Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor Barfplaats

Dtje
3-sterren
Berichten: 244
Lid geworden op: Vr 04 Nov 2005, 23:12

Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor Dtje » Do 04 Mei 2006, 08:51

Buren van mij hebben een klein oud hondje (14). Hondje moet vieze brokjes eten van een DA omdat ze nierfalen zou hebben door een allergie voor dierlijke eiwitten. Dit bleek vooral door veel overgeven ???. Die mensen gaven vaak tafelrestjes en daar moesten ze mee stoppen en speciale brokjes geven. Hondje vind ze niet lekker en eet dus heel slecht.
Nou ik betwijfel of dat hondje echt nierfalen heeft gehad en ik kan me al helemaal de allergie voor dierlijke eiwitten niet voorstellen. Nou had ik een tijd geleden al tegen ze gezegd dat ze het beestje gewoon vers moeten geven en tijdens een logeerpartij heeft het hondje een paar keer hart gekregen. Dat bleef erin dus ik heb gisteren 2 kippevleugels gegeven en die werden professioneel gekraakt ;D. Deze mensen hebben er oren naar om met mijn hulp het hondje vers te gaan geven. Zit ik goed met mijn inschatting dat het hondje helemaal niet allergisch kan zijn voor dierlijke eiwitten of ga ik hondje nu langzaam om zeep helpen door vers te gaan geven?
Lizzy
Moderator
Berichten: 60269
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor Lizzy » Do 04 Mei 2006, 09:50

Een hond kan wel allergisch zijn voor dierlijk eiwit, maar dan zijn ze bijv. allergisch voor kip. Of runderpens. Honden die allergisch zijn voor alle dierlijke eiwitten: die moet ik nog tegen komen.

Nierfalen door dierlijk eiwit? Huh? Nou nee. Een hond krijgt geen nierfalen door hem z'n natuurlijke voeding voor te zetten.

Als ik het zo inschat, dan kan het zijn dat de DA heeft gezegd dat de hond nierfalen heeft (dan heeft hij dan waarschijnlijk in het bloed geconstateerd, bij een bloedonderzoek - bepaalde waardes moeten dan verhoogd geweest zijn) en dat hij daarom dieet brokjes moet omdat de hoeveelheid eiwit in zijn voeding verlaagd moet worden.

Dit is achterhaald.

Ten eerste heeft een hond met nierfalen de JUISTE eiwitten nodig: vlees (en vleesbotten en orgaanvlees enzo). Plantaardige/soja-eiwitten: dAAr heeft een hond moeite mee.

Wat wel beperkt moet worden is het fosforgehalte. En omdat vlees redelijk wat fosfor bevat, beperken ze vaak ook wat het eiwitgehalte.

Volgens mij ziet een samengesteld dieet bij nierfalen er zo uit (en is dat altijd vele malen beter dan welke dieetbrok dan ook!!!):

En wat je bij nierproblemen dus eigenlijk wil is het fosforgehalte verlagen. En je wilt zeker niet teveel natrium voeren.

In feite komt dat dus neer op niet teveel orgaanvlees maar ook niet teveel eiwit. Orgaanvlees wil je om 2 redenen niet teveel voeren. Het bevat veel natrium (zeker dingen als nieren en hart) en het bevat veel meer fosfor als dat spiervlees fosfor bevat.

Dus, wat je vooral wilt voeren is spiervlees. En veel vet. Vooral veel omega 3 vetzuren uit visolie. Vet bevat trouwens ook weinig fosfor. Groente en fruit bevatten ook weinig fosfor.

Qua botten is het zo dat vooral grote botten rijk zijn aan fosfor. Deze moet je dus vermijden. Je kunt vooral botten van gevogelte geven. Die bevatten relatief minder fosfor. Ik zou overigens niet teveel bot geven. 10% a 15% kaal bot is genoeg. Want ook botten van gevogelte bevat veel fosfor en veel mineralen.

Geef geen zeewier/kelp: teveel zout.

Als het mijn hond was, dan zou ik zelf 20% tot 30% rauwe vleesbotten geven van gevogelte. Dat komt neer op 10% a 15% bot. Ik zou een verhoogde hoeveelheid groente geven. Zo'n 20% a 30%. Omdat het laag in fosfor is en ook waterrijk is. Biologische groente schijnt overigens minder fosfor te bevatten als niet-biologische groente.

Verder zou ik er lekker wat vet aan toe voegen in de vorm van schapenvet + olijfolie en visolie. Vergeet de visolie niet voor de omega 3 vetzuren! Weer niet teveel vet: anders gaat ze aan de slinger.

Ander plantaardig vet (zoals zonnebloemolie en maiskiemolie enzo): niet geven! Omega 6 vetzuur is NIET goed bij nierproblemen!!!

Verder zou ik spiervlees geven. Rund, kip, lam. Ik zou weinig/geen zuivel en weinig/geen eieren geven. Om te beginnen. Ze bevatten teveel fosfor.

En als laatste zou ik 5% orgaanvlees geven. In de vorm van hart/lever. Ik zou een uitzondering maken voor pens. Ik zou lekker wat pens geven. Dit bevat niet zoveel fosfor.
Dtje
3-sterren
Berichten: 244
Lid geworden op: Vr 04 Nov 2005, 23:12

Re:Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor Dtje » Do 04 Mei 2006, 12:30

Lizzy bedankt voor je uitgebreide antwoord!! Daar kan ik goed mee uit de voeten. We gaan het probeer :D.
jeanne
5-sterren
Berichten: 1837
Lid geworden op: Vr 13 Jun 2003, 20:50
Locatie: Bergen (Limburg)
Contact:

Re:Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor jeanne » Do 04 Mei 2006, 12:35

[quote="Mien"]
Lizzy bedankt voor je uitgebreide antwoord!! Daar kan ik goed mee uit de voeten. We gaan het probeer :D.
[/quote]wat leuk dat ze open staan voor de 'andere manier van voeren' :D
ben benieuwd ;)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Nierfalen door dierlijke eiwitten??

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten