Karel heeft nierprobleem

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Mevroi Kruim » Vr 10 Feb 2006, 13:10

Nou, het is hier wel een ziekenboeg de laatste tijd!
Eerst Kruimel met haar poot, toen ik, en nu Karel.
Die zit al een aantal dagen niet lekker in z'n vel, eet slecht, is stilletjes, niet zoals het hoort. Vandaag dus naar de da, kon zo op het eerste gezicht niks vinden, geen koorts, niet uitgedroogd, niks.
Het bloedonderzoek zag er minder florissant uit: kreatinine is 204, dus veel te hoog. Ureum is wel goed, glucose etc. ook dus geen diabetes.

DA wilde toch maar een AB-kuur geven 'voor de zekerheid' ???; dat heb ik dus mooi afgekapt en gevraagd om een bezinkingsonderzoek. Als er een ontsteking is dan krijgt hij AB, maar niet zomaar ins blaue hinein. DA was een weinig verbouwereerd maar braaf en volgzaam (klik! koekje ;D).

Maar de nieren lijken het dus niet best meer te doen, de ene was ook duidelijk verschrompeld. Ik heb hier eea gelezen over Fortekor, kan ik de da vragen om dat te geven? En verder Solidago?
Ik hoor vanavond de uitslag van het nadere bloedonderzoek, dan weet ik iig of het (ook) een ontsteking is.
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8366
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Borke » Vr 10 Feb 2006, 14:01

Onze Franny krijgt al een paar jaar Fortekor en doet het daar prima op, in combinatie met de Carnibest die zij krijgt.
Je hebt 2 soorten Fortekor, met en zonder smaakje, ik geef die met smaakje (ook al is het 2x zo duur) en dat is goed te geven!
Dtje
3-sterren
Berichten: 244
Lid geworden op: Vr 04 Nov 2005, 23:12

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Dtje » Vr 10 Feb 2006, 22:13

Oh wat balen voor jullie! ga duimen voor je dat het weer snel beter wordt met Karel en dat verder iedereen bij jullie even UIT de lappenmand blijft.

Wat knap dat jij ook DA kan trainen ;D
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor sylvia » Vr 10 Feb 2006, 23:22

Wat een vervelend nieuws :-\
Femke
5-sterren
Berichten: 3903
Lid geworden op: Za 21 Jun 2003, 23:14
Locatie: Almere

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Femke » Za 11 Feb 2006, 08:58

Jemig Olga dat valt tegen zeg....

Stuur anders Peet eens een PB'tje, zij is onderhand nierproblemenspecialist, maar ik denk dat zij niet vaak in de kattenhoek kijkt.

Dikke zoen voor Willem :-*
Gebruikersavatar
Hitam
5-sterren
Berichten: 5684
Lid geworden op: Ma 15 Sep 2003, 11:44
Locatie: Otterlo
Contact:

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Hitam » Za 11 Feb 2006, 13:27

Fortekor heeft alleen zin als de ureum ook verhoogd is. Het zorgt ervoor dat de nieren de afvalstoffen beter verwijderen en zolang de ureum niet verhoogd is kan hij dat kennelijk nog voldoende.

Hitam (ok, was een hond) heeft zijn hele leven een verhoogde kreatinine gehad en had nergens last van.
Rosita
5-sterren
Berichten: 543
Lid geworden op: Vr 28 Mar 2003, 10:24
Locatie: NH
Contact:

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Rosita » Za 11 Feb 2006, 14:02

Mijn kat Dante heeft al minstens 3 jaar nierproblemen (als kitten plaste hij al opvallend meer dan Nero die 8 weken ouder was). De eerste keer dat zijn bloed nagekeken werd was hij 2 jaar, alles was toen goed behalve de Kreatinine, die was 180. Het jaar daarop was het 203 (gaf toen nog brokken) en 1 1/2 jaar terug 221 (gaf toen nog niet zolang vers vlees). Toen ben ik Fortekor gaan geven en merkte gelijk dat hij minder plaste. Zijn Kreatinine zakte toen naar 207. Afgelopen december was dit 214. Tot nu toe is de Ureum altijd goed geweest (tussen de 10 en 12.5, in december was het 11.5). Ook de andere waarden zijn tot nu toe prima (ik laat altijd alles nakijken). Volgens mij heb ik gelezen dat wanneer mensen met eiwit lekkage (een van de 1e tekenen dat er iets met de nieren mis is, de bloedwaarde zijn dan nog goed) ACE remmers krijgen de kans om uiteindelijk nierfalen te krijgen 50% minder is dan wanneer ze deze remmers niet krijgen. Fortekor is ook een ACE remmer dus waarom zou dit pas gegeven moeten worden wanneer de ureum verhoogd is? Zou het dan ook niet al gegeven moeten worden wanneer er sprake is van eiwit lekkage?
Gebruikersavatar
Mevroi Kruim
5-sterren
Berichten: 11608
Lid geworden op: Wo 13 Apr 2005, 20:25
Locatie: Bennekom

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Mevroi Kruim » Za 11 Feb 2006, 15:46

Karel heeft wel degelijk ergens last van, hij is duidelijk ziekjes en drinkt en plast meer. Ook heeft hij wel eetlust maar het lijkt alsof het voer hem niet smaakt: na een paar hapjes houdt hij op met eten en kijkt mij zo van 'maar dit is VIES! Heb je niks lekkers?'
Mijn zus, die ook nierproblemen heeft, herkende dit meteen, ze zei dat bij haar de smaak ook verandert als het met haar nier (ze heeft er maar 1) niet goed gaat.

Uit het verdere bloedonderzoek bleek niks van mogelijke infectie, dus ik denk toch dat Karel's niet lekker voelen door niet goed functionerende nieren komt. De da zei ook dat 1 nier goed van formaat was maar de andere sterk verkleind, vermoedelijk verschrompeld. Dat wijst ook op slecht functioneren. Urineonderzoek is bij Karel een probleem, als ik hem opsluit in een kleine ruimte met een kattenbak met plastic korrels wordt hij conpleet hysterisch, gilt, krijst, hangt aan de deur, krabt aan de vloer, rolt in het rond, en piest overal behalve in de bak. Hij heeft dat ook heel erg met kattenmanden en een bench. Claustrofobie dus.

De fabrikant van Fortekor zegt er dit over:
"In cats with experimental renal insufficiency, FORTEKOR normalized the elevated glomerular capillarly pressure (GCP) and reduced the systemic blood pressure. Reduction in glomerular hypertension retards the progression of kidney disease by inhibition of further damage to the kidneys. In a large clinical trial in cats with chronic kidney insufficiency, FORTEKOR significantly reduced protein loss in the urine; this effect is probably mediated via reduced GCP and beneficial effects on the glomerular basement membrane. FORTEKOR also increased the appetite, quality of life and the survival time of the cats, particularly in more advanced cases."

Het is dus een plaspil die te hoge bloeddruk verlaagt, wat zowel bij hartfalen (honden) als nierfalen (katten) vertragend werkt op het verslechteren van de nieren. Ik heb een doosje meegekregen van de da, die het zonder meer een goed idee vond om hiermee te beginnen en te kijken of Karel zich er beter mee voelt. Over een weekdagen gaan we weer om bloed te prikken en bloeddruk te meten en in de komende dagen moet het duidelijk beter gaan.
Ik geef hem ook Solidago ter ondersteuning (met dank aan Peet).

Hij vindt de pilletjes trouwens errug lekker ;D 'jammie, snoepje! voor mij alleen!' en da's een groot voordeel want als meneer iets niet wil dan is hij erg sterk en voorzien van veel haken, klauwen en messen!
Laatst gewijzigd door Mevroi Kruim op Za 11 Feb 2006, 15:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
JolandaB
4-sterren
Berichten: 393
Lid geworden op: Wo 30 Jul 2003, 22:02
Locatie: Drenthe

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor JolandaB » Za 11 Feb 2006, 16:09

Weet iemand ook waar HCT, PLT, WBC, GRAN en MID voor staan die waren bij mijn kat ook verhoogd en na 2 dagen aan het infuus was alleen PLT nog te hoog. MPV bleef te laag.

Waardeloos hoor dat gedoe met die nieren, ze zijn er zo beroerd van.

Gr. Jolanda
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Karel heeft nierprobleem

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten