en klaar of zelf samengesteld). In de loop der dagen/weken kun je steeds meer vers vlees gaan geven en steeds minder brokjes/blikjes, totdat de kat volledig is overgeschakeld.

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op www.barfplaats.nl. Op dit gratis forum kunt u ook al uw vragen kwijt over versvlees en het zelf samenstellen van maaltijden voor uw kat (en hond). Niet alleen komen er enthousiaste katteneigenaren op dit forum, ook zult u fokkers van diverse raskatten, voedingsspecialisten en dierenartsen tegenkomen.

© 2005 Door: Lizzy Plat-Coelers
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Mieuw » Ma 03 Sep 2007, 12:49

Nou, als ik binnenkort een keertje tijd stort ik me wel op de vertaling, al moet ie daarna nog wel een keer door iemand anders nagekeken worden; zo goed is m'n Engels nou ook weer niet  ::)  ;)
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Mieuw » Do 20 Sep 2007, 12:45

Even een update:
Ik ben met de vertaling bezig hoor, maar het kost me meer moeite dan wat ik gedacht had, vanwege alle 'moeilijke' woorden ::)
Ik heb nu iets meer dan 1/3e gehad.

Als ie af is zal ik em ter goedkeuring/controle wel even mailen.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60284
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Bestaat er een artikel over barfen en kvv voor katten?

Berichtdoor Lizzy » Do 20 Sep 2007, 13:21

[quote="Mieuw"]
Even een update:
Ik ben met de vertaling bezig hoor, maar het kost me meer moeite dan wat ik gedacht had, vanwege alle 'moeilijke' woorden ::)
Ik heb nu iets meer dan 1/3e gehad.

Als ie af is zal ik em ter goedkeuring/controle wel even mailen.
[/quote]

Ja, is goed. Als ik je met moeilijkere dingen moet helpen: moet je maar ff PB'en.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten