Chronisch nierfalen en kvv

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Do 28 Dec 2006, 16:08

Hallo,
mijn naam is Inge, bij onze maine coon kater Jovi is vorige week  chronisch nierfalen geconstateerd. Ik heb her en der al veel antwoorden gevonden, maar wil nu toch een eigen topic schrijven en hoop op veel raad en reacties.

Jovi begon in de lente met vreemd gedrag, we dachten dat hij buiten wellicht een kater was tegengekomen en dat het tijd nodig had.
In de zomer ging het best, alleen vond hij het niet prettig plotseling benaderd te worden, daardoor dacht ik aan rugpijn. (maine coon-lange rug) ...maar dan ineens liep hij weer dansend door het hoge gras...
De dierenarts kon niets aan hem vinden, hij zag er verder ook goed uit. Mooie vacht, heldere ogen, at goed.
De laatste weken werd hij zienderogen magerder en plaste hij iets meer en vorige week bleek dus dat dit het was.

Hij kreeg een roesje omdat DA en ik ervan overtuigd waren dat hij Hd had. Op de foto zagen z'n heupen er echter prima uit, dus heeft ze bloed afgenomen en naar de creatine (nmol/1) gekeken, dat bleek 216 te zijn. Haar advies was toen hem op een nierdieet te zetten.
Ik ben meteen gaan internetten en kwam zelf fortekor tegen dat ik meteen heb opgehaald (waarom kwam de DA daar zelf niet mee?) en ben me gaan verdiepen in de voeding. De bij de DA aangeschafte brokken van RENAL wilde hij absoluut niet, de zakjes 'nat' voer wel.

Ik voelde me erg besodemieterd omdat ik altijd heb gedacht dat RC en Carokat prima voer was en nu blijkt het ziekmakend te zijn! (beetje kort door de bocht...maar toch)
Toen kwam ik op BARF en ben meteen gaan zoeken naar carnibest. Door de kerst kon ik daar pas gister aan komen, en natuurlijk proberen alle katten het dapper, maar Jovi niet.
Zucht.
Kipfilet vind hij wel lekker, maar daarvan weet ik weer niet zeker of het goed voor hem is.

Ik heb ook andere brokken gevonden van catloversgold (www.catloversgold.com) en die vinden ze lekker gelukkig, daardoor drinkt hij ook weer beter.

Zonet maar weer zakjes (natte ) renal gehaald om het te mengen, misschien lukt het dan, ik heb geduld.
Ik heb ook solidago gehaald maar ben niet zeker of dat het juiste middel voor hem is.

Echt een hele duidelijke vraag heb ik verder niet, maar ik hoop dat veel mensen hun mening willen geven over wat ik verteld heb.
Vast bedankt,
Inge
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Borke » Do 28 Dec 2006, 16:56

Hallo Inge,


Bedankt voor je berichtje - het Maine Coon wereldje is toch klein nietwaar!
Ik antwoord je maar even hier, want ik zag dat je nog geen reacties had gekregen.

Onze Maine Coon Franny van bijna 13 jaar heeft ook nierproblemen en slikt Fortekor alweer een jaar of 3-4 en doet het er prima op.
Zij krijgt geen nierdieet, want zij heeft een voedselintolerantie en van iedere brok krijgt zij 'spuitpoep', dus ook van nierdieet.
Zij eet inmiddels ruim 2 jaar Carnibest Lam voor de kat en doet het daar prima op.
Inmiddels voeren wij onze andere 5 Maine Coons hetzelfde en eet er dus niemand meer in huis brokken!

Vroeger was ik er ook van overtuigd dat brokken goed waren en voerden we Hill's en RC, al voerde ik onze kittens dagelijks ook wat vers lamshart of gemalen rundvlees.

Nierklachten komen helaas vaker voor bij alle soorten katten, maar ik denk zeker dat het droogvoer daar deels debet aan is. Inmiddels zie je schoorvoetend steeds meer Maine Cioon fokkers ook wat vers gaan voeren, probleem voor hen is echter dat de meeste eigenaren brokkenkatten willen want dat is "zo gemakkelijk".
Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Do 28 Dec 2006, 17:23

Hoi!
13 jaar en al 3/4 jaar aan de fortekor...dat is hoopgevend, we waren al bang dat hij niet lang meer te leven had... (we hebben de afgelopen 4 jaar 4 katten verloren en dat is veel...ook zeker voor de kinderen...)

Jovi heeft zonet zijn eerste eetlepel carnibest (-natuur) gegeten! Vermengd met "nat' voer van renal, dus dat werkt! Hoeraa!

Ons doel is ook alleen nog maar echt eten geven, maar daar gaan we langzaam naartoe werken.
Dank voor je reactie,
Inge
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Borke » Za 30 Dec 2006, 16:23

Er zijn meer katten die het al langere tijd goed doen op Fortekor.
Op de site van de Rasclub maine Coon staat een artikel over Fortekor:
http://www.carton.nl/rmc/rmc70.htm
Lizzy
Moderator
Berichten: 59479
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Lizzy » Za 30 Dec 2006, 16:28

Persoonlijk zou ik zeker nog een ander merk versvlees proberen. Mijn kat vond Carnibest niet te bikkelen maar Bibi vond ze heeeerlijk! En verder zou ik het zeker blijven proberen, met vers. Want ik ben er van overtuigt dat mijn kat Snuf nog jaren heeft geleefd door verse voeding, later ook Fortekor en Solidago (kun je ook zeker geven!).
Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Za 30 Dec 2006, 16:55

Hoi,
inmiddels zijn er vorderingen op het CB front, ze vinden het heerlijk! Zeker Jovi, om wie het begonnen is, hij hoeft het helemaal niet meer gemengd, zoekt de CB er inmiddels uit. De brokjes (catloversgold, zonder troep) laten ze allemaal staan, ik vind ze ook erg droog...
We gaan morgen beginnen aan de lammix (ze hebben nu natuurvoer gehad)..ben benieuwd..
Zou de diabetesCB nog beter voor hem zijn?

Coonpoes Kayenta heeft gister alles eruit gegooid (overgegeven) maar volgens mijn CB-dealer kan dat heel goed komen door het mengen met brokjes dat ik gedaan had. Vandaag kreeg ze het puur en dat ging goed...ze vind me ineens zooooo lief...ze smullen echt!

Die solidago heb ik meteen gehaald vorige week, maar ik durf niet zo goed...weet niet precies wat het zal doen..

Dank!
Inge
Gebruikersavatar
Misty
3-sterren
Berichten: 165
Lid geworden op: Zo 25 Jun 2006, 13:37
Locatie: Amsterdam

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Misty » Ma 01 Jan 2007, 13:23

Hai Ingeastrid,

Wat ontzettend goed dat je katten, en vooral Jovi, CB eten.
Wat je ook kunt proberen is Bandit, dit is biologisch KVV en heeft ook een nierdieet-variant: http://www.banditvoeding.nl/producten/d ... ucten.html
Mijn nierkat wilde totaal geen KVV, omdat het gemalen is. Dus ben toen zelf gaan samenstellen, wat goed te doen is, maar je bent toch altijd bang dat hij niet alles binnenkrijgt. Ook omdat hij dan weer wel en dan weer niet goed at. En ook niet alles luste.

Zie dat je al fortekor geeft. Dat is goed, maar zorg dat hij er niet te sloom van wordt (dan zou ik de dosering verlagen). Solidago is ook goed. Kijk anders even op onderstaand topic. Met name de antwoorden van Sammy over de medicatie: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 303.0.html
Hier staat zoveel in waar je wat aan hebt.

Ook zou ik Jovi zeker Ipakitine over zijn voer geven. Dit is een fosforbinder, waardoor de nieren minder belast worden. En water veel water laten drinken. Zet overal waterbakken neer, ook in de badkamer, en ververs meerdere keren per dag.

Het belangrijkste is dat hij blijft eten en niet afvalt, want dan gebruikt hij zijn eigen lichaameiwitten wat heel erg slecht is. In dat geval moet je hem gewoon geven wat hij wil eten. Niet eten is slechter, dan wat hij eet in dat geval.

Ik hoop dat het goed gaat met Jovi. Het belangrijkste is dat hij plezier houdt in zijn leven. Hoe oud is hij eigenlijk? Bij mijn kat werd nierfalen geconstateerd toen hij ruim 15 jaar was. Het is een rotziekte, maar veel nierkatten kunnen met de juiste voeding en medicatie nog met plezier vele jaren leven. Mijn ervaring is dat je een hele hechte band krijgt met je dier, omdat ze veel aandacht nodig hebben en omdat je constant met zijn nierfalen, eten, medicatie etc. bezig bent. Je relatie met het dier wordt hierdoor heel hecht en zeer intens. Ik wens je veel kracht en sterkte toe.
Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Di 02 Jan 2007, 00:34

Hallo,
gelukkig nieuwjaar en dank voor je reactie..

Nou, de katten eten niet alleen de CB, ze zijn er helemaal gek door/van/op! Struinen de keuken af naar meer meer meer, haha!
Het gaat dus goed met Jovi, hij is echt zwaarder en is ook weer iets actiever. Op de rontgenfoto's bleek hij achter nog maar weining spieren te hebben, hopelijk gaat dat ook veranderen.

Of hij sloom is van de fortekor kan ik echt niet zeggen. Hij heeft zo'n moeilijke tijd achter de rug...hij was de afgelopen week vooral erg moe.
Hij is zowiezo behoorlijk op z'n hoede, hij heeft een hekel aan onverwachte bewegingen en benadering. Dan blaast hij ook uit waarschuwing.
Een tijdje geleden stond een buurman geanimeerd te praten vlak bij Jovi en hij zwaaide erbij met een theedoek, daar is Jovi doodsbang van geworden.
Om alle gebeurtenissen te verwerken krijgt hij af en toe de bach bloesem rescue remedy.
Dit maakt het nier-en ziektebeeld wel moeilijk te beoordelen:
Wat heeft te maken met de nieren?
Wat heeft te maken met pijn? Of met waarschuwen en spanning?
Wat heeft te maken met die buurman....

Drinken doet hij wel goed, we hebben overal bakken staan en hij vraagt er ook om na het eten. (meneer eet op een kastje in de keuken, wel erg handig nu!)
Toch ben ik bang voor de vochtafdrijvende werking van solidago...terecht?

Ipakitine ben ik meerdere malen tegengekomen, ik zal me er in verdiepen, dank dat je er op wijst.

Jovi is nog maar 6 jaar...en de absolute lieveling van onze dochter.
Dat is zwaar.
Vier jaar geleden verdween onze aanloopkater Bart zomaar, 3 jaar geleden overleed kater Milo op 19 jarige leeftijd, prachtig rustig in mijn armen, 2 jaar geleden werd mijn poes Majka doodgebeten door twee honden, in mijn tuin. We waren erbij. Majka sliep al 20 jaar elke nacht in mijn armen, zij was mijn poes...het is mijn trauma waar ik nog elke dag tegen vecht. (en me nu, altijd maar weer, in tranen heeft)
Vorig jaar moesten we onze coonpoes Anna laten inslapen, zij was 4. Vanaf haar geboorte kampte ze met allerlei (tandvleesontstekings) problemen, ze was sterk en geweldig.
Het nieuws van Jovi was dus moeilijk te verkroppen.
Onze kinderen zijn 8 en 10 en houden zoveel van onze dieren...zwaar hoor...

Maar we hebben alle optimisme uit de kast gerukt voor Joof...we slepen em erdoor hoor! Natuurlijk wordt het niet meer beter, maar hij heeft het hier in iedergeval heel goed!

Ik ben dolblij met dit forum en de reacties,
dank,
Inge
Gebruikersavatar
Misty
3-sterren
Berichten: 165
Lid geworden op: Zo 25 Jun 2006, 13:37
Locatie: Amsterdam

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Misty » Di 02 Jan 2007, 01:16

Ik zou zeker ook Solidago en Lespedeza D6 geven. Kijk hier voor de werking:
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 436.0.html

Dat hij de afgelopen week moe was kan door de Fortekor komen. Ik zou dit even in de gaten houden en desnoods de dosering verlagen. Het is ook niet de bedoeling dat hij alleen maar slaapt.

Goed om te horen dat het beter met hem gaat. Hopenlijk mag hij nog lang bij jullie blijven.
Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Vr 05 Jan 2007, 18:45

Hallo,
update;
Vandaag plaste jovi in de curverbak waar hij altijd in ligt en nu kon ik het goed in een spuitje opzuigen, dus hup naar de DA.
Ze kon zien dat hij wel goed drinkt en plast, geen blaasontsteking, maar wel spoortjes bloed en dat duidde ws op ontstekingen, dus hij heeft een kuurtje Clavubactin gekregen.

Vanmiddag had Jovi een hele slechte middag, supergestressed en blazen zodra je je bewoog in zijn buurt. Ik heb em zoveel mogelijk laten drinken en hij knapt nu weer wat op. Of er samenhang is tussen het drinken en opknappen??

Ik zei tegen de DA dat ik zijn ureum wil weten om te zien of zijn eitit inname naar beneden moet. Ze zei meteen " ja, dat zei ik toch, vlees is niet goed voor hem hoor"
Ik nog een beetje schoorvoetend zeggen dat goede eiwitten voor zijn crea niet uitmaken, maar dat vond ze niet leuk. Toen ik zei dat deze info ook van een DA komt stierven de tegenwerpingen mompelend weg. Ik vind het wel erg vervelend, dat ik het gevoel heb tegen haar advies in te gaan.
We gaan na de antibiotica kuur zijn bloed weer prikken om ook het ureum vast te stellen, en z'n crea natuurlijk nog eens bekijken. (oooooh, wat wil ik graag dat het beter is nu!)
Ze stelde ook voor om anders naar een internist te gaan.
Ik wil niet moeilijk doen over geld als het op onze dieren aankomt, maar dit loopt aardig in de papieren... (zit in twee weken al op 200 euro)

Kon dat beestje nou maar praten he?

Hij eet en drinkt goed, de carnibest vind hij echt superlekker, gister 6 kilo gehaald!
:-)

Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen hun ervaringen willen delen...alle info helpt!
Bedankt,
Inge
Gebruikersavatar
ingeastrid
4-sterren
Berichten: 263
Lid geworden op: Vr 22 Dec 2006, 20:44
Locatie: Groningen

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor ingeastrid » Vr 16 Feb 2007, 22:47

Hallo,
hoogste tijd voor een update en die is net zo zonnig als het weer! Het gaat heel goed met Jovi, hij ligt weer op allerlei plekken te slapen en niet alleen in zijn doos, hij gaat uit zichzelf naar buiten en geniet van de tuin! Hij huppelt zelfs door het gras, hij blaast helemaal niet meer en wij zijn dolgelukkig!

Hij krijgt een halve tablet fortekor 's morgens, solidago ongeveer 4 x per dag (wel 5 druppels) en ipakitine (een snufje over het eten) Grappig is dat de solidago in het begin heel nauw stak, dat hij geen dosis kon missen of hij had weer pijn. Dat is nu niet meer zo...het is net alsof het nu 'pakt en blijft'. (vaag?)
Heel fijn, hoef ik me op werkdagen niet schuldig te voelen.

Barfers hebben we hier niet. Ze krijgen CB lam, aangevuld met kipkarkasgehakt,  een keer per week runderhart en een keer kipfilet en soms kippehartjes. Ze voelen zich duidelijk goed, zien er super uit.
Blij blij blij zijn wij!
:) :) :)
Inge
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor *Robin* » Za 17 Feb 2007, 10:57

Dat klinkt geweldig!! :D Gefeliciteerd met je vrolijke Jovi!! :-*
Gebruikersavatar
Misty
3-sterren
Berichten: 165
Lid geworden op: Zo 25 Jun 2006, 13:37
Locatie: Amsterdam

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Misty » Za 17 Feb 2007, 11:41

Hai Inge,

Wat ontzettend fijn dat het zo goed gaat met Jovi en alle middeltjes aanslaan.
En dat hij zo lekker z'n CB en vers vlees eet. Ik ben super blij voor je.
Laatst gewijzigd door Misty op Za 17 Feb 2007, 11:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Loeka
5-sterren
Berichten: 1178
Lid geworden op: Wo 24 Sep 2003, 18:25
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Loeka » Za 17 Feb 2007, 12:29

Wat goed dat het zo goed gaat!  :D

Met Queenie ons nierfalenkatje ging het deze week minder goed. Ze wilde niet meer eten en had duidelijk pijn in haar bekje. Dus meteen naar de da. Dat is nog niet eens zo makkelijk omdat ze niet goed gesocialiseerd is.(oppakken, vergeet het maar) Bij de da bleek dat bijna haar hele gebit letterlijk verrot was. Alles is getrokken op 1 kiesje na  :'( Gelijk bloed afgenomen en haar nierwaarden bleken ook weer verhoogd. Tijdens en na de operatie is ze een paar keer gespoeld. De da was heel erg verbaasd dat ze nog leefde. Afgelopen november een jaar geleden was ze eigenlijk al opgegeven met torenhoge nierwaardes. De da probeerde toen nog dieetmeuk aan te smeren, maar wij zijn Carnibest en Bibi blijven geven. De da zei zelfs nog: "ja ze krijgt speciaal voer hè?" En dan niet verder vragen of in verdiepen....  >:( :'(

Queenie is nu weer thuis en voelt zich goed. We hopen nu ze geen ontstekingen in haar bek meer heeft haar nierwaarden ook goed blijven. (Volgens mij is er een verband tussen tand(vlees) ontsteking en nierfalen.)
Gebruikersavatar
Mieuw
4-sterren
Berichten: 490
Lid geworden op: Vr 26 Jan 2007, 11:30
Locatie: Almere
Contact:

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Mieuw » Za 17 Feb 2007, 15:33

Hey,

Kijk ook eens op deze website. Daar vind je tips en adviezen en bemoedigende verhalen van mensen die hetzelfde hebben met hun kat(ten).
http://www.felinecrf.org/.
Misschien heb je er wat aan.

Succes en beterschap.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Chronisch nierfalen en kvv

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten