botten

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

botten

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Niekol
2-sterren
Berichten: 51
Lid geworden op: Wo 18 Okt 2006, 00:16
Locatie: Beek-Limburg
Contact:

botten

Berichtdoor Niekol » Za 27 Jan 2007, 20:10

Ik heb een paar vraagjes over botten:
als de hond witte, droge ontlasting heeft is dit dan een teken dat het niet goed verteerd is?
Of dat er misschien te weinig vlees aan zit?

Nu ben ik er vanuit gegaan dat ik 60% bot moet geven. Maar ik heb inmiddels ook al berichten waarin het over 50% gaat.
Wat houden jullie aan? En waarom?

ik hoop dat jullie mijn vragen nog niet zat zijn.... :-\
Gebruikersavatar
Inge en Bono
5-sterren
Berichten: 4032
Lid geworden op: Wo 26 Jul 2006, 20:44
Locatie: Den Haag

Re: botten

Berichtdoor Inge en Bono » Za 27 Jan 2007, 20:21

als de ontlasting wit en droog is, krijgt hij/zij teveel bot, dan kan je beter een lager percentage geven.
Ik neem aan dat je met 60 % bot eigenlijk 60% vleesbot bedoeld?

Ik houd voor Bono 50% vleesbot aan en voor Sem 40 % vleesbot, zij kreeg met 50 % vleesbot ook droge ontlasting. Ze doet 't hier veel beter op.
Het is een kwestie van bekijken waar jouw hond het 't beste op doet...
Gebruikersavatar
Niekol
2-sterren
Berichten: 51
Lid geworden op: Wo 18 Okt 2006, 00:16
Locatie: Beek-Limburg
Contact:

Re: botten

Berichtdoor Niekol » Za 27 Jan 2007, 20:27

Ik neem aan dat je met 60 % bot eigenlijk 60% vleesbot bedoeld?

:-[ ja, dat bedoelde ik. Thanx!!

Dan ga ik de procenten maar eens wat verlagen...
Het is me nu nog een gepuzzel. Maar ja, dat zal wel wennen ;)
Gebruikersavatar
Netty
5-sterren
Berichten: 681
Lid geworden op: Zo 19 Okt 2003, 15:05
Locatie: Oegstgeest

Re: botten

Berichtdoor Netty » Zo 28 Jan 2007, 12:11

die 60% is half bot half vlees.......dus bot waar nog een flinke lap vlees aan zit, anders krijgen ze het er niet uitgepoept, heb je krijtjes ;)
tieneke
5-sterren
Berichten: 8454
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:59
Locatie: Tsjechie

Re: botten

Berichtdoor tieneke » Zo 28 Jan 2007, 12:16

Netty schreef:die 60% is half bot half vlees.......dus bot waar nog een flinke lap vlees aan zit, anders krijgen ze het er niet uitgepoept, heb je krijtjes ;)

Of poep die als zand uit elkaar valt  :-X ;D ;D
Persssen maarrr  :P
Lizzy
Moderator
Berichten: 55322
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: botten

Berichtdoor Lizzy » Zo 28 Jan 2007, 14:27

Niekol schreef:Ik heb een paar vraagjes over botten:
als de hond witte, droge ontlasting heeft is dit dan een teken dat het niet goed verteerd is?
Of dat er misschien te weinig vlees aan zit?

Nu ben ik er vanuit gegaan dat ik 60% bot moet geven. Maar ik heb inmiddels ook al berichten waarin het over 50% gaat.
Wat houden jullie aan? En waarom?

ik hoop dat jullie mijn vragen nog niet zat zijn.... :-\


Ik geef 50% vleesbot. En in die 50% vleesbotten zitten delen van 'hele prooidieren' en botten die voor maximaal 50% uit bot bestaan. Dus ze krijgen hier maximaal 25% kaal bot. Het zal eerder tegen de 20% kaal bot liggen. De reden is dat mijn honden het op dit percentage het gewoon alle drie heel goed doen. Goede ontlasting. Nooit te hard, nooit te zacht.
Gebruikersavatar
Niekol
2-sterren
Berichten: 51
Lid geworden op: Wo 18 Okt 2006, 00:16
Locatie: Beek-Limburg
Contact:

Re: botten

Berichtdoor Niekol » Zo 28 Jan 2007, 19:46

heb je krijtjes

Ja, daar lijkt het dus het meeste op :shy:
Ik zal er in vervolg wat extra spiervlees bijgeven.
Want om zomaar ineens botten met meer vlees te vinden, valt nog niet mee. Kip natuurlijk wel. Maar kalfsbotten.....

Is er trouwens een soort richtlijn van hoelang je hond over een bot mag doen? Ik bedoel als hij het bijvoorbeeld binnen 15 min niet op heeft dat is het voor hem te hard, of zo?
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: botten

Berichtdoor Mevroi Kruim » Ma 29 Jan 2007, 10:03

Niekol schreef:Ja, daar lijkt het dus het meeste op :shy:
Ik zal er in vervolg wat extra spiervlees bijgeven.
Want om zomaar ineens botten met meer vlees te vinden, valt nog niet mee. Kip natuurlijk wel. Maar kalfsbotten.....

Is er trouwens een soort richtlijn van hoelang je hond over een bot mag doen? Ik bedoel als hij het bijvoorbeeld binnen 15 min niet op heeft dat is het voor hem te hard, of zo?



Lams- en geitenbotten zijn beter dan kalfsbotten. In deze tijd van het jaar zijn die ook al vrij hard, maar kalf is sowieso altijd harder en veel honden hebben daar moeite mee. Geiten- en lamsribben zijn prima te kanen voor de meeste honden. En verder kun je natuurlijk altijd spiervlees bijvoeren, daarmee haal je het percentage bot ook omlaag. Kopvlees is daarvoor heel geschikt.
Probeer eens eend, of parelhoen, dat zijn goed te knagen botten en weer eens wat anders dan kip.

Hoelang een hond erover mag doen, tja. Hier eten ze bv wel eens lamskop of schouderblad, en daar zijnz e echt wel langer dan 15 min. mee bezig. Maar dan weet ik dat het zacht genoeg is om weg te krijgen, het kost alleen wat tijd. Een enkele keer krijg ik pootbotten, dan weet ik dat ze te hard zijn, daar laat ik de honden dus niet langer dan een minuut of 20 mee klooien.
Lizzy
Moderator
Berichten: 55322
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: botten

Berichtdoor Lizzy » Ma 29 Jan 2007, 10:18

Niekol schreef:Ja, daar lijkt het dus het meeste op :shy:
Ik zal er in vervolg wat extra spiervlees bijgeven.
Want om zomaar ineens botten met meer vlees te vinden, valt nog niet mee. Kip natuurlijk wel. Maar kalfsbotten.....

Is er trouwens een soort richtlijn van hoelang je hond over een bot mag doen? Ik bedoel als hij het bijvoorbeeld binnen 15 min niet op heeft dat is het voor hem te hard, of zo?



Ik denk dat het moeilijk is om daar een tijdslimiet aan te hangen. Je hebt nu eenmaal trage en snelle eters. Naar mate je meer ervaring krijgt, zie je eigenlijk in 1 oogopslag wanneer de botten hard of te hard zijn.

Ik zie het zo: je hebt echte eetbotten. Dit zijn zachte botten van kleine dieren. Die zijn standaard zo weg. En dan heb je de niet-dragende botten van grotere dieren zoals lam en geit en hert (wel van jonge dieren), voor de meer gevorderde hond. Botten zoals ribben bijvoorbeeld. Die worden over het algemeen snel weggeknaagd. Zeker door honden die het gewend zijn.

Dan heb je nog de botten van niet-dragende delen van jonge dieren die hard zijn. Dat zijn vrijwel alle kalfsbotten (standaard hard gewoon), dat zijn delen van lam en geit zoals de nek en dat zijn botten van lammeren die eigenlijk de naam lam niet meer zouden mogen dragen. Je hoort al aan de manier van eten dat de botten harder zijn. Je hoort een hoop gekraak en je hoort soms zelfs dat de botten splinteren. Of je hoort niet zo heel veel omdat het echt een groot/hard bot is waar ze niet zoveel vanaf krijgen. Zoals kalfswervel.

Botten die eigenlijk te hard zijn: als ik ze hoor kraken: prima, maar dan let ik wel goed op. En ik zorg tenminste dat er flink wat pens/vlees bij zo'n bot gevoerd wordt. Als ik ze echt hoor splinteren: pak ik ze af en gaan ze de kliko in. En als het gewoon een groot hard bot is zoals een kalfswervel, waar ze gewoon wat langer mee doen: dan geef ik zo'n bot nooit vaker dan eens per week a eens per twee weken, laat ik ze er 15 a 30 minuten op kluiven en gooi ik het laatste stuk vrijwel altijd in de kliko of terug in de vriezer (afhankelijk hoe groot het stuk nog is). Ook deze grotere botten: daar voer ik standaard een groot stuk pens/vlees bij. Want, dit zijn typisch botten waar een hond krijtwitte harde poep van krijgt. En ik zit daar niet op te wachten. Dus voer ik er veel vlees/orgaanvlees bij en dus neem ik het bot op den duur weg, als ik het gevoelsmatig genoeg vind.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: botten

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten