klein nest en veel tepels

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

klein nest en veel tepels

Berichtdoor Barfplaats

faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Ma 20 Jun 2016, 07:00

eindelijk zijn dan de pups van onze Ruby ( golden uit werklijn ) op zaterdag 18 juni geboren: waren er vijf, helaas hebben we nr. 5 - een prachtig teefje niet bij het resterende klavertje vier in de werpkist - zij heeft het niet gehaald, werd dood geboren. Vraagje: 4 pups en meer tepels - nu heeft moeders ook 2 ingetrokken tepels en die worden niet gebruikt voor zover ik dat nu kan beoordelen, ongebruikte tepels - kan dit kwaad ivm meer kans op ontstekingen? Nog vraagje: moeders wil niet echt eten, drinkt wel rauwe geitenmelk, af en toe met wat dextrose, wil geen gewoon water drinken. Tijdens dracht ook erg veel last van Barf - liever brokjes, vrees dit nu ook. Mijn lotgeringmix met wild die ze anders tenminste nog lekker vond, opgeleukt met eitje moest ze niet, ook niet toen ik het met geitenmelk overgoot. Eendennekken gingen er gisteren wel in, kalkoen nek moest ze niet, stukje mooi vlees wel. Als ze vandaag weer zo minimaal eet dan blijft mij denk ik niet veel anders over dan brokken......Hoeveel moet ze eigenlijk drinken - kan te veel geitenmelk geen kwaad? Omdat ze eigenlijk dus geen gewoon water blieft.....
Gebruikersavatar
mizzsylver
4-sterren
Berichten: 377
Lid geworden op: Do 23 Jun 2005, 15:41
Locatie: Maastricht
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor mizzsylver » Ma 20 Jun 2016, 07:57

Gefeliciteerd met het viertal! :daisy:
Cella at de eerste paar dagen na de bevalling ook maar minimaal, maar dat kwam vanzelf goed na een dag of 3-4. Als de pups tevreden zijn en de moeder niet onrustig is, zou ik gewoon wachten tot ze vanzelf beter gaat eten.
Lizzy
Moderator
Berichten: 60317
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Lizzy » Ma 20 Jun 2016, 08:01

faya schreef:eindelijk zijn dan de pups van onze Ruby ( golden uit werklijn ) op zaterdag 18 juni geboren: waren er vijf, helaas hebben we nr. 5 - een prachtig teefje niet bij het resterende klavertje vier in de werpkist - zij heeft het niet gehaald, werd dood geboren. Vraagje: 4 pups en meer tepels - nu heeft moeders ook 2 ingetrokken tepels en die worden niet gebruikt voor zover ik dat nu kan beoordelen, ongebruikte tepels - kan dit kwaad ivm meer kans op ontstekingen? Nog vraagje: moeders wil niet echt eten, drinkt wel rauwe geitenmelk, af en toe met wat dextrose, wil geen gewoon water drinken. Tijdens dracht ook erg veel last van Barf - liever brokjes, vrees dit nu ook. Mijn lotgeringmix met wild die ze anders tenminste nog lekker vond, opgeleukt met eitje moest ze niet, ook niet toen ik het met geitenmelk overgoot. Eendennekken gingen er gisteren wel in, kalkoen nek moest ze niet, stukje mooi vlees wel. Als ze vandaag weer zo minimaal eet dan blijft mij denk ik niet veel anders over dan brokken......Hoeveel moet ze eigenlijk drinken - kan te veel geitenmelk geen kwaad? Omdat ze eigenlijk dus geen gewoon water blieft.....


Gefeliciteerd! Jammer dat nr. 5 het niet gehaald heeft.... Ongebruikte tepels: ik ken een fokker die een teef heeft waarbij zo'n tepel wel een probleem is tijdens het zogen. Bisq heeft er ook 1 maar daar geen last van gekregen. Ik denk dat het niet te zeggen is. Gewoon alle tepels 2 keer per dag goed in de gaten houden.

Dan geef je haar rauwe geitenmelk. En als je dat nou aanlengt met water?

Kun je zelf nog je vlees malen? Ik zou toch proberen haar zoveel mogelijk verse voeding te geven en vooral ook veel vleesbot. Desnoods het vleesbot malen.
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Ma 20 Jun 2016, 11:58

ik kan geen vleesbot malen, nog nooit gedaan. Ze eet helemaal niet meer nu en is ook erg onrustig, graaft en dribbelt heen en weer. Pups nog prima - veel aangekomen, maar gisteren gedroeg ze zich ook heel anders....
Lizzy
Moderator
Berichten: 60317
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Lizzy » Ma 20 Jun 2016, 12:02

faya schreef:ik kan geen vleesbot malen, nog nooit gedaan. Ze eet helemaal niet meer nu en is ook erg onrustig, graaft en dribbelt heen en weer. Pups nog prima - veel aangekomen, maar gisteren gedroeg ze zich ook heel anders....


Heeft ze koorts? Drinkt ze wel? Heb je haar calciumgehalte na laten kijken (bloed laten prikken)?
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Ma 20 Jun 2016, 12:17

39 graden maar is warm onder de lamp - eigenlijk niks mis met haar tot vanochtend.....geen bloed laten prikken niet bij DA geweest, drinken aanvankelijk geen water, zeker niet in de bak die ik haar hier elke keer aanbiedt, maar dan uit de vijver, tot noch toe graag geitenmelk, maar is ook ineens niet meer je van het. Nu ligt ze weer rustig en tevreden bij de pups. Heb haar wel sinds gisteren Puur Utero gegeven, kan dit het veroorzaken - dit nav verhoging/koorst en opschonen BM wel alle placenta's op en volgens mij ook alle pups er uit, misschien toch nog eentje geresorbeerd en dan daar nog resten van of kan dat niet?
Hanny
5-sterren
Berichten: 1090
Lid geworden op: Ma 06 Mar 2006, 10:52
Locatie: Oldenzaal

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Hanny » Ma 20 Jun 2016, 13:04

Ik heb nooit gemerkt, dat er na het geven van puur utero een reactie kwam.
Gewoon voor jezelf een plan maken. Ben je echt ongerust, dan de arts bellen.
Eten: voor mij is brokjes beter dan niets, daar ben ik eenvoudig in.
Drinken aanbieden. Hier gunnen ze zich de eerste dagen weinig tijd om te drinken, dus dan bied ik het aan, als ze bij de pupjes liggen.
De melk zou ik verdunnen, je kunt voor het lekker ook een bouillonnetje maken van kip of zo, dat wordt meestal wel gewaardeerd.
Als je het zo warm vindt onder de lamp, dan kun je ook bedenken of je het aandurft om het minder warm te laten zijn. Ook hierin kan een ander je niet adviseren, het is een besluit dat jezelf kunt nemen
Hoe warm is het midden onder de lamp? Op haar rug, als ze daar zou liggen?.
Er kan van alles mis zijn en er kan ook weinig verkeerd zijn, dat is echt voor iemand anders niet te beoordelen. Een goede arts kan dat beoordelen. Ik heb voor mijn teef vroeger wel eens een pijnstiller gehad, omdat de arts dacht dat dat nodig was. Niet gegeven en verder getobd.
Bach rescue voor hond en baas zou misschien ook wat kunnen helpen.
Het gebeurt echt wel vaker, dat teven heftig onrustig zijn.
Hoe makkelijker je er mee omgaat, hoe beter het voor je teef is. Als ze gezond is, dan zal ze gaan drinken, want dat heeft ze nodig en ze zal ook wel gaan eten, want dat is ook nodig. Heel misschien moet je het even op zijn beloop laten. Maar als je twijfelt, naar de arts en niet wachten tot middernacht.

Hanny
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 8072
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor pearlsofpassion » Ma 20 Jun 2016, 13:49

Hou je haar tepels goed in het oog? Geen harde of erg warme delen?
Ik veronderstel dat niet gebruikte tepels vanzelf stilvallen, dus ik zou er niet aan zitten melken. Maar eens goed voelen naar harde plekjes wel.

Verder ken ik niets van pas bevallen teven maar gevoelsmatig zou ik denken dat niet drinken erger is dan niet eten. Ik zou dus geen brokken geven want dat is veel te droog. Een goed blik zou ik dan eerder overwegen als ze niets anders wil, maar dan ook goed verdund.
Ik zou zeker de tips hier opvolgen ivm verdunnen van de geitenmelk en bouillon trekken. En haar verder in het oog houden en indien je het niet vertrouwd de arts bellen.
Ik geloof dat het warm is onder de lamp maar volgens mij horen ze daar wel geen verhoogde lichaamstemperatuur van te krijgen. Pups kunnen hun temperatuur nog moeilijk regelen, dus die moet je zeker warm houden, maar ook niet te warm, lijkt me... En volwassen honden zouden dat zelf goed moeten kunnen. Anders hangt de lamp misschien toch iets te dicht?
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Ma 20 Jun 2016, 14:18

lijkt weer rustiger, toch brokjes gegeven en ineens moest ze ze wel maar alleen uit de hand - ligt ook weer rustig bij pups, heb ook stukjes kaas gegeven, maar helaas dat eitje wil ze niet, zal de geitenmelk gaan verdunnen. Hopelijk wil ze over paar dagen weer aan de barf...puur utero maar niet meer gegeven, zal er wel niets mee te maken hebben maar toch..... dank voor jullie reacties, helemaal lief
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Parelridder » Ma 20 Jun 2016, 15:33

Sommige teven hebben de eerste week na de bevalling een slechte eetlust. Als vers hen dan zodanig tegen staat dat ze niet eten, liet ik ze liever iets eten wat ze wél willen, dan dat ze niet eten, zonder twijfel. De eetlust herstelt vanzelf weer, dan gaat ze weer prima vers eten. Een week niet eten, terwijl ze herstellende zijn van een bevalling, melk moeten gaan produceren en een hoop spannende dingen mee maken, als kersverse moeder.. Dat zou ik veel zorgelijker vinden dan minder ideale voeding.
Mijn Indra wilde na de bevalling gekookte kipfilet (en niets anders dan dat..). De bouillon er van gaf ik haar natuurlijk ook. Een dikke week later was dat zo maar weer voorbij..
Probeer eens of ze Hutenkase wil (koeling van de supermarkt) dat is rijk aan calcium. En als ze e.e.a. liever uit de hand of in de werpkist snoept, het zij zo. Dat gaat vanzelf weer over, ze moet haar draai nog vinden in het plotselinge moederschap.

Hopelijk voelt ze zich gauw rustiger (bij zorgen: naar de dokter!) en geniet van jullie gouden kwartet!!!! :-*
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Ma 20 Jun 2016, 17:26

huettenkaese al gekocht, ga ik straks uitproberen....
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Parelridder » Ma 20 Jun 2016, 18:39

faya schreef:39 graden maar is warm onder de lamp (...)

Dat vergat ik nog te zeggen: de eerste dagen na de bevalling is het normaal dat de temperatuur wat verhoogd is naar ca. 39 graden. Hoger dan 39,5 mag 'ie niet worden. Goed om in de gaten te houden.
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Di 21 Jun 2016, 15:29

ja, had al gelezen dat hoger dan 39 graden niet mocht, zitten we nu nog goed - hoe lang mag die verhoging aanhouden?
Parelridder
5-sterren
Berichten: 3619
Lid geworden op: Ma 02 Aug 2010, 22:25
Locatie: Heerhugowaard
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Parelridder » Di 21 Jun 2016, 16:20

De eerste dagen na de bevalling is het normaal, maar ik denk niet dat het een heel precieze periode is dat het duren mag. Ik zou vooral naar het geheel kijken: stijgt de temp niet verder, neemt de eetlust niet af (herstelt die na 7-10 dgn), is ze normaal attent (vermoeid natuurlijk wel, maar niet suf)..
Heb je voeding gevonden waar ze zin in heeft? (ze mag nu in principe naar behoefte, het is natuurlijk geen heel groot nest maar ik zou dat gedurende de zoogperiode toch hanteren, het is een inspannende periode!)
faya
4-sterren
Berichten: 304
Lid geworden op: Wo 15 Aug 2007, 20:51
Locatie: Rijen
Contact:

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor faya » Wo 22 Jun 2016, 08:46

lief hoor Parelridder dat je er nog steeds jouw input aangeeft, heel fijn. Gisteren had ze in de ochtend alle farmfood brokken eruit gekotst, weigerde weer mijn BARF dingen, huettekaese ging er in en wil ook geen geitenmelk weer - geen peil op te trekken, nu helaas nog weer andere brok ( wij winnen die zakken op wedstrijden ;) en toch zonde om ze weg te doen ) die ze overigens wel gretig eet - beetje voorzichtig na al dat overgeven van gisterennacht/-ochtend. Gisteren temperatuur voor eerst onder 39 graden en in de avond verder doorgezakt - nog steeds 38.6 toen en nu nog niet gemeten. Ook harde tepelplek gevonden gisteren dus gemasseerd en kijk: vanochtend zat er geen bult meer. Hou alles in de gaten. Pups zijn heel tevreden en komen bijna te veel aan ;) ( was met 8 en 9 pups van Ruby d'r moeder wel even anders ) Ben beetje bang om warmtelamp weg te halen, maar heb hem nu voor het eerst uitgedaan als moeders erbij is.....
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: klein nest en veel tepels

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten