Dalmatische hond

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Dalmatische hond

Berichtdoor Barfplaats

RickHirs
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Za 17 Feb 2007, 15:00

Dalmatische hond

Berichtdoor RickHirs » Za 17 Feb 2007, 15:14

Wij hebben een dalmatische hond die erg last heeft van blaasgruis.
De dierenarts heeft vast gesteld dat hij uraat heeft en s'morgens een pH waarde heeft van 6,5.
We hebben nu twee soorten voer uitgeprobeerd. Zowel ZD voer van Hills en Renal van Royal Canin. Beide soorten vindt hij niet te eten en hij vreet buiten grote hoeveelheden hondenpoep. Hierdoor hebben we dus het idee dat hij iets in voedingstoffen tekort komt. Het zal duidelijk zijn dat wij van deze onsmakelijke gewoonte afwillen. Bovendien, vermoedelijk door het eten van deze afvalstoffen, is de hond na het eten daarvan een paar keer per week ziek. Overgeven en diarree.
Deze week zijn we daarom overgegaan op Carnibest, natuurvoer. Onze vraag is nu of we met dit voer ook het gruis kunnen voorkomen, of dat er iets bijgegeven moet worden, zoals b.v. Allopurinol. Wie weet antwoord op onze vragen.
Erna
5-sterren
Berichten: 2271
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 19:49
Contact:

Re: Dalmatische hond

Berichtdoor Erna » Za 17 Feb 2007, 15:25

Ik heb zelf een dalmaat in huis die uraat stenen heeft gevormd. Hij is nu bijna een jaar volledig vrij van gruis en stenen.

Ik hoop dat de site nog online is http://korus.blogse.nl

In het begin hebben we alles bijgehouden over Korus die inmiddels Joris heet. In ieder geval moet jullie hond van de brokken af en overgeschakeld worden op een vers dieet. Dat kan een kant en klaar diepvriesvoer zijn of je kunt zelf gaan samenstellen. Het is dan heel goed mogelijk om de zonder medicijnen te laten. Carnibest is een prima voer. Wat ik wel gemerkt heb bij onze hond is dat je de smaken voer moet afwisselen. Wij voerden om de dag kip en dat ging goed. Nu eet hij volledig mee met onze andere honden en dat gaat ook uitstekend.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60630
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Dalmatische hond

Berichtdoor Lizzy » Za 17 Feb 2007, 18:16

Ik geef je hond groot gelijk dat hij die brokkenmeuk niet moet. En ik geef jou groot gelijk dat je op verse/rauwe voeding bent overgestapt. Ik heb zelf 3 Dalmaten. En die eten sinds jaar en dag vers/rauw (zelf samengesteld welliswaar).

Ik raad je aan gewoon zelf pH waarde strips te kopen. Want op zich vind ik 6,5 niet zo verkeerd, in de ochtend. Mooiste is als de pH waarde in de middag/avond zo naar de 6,7 a 7,0 gaat.

Maar terwijl je dus nu Carnibest geeft, zou ik de volgende dagen gewoon de pH waarde in de gaten houden.

Er is wel een dikke kans dat in eerste instantie Carnibest niet voldoende is. Maar, allopurinol geven: ik vind dat persoonlijk nu nog niet aan de orde. Eerst kijken of je het op een natuurlijke wijze onder controle kunt houden.

Wat ik zou doen: ik zou drie keer per dag een flinke scheut karnemelk met water vermengen en hem dit te drinken geven. Hij moet goed drinken. Flink doorspoelen. Zodat de uraatkristalletjes niet de kans krijgen 'te groeien'. Karnemelk is arm aan purine, dus dat mag hij hebben (purine is de veroorzaker van uraat. Zie deze onderwerpen: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 231.0.html en http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 221.0.html)

Wat ik verder zou doen: ik zou zo vaak als mogelijk restjes groente van je eigen maaltijd aan de hond geven. Samen met de Carnibest. Of maak groentemix en geef dat door de Carnibest. Verminder de hoeveelheid Carnibest die per dag geeft met heel heel klein beetje en geef de ene dag in plaats van (bijvoorbeeld) die 50 gram Carnibest een rauw eitje (3 keer per week) of zuivel zoals huttekase of kwark of yoghurt (4 keer per week).

Nou, en dan moet je gewoon even aankijken en afwachten hoe het gaat. Gewoon even iedere paar dagen de pH waarde meten, voor een week of twee, en kijken hoe die is.

pH waarde sticks kun je bij de apotheek bestellen. Vraag voor sticks die van bijv. pH 3 of 4 tot pH 8 of 10 meten. En het liefst sticks die ook halve punten meten (dus 6,0 en 6,5 en 7,0). Zorg ook dat ze geen sticks bestellen waar je meer dan alleen de pH waarde mee kunt meten, want meer heb je niet nodig, maar daar betaal je wel voor.
RickHirs
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Za 17 Feb 2007, 15:00

Re: Dalmatische hond

Berichtdoor RickHirs » Ma 19 Feb 2007, 22:55

We gebruiken het dus nog niet zo lang. Bovendien mengen we, om de overgang geleidelijk te laten verlopen, het nog met ander voer. Maar....ze zijn er allebei woest op. Eten is weer een traktatie geworden. We moeten dus nog even de resulaten m.b.t. het blaasgruis afwachten. Het poepeten blijft vooralsnog een probleem. Tot nu toe gaat dit onverminderd door. Kunnen we bij deze alvast voor zaterdag bestellen? Graag 30 pakken.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Dalmatische hond

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: inni en 6 gasten