wat maakt een dierenarts kundig?

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Barfplaats

Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Anna Penta » Za 27 Mar 2004, 10:44

okay daar ben ik weer :P

met een nieuwe vraag. Zeg me alstublieft als ik vervelend word want ik vrees dat ik geen stop heb. Ik dender alsmaar voort op zoek naar info voor mijn boek (en in mijn zoektocht naar de ultieme waarheid, die, zo weet ik zelf ook wel, vaak niet bestaat).

Heb het stuk 'Welke dierenarts past bij mij en mijn hond' grotendeels af. Wil nu een stuk schrijven over de kundigheid van de dierenarts. Dat wil zeggen dat mensen aan de hand daarvan zelf beter kunnen bepalen of een dierenarts echt bekwaam is. Dit is een heikel onderwerp, dat weet ik. Het enige waar ik op dit moment aan kan denken is dat ik de diverse narcosesoorten ga opsommen, plus de rassen die extra aandacht nodig hebben als het op narcose aankomt.
Maar er zijn vast en zeker nog veel meer punten te verzinnen waar je als client best op mag letten, lijkt mij.

Wie iets weet mag het roepen :D
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor sylvia » Za 27 Mar 2004, 10:54

Volgens mij zijn de goeie dierenartsen die dierenartsen die zichzelf niet op een voetstuk plaatsen en denken alles beter te weten en dus niet openstaan voor suggesties van zogenaamde "leken"
Een goede en betrouwens waardige da is een da die toegeeft ook niet alles te weten en ook niet te beroerd is contact op te nemen met fokker van een bepaalde diersoort of bepaald ras en om hun expertise vraagt,en die erkent dat bij rasgebonden problemen die vaker beter de weg weten.Ook is het een must dat de da alles netjes uitlegt ,het hoe en waarom ipv zomaar wat te mompelen en zonder vragen iets onbekends in huisdieren jassen.
Kijk de studie hebben ze allemaal afgerond,het zijn de da's die blijven leren en blijven openstaan,en die hun beroep gekozen hebben uit een grote liefde voor dieren ipv het is leuk en verdient goed ,die de echte goeie da's worden.
Gebruikersavatar
chooky
5-sterren
Berichten: 1328
Lid geworden op: Wo 26 Mar 2003, 00:30
Locatie: Zeist
Contact:

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor chooky » Za 27 Mar 2004, 10:58

- niet enten als het dier ziek is of onder narcose moet (is een belasting voor de afweer van het dier en het staat zelfs op de bijsluiter van de entstof, als een DA die niet kan lezen,.....)

- een DA die goed kan luisteren en niet na twee woorden al een conclusie trekt, dit kan grote vergissingen voorkomen. Dus een DA die niet bij voorbaat de klant al als onwetend beschouwt.

- Niet een DA die gelijk al bij de puppy-party al een afspraak wil maken voor de castratie. Eentje die open staat voor de ideeën van zijn klanten.

- Eentje die zich nog bewust is van het 'de-klant-is-koning' principe
Gebruikersavatar
Paul_Barte
5-sterren
Berichten: 1725
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 00:23
Locatie: Tiel

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Paul_Barte » Za 27 Mar 2004, 11:01

Een goede DA zet het belang van het dier op de allereerste plaats. Is niet bang om je door te sturen naar een specialist als hij of zij het zelf niet meer weet. Bel je belangstellend op om te vragen hoe het nu met het dier is of als hij nieuwe uitslagen heeft. Luistert naar de eigenaar en 'vergeet' de tijd bij een consult. Gooi er niet kwakkeloos iedere keer anti-biotica of prednison in en staat open voor meningen van het baasje.
Op de laatste plaatst staat het geld. Desnoods opereren als het nodig is met een betalingsregeling indien de klant ff geen geld heeft.
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Anna Penta » Za 27 Mar 2004, 11:12

Dank :D
ik had sommige van deze punten al verwerkt in het algemene stuk maar nog niet allemaal.
Maar wat ik nu eigenlijk zou willen is een stuk met wat meer feitenkennis. Daaraan kun je als client zien of je d.a. echt bekwaam is.

Dus bij narcose: informeer naar de gebruikte narcose. (plus een heel stuk met alle soorten narcose)
Bij operatie: informeer naar de manier van hechten (en of de hechting vanzelf oplost e.d.).
en zo zouden er meer dingen moeten zijn. Of misschien niet? Het lijkt me nuttig info te geven waar je als client vaak niet bij stilstaat maar die wel heel belangrijk zijn.

Dus een opsomming van algemeen voorkomende handelingen met verouderde, slechte, goede of nieuwe manieren om ze uit te voeren. Als voorbeeld noem ik dus narcose (algemene handeling) en hechten (ook algemene handeling).
Anna Penta
5-sterren
Berichten: 712
Lid geworden op: Wo 10 Mar 2004, 18:27

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Anna Penta » Za 27 Mar 2004, 11:22

Paul_Barte schreef:Een goede DA zet het belang van het dier op de allereerste plaats. Is niet bang om je door te sturen naar een specialist als hij of zij het zelf niet meer weet. Bel je belangstellend op om te vragen hoe het nu met het dier is of als hij nieuwe uitslagen heeft. Luistert naar de eigenaar en 'vergeet' de tijd bij een consult. Gooi er niet kwakkeloos iedere keer anti-biotica of prednison in en staat open voor meningen van het baasje.
Op de laatste plaatst staat het geld. Desnoods opereren als het nodig is met een betalingsregeling indien de klant ff geen geld heeft.ah! dat brengt me op een idee. Een stuk over de noodzaak van antibiotica of prednison. Uitleg wat het precies is, wat het doet en dat het soms wel en soms niet nodig is. Ja, dat zou erg nuttig zijn.
Erna
5-sterren
Berichten: 2271
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 19:49
Contact:

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Erna » Za 27 Mar 2004, 11:27

Een goede dierenarts is voor mij, naast het feit dat hij/zij kundig in de professie moet zijn, een DA die ook aandacht heeft voor de eigenaar en wil luisteren naar de eigenaar ook al delen ze niet dezelfde mening.

Wat ik erg prettig vond was dat onze DA geinteresseerd is in onze rassen en de manier waarop wij met onze honden omgaan, daarnaast ook toegeeft niet zoveel van de rassen te weten en graag van ons meer erover leert (en dan met name de problemen binnen de rassen). Ze is dan ook met ons meegeweest naar de gehoortest van onze puppen omdat ze geen ervaring had met BEAR testen.

Daarnaast staat ze volledig voor ons klaar als het nodig is omdat ze weet dat het ernst is als we bellen. Ook offert ze haar vrije weekend voor ons op om standby te staan bij een bevalling zodat we niet naar een vreemde kliniek hoeven als er iets mis dreigt te gaan. Tuurlijk moeten we daarvoor betalen maar ze hoeft het niet te doen. Ze kan ons net zo makkelijk naar de vervanger sturen, het feit dat ze dat niet doet maakt deze dierenarts voor ons speciaal.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60726
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Lizzy » Za 27 Mar 2004, 11:51

Ik heb er ook wel over na gedacht. Nog niet in detail, maar wel een beetje. Wat maakt een DA een goeie DA:

Een DA moet op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en dus zijn vakkennis op peil houden. (Zo moet een DA dus weten dat Nobivac 2 jaar bescherming garandeerd bij de meeste vaccins - dit is maar een miniscuul voorbeeld maar je moet de dierenartsen die het niet weten de kost geven!).

Een DA moet weten dat voeding DE allerbelangrijkste peiler is voor de gezondheid van onze huisdieren. Wanneer er dus maar 1 voeding in zijn ogen geschikt is en dat is de voeding die hij zelf verkoopt: dan is het geen goede DA. Eigenlijk is een goede DA dus pro-verse voeding.....

Een DA moet luisteren naar de eigenaar. De eigenaar van het huisdier kent zijn dier toch het best (nou ja, da's niet altijd het geval maar een DA moet dus een flinke dosis mensenkennis hebben om dit te herkennen).

Een DA moet niet denken de eeuwige wijsheid in pacht te hebben en zijn klanten behandelen als dombo's. Soms weten eigenaren verdomt goed van de hoed tot de rand of beter dan hij/zij zelf. Hier valt dus inderdaad ook onder dat een DA zijn klanten doorstuurt naar specialisten als hij/zij het zelf niet meer weet.

Een DA moet (en deze is persoonlijk) geen aversie hebben ten op zichte van alternatieve therapieen. De reguliere en alternatieve geneeskunde kunnen elkaar zeer goed aanvullen.

Een DA moet de tijd hebben en nemen voor zijn klanten. Een goede DA komt overigens ook bij de klant thuis in bijv. gevallen waarbij de klant wenst dat het huisdier thuis inslaapt. En ook bij dit soort dingen is het verdomt aardig wanneer de DA een beetje meeleeft...

Persoonlijk ken ik maar weinig DA's die aan mijn eigen criteria voldoen..... Mijn eigen reguliere DA voldoet er absoluut niet aan. En die DA die ik daarvoor en daarvoor en daarvoor en daarvoor en daarvoor had ook niet. De vraag is dus: bestaan ze wel? Ja, volgens mij wel. Ik ben voor second-opinions bij DA's geweest die wel aan deze criteria voldoen. Ik woon helaas te ver weg om hen als vaste DA te nemen.

Ik ben overigens van mening dat je als klant om een gesprek zou moeten kunnen aanvragen bij een DA om te kijken of je met hem/haar in zee wilt gaan. Gewoon, op consult zonder je huisdier. Stel vragen. Bevalt het niet: pleitos wezen!

En, de mensen moeten ook niet vergeten dat een DA dan wel een witte jas heeft, maar zich niet als zodanig hoeft te gedragen. En: jij bent de klant en klant is Koning!
Gebruikersavatar
Paul_Barte
5-sterren
Berichten: 1725
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 00:23
Locatie: Tiel

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Paul_Barte » Za 27 Mar 2004, 13:53

Mijn DA heeft absoluut GEEN witte jas aan ;) en zal dat ook niet doen tijdens een normaal consult en bij een grote hond zit hij op de grond i.p.v. de hond op de tafel ;)
qyan
5-sterren
Berichten: 1551
Lid geworden op: Ma 12 Mei 2003, 15:37

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor qyan » Za 27 Mar 2004, 16:17

een kundige dierenarts (ik ben veeleisend hoor ::)) vindt ik:
- een dierenarts die mij serieus neemt en dus zegt: jij kent je hond het beste en niet ik, en dus naar mijn verhaal kijkt ipv naar een levendige hond die thuis weer instort en zich bij de DA dus groot houd alsof er echt helemaal niets is.
- een dierenarts die zonder zeuren door verwijst naar een specialist indien nodig en dit op tijd doet als hij er zelf niet uit komt
- een dierenarts die goed met alle soorten honden om kan gaan en zijn angst voor de wat gevaarlijkere rassen opzij zet.
- een dierenarts die toen kan geven dat hij ene fout heeft gemaakt met een behandeling zoals bij qyan zijn diaree paar weken terug, te laat begonnen met de antibiotica, en dit ook toe gegeven)
- een dierenarts die geen witte jas draagt en gewoon normaal doet, en qyan idd niet op tafel zet maar gewoon op de grond onderzoekt
- een dierenarts die verder wil kijken dan zijn neus lang is op gebied van voeding en entingen en ontwormen
- een dierenarts die niet voor ieder wissewasje antibioticakuren voor schrijft
- een dierenarts die de tijd neemt voor zijn patienten en dus niet op de klok kijkt
- een dierenarts die uit legt wat hij doet en waar iets voor dient in begrijpele leken-taal
- een dierenarts die altijd voor je klaar staat

dat was het wel zo'n beetje ;D
Ollie
5-sterren
Berichten: 1080
Lid geworden op: Ma 12 Jan 2004, 12:11
Locatie: Friesland

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Ollie » Za 27 Mar 2004, 18:47

Ik heb hier in het dorp een dierenarts die mij direct doorstuurt, als hij het niet vertrouwd! Hij weet inmiddels wat we allemaal meegemaakt hebben, en wil absoluut geen risico's nemen! Maar voor mij is het heel moelijk te zeggen wanneer een dierenarts kundig is! ??? Aangezien ik het vertrouwen een beetje kwijt geraakt ben! Mischien komt het ooit weer terug, als ik een paar keer weer een goeie ervaring heb met een dierenarts! Wij gaan in ieder geval voor de moeilijkere dingen (operaties) wel naar iemand die ervaring heeft met ons ras!
diana
5-sterren
Berichten: 926
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:15
Locatie: veenendaal

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor diana » Zo 28 Mar 2004, 09:41

Mijn dierenarts zou die van Paul kunnen zijn.
Ik heb een goede band met mijn d.a....
hij LUISTERD !!!!
en dat vindt ik belangrijk!!!!
In de kliniek noemt ieder hem bij zijn voornaam de klanten ook.
Wanneer het in het verleden wel eens te gortig werd zij hij betaal maar wanneer het uitkomt hoor!!!!
en...hij heeft ooit ook een opvangdober die we met onze stichting opgevangen hadden gratis behandeld!!!!
1 hondje hier uit de buurt van een oude dame had zijn pootje gebroken....en zij kon het niet betalen om hem te laten opereren dr man was ook vlak daarvoor overleden hij was echt haar maatje , klankbord,
ik heb Frans gebeld en hij heeft het beessie GRATIS geopereerd, nu bijna 2 jaar geleden loopt het nog!!!!
Maar zei er wel bij dat ik dat niet verder moest vertellen hahaa!!!!!
Maar dat geld in dit geval geen rol mag spelen!!!!!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:wat maakt een dierenarts kundig?

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten