HD

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

HD

Berichtdoor Barfplaats

Boris j
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Wo 31 Mei 2006, 16:12

HD

Berichtdoor Boris j » Wo 31 Mei 2006, 16:24

Hallo.
Dit is mijn eerste topic en heb graag jullie advies en dan spreek ik je meer aan op je gevoel .

Ik heb een kruising rotweiler/tervuerense herder.
Hij is morgen 11 maanden oud/jong en heeft erg last van Heupdysplasie(HD). Af en toe gaat ie door ze linker achterpoot en loopt dan mank of hinkt een beetje. Het probleem is dat hij een hele drukke hond is die het liefst de heledag rend en dan ook nog achter een bal aan.

De dierenarts zegd wel dat ze kunnen proberen te opereren maar dat weten ze eigenlijk pas als ze hem op de tafel en open hebben.

Mijn vraag is dan ok aan lullie, zou hem laten in slapen een beter idee zijn dan hem zo te laten lopen met medicatie, of operen.

Mijn euvel is dat hij nooit meer lekker kan rennen, en dat ik dat het ergste vind. Dat is eigenlijk geen honden leven. :'(

graag jullie advies. erwin
cantos
3-sterren
Berichten: 148
Lid geworden op: Zo 28 Mei 2006, 14:52
Contact:

Re:HD

Berichtdoor cantos » Wo 31 Mei 2006, 16:39

Dat is goed balen zeg.
Zijn er foto's van gemaakt, in wat voor mate heeft is het
Mijn eerste hond had ook zware hd (hdD) maar is toch 9,5 jaar geworden. dit omdat hij hele goede bespiering had.
misschien is zwemmen een optie om zeer goede spier opbouw te krijgen, je belast er de gewrichten niet mee waarna je hond toch nog heel veel plezier kan hebben, en je zelf ook
Lizzy
Moderator
Berichten: 60264
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:HD

Berichtdoor Lizzy » Wo 31 Mei 2006, 17:30

Nou, eer dat ik een hond laat inslapen moet eerst al het andere zijn geprobeerd. Ik ging dus met voedingssupplementen en homeopathie en bijv. acupunctuur en osteopathie aan de slag. En als dat niet zou helpen, liet ik mijn hond zeker opereren en gaf ik wederom ondersteuning met voedingssupplementen, homeopathie, acupunctuur, etc. En daarna zouden we dan wel verder zien.
Gebruikersavatar
macgirlie
4-sterren
Berichten: 396
Lid geworden op: Di 20 Sep 2005, 09:17
Locatie: Zeeland
Contact:

Re:HD

Berichtdoor macgirlie » Wo 31 Mei 2006, 17:40

Zijn er al foto's gemaakt??? Ik zou in ieder geval met hem naar een specialist gaan. Onze hond kreeg met 2 jaar HD en die wilde onze eigen DA ook gelijk opereren. Daarna zou een lange revalidatieperiode volgen.
Wij hebben dat toen niet gedaan en zijn naar de specialist geweest. Met rust en pijnstillers ging het steeds beter, ook krijgt hij voedingssupplementen en hij loopt en rent nu weer lekker rond. Zijn pijn kwam waarschijnlijk door overbelasting en niet direct van de HD. Omdat je hond nog zo jong is zou ik eerst alle andere opties proberen die hier al geadviseerd zijn.
Natuurlijk is het balen als je hond HD heeft maar het hoeft, zoals ik uit ervaring weet, nog niet het einde van de wereld te betekenen.
Sterkte er mee!
Boris j
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Wo 31 Mei 2006, 16:12

Re:HD

Berichtdoor Boris j » Vr 02 Jun 2006, 08:59

Ja er zijn foto,s gemaakt en die wijzen uit dat er ook en probleem is met een platte kop.
Accupuntuur, sorry maar daar geloof ik zelf niet. Als het Boris zou helpen zou ik hem laten gaan en het proberen, maar dat is het dan. Opereren, dat is weer wat anders . Als het goed komt zou ik het doen, maar hij is nog geen jaar en is gewoon niet rustig te houden.

Op dit moment krijgt hij Glusocamine, en daar reageerd hij heel goed op. Het probleem is ok , kan hij weer gewoon gaan rennen en vliegen. Dat is toch waar zo,n beesie voor leeft. Het balletje is z,n leven en gaat ie voor. Is het nou niet zo dat ik hem zulke dingen ontneem, als hij dat nooit meer mag doen. Omdat ik hem zelf niet wil missen????
Gr erwin
Laatst gewijzigd door Boris j op Vr 02 Jun 2006, 09:00, 1 keer totaal gewijzigd.
sonia
2-sterren
Berichten: 54
Lid geworden op: Di 27 Apr 2004, 21:06

Re:HD

Berichtdoor sonia » Vr 02 Jun 2006, 09:53

Mijn hond heeft ook aan beide heupen HD,is ontdekt als ze 2 jaar was maar zag daarvoor al dat ze niet zo vlot liep als sommige andere honden,ze is nu 5 jaar en doet het heel goed.

toen het pas ontdekt was heeft ze 6 maanden zeer veel last gehad,dacht ik ook, van als dit zo blijft kan ik haar niet houden,na een gewone wandeling van 10 min mankte ze,wilde niet op haar poot steunen en deze werd heel dun,ik heb 6 maanden metacam gegeven en uiteindelijk ging het daarna beter met haar.

ze krijgt nu al een hele tijd sashasblend en heeft geen metacam meer nodig,rent zeker 1 uurtje per dag met mijn andere hond,en wandelt zeker nog 1 uurtje aan de lijn,ze ravot in de tuin met de andere hond en toch mankt ze s'avonds niet na rust.

Je hond zakt soms door zijn achterpoot en mankt dan wat,als dit niet elke dag gebeurt en hij verder vrolijk blijft ook al mankt hij soms wat zou ik hem verder laten leven en gewoon indien nodig een kleine dosis pijnstiller geven alsook probeer die sashasblend,vind het een zeer goed produkt en is speciaal voor honden met heup en artroseproblemen.

Hij is druk en beweegt heel de dag,tja,terveurse herders zijn drukke honden,heb er ook 2 gehad,komt hij niet wat tot rust bij lange wandelingen aan de lijn?

of kan je hem niet bezighouden met een lekkere vleesknook of iets anders waar hij geestelijk mee bezig moet zijn.

Sonja
Cindy de Wolf
5-sterren
Berichten: 2916
Lid geworden op: Vr 09 Sep 2005, 21:39
Locatie: Den Haag

Re:HD

Berichtdoor Cindy de Wolf » Vr 02 Jun 2006, 11:51

Wij hebben 2 honden met HD-E in huis. De oudste nu bijna 11 jaar is geopereerd op 5.5 jarige leeftijd en heeft een kunstheup gekregen. Na 12 dagen liep ze alweer een kwartiertje in het bos en na 3 maanden life live to the max. Ik heb nog fly-ball, behendigheid, GG en apporteersport met haar gedaan. Nu is ze bijna 11 en met pensioen. Bij de jongste werd op 4.5 maand HD-E vastgesteld en Baloe heeft een dubbele bekkenkanteling gehad. 1 poot per 6 weken dus na ruim 3 maanden waren we ervan af, helaas bleek hij ook LPC beiderzijds te hebben, dus het heeft nog een week of 4 geduurd voordat we dat afgesloten hadden. Baloe is op 6 mei vorig jaar voor het laatste geopereerd en 25 juni liep hij zijn eerste dogtravel uit zonder problemen. Na herstel heeft hij nooit maar dan ook nooit meer mank gelopen. Rent achter een balletje aan, loopt uren in het bos, is een echte kangeroe in huis zo sprigt hij als je thuis komt. Met fysio, voedingssupplementen e.d. kan je ook een heel eind komen en hoeft het zeker niet het einde te betekenen.

Sterkte,
Cindy
conleeuw
5-sterren
Berichten: 4130
Lid geworden op: Ma 18 Jul 2005, 14:12
Locatie: duiven (GLD)
Contact:

Re:HD

Berichtdoor conleeuw » Vr 02 Jun 2006, 12:07

ik vindt het bijzonder moeilijk om advies te geven aan iemand wat betreft dit soort zaken. Ik vindt dat je in iedere geval een dierenarts (specialist) moet vinden waar je een goed gesprek mee kan hebben, die jou alles kan uitleggen van opereren of niet, die de toekomst perspectief goed kan inschatten, dus iemand die ervaring heeft met soortgelijke zaken. Pas dan kan je een weloverwogen beslissing maken. Wij kunnen wel roepen, nee, niet inslapen, je moet opereren, maar wij kennen nog het hond, nog de ernst van de aandoening. Ik zou zeker niet inslapen als een van de eerste opties beschouwen, vooral omdat er zat honden zijn die erg veel last hebben gehad van HD en toch een ontzettende leuke actieve hondenleven hebben gehad, maar ik zal ook niet zeggen dat je het niet mag meenemen in een mogelijke uitkomst, wat je wel MOET doen wat mij betreft is een open en eerlijke gesprek met een kundige dierenarts voeren voordat je enige grote beslissingen neem namens jou hond. Dit is wel erg rot voor jullie en de hond, ik wens jullie veel wijsheid en sterkte ;)
Ine
5-sterren
Berichten: 2237
Lid geworden op: Ma 21 Feb 2005, 11:46
Contact:

Re:HD

Berichtdoor Ine » Vr 02 Jun 2006, 13:51

Laat je doorverwijzen naar een goede specialist/orthopeet en laat die je vertellen, wat er allemaal aan te doen is.
Zoals ik het lees, ben je daar nog niet geweest!
Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden, dat ik die eerst allemaal zou uitzoeken.!
Twiz
4-sterren
Berichten: 346
Lid geworden op: Ma 27 Feb 2006, 00:10
Locatie: Hazerswoude Rijndijk

Re:HD

Berichtdoor Twiz » Vr 02 Jun 2006, 19:41

Er is al genoeg geschreven over de medische kant van het verhaal. Ook ik zou me verder voor laten lichten, met ténminste een second opinion.

Stel dat je hond voor langere tijd rustig aan moet doen, dan zijn er genoeg aktiviteiten waar hij (geestelijk) ook best wel moe van wordt.

Het leven van een hond bestaat niet alleen maar uit het achter een balletje aan rennen om daar je energie mee op te gebruiken.

Je kunt bv. een spoor uitlopen met aan het eind van het spoor de bal als beloning.
Speuren is zo'n aktiviteit waar een hond "hondsmoe" van wordt.
chrisje
4-sterren
Berichten: 405
Lid geworden op: Vr 03 Jun 2005, 12:36
Contact:

Re:HD

Berichtdoor chrisje » Vr 02 Jun 2006, 21:59

cantos schreef:Dat is goed balen zeg.
Zijn er foto's van gemaakt, in wat voor mate heeft is het
Mijn eerste hond had ook zware hd (hdD) maar is toch 9,5 jaar geworden. dit omdat hij hele goede bespiering had.
misschien is zwemmen een optie om zeer goede spier opbouw te krijgen, je belast er de gewrichten niet mee waarna je hond toch nog heel veel plezier kan hebben, en je zelf ookIk kan je geen raad geven, maar ik kan je wel onze ervaringen vertellen. Ons teefje was 9 maanden toen ze bijna niet meer recht kwam. HD in beide heupen, maar links erger dan rechts. We hebben haar nooit laten opereren, wel zijn we naar een hondenfysiotherapeut gegaan. Zij kreeg fysio (stevige massage) en wij kregen opdrachtjes mee die we met haar moesten ondernemen. BVB., een klein heuveltje 20 keer achtereen op en af lopen (en moe dat we waren ;D), aan de leiband 3x een kwartiertje wandelen per dag, joggen met haar, vanaf ze 1.5 jaar was, naast de fiets lopen in draf, zwemmen als het water niet te koud was. We moesten ervoor zorgen dat haar spieren toenamen en dat ze haar heupen niet meer ging ontzien en terug liep op een normale manier. Omdat ze pijn had, liep ze vooral op haar voorhand en kon haar achterhand niet ontwikkelen. De spieren zouden dan haar heup op haar plaats houden.
En jawel, ze is nu bijna 14 jaar en is juist terug van haar dagdagelijkse wandeling :D
Laatst gewijzigd door chrisje op Vr 02 Jun 2006, 22:00, 1 keer totaal gewijzigd.
Boris j
1-ster
Berichten: 3
Lid geworden op: Wo 31 Mei 2006, 16:12

Re:HD

Berichtdoor Boris j » Wo 07 Jun 2006, 09:31

Hartelijk dank voor jullie reakties.
Nou we hebben een andere dierenarts in de hand genomen, en daar is wel en bijzonder positieve uitslag uit gekomen. Boris heeft aan een kant een beetje een vlakke kop in het heup gewricht, maar deze zit wel gewoon goed in de kom.
Dus inslapen is onmogenlijk in mijn ogen.

Ook ben ik verder gaan zoeken in pijn stillers en medicamenten om alles te verlichten. Ik ben daar wel een andere kant mee op gegaan, de menselijke kant.
Boris krijgt nu Glucosamine, en hobbelt weer volledig vrolijk door het leven. Het balletje gooien is er voorlopig niet bij maar dat is alleen op het land, in het water mag die zwemmen wat ie wil. Je merkt ook dat als ie op het land achter de bal aan wil dan blijft de poot een beetje gestrekt.. Dat komt mooi uit want het is dat ie poten heeft anders was het een zeehond zoveel als ie in het water ligt.

Dank jullie wel voor de opndersteuning.
Boris en Erwin
Laatst gewijzigd door Boris j op Wo 07 Jun 2006, 09:32, 1 keer totaal gewijzigd.
nikèdog2000
5-sterren
Berichten: 2659
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 19:16
Locatie: woubrugge

Re:HD

Berichtdoor nikèdog2000 » Do 08 Jun 2006, 17:21

wat fijn dat je naar een andere dierenarts bent gegaan zeg
geniet maar met volle teugen van je hond
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:HD

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten