Hier kun je al je vragen, problemen, informatie kwijt over vaccinaties, parasieten en wormen

Moderator: Lizzy

Door Isis
#357880
Belangrijke informatie voor diegene die met hun viervoeter op vakantie gaan naar een warm land!

Leishmania: Parasiet overdraagbaar door het zandvliegje/mugje,
deze veroorzaakt de ziekte leishmaniose.

In landen rond de Middellandse Zee gebied zijn er gebieden waar het zandvliegje leeft, sinds 2003 is dit zandvliegje ook in Duitsland en België gesignaleerd, die de ziekte Leishmaniose (ook wel de Tropenziekte of Kala Azar de Zwarte koorts genoemd) kan overbrengen. De hond (en of mens) die drager is hoeft namelijk niet ziek te worden. Het zandvliegje is het meest actief bij zonsop- en zonsondergang en leeft voornamelijk in vochtige gebieden. Sinds enkele jaren is er een halsband Scalibora op de markt die effectief is tegen het zandvliegje waardoor besmetting en verspreiding voorkomen kan worden. Tussen het geïnfecteerd raken en ziek worden kunnen jaren verstrijken.

Symptomen van de ziekte
• Huid problemen/ korsten/ zweren/ haaruitval
• Gewichtsverlies met een normale eetlust
• Slaperig/ geen energie
• Neusbloeding/ ontstekingen aan de ogen
• Interne problemen (nier of leverfalen)
• Gezwollen lymfeklieren / infecties (dikwijls ziek)
• Extreme nagel groei
• Chronische diarree (soms met bloed)
• Pijnlijke gewrichten

Diagnose van Leishmania
Een dier is verdacht van Leishmania wanneer een of meerdere van de bovenstaande symptomen bij uw dier optreed. Een bloedtest zal de diagnose vaststellen, in sommige gevallen is er een beenmergpunctie nodig om de ziekte te bevestigen. Bij het zoeken naar antistoffen tegen leishmania in het bloed kan er ook een kruisreactie optreden met de ziekte Ehrlichiose veroorzaakt door de parasiet Ehrlichia Canis. Als er maar weinig antistoffen aangetoond worden tegen Leishmaniose, moet men op een dergelijk kruisreactie bedacht zijn.


Heel belangrijk is ook om je hond op Giardiose te laten onderzoeken. Giardiose is een veel voorkomende darmparasiet in Nederland bijna niet bekend, besmetting van giardien veroorzaakt vooral bij jonge honden lang aanhoudende diaree slijmerige ontlasting (soms met bloed erbij ) en/of overgeven.
In Duitsland is dit een wel bekend darmparasiet in Nederland en Belgie niet echt bekend, Torsten Nauke advieseert dan ook je hond altijd te laten testen op deze en zeker bij honden die Leishmania verdacht zijn.

Torsten Nauke is één van de weinige Wetenschappers die onderzoek doet naar Leishmania.
En heeft ontdekt dat honden met LM of verdacht van LM die last hebben van diaree met bloed vaak de oorzaak is van deze één cellige giardia canis.
Als men de gewone preventie zoals een wormenkuur doorvoert bij een hond wordt deze parasiet niet mee vernietigt, laat uw DA dit onderzoeken.


Indien uw huisdier besmet is met Leishmania?
Is er een risico voor uw andere huisdieren? De ziekte is besmettelijk, MAAR er moet altijd een tussen gastheer (zandvliegje/ mugje) zijn om besmet te raken met de parasiet. Is er een risico voor u zelf of andere mensen? Enkel ouderen, baby’s en mensen met een zwak immuunsysteem (leukemie/aids), lopen risico de ziekte eerder te krijgen nadat ze gestoken zijn door zandvliegje.


Welke zorg en behandeling heeft uw besmette dier nodig?

• Bijkomende bloed testen zijn vereist om de staat van organen en het immuunsysteem vast te stellen.
• Behandeling tegen de Leishmania parasiet, in tablet vorm Allopurinol en injecties Glucantime
• Behandeling voor secundaire infecties/problemen.
• Regelmatig bloed testen om het resultaat van behandeling en mogelijke complicaties te controleren.
• Extra vitamines en een speciaal dieet zullen de behandeling resultaten verbeteren.

Ontwikkelingen rond de ziekte Leishmaniose

Ohlyl-PC een medicijn die de dieren voor 98% geneest en binnen 4 weken zichtbaar herstel aantoont, mits het dier niet immuun is tegen de klassieke therapieen. Prof. Dr. H. Eibl heeft het medicijn Ohlyl-PC ontwikkeld, het medicijn is nog niet geregistreerd, maar is wel verkrijgbaar op aanvraag door uw dierenarts voor meer informatie verwijs ik u naar:

http://www.podenco.de/ ga naar het menu klik op krankheiten dan ziet u de updates van Prof. Dr. H. Eibl.
Er is ook een therapie dat veel succes heeft met Amphotericin B. De therapie is toegediend bij Leishmania honden uit Frankrijk en Spanje .80 - 93% van deze honden hebben ook na een jaar geen terugval van de ziekte Leishmaniose.
Er wordt permanent gewerkt aan nieuwe medicatie en behandelings mogelijkheden met goede vooruitzichten (leidend hier Dr. rer. Nat. T. J. Naucke, Parasitologie aan het Instituut voor Medische Parasitologie van de Universiteit van Bonn).

Meer informatie
http://members.aol.com/TJNaucke/leishmaniose.html
Er is ook een Duitse forum waar je informatie over Leishmania e.a. en advies kan vragen aan de deskundigen:
http://www.leishmaniose-forum.parasitus.com

Update november 2004
Leishmania entstof voor honden succesvol getest (11 november 2004)
Berlijn - De eerder verschenen voorlopige positieve resultaten van een veterinair klinische studie over de bescherming van honden tegen Leishmania door middel van een DNA- entstof, ontwikkelt door de Biotechnische onderneming Mologen, zijn na afloop van deze studie, eind september, bevestigd.
Onderhandelingen met de grote farmaceutische bedrijven over de licentievoering voor een Leishmania entstof voor honden zijn reeds in een vergevorderd stadium, zo deelt het concern mede.
De door Mologen gepatenteerde MIDGE- en dSLIM technieken, vormen de basis voor het ontwikkelen van op DNA gebaseerde entstoffen en therapieën, ter voorkoming en behandeling van een breed scala aan ernstige ziekten die tot dusver niet of nauwelijks te behandelen waren. Meer informatie volgt!
Medicijnen die bij behandeling tegen Leishmania gegeven worden:

Allopurinol, Amphotericin B, Antimon, Ketoconazol, Interferon, Opus 400 via dr. Eibl eventueel verkrijgbaar,
Glucantime, Glucantim, Meglumine antimonate e.a.
Laatst gewijzigd door Isis op do 28 jul 2005, 19:26, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Isis
#360714
Nog wat extra informatie over Leishmania, het is een ziekte waar weing aandacht aan wordt gegeven, terwijl het een dodelijkziekte is als er geen behandeling plaats vindt!

Leishmaniose wordt door een bijt van een zandvlieg overgebracht die met de Leishmania parasieten besmet is. Momenteel lopen er 350 miljoen mensen in 88 landen rond de wereld risico door leishmaniasis en 12 miljoen mensen zijn getroffen. Jaarlijks komen daar zo’n 1,5 – 2 miljoen nieuwe gevallen van leishmaniose bij, meest gebeuren in de tropische en subtropische, inclusief het Middenoosten.
In 2002 bereikte leishmaniose een epidemisch niveau in Afghanistan.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept voor meer financiering en onderzoekt voor de ziekte. De Leishmania/ hiv mede-infectie duikt op als een ernstige nieuwe ziekte en het meer en meer frequent is. Visceral leishmaniosis (VL) toe te schrijven aan infantum
Leishmania (L. chagasi) is een dodelijke ziekte als men het niet behandeld, maar de niet-symptomatisch L. de infantum besmettingen zijn eerder gemeld.

Het is een grote bedreiging voor het zuid-westelijke Europa, zoals Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal.

http://www.sbri.org/diseases/leishmaniasis.asp


Hoe wordt leishmaniose verspreid? Leishmaniosis wordt door een bijt van de vrouwelijke soort phlebotomine zand vliegjes verspreid. Zand vliegen worden besmet door het bijten van een besmet dier (bijvoorbeeld, een knaagdier of hond) of persoon. Zand vliegen maken geen geluid wanneer zij vliegen ze zijn heel klein en zijn bijna niet te zien; zij zijn enkel één derde zo groot als typische muggen. Zand vliegen zijn gewoonlijk actiefst in schemering, avond en nacht uren (van schemer te dagen), van mei tot oktober en het actiefst in september. Zand vliegen zijn minder actief tijdens het hete weer van de dag. Nochtans, zij zullen bijten als zij gestoord worden, zoals wanneer een persoon tegen een boom aanleunt waar zand vliegen rusten. Leishmaniasis kan ook door bloedtransfusies verspreid worden.
Soms zijn de laboratorium testen negatief zelfs wanneer een hond/persoon leishmaniose heeft.

http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/parasites ... hmania.htm

http://www.ivis.org/advances/Infect_Dis ... er_frm.asp

http://www.leishmaniasis.info/

http://pmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/78/926/757
Laatst gewijzigd door Isis op vr 29 jul 2005, 16:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door