ervaring met slechtziende hond/tips

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
roksefloks
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Wo 15 Nov 2006, 23:25

ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor roksefloks » Di 03 Jul 2007, 21:17

Sinds zaterdag is Rika bij ons. Ze mist vanaf de geboorte één oog en met het andere ziet ze weinig. Ze loopt echter nergens tegen aan.
Ze heeft zich prima aangepast bij ons.
Toch ben ik op zoek naar ervaringen en tips van mensen met blinde/slechtziende honden.
Rika is nu bijna 14 weken.
Gebruikersavatar
Sanyo
5-sterren
Berichten: 2436
Lid geworden op: Zo 06 Feb 2005, 12:47

Re: ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor Sanyo » Di 03 Jul 2007, 22:08

Jory is ook altijd slechtziend geweest (ik heb haar vanaf toen ze een maand of 10 was). Ondertussen is ze 14 jaar en heeft nog maar 1 oog, wat zeer weinig tot niets ziet.
Ik heb niet zoveel tips, omdat ik haar altijd zo veel mogelijk normaal heb behandeld. Gewoon los in het bos en zo. Wel erg opletten met prikkeldraad.
De ervaring heeft me bij haar geleerd dat ze tegen "levende dingen", bomen en zo bijna niet aan botst. Wel tegen bv een knalgeel routepaaltje of een fiets. Ook kon ze altijd lekker rondjes rennen in een weiland zonder afrastering, alleen kon het verkeren dat ze dan wel eens per ongeluk de sloot in plonsde.

Ze is  mijn commando "let op" gewend. Dat gebruik ik als ik zie dat ze bijna ergens tegen op botst. Ze begrijpt dat prima en houdt dan in.

Als ik haar wil aanraken, houd ik onbewust wel altijd even in de gaten of ze me heeft horen aankomen, zodat ze niet schrikt. Dat is iets wat nu volkomen automatisch bij me gaat.

Er was altijd wel één ding wat wel eens problemen gaf, maar nu ze nog maar 1 oog heeft, speelt dat opvallend genoeg niet meer.
Als ze nl een andere hond aan hoort komen, gaat ze intensief staan luisteren met haar gezicht richting die hond. Vooral bij dominante honden gaf dat de indruk dat ze aan het fixeren was, en kon dat leiden tot een conflictsituatie, doordat ze zelf dus zelf slecht honden taal kan lezen.

Mijn ervaring is dat zo'n hond prima een heel gelukkig leven kan leiden, zoalng je er zelf maar niet al te veel een probleem van maakt!

Mocht je verder nog vragen hebben, dan hoor ik het wel.
*Monique
5-sterren
Berichten: 1915
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 09:41
Locatie: Beltrum

Re: ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor *Monique » Di 03 Jul 2007, 22:32

ik weet dat het poedeltje van mijn moeder vanaf de geboorte een oogziekte had, en al vrij snel aan beide ogen blind was. Hij liep in huis nergens tegen aan, zolang alles maar op dezelfde plek bleef staan, en traphekjes e.d voor de trappen. Buiten ging het eigenlijk (aangelijnd) ook altijd wel goed. Mijn bastaardje Rakker die geopreerd is aan glaucoom , en oog moets missen, wist zich met 1 oog heel goed te redden. Ook toe hij na verloop van tijd met zijn andere oog minder ging zien.
Neus is bij de hond belangrijker als de ogen :)
Erna
5-sterren
Berichten: 2271
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 19:49
Contact:

Re: ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor Erna » Wo 04 Jul 2007, 07:26

Wij hebben ruim 5 jaar een blinde hond gehad. Wapper werd na zijn 1e jaar volledig blind aan beide ogen. Na de eerste schrik die ongeveer een maand of 2 heeft geduurd hebben we besloten om hem als een normale hond te behandelen en te stoppen met hem zielig te vinden. Dat werkte. Niet dat we helemaal stopte om hem te helpen maar we maakten ons niet meer zo druk wanneer hij ergens tegen aan liep en vonden dat dat bij zijn leerproces hoorde. Naarmate hij meer gewend raakte aan zijn blindheid werd het ook makkelijker voor hem. Hij 'voelde' als het ware met zijn neus en voeten en als hij zich stootte riepen wij ook altijd dat hij beter moest voelen met zijn voeten.

We hielden wel rekening met hem. De salontafel verdween uit de kamer en ook lieten we zelden dingen rondslingeren in de tuin omdat hij zich daaraan kon bezeren. Tot zijn dood heeft hij naar ons inzicht een normaal leven kunnen leiden met een paar aanpassingen van onze kant. Wanneer hij meeging wandelen had hij een speciale halsband met elastiek om. Hij had bewegingsruimte door het elastiek maar was toch dicht bij ons wat hij prettig vond. Overigens liet ik hem op het strand of in het bos gewoon loslopen en floten of praatte de hele weg tegen hem zodat hij wist waar ik was en hij zich daar op kon orienteren. Wel heeft hij heel beschermd geleefd, de keren dat hij meeging wandelen waren minimaal maar hij had het prima naar zijn zin in huis en onze grote tuin. Iedere grasspriet kende hij en daardoor kon hij ook rennen, spellen en weet ik veel nog meer in de tuin.

Op dit moment is een van onze oudere honden blind geworden aan 1 oog door staar en daar heb ik meer moeite mee dan Wap zijn volledige blindheid. Ik vind ook dat de hond er meer moeite mee heeft. Ze is ongelukkig en heeft er veel last van. Ze wordt onzeker en is blafferiger dan normaal. Ze ziet de dingen van rechts niet meer aankomen en dat maakt dat ze schrikkerig is geworden. Wapper zag helemaal niets aankomen en had daar vrede mee.

Wanneer Wapper ergens tegenaan dreigde te lopen gebruikte wij overigens de woorden 'Boemboem'.  Hij wist dat er dan iets dreigde en nam een andere route. Het werkte perfect.
Gebruikersavatar
roksefloks
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Wo 15 Nov 2006, 23:25

Re: ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor roksefloks » Wo 04 Jul 2007, 08:39

Bedankt voor jullie reacties.
Wij behandelen Romie ook niet als een zielig hondje, maar houden wel rekening met haar handicap.
Ze heeft daarbij steun aan de andere honden. Haar zus heeft een belletje om, zodat ze zich daar op kan oriënteren.
Ze is een vrolijk, levendig hondje, dat lekker door onze (grote) tuin rent en speelt.
Meelopen aan de riem is nog moeilijk. Het gaat nog het best met een tuigje en de flexi en veeeel belonen als ze dichtbij me is.
Ze leert gelukkig heel snel. :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: ervaring met slechtziende hond/tips

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten