genetjes aan het barfen

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

genetjes aan het barfen

Berichtdoor Barfplaats

wiccachick
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Wo 10 Jan 2007, 09:05
Contact:

genetjes aan het barfen

Berichtdoor wiccachick » Di 13 Feb 2007, 20:13

Ik heb hier inmiddels alweer een heleboel gelezen over barfen
en ik ben ook al begonnen met mijn genetjes te laten wennen aan alleen vlees
Amaris is nog verwend met haar kvv, kuikens gaan er wel in maar de rest moet toch echt in stukken want meer dan 6x kauwen is toch echt te veel ::) , nu is ze eigenlijk ook nog wel een babytje want in het wild zouden ze nu net wat zelfstandiger gaan worden en komt mama geen kant en klaar eten meer brengen.
Keegan vind het helemaal super, dat heb ik ook goed gevoeld toen ik te dicht bij zijn biefstuk in de buurt kwam AUW!!!!
En nog veel belangrijker zijn ontlasting is eindelijk goed, want sinds hij hier is gekomen (juli 2006) was dat eigenlijk altijd diarree
Nu wil ik graag uiteindelijk (als we een vrieskist hebben aangeschaft) voornamelijk hele prooidieren gaan voeren (bij de kiezenbrink weg)
Is er dan nog iets wat ik toe moet voegen of waar ik op moet letten?

Amaris vast hier een dag in de week (nou ja vasten ze jat geregeld iets en krijgt wel eens een stukje van het een of ander) anders eet ze bijna de hele week slecht, en als ik een dag niet voer dan gaat haar bakje de rest van de week meteen schoon leeg.
Keegan blijft eten dus die is nu op rantsoen want die werd wel erg dik.

Helaas moet ik af en toe ook levend voeren (ja ik heb nu eenmaal voor wilde dieren gekozen) het geluk hierbij is dat zo'n muis of vogeltje binnen een seconde gedood is, maar ik blijf het wel een beetje zielig vinden :-[
Dus die beestjes komen hier wel eerst een paar weekjes in het paradijs wonen voordat ze als voer gaan dienen dus misschien zijn ze nog wel beter af dan de voedseldieren die je kant en klaar koopt.

Barfen bevalt hier dus prima al is het wel even wennen en plannen met vlees uit de vriezer halen.
Wat mij trouwens wel opvalt is dat genetjes meer nodig hebben dan de percentages die voor huiskatten gemiddeld zijn.
Keegan krijgt nu wat je gemiddeld aan een kat van 3 kilo zou geven en valt hier mee af, dus ik denk dat hij uiteindelijk ongeveer op de hoeveelheid van een kat voor 4 kilo komt terwijl hij maar ongeveer 2 kilo weegt.
Ik zal binnenkort eens proberen wat foto's te plaatsen van de genetjes.
En wat ben ik verschrikkelijk blij dat ik deze site gevonden heb :D

Groetjes Sabine
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor *Robin* » Wo 14 Feb 2007, 12:43

Hoi Wiccachick :)

ik denk dat als volledig prooi wilt gaan voeren dat je er niks aan toe hoeft te voegen. ik voer gedeeltelijk prooi (van de kiezebrink) en gedeeltelijk vlees met bot en orgaan. het gaat op deze manier prima! Mijn jongste Roxy zit nu ik dit typ een hamster te verorberen :D

mag ik vragen hoe je levend voert?
koop je gewoon muizen e.d. bij de dierenwinkel en die voer je dan levend of vangen ze het zelf ook buiten?

ik vind dat je al heel goed op weg bent!
Laatst gewijzigd door *Robin* op Do 15 Feb 2007, 11:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Helen
5-sterren
Berichten: 2617
Lid geworden op: Do 27 Mar 2003, 14:12

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Helen » Wo 14 Feb 2007, 19:04

Ik wil even kwijt dat ik het echt een absolute no-go vind om exoten thuis te houden.... >:( :( Ik vind het al erg jammer dat ze in dierentuinen in omstandigheden gehouden worden die niet in orde zijn. Laat staan dat je ze in huis fatsoenlijk kan houden. Ik vind het echt niet kunnen en absoluut niet getuigen van dierenliefde. Integendeel zelfs. Een genetkat die je met 3 weken al krijgt en moet flessen..... :o :(
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Loeka » Do 15 Feb 2007, 11:02

En ik me maar afvragen wat genetjes zijn....  Ik heb net het 1 en ander gelezen hierover. Ook ik ben het er niet mee eens dat deze wilde dieren in gevangenschap(als huisdier dus) gehouden worden.
Ik snap ook niet helemaal wat je bij de kattenhoek doet, het zijn niet eens katten! ???
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor *Robin* » Do 15 Feb 2007, 11:32

Ik dacht dat ze het over een raskat had :-[

maar vertel me eens hoe je die katten houd en waarom?
hoe ben je op het idee gekomen?
wat voerde je eerst?
moet je een vergunning hebben voor dit soort dieren?
kortom vertel eens hoe je er aan komt... ;)
wiccachick
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Wo 10 Jan 2007, 09:05
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor wiccachick » Do 15 Feb 2007, 13:06

Ik ben het helemaal met jullie eens dat exoten niet te houden zijn in huis, als je niet je hele huis en leven aan deze beestjes aanpast.
Wij gaan bijvoorbeeld nooit langer dan een dag van huis zonder dat er oppas is en meestal gaat ze zelfs met ons mee (ik heb het nu over mijn flesopgevoede vrouwtje)
En dan mijn wilde man die ik dus niet eens aan kan raken daar besteed ik per dag minstens 2uur aan, dan moet je denken aan zijn hok veranderen voer op een uitdagende manier geven, zoeken naar dingen waar hij zich mee kan bezig houden enz enz.
We zijn bezig met een buitenren voor de man van 50 vierkante meter (volgens wetenschappers is dat groter dan het terretorium in het wild) met hoog gras vijvertjes en veel klim mogelijkheden.

Om heel eerlijk te zijn was ik al bang voor een discussie, maar bij deze dan ook een uitnodiging om eens bij mij te komen kijken en dan een mening te vormen over het houden van exoten.
Ik begrijp dat als je hier geen ervaringen mee hebt je heel makkelijk kan denken dat het het meest belachelijke is wat iemand kan verzinnen.
Exoten zijn heel goed te houden, alleen maar voor een klein groepje mensen, het kost verschrikkelijk veel tijd, energie en geld om het goed te doen.
Maar dit is dus ook precies de reden dat ik het absoluut niet promoot om maar exoten te gaan houden.
En het klinkt als een slap excuus maar ooit zijn onze honden en katten ook uit het wild geplukt en gedomesticeerd, er zijn tekeningen e.d bekend van de egyptenaren die genetjes hielden om de boel ongedierte vrij te houden dus zo vreemd is het niet dat ze nog steeds in gevangenschap worden gehouden.

En waarom zo vroeg uit het nest? ja ik vind dat ook heel erg jong maar jij haalt je pup met 7/8 weken op om te socialiseren e.d helaas is deze periode bij een genetje maar 1/2 weken en die begint dus bij drie weken en eindigd al  met 4/5 weken vandaar zo jong al.

Genetjes zijn nog steeds cites vrij dus geen vergunnigen e.d
En hoe je op het idee komt? ehm ja dat is een goede vraag, heel toevallig heb ik iemand leren kennen die ze had op internet.
Het zijn prachtige dieren met een heel eerlijk, puur en wild karakter.
Ik ben zo'n gek die zich aangetrokken voelt tot wilde dieren en bijvoorbeeld ook moeilijke honden e.d ben uren per week bezig met dieren te begrijpen en ik pas mij dus ook liever aan de dieren aan dan andersom.
De enigste reden dat ik mijn vrouw geflest heb is omdat ik exoten graag in meer of mindere mate "tam" wil hebben, mocht er dan iets gebeuren dan kan ik er dus ook gewoon mee naar de dierenarts (toevallig gisteren nog met d'r geweest)

Genetjes gaan in het wild pas met een jaar bij de moeder (en ik ben voor mijn genetje haar moeder) weg en zijn met twee jaar pas vruchtbaar mijn vrouw is van juli 2006 dus mijn leven staat gewoon een jaar in het teken van haar.
Moet ik ergens heen en zij kan niet mee en ze kan niet naar mijn moeder toe dan ga ik niet.
Geloof me als mijn dieren het hier niet naar hun zin hadden dan merk je dat aan ze, en tot nu toe hebben ze het hier prima naar hun zin, mijn hele leven staat in het teken van deze dieren ik heb geen 2 maar gewoon 4 kinderen en helaas moet ik toegeven dat ik dat van de meeste (katten)baasjes niet kan zeggen (ik hoop dat ik nu niemand beledig dat is absoluut!! niet mijn bedoeling)

Wel wil ik graag even melden dat het mij heel veel pijn doet als ik lees dat mensen die mij en mijn dieren niet kennen meteen zo negatief zijn en zelfs beweren dat ik geen liefde voor dieren heb.
Dat mensen het niet begrijpen dat ik deze dieren hou, daar heb ik alle begrip voor, een discussie aangaan heb ik ook helemaal geen problemen mee (graag zelfs)
En dat er mensen zijn die bij de woorden "exoten in gevangenschap" meteen een negatief beeld hebben ook dat begrijp ik maar al te goed, dat heb ik zelf namelijk ook nog steeds omdat je in de media ook alleen maar negatieve dingen hierover hoort.
Maar stel alsjeblieft vragen, een kruisverhoor het boeit me niet, want ik vind dat als je exoten houd je je eigenlijk dagelijks zou moeten verantwoorden waarom je dat doet.
Alleen oordelen zonder verdere info nee daar kan ik heel erg slecht tegen.
Wel zou ik graag de motivatie van de negatieve reacties weten zodat ik het misschien kan uitleggen hoe het wel zit, of misschien hebben jullie wel hele goede punten waar ik nog eens over zou moeten nadenken.
Oja en waarom ik in de kattenhoek post, dat is puur en alleen omdat genetjes kwa voeding het beste met katten te vergelijken zijn.
En volgens mij is dat nog steeds de algehele mening hier, dat je beter zo natuurlijk mogelijk kan voeren dan brok.

groetjes sabine 
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor *Robin* » Do 15 Feb 2007, 13:54

Bedankt voor je uitleg!
Ik vind de manier waarop je beschrijft hoe je met je dieren om gaat veel beter als bijv. in een dierentuin.
Zolang deze katachtigen het naar hun zin hebben bij jou dan zie ik er niet zo veel kwaad in. ik vind het helemaal top dat je ze zo natuurlijk mogelijk wilt voeren! En daarbij, het plan van een buitenren is ook helemaal top! Leven ze nu bij je in huis?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60367
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Lizzy » Do 15 Feb 2007, 18:06

Wat ik begrijp is dat jullie deze dieren in gevangenschap kweken/fokken. Toch? Ik heb er wel moeite mee wanneer dieren in het wild gevangen worden en vervolgens in gevangenschap moeten leven...

En ja, met nakweek... ik heb persoonlijk dus geen problemen. Ik heb vrienden in mijn vriendenkring die ook exotische dieren houden en zij weten meer over deze dieren dan dat de gemiddelde honden of katteneigenaar over hun hond/kat weet.... Zij verdiepen zich in hoge mate in de dieren en zij doen alles om de dieren zo gelukkig mogelijk te maken. Onze huisdieren stammen allemaal af van wilde dieren/exoten. En ooit is iemand begonnen ze in kooitjes te stoppen/in huis te houden. En of iemand genetjes heeft of een papagaai: mij maakt het niet uit.

Wat mij wel uit maakt is hoe een dier verzorgd wordt. Ik vind het persoonlijk erger wanneer iemand een konijn aanschaft, deze in een veel te klein kooitje in de tuin plettert en er vervolgens nauwelijks naar om kijkt als wanneer iemand een wasbeer of genetjes neemt en deze een zeer natuurlijke/goede verzorging biedt.

En volgens mij ligt de verzorging van genetjes even iets gecompliceerder dan die van een kat. Iedereen weet hoe ie een kat moet verzorgen. En weet je dat niet, ga je ff naar de dierenwinkel of dierenarts en heb je de basis zo te pakken. Dat ligt hier dus anders. En daarom hoeft van mij niet iedereen een exoot aan te schaffen. En daarom vind ik het prijzenswaardig dat je zelf ook niet te koop loopt en iedereen aan genetjes probeert te helpen. En daarom moet een nieuwe eigenaar verdomd goed weten waar ie aan begint en hoe hij het dier gelukkig kan maken.

En wat mij ook uit maakt, en ik zie dat als onderdeel van de verzorging, is wat zo'n dier te eten krijgt. En Royal Canin... sorry, maar dat vind ik zooi. Dus ik stel het erg op prijs dat je je verdiept in rauwe/verse voeding. En als genetjes blijven leven op Royal Canin, blijven ze zeker leven op versvlees of zelf samengestelde voeding. En dan zou het erg leuk zijn, wanneer je zelf meer ervaring op hebt gedaan, om verse voeding op je website en aan je pupkopers te promoten!

Dus Sabine, wat mij betreft: welkom op Barfplaats en welkom in de kattenhoek!
Lizzy
Moderator
Berichten: 60367
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Lizzy » Do 15 Feb 2007, 18:44

Ik lees net dat je ook levende beestjes moet voeren... Ja, dat vind ik eerlijk gezegd ook echt drie keer niks.... Waarom moet dat, als ik vragen mag?
wiccachick
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Wo 10 Jan 2007, 09:05
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor wiccachick » Vr 16 Feb 2007, 07:22

Bedankt voor de toch nog positieve reacties dat doet me wel goed.
Amaris is flesopgevoed en loopt hier los in huis, zeg maar net als een huiskat
Keegan zit in een grote binnenvoliere van 10vierkante meter en 2.5m hoog en loopt ook regelmatig een paar uur los .
Het zijn in het wild voornamelijk solitair levende dieren dus ze kunnen helaas niet samen, en amaris is nog te klein en word door keegan nog als voer gezien.
Amaris blijft waarschijnlijk gewoon binnen, maar we hebben plannen om misschien een uitlopp naar buiten te maken maar eerst maar eens het gewone buitenverblijf af.

Keegan heeft voor dat we hem kregen in een grote schuur geleefd waar meerdere dieren zaten en waar het stierf van de muizen.
Sinds wij hem een keer in de week iets levends geven, muis,vogeltje of sprinkhanen, en hij dus kan jagen zit hij veel beter in zijn vel.
Hij is nu veel relaxter en helemaal tevreden en voldaan met zijn eigen gevangen prooi.
Waarschijnlijk een beetje te vergelijken met honden die veel meer voldaan zijn na hun barfmaaltijd in plaats van brokken.
Ik moet toegeven dat ik het altijd door mijn vriend laat geven omdat ik er erg slecht tegen kan, ook al is zo´n diertje binnen een seconde gedood.
Nog steeds probeer ik mezelf aan te praten dat die levende prooien waarschijnlijk beter af zijn dan al het vlees wat ik zelf eet en voer, kwa leven en sterfen, maar ik blijf er moeite mee hebben.
Amaris krijgt geen levend voer, op af en toe een sprinkhaantje na en de nodige vliegen en spinnen die ze zelf vangt.

groetjes sabine
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Loeka » Vr 16 Feb 2007, 08:31

Lizzy schreef:Iedereen weet hoe ie een kat moet verzorgen. En weet je dat niet, ga je ff naar de dierenwinkel of dierenarts en heb je de basis zo te pakken.

Lizzy, dit is dus flauwekul! Iedereen weet hoe hij een kat verzorgd? Laat me niet lachen. Of eigenlijk huilen. Zo'n beetje 80 % procent van de katten heeft gedragsproblemen, hoe zou dat komen denk je? Katten worden niet als kat behandeld, worden niet in hun kattenwaarde gelaten met alle gevolgen van dien. Dan kan ik nog meer respect opbrengen voor Wiccachick die welbewust wilde dieren in huis haalt en zich hier helemaal in verdiept(ik blijf hartstikke tegen hoor :P ) dan voor mensen die een kat in huis halen omdat het toch zo'n makkelijk dier is en de kat niet in zijn kattenwaarde laten. Jak :cardR:

Sorry dat ik zo heftig reageer, maar ik ben het ontzettend beu dat de wil om zich een beetje in het wezen kat te verdiepen bij de meeste mensen ver te zoeken is :-\ >:(
Lizzy
Moderator
Berichten: 60367
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Lizzy » Vr 16 Feb 2007, 08:54

Iedereen weet hoe ie een kat moet verzorgen. En weet je dat niet, ga je ff naar de dierenwinkel of dierenarts en heb je de basis zo te pakken.

Lizzy, dit is dus flauwekul! Iedereen weet hoe hij een kat verzorgd? Laat me niet lachen. Of eigenlijk huilen. Zo'n beetje 80 % procent van de katten heeft gedragsproblemen, hoe zou dat komen denk je? Katten worden niet als kat behandeld, worden niet in hun kattenwaarde gelaten met alle gevolgen van dien. Dan kan ik nog meer respect opbrengen voor Wiccachick die welbewust wilde dieren in huis haalt en zich hier helemaal in verdiept(ik blijf hartstikke tegen hoor ) dan voor mensen die een kat in huis halen omdat het toch zo'n makkelijk dier is en de kat niet in zijn kattenwaarde laten. Jak

Sorry dat ik zo heftig reageer, maar ik ben het ontzettend beu dat de wil om zich een beetje in het wezen kat te verdiepen bij de meeste mensen ver te zoeken is


Rustig maar, rustig maar, denk om je hart!! Je moet mijn opmerking zien in het licht van de rest van het verhaal. Wat ik bedoel te zeggen is dat als je een kat koopt, dan kun je gemakkelijk aan een boekje komen over de verzorging van katten. Je loopt naar de supermarkt of dierenwinkel en daar staan zakken vol met brokkies. In de dierenwinkel staan kattenbakken, kattenspeeltjes en kattenbakkorrels en iedere gemiddeld mens weet dat een kat op een kattenbak piest. Dus die nemen ze ook nog wel mee naar huis.

En dat bedoel ik met 'de basis'.

Maar koop je genetjes, dan kun je niet gemakkelijk een boekje daarover vinden. Je DA heeft er waarschijnlijk nooit eerder van gehoord, in de winkel staan geen genetjes-brokjes. En als je aan de buurvrouw vraagt "zeg, hoe verzorg ik genetjes?", kijkt ze je waarschijnlijk aan alsof ze water ziet branden.

Van mij hoeft er dus geen 'huisdier' bij waarvan de verzorging nog een tikje gecompliceerder ligt dan die van de kat. Of konijn.

Want, ik ben het natuurlijk helemaal met je eens dat katten EN honden EN konijnen EN parkieten EN papagaaien EN cavia's EN kanaries EN fretten EN chincilla's EN goudvissen ENratten in Nederland vaak/soms bagger-slecht verzorgd worden. Omdat mensen gewoon niet weten wat ze aanschaffen en niet voldoende geboeid zijn om eens een boek te lezen en zich in het wezen te verdiepen. Wat ik heb willen aangeven is dat een huiskat dus meer kans loopt om redelijk terecht te komen en een redelijke verzorging te hebben dan genetjes. Puur omdat een kat meer ingeburgerd is en puur omdat je gemakkelijker aan informatie komt.
wiccachick
1-ster
Berichten: 6
Lid geworden op: Wo 10 Jan 2007, 09:05
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor wiccachick » Vr 16 Feb 2007, 11:08

ik ben het echt helemaal met jullie eens over huisdieren en hoe die behandeld worden in nederland.
zou dolgraag een keer een mooie raskat of hond hebben en daar een nestje mee fokken maar juist om deze reden dat nooit doen (respect voor de mensen die dit wel doen, maar ik kan dat niet)
Genetjes zijn met twee jaar geslachtsrijp, een gemiddeld nest bestaat uit 3 jongen (hooguit 5 maar dit is uitzonderlijk)
Als Amaris pups krijgt (over 1,5 jaar pas) dan heb ik me er al op ingesteld dat ik dus dan nog 2 jaar de tijd heb om nieuwe onderdanen voor deze pups te vinden.
In totaal dus nu nog 3,5 jaar, en mocht dit niet lukken dan blijven ze lekker hier en fok ik niet verder.
Hoeveel mailtjes en telefoontjes ik niet krijg in de trant van; goh leuk zo'n beest, dat wil ik ook wel en wat kost dat eigenlijk?
Denk maar niet dat dat soort mensen hier een genet krijgen, alles moet kloppen en vind ik geen perfecte huisjes dan is dat jammer voor mij en kan ik dus niet verder fokken.
Mensen die geinterreseerd zijn in het houden van deze dieren krijgen van mij de eerste paar keren alleen maar de negatieve dingen te horen lijkt het ze dan nog steeds iets dan praten we wel weer eens verder.
Ik ben (helaas misschien) besmet met het "wilde dieren virus" net zoals anderen met het "honden- of kattenvirus" besmet worden.
Raad ik het mensen aan om een genetje of andere exoot te gaan houden? nee absoluut niet.
Exoten houden vraagt meer aanpassingsvermogen dan kinderen krijgen en ik mag me vereerd voelen dat ik in hun terrotorium mag leven.
Ik ben voor controles en vergunningen, examens wat mij betrefd (overigens niet alleen voor exoten ook voor "gewone huisdieren" )
niet gaan verbieden dan krijg je enge situaties.

groetjes sabine
tieneke
5-sterren
Berichten: 8454
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:59
Locatie: Tsjechie

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor tieneke » Vr 16 Feb 2007, 14:28

Denk dat de genetjes van Sabine inderdaad een stukkie beter af zijn qua verzorging dan sommige huisdieren die vaak in een opwelling worden aangeschafd en meer last dan lust geven volgens de eigenaren.

Alleen die levende stukkies vlees he  :-\ maar ja hier vangen de katten regelmatig zelf hun verse zwaluw of muis  :P
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor *Robin* » Vr 16 Feb 2007, 14:31

Sommige mensen schaffen een dier aan als deel van het meubilair en dat vind ik geen manier van dieren houden. ik heb over het algemeen ook het idee dat mensen zoals wij, die op internet en op forums zitten, hun dieren met een grotere rede aanschaffen als alleen maar voor de leuk. Als deel van het meubilair zeg maar...

Je klinkt erg overtuigend en ik heb op je site gekeken Sabine en het ziet er mooi uit. Ik kan me best voorstellen dat je wild ben van exotische dieren ;) want ze zijn nou eenmaal prachtig :-*
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: genetjes aan het barfen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten