eierschaalpoeder

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

eierschaalpoeder

Berichtdoor Barfplaats

tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5156
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

eierschaalpoeder

Berichtdoor tt-tjes » Di 29 Aug 2006, 07:14

mag je voor het maken van eierschaalpoeder ook de schaal van gekookte eieren gebruiken of moet dit perse van rauwe eieren zijn??
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5156
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor tt-tjes » Di 29 Aug 2006, 16:32

Helemaal niemand???? :-\
Peet
5-sterren
Berichten: 1909
Lid geworden op: Ma 26 Jan 2004, 15:39

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor Peet » Di 29 Aug 2006, 16:36

Volgens mij moeten die schalen niet gekookt zijn, want dan worden ze hard en scherp....maar ik weet 't niet 100% zeker...ik geef het eigenlijk nooit..... :-[.....
evelyn02
4-sterren
Berichten: 424
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor evelyn02 » Di 29 Aug 2006, 16:38

Het maakt niet uit of het rauw of gekookt is. Het calcium verandert niet door verwarmen.
Maar ik zou alleen zo graag eens iets lezen waar aangetoond staat dat gemalen eierschaal een geschikt vervangmiddel is voor botten. Volgens Mogens Eliasen zou je enorm veel moeten geven. Hier lees ik steeds dat je een theelepel op 500 gram zou moeten geven als (tijdelijke) vervanger van bot. Wat is de waarheid?
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor 202Spots » Di 29 Aug 2006, 16:41

Rauw is beter, 1 theelepeltje per 500gr.vlees is meer dan genoeg.
~~~~~~~~~~
What are other natural sources of calcium, other than egg shells and the bones themselves, to supplement?

Personally I would stick with the eggshells, but I have heard people talking to their butcher/meat market and asking them to  save bone "sawdust" from when they cut the meats down. This bone dust would be preferable to bonemeal because it would still be in its "raw" state.  Eggshell powder can be made yourself, by saving the raw shells, drying and then running them through a coffee grinder.  According to Pitcairn, there is 1,800 mgs. of calcium per teaspoon of eggshell powder.  Bone Dust contains 8.74 % ash, (1/3 of which is calcium), 25.26 % fat, 13.42 % protein, and 52 % is water.    http://www.njboxers.com/faqs.htm#calcium
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5156
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor tt-tjes » Di 29 Aug 2006, 16:52

Rauw is dus beter, maar gekookt mag eventueel wel??

Heb namelijk niet vaak rauwe eierschalen.
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor Mevroi Kruim » Di 29 Aug 2006, 16:54

tt-tjes schreef:Rauw is dus beter, maar gekookt mag eventueel wel??

Heb namelijk niet vaak rauwe eierschalen.


Meer omelet eten! En de honden eieren voeren  ;)
tt-tjes
5-sterren
Berichten: 5156
Lid geworden op: Ma 16 Jan 2006, 09:47
Locatie: Noord Brabant

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor tt-tjes » Di 29 Aug 2006, 16:57

We zijn maar met z'n 2en, dat schiet dus echt niet op. :D

Balou kan niet tegen ei en alles wat dit produceert, kan dus niet.
HIj heeft de laatste 2 dagen dus wel eierschaalpoeder van gekookte eieren gekregen en dat lijkt wel goed te gaan.
Vandaar mijn vraagje hierover.
evelyn02
4-sterren
Berichten: 424
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor evelyn02 » Di 29 Aug 2006, 16:59

202spots schreef:Rauw is beter, 1 theelepeltje per 500gr.vlees is meer dan genoeg.
~~~~~~~~~~
What are other natural sources of calcium, other than egg shells and the bones themselves, to supplement?

Personally I would stick with the eggshells, but I have heard people talking to their butcher/meat market and asking them to  save bone "sawdust" from when they cut the meats down. This bone dust would be preferable to bonemeal because it would still be in its "raw" state.  Eggshell powder can be made yourself, by saving the raw shells, drying and then running them through a coffee grinder.  According to Pitcairn, there is 1,800 mgs. of calcium per teaspoon of eggshell powder.  Bone Dust contains 8.74 % ash, (1/3 of which is calcium), 25.26 % fat, 13.42 % protein, and 52 % is water.    http://www.njboxers.com/faqs.htm#calcium



Wie heeft dit geschreven? Dat kan ik niet zo snel ontdekken.
Mogens zegt nl. dat er misschien wel veel calcium in de eierschillen zit maar dat dit heel slecht opgenomen wordt.

Ik dram hier misschien een beetje over door maar als het iets is dat door iedereen gewoon overgenomen wordt  van elkaar en als[i] het dan niet waar is dan kan een onwaarheid heel lang blijven voortbestaan.
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor 202Spots » Di 29 Aug 2006, 19:18

evelyn02 schreef:Wie heeft dit geschreven? Dat kan ik niet zo snel ontdekken.
Mogens zegt nl. dat er misschien wel veel calcium in de eierschillen zit maar dat dit heel slecht opgenomen wordt.


zoals in de quote al staat:
According to Pitcairn, there is 1,800 mgs. of calcium per teaspoon of eggshell powder.


Pitcairn is Dr.  Richard H.Pitcairn DVM,
schrijver van o.a:
Pitcairns Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats
Op page 38 van dit boek schrijft hij:

bij Calcium Supplements o.a
Eggshell powder
This is the cheapest route because you can make the supplement yourself from eggshells which are very high in calcium carbonate.
Here's how to make eggshell powder
Wash the eggshells right after cracking and let them dry until you have accumulated a dozen or so.
(Each whole eggshell makes abouth a teaspoon* op powder,which equals about 1800 mg of calcium)
**Than bake at med.heat  for about 10 min,(this removes the mineral coating sometimes added to keep the eggs from drying out) it also makes the shels dry and brittle enough to gind to a fine powder with nut and seed grinder,blender or mortar and pestle.
Grind well enough that there are no sharp pieces.
~~~~~
* 1 teaspoon is ong. 2 hollandse theelepeltjes
**Wanneer je verse eieren gebruikt dan zit er geen mineral laagje op de eieren gespoten.(en hoef je ze niet in oven te doen.. Of je kan de schillen gewoon onder de kraan afspoelen)
Ik bak ze in ieder geval niet...
Ik bewaar alle schalen in de vriezer totdat ik er genoeg heb.
Dan laat ik de hele handel gewoon op de aanrecht drogen en  maal ik alles tot poeder in 'n electric koffiemolentje.
In glazen potje (jampot) bewaren wel of niet in de koelkast,blijft oneindig lang goed want bederft niet, maar 1 x per jaar maak ik nieuw en gooi 't ouwe poeder bij me planten.
Laatst gewijzigd door mahuni op Di 29 Aug 2006, 20:36, 1 keer totaal gewijzigd.
evelyn02
4-sterren
Berichten: 424
Lid geworden op: Ma 05 Apr 2004, 13:55
Locatie: Rijnsaterwoude

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor evelyn02 » Di 29 Aug 2006, 21:33

Dank je, nu weet ik eindelijk waar het vandaan komt.
Toch vreemd dat twee mensen die zich met de rauwe voeding bezighouden hele verschillende ideeën hebben.
Lizzy
Moderator
Berichten: 57514
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor Lizzy » Wo 30 Aug 2006, 09:44

evelyn02 schreef:Dank je, nu weet ik eindelijk waar het vandaan komt.
Toch vreemd dat twee mensen die zich met de rauwe voeding bezighouden hele verschillende ideeën hebben.



Ja, dit maakt het leven soms niet eenvoudig. Maar aangezien Pitcairn niet de enige is en Mogens Eliasen ook niet altijd gelijk heeft (en ook niet het boek "de enige echte waarheid over hondenvoeding" heeft geschreven), vermoed ik dat gemalen eierschaal prima is als Ca supplement. Ik zou zelf nooit alleen eierschalen geven maar ook (gemalen) botten.

Eierschalen bestaan voor 94% uit calcium carbonaat. Ik geloof dat de opneembaarheid ervan niet helemaal hiemelaahoi is, maar als je er voldoende van geeft, zal er best voldoende opgenomen worden (aangezien sommige schrijvers als tientalle jaren eierschaalpoeder geven, ook aan pups, en aanbevelen, zal het wel loslopen met de opneembaarheid - schrijvers als Rudy Edalati en Pitcairn - hij is ook DA trouwens). En aangezien kuikens er prima groot mee worden, aangezien kippen weer goede eierschalen kunnen maken wanneer je ze eierschalen te eten geeft, aangezien ook orthomoleculaire voedingsdeskundige eierschaalpoeder aanbevelen, aangezien ook reptielhouders vaak eierschaalpoeder gebruiken: zou ik me niet teveel zorgen maken over de opneembaarheid.
Boeffie Blafmans
5-sterren
Berichten: 2573
Lid geworden op: Vr 02 Okt 2009, 11:34

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor Boeffie Blafmans » Vr 04 Mar 2011, 17:33

202Spots schreef:zoals in de quote al staat:
Pitcairn is Dr.  Richard H.Pitcairn DVM,
schrijver van o.a:
Pitcairns Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats
Op page 38 van dit boek schrijft hij:

bij Calcium Supplements o.a
Eggshell powder
This is the cheapest route because you can make the supplement yourself from eggshells which are very high in calcium carbonate.
Here's how to make eggshell powder
Wash the eggshells right after cracking and let them dry until you have accumulated a dozen or so.
(Each whole eggshell makes abouth a teaspoon* op powder,which equals about 1800 mg of calcium)
**Than bake at med.heat  for about 10 min,(this removes the mineral coating sometimes added to keep the eggs from drying out) it also makes the shels dry and brittle enough to gind to a fine powder with nut and seed grinder,blender or mortar and pestle.
Grind well enough that there are no sharp pieces.
~~~~~
* 1 teaspoon is ong. 2 hollandse theelepeltjes
**Wanneer je verse eieren gebruikt dan zit er geen mineral laagje op de eieren gespoten.(en hoef je ze niet in oven te doen.. Of je kan de schillen gewoon onder de kraan afspoelen)
Ik bak ze in ieder geval niet...
Ik bewaar alle schalen in de vriezer totdat ik er genoeg heb.
Dan laat ik de hele handel gewoon op de aanrecht drogen en  maal ik alles tot poeder in 'n electric koffiemolentje.
In glazen potje (jampot) bewaren wel of niet in de koelkast,blijft oneindig lang goed want bederft niet, maar 1 x per jaar maak ik nieuw en gooi 't ouwe poeder bij me planten.




Hoe bedoel je dat er op verse eieren geen mineral laagje zit? Op welke eieren zit dat dan wel? En moet dat laagje perse verwijderd worden? En er is dus geen verschil in voedingswaarde tussen gekookte en rauwe eierschaal? En leeft jouw elektrische koffiemolentje nog na al die jaren? Ik zag er vandaag eentje in een winkel maar vond het er maar een gammel ding uitzien :-\ Ik overweeg om grote hoeveelheden te gaan malen (van gekookte eieren) en zoek iets degelijks daarvoor, dus als je een tip hebt :)
Gebruikersavatar
jara
4-sterren
Berichten: 457
Lid geworden op: Wo 29 Sep 2010, 13:16
Locatie: Steenwijk

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor jara » Vr 04 Mar 2011, 20:18

Is het wel noodzakelijk voor eierschalen om tot poeder gemalen te worden om op te worden genomen?
Ik knijp/kneed de rauwe schaal altijd fijn tussen mijn handen en geef het zo....Maar als het zo niet op wordt genomen hoef ik dat dus ook niet meer te doen..
Gebruikersavatar
plant
3-sterren
Berichten: 233
Lid geworden op: Ma 28 Dec 2009, 20:31
Locatie: Aalten

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor plant » Vr 04 Mar 2011, 20:21

Ik maal zelf de eierschalen met een oude koffiemolen van de kringloop.
Vriendlief heeft een oplossing gevonden om niet handmatig te moeten draaien. Ik vond dat te lang duren.

Ik weet niet hoe lang dit oude ding het vol gaat houden , maar ben dik tevreden met het resultaat.
Een schatting : we malen 1 jaar ?
En dat voor € 7.50
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: eierschaalpoeder

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten