Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Barfplaats

BD lover
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Za 04 Feb 2006, 12:43

Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor BD lover » Za 04 Feb 2006, 13:24

Hoi ik ben me net geregistreeert na al een tijd meegelezen te hebben. Ik kon altijd wel goed uit de voeten met dit forum als ik vragen had maar nu wil ik toch iets persoonlijks vragen.

Heb dus een schat van een bd en ben ik sinds ik haar heb dus half om half vers/barf gaan voeren.

Menu zit er beknopt ongeveer als volgt uit.
smuldier meestal, soms duck en ook wel eens rodi allerlei soorten pens, kip, vleescompleet. Dit meng ik met verse groentes/fruit meestal in een shake. Soms wat pasta,rijst, brood maar dit in kleine hoeveelheden.
Yohurt/melk af en toe. paar eitjes in de week.
daarbij geef ik 1/2 keer in de week verse vis. mackreel, sardietjes, wijting (niet goed bevallen) ook koop ik wel eens een pak diepvriesvis.
Ook krijgt ze elke dag kippenekken ongeveer zo'n 500 gr. Soms rundergehakt, poelet, hart, nier, schapehart.
Bot van de slager, soms een helekip(diepvries) in stukken. En soms wat tafelrestjes.
Verder geef ik vit c bij. ook eet ze dus regelmatig paardepoep (ik let erop dat ze alleen m'n paards poep opeet ivm ontwormen)

Nu dacht ik dat ik toch redelijk gevarieert goed bezig was.

Nu is m'n hond(10 mnd) van de week inneens gaan piepen zo nu en dan. Met verliggen en toen ik het onderzocht kreeg ik giga piep op haar pols. ik vertrouwde het niet dus ik naar de diernarts (ben heel bang voor hd en ed)
Hij heeft haar goed onderzocht en vond niet het pols gewricht gevoelig maar elleboog. schrik bij mij....
Hij vond geen afwijkingen dus hield het op of verzwikking of groeipijn.
Nu is ze soms dus inderdaad echt een giga gek met spelen met andere honden dus kan heel goed zijn dat ze ze zich verrekt heeft. Nader onderzoek had ook linkse heup wat gevoeligheid. Dus alles links is wat gevoelig (geen piepen met onderzoek). Dus nu heeft hij haar wat pijnstillers en rust voorgeschreven.
Ook kan ze sávonds nog wel eens stijf opkommen na paar stappen is het weg.Maar hij vond haar ook nogal hard groeien dus een antigroei spuitje (heb gemist wat het was).
Toen kwamen we op het voeren of ik wel adult voerde. Nee ik voer vers, ik verkorte versie gegeven. Nu zegt hij dat ik kippenekken moet laten. Dus ik gelijk ja maar dan heb ik geen bot meer in m'n menu. Ja dat was zo zei hij dan maar minderen want er moest minder eiwit in.
Nu ben ik gaan zoeken ook wat er nu aan persc aan eiwit in brokken zit en wat er dan op smuldier compleet staat, en via hier op wat engelse site's aan eiwit in kipenekken en vlees. dit is allen lager dan in die adult brokken.
Dan lees ik ook nog dat eiwit zeker op deze leeftijd en zeker met gewrichtsproblems heel belangrijk is ivm opbouw spieren.
Dus hoe kan hij me nu adviseren om minder eiwit te geven, dna zeker met het gegeven dat kippenekken nog veel minder eiwit bevatten.

Dus kan iemand me helpen doe ik het goed wat kan ik nog beter doen. en eiwit mag dat nu minder of niet??
Heb de vit c dosis al opgehoogd naar 200a mg per dag
(heb de atrikelen daarvan ook al gelezen)

Alvast heel veel bedankt voor het lezen
Lizzy
Moderator
Berichten: 59764
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Lizzy » Za 04 Feb 2006, 14:38

Ik denk dat je dierenarts een aantal dingen door elkaar gooit. Namelijk: de hoeveelheid calcium en de hoeveelheid eiwit. Hoeveelheid eiwit heeft overigens nauwelijks invloed op de ontwikkeling van het skelet. Die daarvoor ook deze site (en negeer vooral het laatste voedingsadvies ;D): http://www.causus.be/vrij.cfm?Id=61

Overigens ben ik een voorstander voor het doorsturen naar een orthopedisch specialist ipv de dierenarts. Ik merk keer op keer weer dat de gewone dierenarts erg weinig verstand heeft van het skelet en de groei van de hond. Om tijdig in te kunnen grijpen bij problemen, denk ik dat je je paard niet moet verwedden op een DA maar op een specialist. Mw. Drs. Y. Krooshof, Dierenkliniek Emmeloord, Espelerlaan 77, 8302 DC Emmeloord, tel: 0527-613500 staat erg goed aangeschreven.

En nee, jij hebt gelijk: je kunt niet zonder bot gaan voeren. Ik ben blij dat je dat even navraagt ipv hem zonder bot gaat voeren :o! Maar, ik wil wel graag weten hoeveel % bot je voert. Misschien voer je teveel. Op zich kan een pup een teveel aan bot prima uitscheiden, maar ik vind dat je beslist niet teveel bot moet voeren.

Daarnaast ben ik echt een groot tegenstander van het louter voeren van kippennekken als vleesbot! Dit is een leuk beginnersbotje maar je moet daarna wel als de wiedewaai overstappen naar andere botten! Ook van andere diersoorten. En de botten van de slager: daar geloof ik in het algemeen niet in. Dit zijn vaak runderbotten en veel te hard. Ook lijkt het me dat je erg veel orgaanvlees geeft. Dus ik hoop dat je me een plezier wilt doen: vertel ons alsjeblieft hoeveel % vleesbot je voert, hoeveel % orgaanvlees, hoeveel % groentemix en hoeveel % vlees. Zet desnoods even een week menu neer, inclusief de dagen dat je kant en klaar versvlees geeft. We kunnen dan met elkaar kijken waar je lekker bezig bent en waar je je menu moet aanpassen.

Ik zou je dus wel direct aan willen raden echt snel andere botsoorten toe te gaan voegen. Hele eend (deel daarvan), parelhoen, kip (heel, en daar een stuk van), konijn, lamsribben/nek/heup, etc, geitenribben, kalfswervels, etc. Ik zou je ook aan willen gaan raden om maximaal 50% vleesbot te gaan voeren (dat bot moet bestaan uit ongeveer 50% vlees en 50% bot). Ik zou zelf meer groentemix gaan voeren (volgens mij zit je nu op nul?), zo'n 15%. Ik zou even helemaal geen granen/tafelrestjes gaan geven. Verder denk ik dat je maximaal 15% orgaanvlees moet gaan voeren, inclusief pens. En de rest vlees voeren. Zoveel mogelijk soorten. Lam, geit, kip, rund, paard, hert, etc. etc. Tenminste 5 verschillende soorten zou mooi zijn. En nuttig.

Hoeveel komt een BD gemiddeld tijdens de groei aan per week? En hoeveel is hij per week aangekomen?
BD lover
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Za 04 Feb 2006, 12:43

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor BD lover » Za 04 Feb 2006, 15:46

Heel veel bedankt voor je antwoord. En voor dat adres van spec. Nu vind ik het nog te vroeg om naar spec te gaan want ik heb echt zelf het idee dat ze zich giga overzet heeft, wel in combinatie hard groeien.
Ze heeft ook maar in totaal 6 keer nu een piep gelaten. Gistern 1 keer s;avonds en bv vandaag nog helemaal niks. Je ziet ook niks als ze loopt.
Maar ik wil wel problems voor zijn. Die paar piepen hebben me alert gemaakt , ga ik wel goed.
Ze ziet er dus echt perfecto uit op vers en eet graag niet schrokkerig maar met smaak

Even paar vragen beantwoorden. Ze komt ongeveer zo'n kilo per week aan. Ze is nu 10 mnd bijna en weegt tussen de 40 en 45 kilo.

Ze krijgt elke dag groentes/fruit. Dit doe ik meestal rauw blenderen. Heel soms gebruik ik dan nog wat restjes gekookte groente van ons.

Ze wordt ongeveer als volgt gevoert nu ga even van smuldier uit want dat is het meest
2 keer p dag pakje smuldier 400 gr en 500/700 gr kippenekken p dag p maaltijd
Vis halve kilo p week
ongeveer 1/1,5 kilo groente fruit verdeelt over maaltijden.
Verder ongeveer 300 gr pasta/rijst p weeek. 6 bruine boterhammen

smuldier vlees
smuldier compleet
kippenekken

smuldier pens
smuldier vlees
kippennekken

smulier kip
vis
vis kan ook eens vis zijn in vorm van sardientjes blik f vis uit de diepvries kabeljauw of zoiets ,goedkope vis

smuldier vlees
Gehakt rund
kippenekken

smuldier hart of vers hart hart van schaap of rund
smuldier compleet
Kippenekken

smuldier vlees
kippenekken
smuldier pens

Halve kip in z'n totaliteit
smuldier compleet
boterhammen met leverpasta

Regelmatig krijgt ze dan dus nog eens een bot van de slager en wat restjes van de tafel dit is dus maar minimaal. bv een aardappel met wat groentes die over zijn korst brood
1 keer in de week krijgt ze dus rundergehakt, poelet of vers hart rund/schaap en ook nog wel een kippevleugels, of kippepoten
Parelhoentje heeft ze ook al paar keer gehad in z'n geheel. Ook eet ze dus zeker 1 kilo paardepoep in de week, dit kan ik niet presies zeggen.

Denk wel dat er te weinig botvariatie soorten dier in zit maar is nu 500/700 gr kippenek teveel per dag komt ongeveer op 300 gr bot dan p dag.

Ga in ieder geval nog meer verschillende soorten bot proberen te geven van schaap en rund kan ik wel redelijk aankomen. bij slagershuis hier in de buurt
Kan ook eens vragen bij polier of die iets van eendebot heeft. Konijn heb ik al eens nagevraagd maar is echt heel duur.
Zit ik met vlees goed zo met smuldier erbij ??
En als ik nu nog meer vlees ipv smuldier kan geven wat raad je me dan aan.

Heb gelezen dat er veel orgaanvlees in versdiepvries zit dus dat koop ik dan ook niet daarbuiten
Maar kopvlees zou dat nog mooie tevoeging zijn ipv pakje smuldier
Lizzy
Moderator
Berichten: 59764
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Lizzy » Za 04 Feb 2006, 17:12

Ik heb de huidige percentages even voor je berekend. Wel exclusief de Smuldier compleet, maar OK, we gaan er dan ook gewoon vanuit dat dat compleet is en daarom kijk ik liever alleen even naar je zelf samengestelde gedeelte.

Ik ben dus uit gegaan van 400 gram Smuldier per dag (dus bijv. op maandag 200 gram Smuldier vlees en 200 gram Smuldier compleet). Is dat correct? Zo niet, moet ik overnieuw gaan rekenen. Goed, uitgaande van deze assumptie kom ik op:

21,5% vlees (spiervlees)
45,5% vleesbotten (voornamelijk kippennek)
19% groente
6,3% graan
7,5% orgaanvlees (buiten dus de Complete versie)

Ik vind je percentages echt niet verkeerd. In principe hoef je dus niet minder bot te gaan voeren, maar je moet zeker wel meer afwisseling in de vleesbotten gaan brengen. Kippennekken zijn echt alleen leuk voor pupjes van 4 weken en honden die je net overschakelt. Ik zou zelf dus absoluut zoveel mogelijk kippennekken van je menu afhalen. Ga kipkarkas/ruggen geven (die zijn vaak ook zeer goedkoop), hele eenden (in stukken - bij de Lidl en Makro willen ze nog wel eens goedkope eend hebben), ga lamskarkas/geitenkarkas en dergelijke voeren. Probeer gewoon zoveel mogelijk af te wisselen.

Zelf zou ik ook zoveel mogelijk de Smuldieren vlees vervangen voor bijv. runderkopvlees, lamsvlees (snijdsels), geitenvlees, kalkoenvlees. Gewoon in grote stukken gesneden. En eigenlijk zou je hetzelfde met het orgaanvlees kunnen doen. Probeer eens vers orgaanvlees te kopen en dat in grote stukken te voeren. Probeer de Smuldier Compleet ook af te wisselen met een ander (niet te duur) merk. De meer afwisseling: de beter! Wed gewoon niet op 1 paard, zoals je nu eigenlijk wel doet met alleen Smuldier....

Ik vind 1 kilo per week aankomen overigens prima.

Nou ja, blijft een feit dat het niet goed is dat je hond pijn heeft.... Ik zou zelf naar een orthopeed gaan. Ik houd er niet van wanneer niet-gespecialiseerde dierenartsen aan een van de meest vitale delen van het hondenlichaam knoeit (met rare voeradviezen en vage injecties), namelijk: het skelet. Misschien heeft ze groeipijn. Misschien heeft ze een kneuzing. Misschien heeft ze iets ergers. Maar in jouw plaats zou ik dat van een specialist willen horen.
BD lover
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Za 04 Feb 2006, 12:43

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor BD lover » Za 04 Feb 2006, 18:08

Oeps ze krijgt dus twee pakjes van 400 gr smuldier p dag + 500/700 gr kippenekjes en anders 3 pakjes smuldier van 400 gr. Of 2 pakjes smuldier met 1 keer gehakt 400 gr of ongeveer de helft van 500 gr vis.

Dus ze krijgt per dag 800 gr smuldier en ongeveer 600 gr nekjes anders + de groentes en restjes.En soms vervang ik dus de smuldier door rodi of duck of iets anders maar dan vers. Is dan ongeveer ook 400 gr van iets anders.

Dus p week krijgt ze
1200 gr smuldier compleet
1600 gr vlees smuldier
800 gr pens smuldier
500 gr vis
400 gr rundergehakt of poulet
400 gr smuldier kip + 500 gr hele verse kip
2 schapehart of 1 rundhart of 400 gr hart smuldier

1 tot 1, kilo groente /fruit
300 gr pasta/rijst
6 bruine boterhammen
1/2 eieren
2 tot 4 dl yohurt of melk

3 tot 3,5 kilo kippenekken

En dan dus soms bot van de slager vervangt dan kippenek die dag of iets anders met bot.
Leverpastie
tafelresten

sorry dat ik je nu weer laat rekenen.

Ja dit is de eerste keer dat ik iets merk aan haar in al die tijd dat ik haar heb, dus vind zelf dat ik even 2 weken geduld moet hebben. Als het een kneuzing, verrekking is , dan moet ze weer helmaal goed zijn.
Merk ik nog iets dan zal ik zeker weer verder gaan.
Maar voor een paar piepjes gelijk naar orthopeet lopen vind ik te voorbarig. Zeker omdat ik haar soms zo absurd zie doen en dus goede aanwijzingen heb dat dit dus heel goed mogelijk is.
Zelf denk ik dat er iets gebeurt is in de bevroren rijbak van de paarden. Normaal ligt dat dus mul maar nu was dat dus flink bevroren en als ik daarin loop dan verzwik ik dus bijna m'n enkel. Nu mag ze daar normaal ook niet als hij mul is in denderen maar ze ontglopt me wel eens en dan gaat ze daar dus spelen met een jonge lab en dan gaat het er dus hard aan toe.

Ga zeker achter andere dingen aan. Ga polier bellen over die kipkarkassen en eendekarkassen en de slagerij over lam/schaap. Kan ik dat snijdsel noemen??

Dus ik kan nog wel vers orgaanvlees erbij geven? Dat deed ik einglijk niet omdat ik dus dacht dat er in dat smuldier zoveel zat (ook in vlees en kip) dat ik daar dan teveel van zou geven.
Lizzy
Moderator
Berichten: 59764
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Lizzy » Za 04 Feb 2006, 18:23

OK, ik heb even overnieuw de percentages berekend:

31,8% vlees
39,5% vleesbot
16,5% groentes
5,5% graan
6,6% orgaanvlees

Ik vind de hoeveelheid bot minimaal. Zelf zou ik dat verhogen naar 50% vleesbot. En dus ieder minder spiervlees. De rest van de percentages mankeert niks aan! Waar je Smuldier hart noemt, daar kun je dus ook vers/ongemalen orgaanvlees geven. Dus je hoeft niet meer te gaan voeren, maar gewoon vers lams/runderhart en lever.

Overigens zou ik zelf niet te lang vitamine C supplementen geven. Er zijn aanwijzingen dat de hond stopt met het zelf aanmaken van vitamine C (dat kunnen ze!) wanneer je ze langdurig vitamine C supplementen toe dient. Dus ik zou zeggen: geef 1 a 2 weken extra vitamine C en stop dan weer met het supplementeren.
Lizzy
Moderator
Berichten: 59764
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Lizzy » Za 04 Feb 2006, 18:26

Heb je de rekenhulp al? Dat is wel makkelijk! Je kunt 'm hiervandaan downloaden: http://www.barfclub.nl/downloads.htm

Als je daar in voert hoeveel je hond weegt en hoeveel % je haar van haar lichaamsgewicht wil voeren en je voert daar bijv. 50% vleesbot, 15% groente, 15% orgaanvlees, 5% tafelrestjes, 15% spiervlees in, dan komt er vanzelf uitrollen hoeveel van wat je per week moet geven.
BD lover
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Za 04 Feb 2006, 12:43

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor BD lover » Za 04 Feb 2006, 19:48

Heel heel veel bedankt.

M''n gedachte dat ik nooit teveel bot door middel van kippenek gaf was dus goed alleen dat dus gaan vervangen door andere bot/vlees en zelfs vermeerderen.
Gaan we van de week gelijk achteraan.
En achter nog wat andere dingen.

Ik heb dat onderzoek gelezen van vit c en scheurbuik. artikel dat prof .... een onderzoek had gedaan met h/d en vit c. Daar werdt dus langdurig vit/c gegeven ter voorkoming van h/d. Zelfs om h/d te helpen te genezen.
Nu had ik zelfs zoiets van ja, dat kan ik wel gaan doen, baat het niet schaad vit c ook niet maar daar ben jij het dus niet mee eens. Nu was de gedachte ook wel in m'n hoofd opgekomen wat gebeurt er dan als een hond het wel zelf aanmaakt.
Pfffff wat moeilijk allemaal.

Nogmaals heel veel bedankt. Heb rekenhulp opgeslagen maar krijg hem omdat we dat programa niet hebben niet open.
Dus moet even wat uitzoeken.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Eiwit, groeien, gewrichtsproblem??

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast