paracetamol

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

paracetamol

Berichtdoor Barfplaats

Doedels
5-sterren
Berichten: 1119
Lid geworden op: Vr 13 Mei 2005, 21:13
Locatie: Flevoland
Contact:

paracetamol

Berichtdoor Doedels » Ma 20 Mar 2006, 00:05

Vroeger gaf ik wel eens een kwart paracetamol aan mijn hond als hij keelpijn had. Het werkte prima. Dat is alweer een tijd geleden en ik dacht toen anders over voeding, medicijnen en inentingen dan nu. Kort geleden heb ik ergens gehoord of gelezen dat paracetamol niet geschikt is voor honden. Weet iemand daar iets van?
zaron
1-ster
Berichten: 11
Lid geworden op: Do 16 Mar 2006, 10:45
Contact:

Re:paracetamol

Berichtdoor zaron » Ma 20 Mar 2006, 07:52

Doedels schreef:Vroeger gaf ik wel eens een kwart paracetamol aan mijn hond als hij keelpijn had. Het werkte prima. Dat is alweer een tijd geleden en ik dacht toen anders over voeding, medicijnen en inentingen dan nu. Kort geleden heb ik ergens gehoord of gelezen dat paracetamol niet geschikt is voor honden. Weet iemand daar iets van?

Paracetamol wordt omgezet in een giftige stof en is giftig voor de lever.
Bij de hond (kat ook) wordt in het bloed de rode hemoglobine omgezet wordt in methemoglobine en geeft het bloed een chocolade bruine kleur
In plaats van paracetamol kun je beter Asperine geven
Dosering 2 a 3x per dag 10 a 25 mg. per dag per keer per kg.
Gr. Wim
Timmy

Re:paracetamol

Berichtdoor Timmy » Ma 20 Mar 2006, 15:20

Dit is wat ik er al eerder over schreef:

'Er zijn diverse soorten pijnstillers, waaronder paracetamol, aspirine (acetylsalicylzuur) en ibuprofen de bekendsten zijn. Ze hebben allemaal hun bijwerkingen en ze kunnen bij overdoseringen al gauw gevaar opleveren.
Veel mensen (en ook dierenartsen) raden aan bij pijn paracetamol te geven. Tot nu toe echter is er over de werking van paracetamol bij honden erg weinig bekend. Men weet eigenlijk niet eens wat nu de juiste dosis zou kunnen zijn. Wat ze wel weten is de veilige dosis van 15 mg/kg 3x daags maar of die echt werkzaam is... dat weten ze dus niet. In hoge doses (en wat is hoog?) kan dit middel leververgiftiging veroorzaken.
Aspirine is een NSAID, net als ibuprofen (Brufen) en naproxen (Aleve). Dit zijn ook niet de lekkerste medicijnen en kunnen inderdaad maagbloedingen veroorzaken. Echter van deze medicijnen (in ieder geval van aspirine en naproxen) zijn de juiste doses bekend:
Aspirine: 10-20 mg/kg 2x daags
Naproxen: 2mg/kg per 48 uur.

Ibuprofen zou ik niet gebruiken, omdat veilige doses niet bekend zijn en er al vaak honden op een kleine dosis een maagzweer met bloedingen kregen.

Aleve (naproxen) is in Nederland een vrij nieuw middel. In de VS echter wordt het al langer gebruikt en is de veilige dosis ook bewezen.

Als ik dus een pijnstiller zou moeten aanraden, dan zou ik kiezen voor in de eerste plaats aspirine of naproxen, gewoon omdat we daar de werking en dosis van kennen.
In de tweede plaats zou paracetamol ook kunnen, maar zou ik alleen geven als het "gewone" pijn is, bijvoorbeeld na operaties o.i.d. Bij andere soorten pijn, en dan bedoel ik vooral de gewrichtspijnen e.d. zou ik kiezen voor liever naproxen, behalve als het langdurig gebruikt moet worden.

Laatste waarschuwing: nooit paracetamol bij katten gebruiken!

Gr.
Linda
Doedels
5-sterren
Berichten: 1119
Lid geworden op: Vr 13 Mei 2005, 21:13
Locatie: Flevoland
Contact:

Re:paracetamol

Berichtdoor Doedels » Ma 20 Mar 2006, 23:55

Ok duidelijk, bedankt voor de reacties.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:paracetamol

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten