hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Barfplaats

Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 16:03

Hoi allemaal! Ik lees al een hele tijd mee en ben onder de indruk van de kennis die op dit forum bestaat. Daarom denk ik dat jullie me misschien wel kunnen helpen!

Evander is een beauceron van 9 maanden. Hij heeft een aantal maanden geleden een allergische reactie gehad op een eiwit (niet duidelijk welk of welke) en sindsdien volgt hij een eliminatiedieet. Hij eet nu eend kvv (en stukken verse eend als ik die kan krijgen), en alle soorten vis, plus rauwe stukken vis (zalm, hele haringen, hele sardienen). Om te knagen heeft hij ook paardendelen (neuzen, staarten, luchtpijpen) en een rendiergewei. Ik heb de afgelopen maanden rund toegevoegd, daar reageerde hij behoorlijk op. Dus dat gaat (voorlopig) niet meer door. Ook op lam leek hij te reageren, maar dat was niet helemaal duidelijk dus ik hou hem weer een maand "schoon" en probeer het dan weer.

Hij is altijd een schrale knul geweest maar at goed. Als ukkie gooide hij wel vaak grote "klonten" kvv naast zijn bak om die later op te eten. Vorige maand was hij dankzij een groeispurt ineens echt vel over been en dus kreeg hij meer. Hij is wel een beetje bijgekomen, maar is nog steeds erg schraal.

Zijn vacht is niet echt mooi meer. Dun en vrij dof. Maar nu wil hij sinds een paar dagen ook eigenlijk niet meer eten. Hij at altijd met smaak, maar doet nu wel een kwartier over de helft van zijn bak, en de rest laat hij staan. Hij eet drie of vier keer per dag, dus zo veel zit er niet in die bak. Hij wil ook eigenlijk zijn rauwe vis niet meer en rolt er liever in ::) . Lekkere dingen (voertjes bij het trainen, eendenvleugels, etc) eet hij wel, maar minder gretig dan voorheen. Maar ja, je zou zeggen dat hij een visje of kvv ook lekker zou moeten vinden.

Hij is wel vrij fit, maar ik heb het gevoel dat het behoorlijk beter kan. Het is per slot van rekening een beauceron. Ik ben met mijn vage gevoelens (vacht, conditie) naar de DA geweest. Die zei dat het door de eenzijdige voeding komt en dat we zo snel mogelijk naar een gevarieerd en volledig dieet moeten. Daarbij prees hij de speciale brok voor allergische dieren aan ;).

Nou ja, ik maak me een beetje zorgen om hem. Evander is in de groei, en heeft dus voldoende voedingsstoffen nodig. Die krijgt hij volgens mij nu echt niet binnen. Moet hij dan toch aan die brok, desnoods voor erbij?

Dat gebrek aan eetlust maakt het nog een tandje erger. Zo wordt hij weer te mager. Hoe krijg ik hem aan het eten? Weer terug naar de DA met deze extra klacht, of nog even afwachten? Hij eet dus wel, maar met lange tanden en lang niet genoeg. (Hij gaf overigens anderhalve week geleden ineens 's nachts over, alleen gal, maar daarna niets meer aan de hand.)

Hij zou misschien ook oververmoeid kunnen zijn. Hij heeft de afgelopen maand vrijwel elke dag een hond erbij gehad en eigenlijk te veel gedaan. Ook lijkt hij niet goed tegen de warmte te kunnen, maar dat kan ook weer komen doordat hij niet fit genoeg is.

Maar mijn hoofdvraag is eigenlijk: wat kan ik nu bijvoeren (bv eendeneieren, knoflook, groente, supplementen?) om te zorgen dat hij minder eenzijdig eet en toch genoeg en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt?
eelke
Moderator
Berichten: 15907
Lid geworden op: Vr 29 Jan 2010, 10:12

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor eelke » Za 27 Aug 2016, 16:07

Is hij geen tanden aan het wisselen?

Oh en welkom hier!
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 16:09

Dank je wel :)

Nee, hij heeft al geruime tijd zijn grotemensentanden :biggrin2:
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9185
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Hope » Za 27 Aug 2016, 16:41

Even een aantal vragen.

Hoeveel weegt hij en hoeveel voer krijgt hij?

Welk merk kvv voer je?
Ben je jezelf ervan bewust dat elimineren met een kvv haast onmogelijk is omdat je gewoon niet kan zien wat je voert. Ik lees dat je eend geeft (prima) maar ook veel verschillende soorten vis. Vis is niet te elimineren als 1 diersoort. Je geeft dus eerst alleen (ik noem maar wat) haring en als dat goed gaat zalm. Als hij tegen haring kan, wil dat niet zeggen dat hij ook tegen zalm kan. Dus wat jij nu doet is geen eliminatie. Snacks van paard (of welke andere diersoort dan ook) kan je ook alleen geven als die diersoort goed gaat. Weet je dat? Want als hij tegen paard kan ik ging zo snel mogelijk barf of kvv toevoegen daarvan om in elk geval voedingsstoffen daarvan binnen te laten krijgen.

Hoe lang krijgt hij nu alleen eend? En wat at hij daarvoor? Wat was zijn menu toen?

Ga geen brok toevoegen. Want ook daar kan je reacties op krijgen en is dus een nieuwe "diersoort". Besef je dat er veel honden zijn die allergisch reageren op hypoallergeen brok.
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 17:05

Natuurlijk weet ik wat een eliminatiedieet inhoudt. Zoals je kunt lezen ben ik al een hele tijd bezig met toevoegen/elimineren. Haring, zalm, sardine, makreel en paard geven bij Evander geen reactie. Ik geef hem geen rauw paardenvlees (alleen gedroogd in snackvorm) omdat hij dat niet lekker vindt en het dan laat staan. Dan krijgt hij het sowieso niet binnen.

Ik zou niet weten wat een beter eliminatiedieet is dan elimineren door middel van enkelvoudige kvv (kvv van één diersoort). In brok zitten veel te veel toevoegingen waar de hond op kan reageren. Natuurlijk zou je dan kunnen barfen met eend, maar of je eend nou gemalen of heel voert maakt voor de allergische reactie niet uit.

Evander woog toen hij op gewicht was, voor hij minder ging eten, bijna 34 kilo (bij 69 cm). Hij krijgt nu zo'n 1800 gram per dag, hoewel hij er de laatste dagen nog geen kilo van binnenkrijgt. Ik geef meerdere merken kvv, maar alleen enkelvoudig zonder toevoegingen of premix, vanwege dus mogelijke allergische reacties.

Mijn vraag blijft dus: wat kan ik Evander bijvoeren om te zorgen dat hij toch genoeg en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt?

ETA: hij krijgt 1800 gram per dag, plus dan natuurlijk de voertjes bij het trainen (natuurlijk ook alleen eend en andere diersoorten waar hij tegen kan, zonder toevoegingen) de rauwe vis, eendenvleugels en andere kauwsnacks.
Martine-Tom

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Martine-Tom » Za 27 Aug 2016, 17:13

Hoevaak voer je vis?
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 17:19

Zalm krijgt hij ongeveer twee keer per week, voor de rest van de vis hou ik 10% van het menu aan (i.v.m. thiaminase dat niet in zalm zit maar wel in andere vis en dat B1-deficiëntie kan veroorzaken).
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 17:21

Oh, er werd nog gevraagd wat hij eerder at. Hij kreeg standaard rund, kip, lam, zalm en konijn kvv. Toen wel meervoudige kvv, en soms wel met premixen.
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4908
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Doranto » Za 27 Aug 2016, 17:33

Hoe uitte de allergische reactie zich?
Als het mijn hond zou zijn die allergisch was, ging ik naar Margreet Vroom en liet ik haar een diagnose stellen.
Gebruikersavatar
Hope
5-sterren
Berichten: 9185
Lid geworden op: Do 21 Jul 2011, 13:30

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Hope » Za 27 Aug 2016, 17:51

Evander schreef:Zalm krijgt hij ongeveer twee keer per week, voor de rest van de vis hou ik 10% van het menu aan (i.v.m. thiaminase dat niet in zalm zit maar wel in andere vis en dat B1-deficiëntie kan veroorzaken).


Alleen zalm, 2x per week, is voldoende. Zeker in een eliminatie-dieet kan je simpelweg niet zomaar andere diersoorten voeren. Kan wel, maar dan is het geen eliminatie meer en heb je geen flauw idee wat je aan het doen bent.

Dus: eerst 8 weken 1 diersoort. Geen snacks, koekjes, beloningen, weet ik veel wat. Echt niks. Noppes.
Daarna ga je diersoort voor diersoort toevoegen. En ik heb het idee dat er daar toch wat mis gaat.

Blijft mijn vraag: hoeveel voer je? Hoeveel percentage van het lichaamsgewicht?
En welk merk kvv krijgt hij? Bij een prutmerk met 1 diersoort moet je niet staan kijken van klachten. Ze kunnen ook reageren op premix. Dus neem als je echt kvv wil een kvv met puur en alleen die ene diersoort. Geen andere calciumbron en geen premix.
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 18:14

Dank je wel voor je suggesties, Hope. Alles is welkom om te zorgen dat Evander zich beter gaat voelen. Nogmaals, ik weet precies wat een eliminatiedieet inhoudt en heb alles uitvoerig doorgesproken met een dierenarts die gespecialiseerd is in voeding en allergie en met een voedingsdeskundige. Ik hou me exact aan hun voorschriften. Ik wil niet lomp overkomen, maar mag ik vragen waarom jij lijkt te denken dat ik maar wat aanmodder? Als ik die indruk heb gegeven, spijt me dat.

Ik geef absoluut geen prut. Ik heb vermeld hoeveel ik Evander geef (komt neer op ruim 50 gram per kilo). Ik geef alleen voertjes en snacks van diersoorten waar hij geen reactie op heeft getoond in het eliminatiedieet, zonder toevoegingen, zoals ik eerder al zei. Dat houdt in dat ik zelf bijvoorbeeld eendenvlees droog en dat gebruik als trainingsvoertje.


"Dus neem als je echt kvv wil een kvv met puur en alleen die ene diersoort. Geen andere calciumbron en geen premix.", zeg je. Ik heb twee keer aangegeven dat ik enkelvoudige kvv geef (dus kvv met puur en alleen die ene diersoort) zonder premix. Waar gaat het begrip tussen ons mis?
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 5442
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor dinky89 » Za 27 Aug 2016, 18:22

Wanneer ik het eerste bericht lees staat er dat je elimineert met eend maar daarnaast van alles van andere dieren voert. Dat lijkt haaks te staan op elimineren met eend want dan geef je al meer dan alleen eend. Daardoor lijkt het geen standaard eliminatie dieet meer en wekt het de suggestie van 'aanmodderen' ;)
Evander
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Wo 24 Aug 2016, 17:54

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Evander » Za 27 Aug 2016, 18:31

Ja, maar zo werkt een eliminatiedieet. Ik gaf ook aan dat ik er al maanden mee bezig ben. Dan voeg je dingen toe, zo werkt dat :-\
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4908
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Doranto » Za 27 Aug 2016, 18:33

dinky89 schreef:Wanneer ik het eerste bericht lees staat er dat je elimineert met eend maar daarnaast van alles van andere dieren voert. Dat lijkt haaks te staan op elimineren met eend want dan geef je al meer dan alleen eend. Daardoor lijkt het geen standaard eliminatie dieet meer en wekt het de suggestie van 'aanmodderen' ;)


Nou dat maak ik er dus niet uit op. Er staat letterlijk: "Hij eet nu eend kvv (en stukken verse eend als ik die kan krijgen), en alle soorten vis, plus rauwe stukken vis (zalm, hele haringen, hele sardienen). Om te knagen heeft hij ook paardendelen (neuzen, staarten, luchtpijpen) en een rendiergewei."

Ik maak daaruit op dat hij de hele riedel die genoemd wordt inmiddels krijgt omdat hij daar tegen blijkt te kunnen en dat TS al enkele maanden bezig is met elimineren.
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 4908
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Doranto » Za 27 Aug 2016, 18:39

Mijn beauçeronreu was als jonkie ook altijd erg schraal. Als ik hem wat meer gaf ging hij al snel met lange tanden eten. Pas nu hij een paar jaar is, is hij minder mager. Sommige honden worden gewoon nooit of heel moeilijk dikker. Ik heb er mij gewoon bij neergelegd en ben zoveel gaan voeren dat hij het redelijk goed at.
Het warme weer van de laatste dagen kan natuurlijk ook een oorzaak zijn van wat minder eetlust.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: hond krijgt niet genoeg voedingsstoffen binnen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten