cyste op heupkop: update!

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Barfplaats

Lil

cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Lil » Ma 15 Mei 2006, 14:33

Hoi, ik zet het nog maar eens onder dit kopje, misschien weten er mensen meer vanaf dan ik.

gisteren HD laten rontgen...
Geen HD en hij mag ook behendigheid doen, maar wel een cyste op de kop, waardoor aan een kant de heup niet honderd procent mooi in de kom zit. Verder niets aan de hand, maar moest wel ervoor zorgen dat alles in zo'n goede conditie blijft als nu. Voldoende smeer in de gewrichten en dergelijke zorgt ervoor dat hij nog eens vijf jaar kan sporten (en dan is hij tien, dus dan verwachten we op het gebied van sport niets meer )

Een cyste op de heupkop? Gaat dat vanzelf weg, zoiets? Of niet? Kan hij daar geen last van krijgen?

Nee, weg gaat het niet.... Helaas
Hij kan er pijnklachten van krijgen. Dat betekend dat hij dan eventueel mank zou kunnen gaan lopen en dat dit weer verdwijnt zodra de pijn weggaat. De pijn gaat weg bij rust. Volgens de da heeft dit "voordelen" de hond zou zich niet overbelasten omdat er ergens een pijnsignaal komt. Het is dus niet mogelijk om de gewrichten te beschadigen, omdat hij eerst last krijgt van een onschuldigere aandoening. Ik schrok wel, maar hij heeft het waarschijnlijk al lang (dacht hij). Ik heb een super idioot en hij raced als een gek en dat doet hij ook helaas op behendigheidswedstrijden (dan raced hij als een gek door het parcours en ik sta zo van euh, foutje verkeerd parcours, dus gediskwalificeerd). Ik merk dus (nog) niets. Alleen als hij bijvoorbeeld in een week heel erg veel heeft gedaan (twee maal getrained en een heel weekend op wedstrijd en nog veel gespeeld met andere honden of met de bal, dat noem ik veel) dan zie ik dat hij in draf zijn achterpoten niet voorbij zijn voorpoten neerzet, maar erachter. Dat ziet normaal gesproken niemand, hij zal dan ook niet gek rennen, maar wel draf, telgang en galop laten zien. alleen dat hele gekke rengalop en springen e.d. doet hij dan niet. Ik kom vanuit de paardenwereld en ik let dus op de gangen, ook bij mijn hond. Een leek ziet er niets van, mijn da is gespecialiseerd in paarden(keuringen, fokken en rontgen) en wist meteen wat ik bedoelde. DAt was inderdaad wat hij bedoelde met klachten. Het kan natuurlijk erger worden, maar dan spreekt hij over een jaar of drie en dan is hij dus acht. Normaal gesproken haal je met zeven of acht jaar een hond uit de sport, dus daar maak ik me niet druk om. Pijn met normaal lopen zal waarschijnlijk nog langer op zich laten wachten en dan praat ik al over een tien jaar oude hond.

Alle tips en meningen zijn welkom!

--------------------------------------------------------------------------------
Heb nog eens zitten lezen over HD, maar de da heeft volgens mij gelijk, ik kan aan de hand van de foto's niet zeggen dat het eruit zag als HD (ben natuurlijk een leek) en klachten vertoont hij niet. Moet erbij vertellen dat zowel in zijn goede als slechte dagen hij kaarsrecht loopt en nooit met de poten draait of huppelt of iets dergelijks.
O, ja vermoedelijk is de cyste door een blessure ontstaan (en daar heeft hij in zijn jonge jaren veel van gehad, hij is zo gek als een deur). Vind het wel betrouwbaar, want deze da kent mijn hond niet, maar kon wel vertellen dat hij al oud was en toch nog een stuk gegroeid was (tussen een jaar en anderhalf jaar is hij namelijk nog vier cm gegroeid!). En hij kon zeggen hoe hij liep en rende gezien de spierontwikkeling en de banden. Vond dat zelf nog al knap, dat allemaal aan de hand van een rontgenbeeld.
Laatst gewijzigd door Lil op Wo 07 Jun 2006, 18:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Lil

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Lil » Do 18 Mei 2006, 21:43

Ik heb een fysiotherapeut/osteopaat geraadpleegd. Enne het blijkt ernstig te zijn...
Het is wel met therapie zover te behandelen dat het belastingspatroon dermate goed wordt dat hij nog heel oud met slechts geringe pijnklachten kan worden. Helaas, het einde van een glorieuze behendigheidscarriere.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Lizzy » Vr 19 Mei 2006, 10:53

Lil schreef:Ik heb een fysiotherapeut/osteopaat geraadpleegd. Enne het blijkt ernstig te zijn...
Het is wel met therapie zover te behandelen dat het belastingspatroon dermate goed wordt dat hij nog heel oud met slechts geringe pijnklachten kan worden. Helaas, het einde van een glorieuze behendigheidscarriere.

He gatsie, wat een slecht bericht!!!! Maar neem je deze beslissing nu op basis van hetgeen de fysio heeft gezegd?
Lil

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Lil » Ma 22 Mei 2006, 11:40

Ja, en ik twijfelde al heel erg lang. Mijn da vind het dermate geweldig dat ik behendigheidswedstrijden loop dat hij vind dat ik het maar moet proberen totdat het niet meer zou gaan. Het probleem is dat als dat moment komt, dat hij dan ook pijn heeft en dit niet meer overgaat. Hij loopt na de gewone training op dit moment al slecht (alleen maar telgang en hij wilt dan niet rennen e.d.). De osteopate is natuurlijk tegen behendigheid en ook niet objectief...
Maar ze wilt wel gaan uitzoeken wat hij in de toekomst nog wel kan, en er is een kleine kans dat hij in mate toch zou kunnen blijven trainen zodra hij zijn lichaam weer goed gaat gebruiken. Maar het blijft een verschil tussen trainen en trainen ;)
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Lizzy » Ma 22 Mei 2006, 14:08

OK, ik snap het... tja, het is even slikken maar wel het beste voor hem dus.... Jeetje joh, ik hoop toch dat hij er niet echt pijn van gaat krijgen! Fingers crossed!
Lil

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Lil » Ma 22 Mei 2006, 17:01

Dank je!
De osteopaat en ik gaan ervan uit dat hij niet echt pijn ervan gaat krijgen als hij op de juiste manier belast wordt. Daarom luister ik naar mijn hart en niet naar de da die vind dat ik gewoon door kan trainen. Enne ik heb waarschijnlijk al bij mij in de buurt een adres je om te gaan speuren. We storten ons gewoon op een nieuwe hobby! ;)
Gebruikersavatar
Charlie Angel
Moderator
Berichten: 10507
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2005, 17:47
Locatie: Deventer

Re:cyste op heupkop update

Berichtdoor Charlie Angel » Ma 22 Mei 2006, 23:57

Wat vervelend zeg, hopelijk krijgt hij er niet echt pijn van.
Wel leuk dat je een andere hobby hebt gevonden, ik hoop dat jullie hier ook heel veel plezier in gaan krijgen
Lil

Re:cyste op heupkop: laatste nieuws!

Berichtdoor Lil » Wo 31 Mei 2006, 17:58

Gisteren bij de hondenfysiotherapeut/osteopaat geweest: conclusie:

Ja, er zijn lichte problemen met de heup, maar echt last heeft hij er niet van (hij staat wat wiebelig op het pootje als je de gezonde kant optilt, maar voor de rest geen klachten).

Het probleem blijkt hem in de ruggenwervels te zitten...
In de lendenen zit een verharding tussen twee wervels in waardoor Boris slecht loopt. Nu moet ik terug naar de da om foto's te maken om te kijken of er eventueel artrose of spondylose in het spel is...

Zo zie je maar weer, je denkt dat je iets gevonden hebt en dan blijkt iets anders aan de hand te zijn!
Lizzy
Moderator
Berichten: 60370
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:cyste op heupkop: laatste nieuws!

Berichtdoor Lizzy » Do 01 Jun 2006, 09:43

Nou ja!!!!! Jeetje, ik ben benieuwd wat er uit de foto's komt!
roefus

Re:cyste op heupkop: laatste nieuws!

Berichtdoor roefus » Do 01 Jun 2006, 11:50

Wat vervelend, Lil.
Ben benieuwd wat de foto's zeggen.
Lil

Re:cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Lil » Wo 07 Jun 2006, 19:01

Ben net bij de da geweest voor rontgenfoto's van de rug. Eentje van de zijkant en eentje van plat op de rug genomen. Er is gelukkig eigenlijk niets mis met de rug. Er is op de probleemplaats bij Boris een lichte woekering te zien bij de tussenwervelschijven (het zijn er twee die een beetje slecht zijn). Zolang als Boris in beweging blijft gaat het niet verkalken en is alles in orde.
Afgelopen zaterdag kraakte het in de rug van Boris heel hard toen ik een van de oefeningen van de fysiotherapeut deed :o
Sindsdien gaat Boris alleen nog maar in telgang als hij moe is (aan het einde van de wandeling) of pijn in de heup heeft (na een rare beweging) of als het vrouwtje in een slaaptempo loopt ;D
Heb hem dus "gekraakt" :D :D en hij doet het weer :D :D
Oso-Bayou
4-sterren
Berichten: 391
Lid geworden op: Zo 16 Apr 2006, 13:20

Re:cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Oso-Bayou » Wo 07 Jun 2006, 23:28

Lil schreef:Afgelopen zaterdag kraakte het in de rug van Boris heel hard toen ik een van de oefeningen van de fysiotherapeut deed :o
........
Heb hem dus "gekraakt" :D :D en hij doet het weer :D :D

:o Goed van je Lil, blijf nog even oefenen bij Boris en misschien mag je mijn nek dan een keertje "kraken" ::) ;D ;D
Lil

Re:cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Lil » Do 08 Jun 2006, 19:02

Oso-Bayou schreef: :o Goed van je Lil, blijf nog even oefenen bij Boris en misschien mag je mijn nek dan een keertje "kraken" ::) ;D ;DZolang jij niet ook van schrik naar mij hapt ;D ;D ;D
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:cyste op heupkop: update!

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten