Mammatumoren

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Mammatumoren

Berichtdoor Barfplaats

CC.
1-ster
Berichten: 13
Lid geworden op: Di 15 Nov 2005, 17:36

Mammatumoren

Berichtdoor CC. » Zo 28 Jan 2007, 16:16

Hoi!

Bij onze hond , 7 jaar 2 mnd , zijn  2 knobbels gevonden.
Ze groeien wel maar erg langzaam en  volgens de dierenarts kunnen het ook cystes zijn. Volgens de da is het niet zorgwekkend op dit moment.

We hebben een rontgenfoto laten maken. Omdat ze ook een hele lichte hartruis had, en ik zeker wilde weten of er niets mis was. Daar was alles goed gelukkig en er waren ook geen uitzaaiingen te zien. ( kleiner dan 0.5 is niet te zien overigens dus zegt niet alles )

Nou is het advies van de dierenarts om preventief te steriliseren en maar dan wel zsm. Dan ook gelijk de 2 knobbels te verwijderen en de (2) tepels. Ook word dan de baarmoeder verwijderd.

Ik krijg de indruk dat onze da een voorstander is van sterilisatie en ze dit sowieso aan iedereen adviseert ook als er niets is. Dus ik weet niet zo goed of dit ook noodzakelijk is.

Wat ik inmiddels weet is dat het beter is dat de hormonen niet meer door gaan. Want dat kan de knobbels groter maken, en evt om laten slaan naar kwaadaardig. En de schijnzwangerschap ( waar ze last van heeft gehad ) Maar.. dat nu nog steriliseren de mammatumoren niet meer kan weg halen, want er kunnen hierna ook nog weer nieuwe komen.

Ook las ik op internet over een homepatisch middel Apis waarmee ook mammatumoren zijn verdwenen. Weet iemand daar iets meer van ?

Wat zouden jullie doen in dit geval en alle adviezen en tips zijn welkom !

Bedankt,

groetjes,
CC.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Mammatumoren

Berichtdoor Lizzy » Zo 28 Jan 2007, 16:26

Ik denk dat vrijwel alle antwoorden op je vragen hier in dit stuk gegeven worden: http://www.wagenrenk.com/vsc/oncologie/mammatumoren.htm

De bobbels liet ik sowieso definitief weghalen. En ik ging dus niet eens aan de gang met middelen als Apis. Ik zou zelf zeggen "weg met die bobbels". Nu is er nog goede kans dat ze goedaardig zijn of tenminste niet uitgezaaid zijn. Hoe langer je ze laat zitten: de groter de kans dat ze wel een keer kwaadaardig worden of wel uitzaaien. En daar is je hond (in mijn ogen) dus nog echt veeeeel te jong voor.

(was mijn hond 15, dan vond ik het verwijderen van knobbels en eventueel prefentieve verwijdering van melklijsten een te zware operatie ten op zichte van de te behalen winst van de operatie).
CC.
1-ster
Berichten: 13
Lid geworden op: Di 15 Nov 2005, 17:36

Re: Mammatumoren

Berichtdoor CC. » Zo 28 Jan 2007, 16:39

Hoi Lizzy,

Bedankt voor je reactie! Je schrijft dat je de knobbels sowieso zou laten weg halen. En het steriliseren dan ? Lijkt je dat een te grote ingreep in een keer ?
Of denk je dat dat niet nodig is ?
Groetjes,
CC.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Mammatumoren

Berichtdoor Lizzy » Zo 28 Jan 2007, 16:47

Misschien liet ik mijn hond wel castreren. Om hetgeen er in het artikel (waar ik je de link van heb gegeven) is geschreven:

"Wanneer de teef op jonge leeftijd wordt geovariëctomeerd (= verwijdering eierstokken), heeft dit een sterk remmend effect op het ontstaan van mammatumoren. Eén van de stimuli die het ontstaan van mammatumoren kan bevorderen, het zwangerschapshormoon progesteron, wordt hiermee namelijk weggenomen. Ovariëctomie op latere leeftijd geeft ook nog een zekere mate van bescherming, maar dan met zekerheid alleen voor de groep van benigne tumoren".

"Wanneer de groei van - met name benigne – tumoren bij de teef samenhangt met de loopsheid of met anti-loopsheid injecties of wanneer het cysteuze mammatumoren betreft, kan ovariëctomie aan te raden zijn. In de regel zal dit in samenhang geschieden met mammatumor-chirurgie".

"Onderzoek tot dusverre heeft ook niet kunnen aantonen, dat ovariëctomie de overlevingskansen van honden na operatieve verwijdering van maligne mammatumoren deed toenemen. (Mogelijk wordt de kans op het klinisch manifest worden van benigne mammatumoren in resterende mammapaketten wel wat beperkt, iets om te overwegen bij jongere dieren.)".

Maar dat is iets dat ik (persoonlijk weer) liever zou bespreken met een oncoloog ala Dr. G.R. Rutteman.
Elvira
5-sterren
Berichten: 1022
Lid geworden op: Za 31 Jan 2004, 19:14
Locatie: Rucphen
Contact:

Re: Mammatumoren

Berichtdoor Elvira » Zo 28 Jan 2007, 18:10

Mijn eerste golden kreeg een mammatumor na een schijndracht. De dierenarts raadde aan om de tumor weg te halen en haar te gelijker tijd te steriliseren, omdat ze waarschijnlijk na de volgende loopsheid weer schijndrachtig zou worden en de tumoren dan terug zouden komen. Ze was toen 9 jaar. Ik heb deze raad op gevolgd. De tumoren zijn nooit terug gekomen, ze is op een paar maanden na 17 geworden. Na een tijdje werd haar vacht een ramp. Dit was het enige wat ze overhield aan de operatie.
jantjehermien
3-sterren
Berichten: 184
Lid geworden op: Wo 11 Okt 2006, 21:24

Re: Mammatumoren

Berichtdoor jantjehermien » Zo 28 Jan 2007, 22:57

Dat heb ik ook meegemaakt met mn York.Ze was iedere keer schijzwanger en op een gegeven moment had ze paar bultjes bij de tepels.De dierenarts heeft ook aan mij voorgesteld om haar te steriliseren en de bultjes weg te halen.Ik heb haar advied opgevolgd en ze was toen 8jaar.Ook dit dametje is over de 17 jaar geworden.Dus ik kan alleen maar zeggen doen!
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Mammatumoren

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast