Nog ff voor de vakantiegangers met hond

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Nog ff voor de vakantiegangers met hond

Berichtdoor Barfplaats

mutsie
4-sterren
Berichten: 299
Lid geworden op: Wo 05 Jan 2005, 14:58
Contact:

Nog ff voor de vakantiegangers met hond

Berichtdoor mutsie » Ma 26 Jun 2006, 12:01

Mediterraan insect dodelijk voor hond

door Gerda Frankenhuis en Lieke Jongbloed

DEN HAAG - Nederlanders die hun trouwe viervoeter op vakantie meenemen naar Zuid-Europa moeten hun hond goed beschermen tegen een dodelijke zandvlieg. Een steek van het insect dat nu volop in landen aan het Middellandse-Zeegebied actief is, kan dramatische gevolgen hebben.

De beestjes die vooral met zonsopgang en -ondergang actief zijn, kunnen de moeilijk te behandelen ziekte Leishmania overbrengen. Veel Nederlanders nemen hun hond mee naar de camping of het vakantiehuisje, maar blijken zich niet bewust van de gevaarlijke parasieten die de dieren kunnen belagen. " De zandvliegjes die Leishmania overdragen zijn valser dan teken, zoals de gevaarlijke dermacentorteek die in ons land opdook. Teken zie je wel, maar die zandvliegjes zijn zo klein dat je ze nauwelijks ziet. De meeste hondeneigenaren hebben dan ook geen vlieg gezien", vertelt prof.dr. F. Jongejan, hoogleraar tropische dierziekten van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.

Infectie
De verschijnselen van deze ziekte treden overigens meestal pas op als het dier allang weer thuis is. "De infecties worden meegenomen naar Nederland. Maanden, soms jaren later worden de honden ziek", aldus Jongejan.

De problemen die de viervoeters kunnen krijgen variëren van huidziekte tot fatale leverbeschadigingen. Maar ook vermagering, haaruitval, huidschilfers, kale oorranden, zweren op of in de neus, sterke en afwijkende nagelgroei, bindvliesontsteking, moeheid en gewrichtspijnen zijn symptomen van Leishmania. Momenteel worden in Zuid-Frankrijk alle hondenbezitters gewaarschuwd voor de op het oog onschuldige zandvlieg. Maar ook in Midden-Frankrijk (rondom Parijs), Spanje, Portugal, Italië, Turkije en Marokko zijn de parasieten actief.

Geadviseerd wordt om de viervoeters te voorzien van een sterke tekenband of druppels, die beten van zandvliegen moeten voorkomen. "Ze bieden niet honderd procent bescherming, maar helpen wel", aldus Jongejan. Een andere oplossing is de honden binnenshuis te houden na zonsondergang.

Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten