rauw vlees en vogelgriep

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Barfplaats

ladybird
1-ster
Berichten: 12
Lid geworden op: Vr 09 Dec 2005, 14:12

rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor ladybird » Ma 20 Feb 2006, 16:37

--------------------------------------------------------------------------------
Uit : BN/De Stem

Kat blijkt vatbaar voor vogelgriep
Van onze verslaggever

Zaterdag 18 februari 2006 - ROTTERDAM – Katten zijn vatbaar voor de vogelgriep. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toch vindt viroloog Ab Osterhaus het nog te vroeg voor een oproep om alle katten binnen te houden. Virologen van de universiteit hebben experimenten gedaan met katten, omdat die nogal eens achter vogels aanzitten. Bovendien zijn bij eerdere uitbraken in Aziatische landen tijgers ziek geworden van besmet kippenvlees.

„Katten zijn vatbaar voor het virus. Als een kat een besmette vogel te pakken krijgt, kan hij ook vogelgriep oplopen“, aldus prof. Osterhaus. Vooralsnog ziet hij geen reden alle katten binnen te houden. „Dat hangt van de verspreiding van het virus af.“

Besmette katten kunnen de ziekte ook op andere katten overbrengen, weet dierenarts en viroloog Van Rooij van het Centraal Instituut voor Dierziekte in Lelystad. Hij denkt dat het zinvol is te onderzoeken of ook honden besmet kunnen raken met het voor mensen gevaarlijke H5N1-virus.Is het nu wel verstandig om katten rauwe kip en ander gevogelte te geven? ??? :-\
Begin er een beetje huiverig voor te worden.
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor sylvia » Ma 20 Feb 2006, 20:16

Zolang er geen vogelgriep heerst blijf ik rauwe kip geven.
tieneke
5-sterren
Berichten: 8454
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:59
Locatie: Tsjechie

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor tieneke » Ma 20 Feb 2006, 20:21

Ik ook,de kip(rugstukken) die de nollebakmonsters en katten eten komt rechtstreeks bij de poelier vandaan en word hier in de soep gedaan,ik neem aan dat dat gecontroleerd word.
Of ik moet alle kip gaan koken :-X
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8365
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Borke » Ma 20 Feb 2006, 21:00

Zo lang hier geen vogelgriep heerst, voer ik rauwe kip.
Komt het ook hier in NL, dan voer ik nog op wat ik in de vriezer heb zitten en dan zien we daarna wel verder.
Datzelfde geldt dan ook voor eend.
Nelly
5-sterren
Berichten: 2548
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 23:40
Locatie: Herkenbosch (L)

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Nelly » Vr 24 Feb 2006, 23:37

Schijnt wel mee te vallen met die vatbaarheid van katten voor vogelgriep. Staat ergens op een ander topic (sorry, weet niet meer precies waar). Maar het schijnt dat men lab proeven heeft gedaan en katten rechtsstreeks met het virus heeft ingespoten. Bij de inmiddels waarschijnlijk wel bekende Thaise tijgers had men bewust het afweersysteem verstoord en hen toen heel veel besmet kippenvlees gegeven. Lijkt me dus niet echt een objectieve benadering.
Ster

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Ster » Za 25 Feb 2006, 13:22

Nelly schreef:Lijkt me dus niet echt een objectieve benadering.

Ik weet toch niet of je dat zo kunt zeggen. Onderzoek staat wel vaker wat af van de realiteit. Feit is dat de katten besmet zijn geraakt. Dus de conclusie dat ze vatbaar zijn voor het virus is hoe dan ook terecht.
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor sylvia » Za 25 Feb 2006, 19:49

Boefke schreef:Ik weet toch niet of je dat zo kunt zeggen. Onderzoek staat wel vaker wat af van de realiteit. Feit is dat de katten besmet zijn geraakt. Dus de conclusie dat ze vatbaar zijn voor het virus is hoe dan ook terecht.

Ja maar je moet er dan wel moeite voor doen, misschien zouden mensen het op die voorwaarden ook wel krijgen.
Ster

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Ster » Zo 26 Feb 2006, 08:03

sylvia schreef:Ja maar je moet er dan wel moeite voor doen, misschien zouden mensen het op die voorwaarden ook wel krijgen.

Mensen krijgen het al. Het gaat om hetzelfde vogelgriep virus als waar mensen aan dood gegaan zijn. Voor die mensen geldt (tot nu toe) ook dat zij met heel veel pluimvee/ontlasting omgingen, dus meer dan wij ooit zullen doen. En ja, dan loop je natuurlijk meer risico. Dat het virus maar heel mOEilijk overspringt op mensen (en dus ook katten), dat is overal te lezen. Waar het om gaat is dat er nu iig duidelijkheid is over Of katten besmet kunnen raken, en dat kan dus. Plus, het springt over van kat op kat en dat is tot nu toe niet zo bij mensen. Daarmee vormen katten een mogelijk extra schakel in mogelijke verspreiding. Iig gelden wat mij betreft voor katten alle zelfde zorgen als voor ons mensen. Zo denk ik dan ten minste.
Overigens zegt dit onderzoek niet dat katten niet ook besmet raken met een heel kleine dosis van het virus en heel gezonde katten. Dat moet dan eerst nog onderzocht worden. Ik weet trouwens niet of het wel klopt van dat inspuiten van het virus in de luchtwegen, of er zijn misschien al meerdere onderzoeken gedaan met katten, maar ik heb ook ergens gelezen dat katten in een onderzoek van het eten van besmet pluimvee ziek werden. Of die ook een slechte weerstand hadden weet ik niet. En misschien waren die kippen wel ingespoten met exorbitante hoeveelheden virus. Kan ook nog. Jammer dat dat soort onderzoeken niet direct in detail te lezen zijn.
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor sylvia » Za 04 Mar 2006, 18:52

Ja natuurlijk kunnen mensen het ook krijgen maar er wordt nu net gedaan of je hetr zo makkelijk krijgt en dat is vooralsnog niet je moet dan wel aan een aantal condities voldoen om tot de risico groep te behoren.
Ster

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Ster » Di 07 Mar 2006, 07:23

sylvia schreef:Ja natuurlijk kunnen mensen het ook krijgen maar er wordt nu net gedaan of je hetr zo makkelijk krijgt en dat is vooralsnog niet je moet dan wel aan een aantal condities voldoen om tot de risico groep te behoren.

Hmmmm... eigenlijk he, vraag ik me af hoe het zit met die condities. Dit "The appearance of human cases in areas without reported poultry outbreaks is a cause for concern." las ik hier: http://www.rense.com/general69/aviane.htm
Er wordt tot nu toe gedaan alsof je duizenden besmette kippen om je heen moet hebben om het te krijgen en voor katten zijn er idd berichten dat het om een heel hoge dosis van het virus gaat, of dat hun weerstand was aangetast (maar ook zijn er berichten van katten die ziek werden door gewoon het eten van een besmette kip). Ik vraag me af of het niet meer aan de condities van de mens/kat/hond ligt: weerstand, genetica.
Ik ben er niet op uit om te ontkrachten dat de kans die wij NU hier lopen klein is, maar volgens mij is het beeld dat je met heel veel van het virus in aanraking moet zijn geweest om besmet te raken onjuist. Het virus springt moeilijk(er) over van vogel op mens (dan kip op kip), maar ik denk dat je OF vatbaar bent, OF niet. Er zijn ten slotte gevallen waarin de ene helft van de familie wel is bezweken en de andere helft niet eens ziek is geworden. Onder dezelfde condities. Overigens hebben ze in een bepaald geval de besmetting (van mensen) geweten aan het eten van besmette kip in de soep. Dat zet weer vraagtekens bij hoe zeer je de boel moet verhitten om het virus daadwerkelijk te doden. (Hierdoor kies ik dus in geen geval voor gekookte kip voor mijn dieren mocht het virus hier ook komen). En er zijn nu ook gevallen van mensen waarbij helemaal niet duidelijk is dat zij omgang hebben gehad met besmet pluimvee. Ik denk dus dat ALS je als mens/kat (hond ga ik ook maar vanuit) vatbaar bent, 1 kip met een klein beetje virus genoeg is.
Nelly
5-sterren
Berichten: 2548
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 23:40
Locatie: Herkenbosch (L)

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Nelly » Wo 08 Mar 2006, 12:55

Ergens heb je gelijk, maar is dat niet met heel veel besmettelijke ziektes zo? Toen ik nog kind was, was er erg veel tbc in Nederland, heel veel mensen werden ziek, heel veel mensen stierven ook. Drie van mijn grootouders zijn er aan gestorven. Op school kregen we toen van die krasjes op de arm. Als die rood en dik werden, dan was je besmet. Nou bij mij werden ze dus de 1e de beste keer vuurrood en hartstikke dik. Mijn moeder in paniek, die zag me al in het sanatorium liggen. Ik moest toen voor doorlichten en longfoto's naar de longspecialist in het ziekenhuis en daar bleek dat ik dus t.b.c. had gehad, maar kennelijk zo sterk was/cq zoveel weerstand had gehad, dat ik de ziekte had overwonnen. Tot mijn 21e jaar moest ik me ieder jaar laten doorlichten, daarna was dat niet meer nodig. Ik kan het nooit meer krijgen, ben levenslang immuun.
Wat ik daarmee wil zegen is dat mensen en dieren met voldoende weerstand niet perse ziek hoeven te worden; en ik blijf erbij dat er wel erg veel ophef over wordt gemaakt, maar dat is mijn mening.
tieneke
5-sterren
Berichten: 8454
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 20:59
Locatie: Tsjechie

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor tieneke » Wo 08 Mar 2006, 14:04

Mijn vriezer ligt vol met een zeer grote voorraad gevogelte (voor het geval dat)en voor de rest maak ik mij er niet zo druk over eerlijk gezegd.
Vandaag is het vogelgriep en morgen weer bse of varkenspest.
Nelly
5-sterren
Berichten: 2548
Lid geworden op: Di 25 Mar 2003, 23:40
Locatie: Herkenbosch (L)

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Nelly » Wo 08 Mar 2006, 21:46

tieneke schreef:Mijn vriezer ligt vol met een zeer grote voorraad gevogelte (voor het geval dat)en voor de rest maak ik mij er niet zo druk over eerlijk gezegd.
Vandaag is het vogelgriep en morgen weer bse of varkenspest.

Mijn idee dus.
*Robin*
5-sterren
Berichten: 1055
Lid geworden op: Di 07 Mar 2006, 20:23
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor *Robin* » Vr 17 Mar 2006, 13:02

tieneke schreef:voor de rest maak ik mij er niet zo druk over eerlijk gezegd.
Vandaag is het vogelgriep en morgen weer bse of varkenspest.ben ik het mee eens. zolang ik nog geen dode vogels vind in mijn buurt :-X blijf ik nog wel gewoon kip geven en zelf ook gewoon eten (ben gek op kip, heeft de kat weer mazzel mee ;D ;))
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:rauw vlees en vogelgriep

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten