Gebruik van 'fokwaarde'

Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Barfplaats

Jantina
5-sterren
Berichten: 4273
Lid geworden op: Do 22 Jan 2009, 14:25

Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Jantina » Wo 11 Mei 2016, 11:34

Fokkers van Duitse Herders, Markiesjes en Cavaliers kunnen gebruik maken van het kengetal 'fokwaarde' voor hun dekkingen. Wellicht nog meer rassen hoor, ik weet alleen van deze 3. mijn vraag is of deze fokkers zouden willen vertellen hoe ze dit toepassen en of ze veel voordelen zien voor hun eigen fokkerij maar ook voor de totale populatie? Ook andere input is welkom. We discussiëren er binnen ons ras over maar ik heb zelf mijn bedenkingen eerlijk gezegd.
yazzie
3-sterren
Berichten: 178
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 15:07

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor yazzie » Wo 11 Mei 2016, 12:15

Fokwaarde bij Duitse herders is alleen gebaseerd op HD - uitslag dus dat is helaas echt een wassen neus gezien de vele erfelijke aandoeningen die binnen dit ras voorkomen.
Jantina
5-sterren
Berichten: 4273
Lid geworden op: Do 22 Jan 2009, 14:25

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Jantina » Wo 11 Mei 2016, 20:04

Maar is HD daardoor een minder groot probleem geworden?
yazzie
3-sterren
Berichten: 178
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 15:07

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor yazzie » Wo 11 Mei 2016, 20:44

Sinds 1985 is HD bij Duitse herders met 5% afgenomen (onderzoek Universiteit Wageningen 2015). Het aantal Duitse herders met HD bedroeg in 2010 nog steeds 20% (onderzoek De Boer, Universiteit Utrecht).

Rasvereniging VDH stelt HD- onderzoek voor fokdieren verplicht indien je je hond wil laten aankeuren. Dit kan alleen met rontgenologische beoordeling ( met uitslag A, B of C). Penhip en dna - test heuplaxiteit (speling in heupgewricht) wordt niet geaccepteerd.

Sinds 1 januari 2007 is ook rontgenologisch onderzoek naar ED verplicht voor de aankeuring.

Verder geen gezondheidsonderzoeken die verplicht worden gesteld alleen nog de opmerking in het VFR dat je met honden die lijden aan hypofysaire dwerggroei, DM en epilepsie niet mag fokken. Maar testen voor DM en dwerggroei zijn niet verplicht gesteld. Test voor epilepsie is er niet. DM ontwikkelt zich pas op latere leeftijd dus als fokker daarop niet test bestaat altijd de kans dat nieuwe lijders worden geboren. Idem bij dwerggroei wanneer er twee dragers worden gecombineerd. Testen op DM is wel toegenomen. Testen op dwerggroei gebeurt mondjesmaat. Helaas... Beide testen zijn al ontwikkeld in 2008...

Officiële cijfers van DM en dwerggroei zijn er niet en zowel Rasvereniging als Raad van Beheer doen hier geen moeite voor.
Lil

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Lil » Wo 11 Mei 2016, 21:10

En wordt er niet gekeken naar de bekende wervel te veel en lsi en zo?
Gebruikersavatar
mizzsylver
4-sterren
Berichten: 377
Lid geworden op: Do 23 Jun 2005, 15:41
Locatie: Maastricht
Contact:

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor mizzsylver » Wo 11 Mei 2016, 22:10

Ik vond in den beginne de Zuchtwert een goed initiatief. Het zou, mits correct gebruikt, wel tot vermindering moeten leiden. Totdat ik zelf in een nest een pup had waarvan bij de fotos op 1 jaar de dierenarts zei dat die fotos beter niet ingestuurd konden worden omdat ze geen A stempel zou krijgen. Dat vond ik wat vreemd want dat was nou juist het doel van die Zuchtwert dus ik heb ze wel ingestuurd. De Zuchtwert van mama en broers/zussen schoot omhoog en hoe langer ik in het Duitse herder wereldje zat hoe vaker ik hoorde van voorrontgenen, en van niet insturen. Sindsdien vind ik de Zuchtwert een wassen neus.
En omdat de slechte dus vaak niet ingestuurd worden lijkt het op papier dus wel zo dat de HD verminderd.

Ik ben nu de cursus van Institute of Canine Biology aan het doen, Understanding Hip and Elbow Dysplasia, en daarin zit een stukje geschiedenis. In 1935 werd het voor het eerst gerapporteerd, en kijk waar we nu staan. De cursus is nog niet lang bezig dus ik weet niet wat er nog komt, maar de meeste aandoeningen die worden ontdekt doen er niet zooo lang over om drastisch te verminderen of zelfs te verdwijnen.
Gebruikersavatar
mizzsylver
4-sterren
Berichten: 377
Lid geworden op: Do 23 Jun 2005, 15:41
Locatie: Maastricht
Contact:

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor mizzsylver » Wo 11 Mei 2016, 22:12

Lil schreef:En wordt er niet gekeken naar de bekende wervel te veel en lsi en zo?

De meeste fokkers laten bij het röntgenen de rug ook meenemen maar in Nederland wordt dat niet officieel beoordeelt. Sinds kort kan dat in Duitsland wel en ook in Finland doen ze dat al langer. In Finland wordt ook naar abnormale wervels gekeken en naar spondylose. Dit wordt ook geregistreerd en is openbaar.
Lil

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Lil » Wo 11 Mei 2016, 22:18

mizzsylver schreef:De meeste fokkers laten bij het röntgenen de rug ook meenemen maar in Nederland wordt dat niet officieel beoordeelt. Sinds kort kan dat in Duitsland wel en ook in Finland doen ze dat al langer. In Finland wordt ook naar abnormale wervels gekeken en naar spondylose. Dit wordt ook geregistreerd en is openbaar.


Go Finland!
Gebruikersavatar
mizzsylver
4-sterren
Berichten: 377
Lid geworden op: Do 23 Jun 2005, 15:41
Locatie: Maastricht
Contact:

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor mizzsylver » Wo 11 Mei 2016, 22:36

Lil schreef:Go Finland!

Sowieso is de database van de Finse kennelclub om te kwijlen, daar kunnen nog heel veel landen een voorbeeld aan nemen.
Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3531
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor kira » Do 12 Mei 2016, 10:46

Ik meen dat de fc fok waarde gebruikt bij pl en de labrador bij Ed.

Voor alle fokwaarde geldt dat als enkel goede uitslagen worden ingezonden de cijfers niets zeggen. Gezien de enorm goede uitslagen Ed en HD en hart bij newfoundlanders en de grote aantal dieren met slechte ellebogen HD en harten vrees ik dat de balans in inzenden niet optimaal is. Wellicht logisch als ik een hond heb die slecht loopt en de da stelt HD of Ed vast met eventuele operatie is dit voor 18 maanden. Waarom zal ik dan nog geld uitgeven voor een foto voor de raad. en tja vele fokkers zenden de slechte uitslag ook niet in en op social media worden enkel de goede uitkomsten gedeeld. Ik lees nooit helaas foto's laten maken en het valt tegen.
Gebruikersavatar
Kaio
5-sterren
Berichten: 6546
Lid geworden op: Za 20 Aug 2005, 12:01
Locatie: Duitsland

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Kaio » Do 12 Mei 2016, 11:03

kira schreef:Ik meen dat de fc fok waarde gebruikt bij pl en de labrador bij Ed.

Voor alle fokwaarde geldt dat als enkel goede uitslagen worden ingezonden de cijfers niets zeggen. Gezien de enorm goede uitslagen Ed en HD en hart bij newfoundlanders en de grote aantal dieren met slechte ellebogen HD en harten vrees ik dat de balans in inzenden niet optimaal is. Wellicht logisch als ik een hond heb die slecht loopt en de da stelt HD of Ed va st met eventuele operatie is dit voor 18 maanden. Waarom zal ik dan nog geld uitgeven voor een foto voor de raad. en tja vele fokkers zenden de slechte uitslag ook niet in en op social media worden enkel de goede uitkomsten gedeeld. Ik lees nooit helaas foto's laten maken en het valt tegen.

:-X
Je meent het!
:-X
Nee serieus, ieder hartonderzoek is hartstikke OK. En idd de boekjes staat overal vol met A en ED vrij, totdat je met de normale 'man', de newfbezitter aan de praat raakt. Iets gaat er enorm maar dan ook enorm fout.
Eigenlijk zou je operaties zonder officiele foto's ( kan niet he voor de statistiek he) moeten kunnen insturen voor de database en tevens redenen van vroeg inslapen. Ik weet 100% zeker dat dan alles er minder florisant uitziet, want als je de uitslagen boekjes kijkt denk je dat het prima is, maar als je met de beziiters praat......

Dus tja eigenlijk pas zin als het overgrote gedeelte getest wordt en openbaar gemaakt wordt .
Maar heel eerlijk als hondenbezitter heb ik geen zin meer in om zoveel geld uit te gaan geven als ik weet dat het niet ok iof wel ok s, en dat het eigenlijk verder toch niet opschiet om meerdere redenen :-\
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Gebruik van 'fokwaarde'

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Bar-plaats”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anne in Zweden en 8 gasten