Jolie wil geen karkas van kip meer eten.

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Jolie wil geen karkas van kip meer eten.

Berichtdoor Barfplaats

muermanshubert
1-ster
Berichten: 1
Lid geworden op: Ma 23 Nov 2015, 22:47

Jolie wil geen karkas van kip meer eten.

Berichtdoor muermanshubert » Di 01 Mar 2016, 16:26

Hallo,
Onze Rottweiler teef, Jolie, is 5 maanden en 2 weken oud; weegt bijna 26 kg en woont samen met ons in Brazilië, ik zeg er dit maar even bij om te vermelden dat hier een optimaal barfmenu bij mekaar krijgen niet evident is. Hier is het al brokken wat de klok slaat en als je iemand verteld dat Jolie een volledig menu van rauw vlees krijgt dan slaan bij sommigen de stoppen door.
We gaan dus als volgt te werk: Jolie krijgt per dag 50 gr x haar gewicht in rauwe voeding volledig volgens het boekje d.w.z.
40 % vleesbot (vers geslachte karkas, strot en poten van de kip, rundvlees met bot)
10% organen (vooral rundslever en -nier)
10% groenten en fruit (aardappelpuree met diverse groenten zoals wortelen, groene bonen, broccoli enz.)
5% vis (vooral sardines)
10% pens maar dan licht gekookte omdat dit hier vooral gebruikt wordt voor menselijke consumptie, vuile pens is onvindbaar.
25% spiervlees (hoofdzakelijk rundshart, gepelde filet en kopvlees)
Tot voor een week ging er dat allemaal vlot in maar dan plotseling moest ze van karkas en soms ook van de strotten niets meer weten, ook laat ze de lever onaangeroerd. Eerst dachten we dat het kwam omdat haar definitieve tanden aan het komen waren maar het leek ons vreemd dat ze nog steeds graag kluifde en de kippenpoten werden nog steeds vlot gekraakt. Dan dachten we dat het de smaak van het kippenvlees was dat ze niet meer graag had of dat het vlees niet rijp genoeg was want deze karkassen zijn van heel vers geslachte kippen en worden dezelfde dag nog in de vrieskast gedeponeerd. Dan geprobeerd om het vlees wat smaak te geven door te laten schrikken in kokend water met een blokje bouillon, maar ook geen resultaat. Onze vrees is dat ze te weinig kalk binnen krijgt omdat ze nogal fel groeit. Ze zit momenteel op iets minder dan 10 cm van haar maximale grootte. Haar vorm of lijn is wat ons betreft perfect.
Bij deze willen we dan ook vragen wat we moeten doen en daarbij niet vergeten dat we wat barf-voeding betreft hier wel echt op een eilandje wonen. Ah misschien dit nog ons klimaat is echt tropisch met constant min/max temperaturen van 26/35 graden.
Hubert en Alcelinda
Gebruikersavatar
pike
5-sterren
Berichten: 7764
Lid geworden op: Di 30 Mei 2006, 19:53
Locatie: Harfsen

Re: Jolie wil geen karkas van kip meer eten.

Berichtdoor pike » Di 01 Mar 2016, 21:07

Even ervan uitgaande dat je geen andere diersoorten kan krijgen en je het dus met kip moet doen:
Zolang ze de kippenpoten eet krijgt ze nog steeds bot binnen. Veel nekken voeren schijnt zowiezo al niet zo goed te zijn. Dus dat ze ze laat staan komt misschien wel ergens vandaan. Een kippenpoot bestaat altijd nog voor zo'n 20% uit bot. Wat je kan geven als je bang bent voor een tekort aan calcium is gemalen eierschalen. (Uiteraard kan je ook de inhoud van een rauw ei 2 of 3x per week als extraatje geven). De schalen moet je malen anders wordt het calcium niet goed opgenomen.
10% pens en 10% orgaan bestaande uit lever en nier is niet bepaald barf volgens het boekje. Dat is teveel lever en teveel nier. Dus ook hier geldt dat het lijf van de hond misschien aangeeft: stop! Die 10% moet voor de helft uit hart bestaan, de andere helft uit lever en nier. Lever bevat vit. A en die kan je overdoseren. En een overdosering van vit. A is giftig. Van nier hebben ze in feite maar de helft nodig van wat ze aan lever nodig hebben. Hart, wat jij dus als spiervlees geeft, is in feite orgaanvlees.
Blijft voor spiervlees bij jou alleen kopvlees en kipfilet over, dat is wel erg beperkt (kipvlees zit namelijk ook al aan je kippenpoten) en, afhankelijk van de kwaliteit van je kopvlees, mogelijk kwalitatief onder de maat. Maar, beter dit natuurlijk dan helemaal geen vlees.
Lever en ook nier zou ik dus gewoon minderen en dat mindere door hart vervangen. De kippennekken en karkassen even weglaten, misschien lust ze ze straks weer wel af en toe tussendoor. Eventueel gemalen eierschaal geven. Met runderbot zou ik toch voorzichtig zijn, ook voor een rottweiler. Runderbot verteert namelijk slecht en kan verstoppingen veroorzaken (en ook tanden breken).

Het verbaast me wel dat je in Brazilie niet aan meer diersoorten kan komen, dat had ik niet verwacht. Worden er geen andere dieren geslacht??? bejaagd???? zodat je wat meer afwisseling kan geven??? Of is dat niet betaalbaar?? Wat voor vlees kunnen jullie voor jezelf kopen naast kip en rund???

Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten