blaasontsteking

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

blaasontsteking

Berichtdoor Barfplaats

ingrid-chico
1-ster
Berichten: 5
Lid geworden op: Di 27 Sep 2005, 15:58

blaasontsteking

Berichtdoor ingrid-chico » Di 27 Sep 2005, 16:16

Ik heb een cavalier reu van 6 jaar. Een jaar geleden heeft hij een ernstige blaasontsteking gehad, waar hij veel te lang mee heeft rond gelopen, omdat de klachten in eerste instantie niet wezen op blaasproblemen. Een echografie bracht geen oorzaak voor de ontsteking aan het licht. Na 3 weken antibiotica is de urine gecontroleerd en was schoon. 2 Maanden geleden vertoonde hij dezelfde symptomen, lusteloos, grommerig en pijn aan zijn flanken bij aanraking, dus toen ik had ik zo door dat hij wellicht weer een blaasontsteking had. Urine weggebracht en inderdaad werd mijn vermoeden bevestigd. 10 Dagen antibiotica en hij was weer fit. Dit weekend dezelfde symptomen, dus gisteren weer urine weggebracht en het was weer mis. Weer 10 dagen antibiotica. Ik voer Chico circa 1 1/2 jaar compleet diepvriesvoer, eerst Energique Speciaal en nu al langere tijd Duck pens compleet. Dit tot zeer grote tevredenheid; in het verleden had hij regelmatig darmproblemen, maar op de Duck pens is het helemaal over. Ook Carnibest geprobeerd (de light en lam-rijst, ging hij ongelooflijk van aan de diarree), Duck lam en rijst, Duck uitmuntend, gewone Energique, Rodi, maar voor zijn darmen blijkt Duck pens het beste. Wat mij verontrust, is dat ik hem al 2 maanden blaas- en niercompositum geef van De Groene Os, maar dat hij desondanks weer een blaasontsteking heeft gekregen. Vanwege zijn artrose, heeft hij van de zomer 2 maanden Fortiflex gehad en nu geef ik hem Gelatinaat van Primeval. Kan dat de blaasonsteking veroorzaakt hebben? Nu las ik dat vitamine C en cranberries capsules goed zijn. Hoeveel moet ik daarvan geven? Zijn er daarnaast nog tips? Graag hoor ik van jullie!

Groeten, Ingrid van de Koppel
Lizzy
Moderator
Berichten: 59780
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:blaasontsteking

Berichtdoor Lizzy » Di 27 Sep 2005, 16:35

Hoi Ingrid, jeetje, wat een ellende allemaal!! Weet je toevallig wat de pH waarde van de urine is op het moment dat hij een ontsteking heeft? En is er gruis aanwezig?

Op zich kan ik me eigenlijk niet voor stellen dat de gelatinaat van Primeval de veroorzaker kan zijn. Tenzij dit spul de pH waarde van de urine beinvloed, maar ook dat kan ik me echt haast niet voorstellen. Volgens mij heeft collageenhydrolysaat geen invloed daarop. Je zou het kunnen proberen door hem een tijdje geen Primeval te geven en dan regelmatig de pH waarde van de urine te testen.

Vitamine C en cranberries capsules kunnen inderdaad helpen bij het behandelen van blaasontsteking en het voorkomen ervan. Voor een Cavalier (weegt hij een kilo of 8 ofzo), denk ik dat je moet beginnen met 500 mg vitamine C (wel ascorbineZUUR nemen want de urine moet aangezuurd worden). Dit zou je op kunnen bouwen totdat hij er dunne ontlasting van krijgt. Met wat geluk kun je wel tot 1000 mg. Cranberries: ik zou zelf beginnen met de halve aanbevolen dosis die men voorschrijft voor mensen. Je zou eventueel ook nog wat appelazijn (van de reformwinkel) kunnen geven. Ik heb daar zelf geen ervaring mee maar dat schijnt ook goed te helpen bij het verzuren van de urine.
ingrid-chico
1-ster
Berichten: 5
Lid geworden op: Di 27 Sep 2005, 15:58

Re:blaasontsteking

Berichtdoor ingrid-chico » Di 27 Sep 2005, 20:32

Toevallig heb ik zijn medische geschiedenis van de laatste tijd meegekregen voor de oogspecialist, want Chico heeft een doorverwijzing vanwege steeds terugkerende oogonstekingen. Er staat bij urine onderzoek: sg 1.050, ph 6.5, bloed ++, gluc neg, eiwit+, sed: ery's, epitheelcellen. Het zegt mij helemaal niets. Hij heeft Clavubactin 250/62.5 mg 10 tabletten gekregen (2x daags 0,5 tablet). Chico weegt 9,4 kilo, geen gram teveel, maar hij heeft een vrij fors postuur
Lizzy
Moderator
Berichten: 59780
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re:blaasontsteking

Berichtdoor Lizzy » Wo 28 Sep 2005, 07:58

ingrid-chico schreef:Toevallig heb ik zijn medische geschiedenis van de laatste tijd meegekregen voor de oogspecialist, want Chico heeft een doorverwijzing vanwege steeds terugkerende oogonstekingen. Er staat bij urine onderzoek: sg 1.050, ph 6.5, bloed ++, gluc neg, eiwit+, sed: ery's, epitheelcellen. Het zegt mij helemaal niets. Hij heeft Clavubactin 250/62.5 mg 10 tabletten gekregen (2x daags 0,5 tablet). Chico weegt 9,4 kilo, geen gram teveel, maar hij heeft een vrij fors postuur


sg is soortelijk gewicht en zit normaal tussen de 1015 en 1045. Wanneer het hoger is kan dat duiden op dat de hond te weinig heeft gedronken of suikerziekte.

pH waarde is de zuurgraad van de urine. 6,5 is uitstekend en ik zou zo'n pH waarde niet verwachten bij een blaasontsteking.

bloed++ ik neem aan dat dat betekend dat er bloed in de urine gevonden is. Mij is niet duidelijk of dat een spoortje bloed of meer dan dat is. Bloedverlies kan optreden door de nieren of door blaasontsteking of blaasbloedingen.

gluc(ose) is dus afwezig.

eiwit+ zal betekenen dat er iets eiwit aangetroffen is? Normaal is er nauwelijks eiwit aanwezig (ik weet niet of de ene plus voor nauwelijks staat of iets anders). Als er wel eiwit aanwezig is kan dat duiden op eiwitverlies via nieren of veel dat er veel ontstekingscellen aanwezig zijn

sed staat voor sedimentbestanddelen. Blijkbaar zijn er epiteelcellen aangetroffen. Dat kan duiden op blaasontsteking of epiteelceltumoren van de blaas/blaashals. Ery's staat volgens mij voor de aantal rode bloedcellen. Die zijn dus blijkbaar aangetroffen in de urine. Dat kan duiden op bloedingen in de blaas of nieren door ontstekingen. Of door gruis. Of door gezwellen of dergelijke.

Ik ben geen dierenarts maar ik begrijp niet helemaal hoe ze tot de conclusie blaasontsteking zijn gekomen. Want zo te zien zijn er geen bacterieen of witte bloedcellen aangetroffen. De pH waarde is ook goed en dat lijkt me ook ietwat tegenstrijdig.

Wat waren de symptomen eigenlijk?
ingrid-chico
1-ster
Berichten: 5
Lid geworden op: Di 27 Sep 2005, 15:58

Re:blaasontsteking

Berichtdoor ingrid-chico » Wo 28 Sep 2005, 22:51

Bedankt voor je reactie. Ik ga morgen de dierenarts bellen met wat vragen, want het is mij nu ook niet meer duidelijk. Bij mij gingen de alarmbellen rinkelen toen ik merkte dat Chico wel erg rustig en timide was het weekend en heel vast sliep. Hij wilde ook niks, was hangerig. Normaal houdt hij mij goed in de gaten, maar het weekend helemaal niet. Hij liep zelfs naar me te grommen toen hij mee uit moest 's avonds laat. En zijn flanken waren gevoelig. Aangezien ik deze symptomen een jaar eerder had gemerkt en toen pas na verloop van tijd bleek dat zijn urine niet goed was (was helemaal troebel, maar was niet eerder naar gekeken omdat de klachten niet direct op blaasontsteking wezen), heb ik nu zelf direct urine opgevangen (en dit was weer troebel) en weggebracht. En volgens de dierenarts was het dus niet goed. Maar ik zal morgen eens bellen met gerichtere vragen. Bedankt voor je antwoord.
ingrid-chico
1-ster
Berichten: 5
Lid geworden op: Di 27 Sep 2005, 15:58

Re:blaasontsteking

Berichtdoor ingrid-chico » Do 29 Sep 2005, 20:51

Ik heb vandaag gebeld en ik begrijp nu dat ik het in eerste instantie niet helemaal goed begrepen had. Er zit een ontsteking, vandaar het bloed in de urine en dat hoort er gewoon niet te zitten. Maar of die ontsteking vanuit de blaas komt, en dat kan ook al is de ph waarde normaal, vanuit de nieren of vanuit de prostaat is onduidelijk. Want alhoewel de prostaat niet vergroot was, kan hij wel degelijk ontstoken zijn. Derhalve heeft Chico een breedspectrum anti bioticum gekregen en moet de onsteking na 10 dagen weg zijn. ik moet dan zekerheidshalve nog een keer urine brengen voor controle.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:blaasontsteking

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten