Borke - uit de losse pols

Hier kun je je BARF menu plaatsen. Andere leden kunnen daar op reageren. Leerzaam!

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8034
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Borke » Ma 17 Okt 2005, 14:18

Poeh wat vind ik het lastig om mijn 'menu' neer te zetten, maar toch wil ik wel graag wat meedenk hulp, dus ik probeer het eens.

N.a.v. de workshop stapcontact op Ameland van Klaas Wijnberg, kies ik ervoor om de hele dag te belonen met voertjes en ergens in de avond (tussen 18.00 en 21.30) een maaltijd met bot erin.
Die voertjes zijn rauw vlees die ik in onze onvolprezen Stockli droogmachine droog. Lastig om daar gewicht van aan te geven, daar er zoals ik het droog ongeveer de helft van over blijft.

Met de rekenhulp erbij kom ik dan op:

Overdag mix van gedroogd:
geitenvlees
kip
lamshart
runderpens

's Avonds iets van onderstaand:
lam, geiten of runderrib
kippenpoot of kipkarkas
2 avonden vismaaltijd (sardine, makreel, wijting, zalmkop)
2x week ca 250 gram groentemix met eitje en zuivel erdoor als extra erbij.

Ik denk dat wat ik overdag gedroogd geef, ongeveer iets minder qua gewicht is (toen het rauw was) dan wat ik in de avond geef. Dus ongeveer 100-150 gr. vers (wat ik dan droog) en ongeveer 200-250 gram vleesbot.
Aan de ontlasting te zien gaat het goed, niet te dun en niet te hard.
Risico is dat ik zo wel wat meer geef dan 15% orgaanvlees, aan de andere kant denk ik dan dat in BIBI (wat hij voorheen fulltime at) 30-35% orgaanvlees zit, dus zo heel erg zal dat toch niet zijn?

Ik kies er dus voor om een beetje 'uit de losse pols' te voeren, lettend op de ontlasting als graadmeter voor of er per dag niet te veel bot gegeven wordt en of de verhoudingen (bot/vlees/orgaan) kloppen per week.

Wat ik nog mis is konijn en kalkoen (als hij beiden lust) en eventueel nog exotischer vlees zoals parelhoen eend, hert en malle dingen zoals andere organen dan hart of pens - maar hoe kom ik daar aan? Ik wil het ook niet groot inslaan, want wellicht lust hij het niet.
Dankzij Henneke heb ik nog tong en milt om te proberen, dat ga ik deze week ook doen ;D

Even ter info de cijfers die passen bij Borke's gewicht en energieniveau:
- per week 530 gram groente, 180 gr. restjes/supplementen
- omgerekend per dag: 300 gr. vleesbot, 50 gr. orgaanvlees


Nou, wat denken de experts ervan?
Kan je zo 'uit de losse pols' toch verantwoord zelf samenstellen?
Lizzy
Moderator
Berichten: 55235
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Lizzy » Ma 17 Okt 2005, 17:32

[quote="AstridStraver"]
Poeh wat vind ik het lastig om mijn 'menu' neer te zetten, maar toch wil ik wel graag wat meedenk hulp, dus ik probeer het eens.

N.a.v. de workshop stapcontact op Ameland van Klaas Wijnberg, kies ik ervoor om de hele dag te belonen met voertjes en ergens in de avond (tussen 18.00 en 21.30) een maaltijd met bot erin.
Die voertjes zijn rauw vlees die ik in onze onvolprezen Stockli droogmachine droog. Lastig om daar gewicht van aan te geven, daar er zoals ik het droog ongeveer de helft van over blijft.

Met de rekenhulp erbij kom ik dan op:

Overdag mix van gedroogd:
geitenvlees
kip
lamshart
runderpens[/quote]
Lijkt me prima. Ja, ik denk dat vers/rauw nog beter is maar dat komt wel weer als je minder beloning-kjes gaat geven, toch? Ik denk dat dit wel 1000% keer beter is als de gemiddelde belonings-troepjes uit de winkel!

's Avonds iets van onderstaand:
lam, geiten of runderrib
kippenpoot of kipkarkas
2 avonden vismaaltijd (sardine, makreel, wijting, zalmkop)
2x week ca 250 gram groentemix met eitje en zuivel erdoor als extra erbij.

Ziet er goed uit, denk ik.

Ik denk dat wat ik overdag gedroogd geef, ongeveer iets minder qua gewicht is (toen het rauw was) dan wat ik in de avond geef. Dus ongeveer 100-150 gr. vers (wat ik dan droog) en ongeveer 200-250 gram vleesbot.
Aan de ontlasting te zien gaat het goed, niet te dun en niet te hard.
Risico is dat ik zo wel wat meer geef dan 15% orgaanvlees, aan de andere kant denk ik dan dat in BIBI (wat hij voorheen fulltime at) 30-35% orgaanvlees zit, dus zo heel erg zal dat toch niet zijn?

Als ik het goed heb zit je rond de 33,6% spier/orgaanvlees, 50,4% vleesbot en 16% groentes. Perfect toch? Ik zou zelf wel lever gaan toevoegen, als ik jou was (kippenlever of lamslever ofzo).

Ik kies er dus voor om een beetje 'uit de losse pols' te voeren, lettend op de ontlasting als graadmeter voor of er per dag niet te veel bot gegeven wordt en of de verhoudingen (bot/vlees/orgaan) kloppen per week.

Prima. Als jou dat goed bevalt is dat echt prima. Ik zou zelf de gehele toestand van Borke in de gaten houden. Vacht, huid, geur, gebit, conditie. Maar ik weet zeker dat jij dat sowieso al doet.

Wat ik nog mis is konijn en kalkoen (als hij beiden lust) en eventueel nog exotischer vlees zoals parelhoen eend, hert en malle dingen zoals andere organen dan hart of pens - maar hoe kom ik daar aan? Ik wil het ook niet groot inslaan, want wellicht lust hij het niet.
Dankzij Henneke heb ik nog tong en milt om te proberen, dat ga ik deze week ook doen ;D

Lamslever kun je bij de Islamitische Slager in Rotterdam goed kopen. Ook niertjes en testikels hebben ze daar. Ook op de Oranjelaan, maar daar is het duurder. Kippenlever bij de AH. Parelhoen en eend is VEN/Makro-werk of bestellen bij Ank van den Burg. Konijn kun je ook bij de VEN/Makro kopen. Mocht ik naar Eindhoven gaan: dan geef ik je een seintje (daar is het goedkoop inslaan en het staat nog steeds op ons 'to do' lijstje).

Even ter info de cijfers die passen bij Borke's gewicht en energieniveau:
- per week 530 gram groente, 180 gr. restjes/supplementen
- omgerekend per dag: 300 gr. vleesbot, 50 gr. orgaanvlees


Nou, wat denken de experts ervan?
Kan je zo 'uit de losse pols' toch verantwoord zelf samenstellen?


Mmm, volgens mij ben je behoorlijk calculated uit de losse pols bezig ;D! Houdt hem gewoon lekker in de gaten en probeer er inderdaad nog eens wat variatie in te brengen en als hij er goed uit ziet en het goed doet: dan gaat het goed!
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8034
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re:Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Borke » Ma 17 Okt 2005, 18:04

Bedankt voor je uitgebreide reactie Lizzy, dat geeft me voldoende zelfvertrouwen om zo voorzichtig steeds een stapje verder te gaan ;D

Je hebt natuurljk gelijk, het belonen zal niet in dezelfde mate zo door blijven gaan als ik nu doe. Borke zal dus steeds meeer rauw vers en minder gedroogd krijgen.

[quote="Lizzy"] Lamslever kun je bij de Islamitische Slager in Rotterdam goed kopen. Ook niertjes en testikels hebben ze daar. Ook op de Oranjelaan, maar daar is het duurder. Kippenlever bij de AH. Parelhoen en eend is VEN/Makro-werk of bestellen bij Ank van den Burg. Konijn kun je ook bij de VEN/Makro kopen. Mocht ik naar Eindhoven gaan: dan geef ik je een seintje (daar is het goedkoop inslaan en het staat nog steeds op ons 'to do' lijstje).[/quote]

Als je een keer wat voordelig voor me mee kan nemen, dan heb ik altijd interesse - al weet ik nog niet of hij alles lust...
Ik zal morgen bij de C1000 eens konijn halen, kijken of hij het lust.
Verder zijn 'aparte stukken vlees/orgaan' lastiger, ik heb hem net tong gegeven, maar dat wil hij niet eten (ook niet kleingesneden).
Eerst maar eens kippenlevertjes proberen of gewone runder lever, lust hij dat niet dan eten wij het wel op.

Ik blijf gewoon proberen, maar heb nu dus voldoende mogelijkheden om gevarieeerd samen te stellen.
Het heeft me een jaar lezen op BP gekost om de stap te durven zetten en 10 maanden 'proberen' op 2-3 dagen per week.
Maar blijkbaar heb ik het me nu voldoende eigen gemaakt, om een goed menu te maken. Bedankt Lizzy, Monique en andere BP-ers voor jullie hulp.
Ik bljif hier leren ;D
Laatst gewijzigd door Borke op Ma 17 Okt 2005, 18:14, 1 keer totaal gewijzigd.
202spots

Re:Borke - uit de losse pols

Berichtdoor 202spots » Ma 17 Okt 2005, 20:04

Tja...Sorry...maar ik vind 't vreemd om zo'n grote gedeelte van de dagelijkse voeding GEDROOGD te geven :-\
Wanneer er gedroogde stukjes als beloning worden gegeven dan kan ik me dat wel in denken, maar als je nagaat dat er toch wel veel voudingswaardes verloren gaan door 't droog process(verhitting) dan vind ik dat zonde om als "voeding" te rekenen.
Ik weet niet precies hoeveel verschil er is in vit.gehaltes tussen rauw en gedroogd, maar de enzymes zijn OOK belangrijk in de totale verhouding en volgens mij zijn die door de verhitting vertrokken.

Wanneer je 'n stuk vlees of lever bekijkt wanneer het rauw en vers is....dan ziet 't er toch wel smakelijker uit dan 'n gedroogd stukkie toch :-\
Gebruikersavatar
Borke
5-sterren
Berichten: 8034
Lid geworden op: Vr 03 Sep 2004, 17:12
Contact:

Re:Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Borke » Wo 19 Okt 2005, 19:55

Dory bedankt voor het meedenken.
Tja het belonen wordt steeds minder, dus uiteindeljik zal Borke steeds meer vers eten.
Maar er zit wel wat in wat je zegt en ik heb nu het volgende bedacht: ik knip de beloningsbrokjes allemaal in tweeen en zo krijgt Borke verhoudingsgewijs minder gedroogd (ik denk nu nog 10-15%) en meer vers ;D

Inmiddels weet ik dat hij kippenlevertjes lekker vindt ,dus die kunnen we ook aan zijn menu toevoegen :D
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:Borke - uit de losse pols

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Hoe ziet jouw BARF menu eruit?”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast