Vier katten beginnen met kvv

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Barfplaats
Gesponsord bericht

Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Do 25 Feb 2016, 12:44

Hoi,

ik ben Marieke en namens mijn vier knappe katers al een dagje of drie aan het 'lurken' op dit forum. Nu mijn aanmelding gelukt is zal ik gelijk even een berichtje plaatsen.
Heel fijn dat deze site er is. Er is zo veel informatie om te delen!

We stellen ons even voor:
Marieke: trotse 'moeder-en-huishoudster-en-knuffelautomaat' van het viertal. 35 jaar, data-analist en gestudeerd in Wageningen.
Fritz: 4 jaar oud en door een erfelijke gebitsafwijking bijna tandloos. Half Siamees met bijbehorende sirene-mauw :). Door een ongeluk mist hij ook zijn linker achterpoot. Ik heb Fritz overgenomen omdat hij een heel actieve buitenkat is die het niet zo jofel deed op driehoog achter in Amsterdam. Hier in het noorden des lands kan hij altijd veilig naar buiten, lekker jagen en vooral: gymmen! Geen schutting, kippenhok of schuurtje of Fritz weet erop te klimmen.
Hessel: is ongeveer 3 jaar oud en komt uit het asiel. Hessel is in het wild geboren, later gevangen en gesocialiseerd in het asiel. We kwamen elkaar daar tegen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij is heel bescheiden, zacht en knuffelig. Maar vergis je niet: meneer is een uitstekende jager. Hij houdt nu al ruim twee jaar mijn huis vrij van insecten, spinnen en muizen. Hij mag wat dikker worden. Eet vaak met lange tanden en heeft nogal eens diarree.
Meneer Jip heb ik geadopteerd toen mijn oudtante naar het hospice moest. Hij komt oorspronkelijk ook uit het asiel. Jip is een 'koetje' van alweer 12 jaar. Hij is een echte gezelligheidskat al is hij het knuffelen gauw beu. Liever ligt hij er gezellig bij. Hij is een onverbeterlijke pikkedief (eten kun je echt niet laten staan met hem in 1 kamer) en de allerbeste vriendjes met Hessel. Hij is nog opvallend gezond voor zijn leeftijd, behalve een bijna chronische jeuk. Deels vlooienallergie, maar ook als dat onder controle is krabt hij nog. Misschien voedselallergie, maar laat ik eerst kvv met hem proberen voordat ik hem naar de dierenarts sleep, dat vindt hij doodeng...
Pung is van de zomer komen aanlopen. Van een mager scharminkeltje uitgegroeid tot een huiskamerleeuw van ruim zes kilo. We schatten hem op bijna anderhalf jaar oud. Ook Pung is een echte buitenkat en als hij te lang binnen zit drijft hij de andere katten weleens tot wanhoop met zijn streken. Je zou denken dat een ex-zwervertje alles vreet wat hij voorgezet krijgt, maar zo niet Pungelbungel. Dat is een kieskauwer van jewelste. Eigenlijk blieft hij alleen droge brokken met af en toe een kattenmelkje ernaast.

Deze week is Hessel naar de dierenarts geweest en ja hoor: tandplak. Dat is dus al nummer drie binnen een half jaar. Ik betaal me blauw aan de gebitsreinigingen. Daarnaast en daarom wil ik al een tijd overstappen op kwalitatief beter voer, maar als ik in het schap van de dierenspeciaalzaak kijk, schrik ik me een hoedje van de prijzen. Enig struinen op internet maakte me nog meer tegen het standaardvoer (wat daar allemaal in zit... bah!) En bracht me op het idee om vers vlees te gaan proberen. Katten zijn - kan het niet vaak genoeg zeggen - immers carnivoren.

Ik wou als volgt beginnen:
De brokken heb ik subiet de deur uit gedaan. Scheelt nog kastruimte ook.
Het blikvoer (Felix :-[ ) laat ik ze wel op maken.
Omdat ze gevoelige maagjes hebben en omdat ik twee lastige eters heb (Hessel en Pung) zet ik ze heel geleidelijk over. Stap 2 wordt een tussenstap naar kwalitatief hoogwaardig blikvoer. Ik heb gekozen voor Animonda Carny.
Wanneer ze het daar goed op doen, gaan ze met zijn allen over naar kvv. Ik heb mijn oog laten vallen op de Alroda puur om mee te beginnen. Lekker veel smaakjes, dus er zit vast voor iedereen wat tussen. Daarnaast zal ik ze wat hart bijvoeren (geen 10% zoals op de Alroda-site staat, dat lijkt me veel te veel, vooral op dagen dat ze iets krijgen waar al hart in zit). En één of twee keer in de week een vismaaltijd, daar moet ik nog wat mee stoeien. In ieder geval niet te vaak, ik had al gelezen dat je ergens tussen de 5 en 10% van het totaalmenu moet zitten.
En misschien... voor de toekomst... laat ik de heren met tanden daarna overstappen op BARF. Maar eerst eens kijken hoe dit gaat.

Kvv-tips en ervaringen ZEER welkom! :biggrin2:
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 5441
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor dinky89 » Do 25 Feb 2016, 15:41

Welkom!

Heb je een speciale reden waarom je de katten eerst over wilt zetten naar kwalitatief blikvoer en daarna pas naar kvv over wilt stappen?

Bij alroda puur is het belangrijk om diersoorten af te wisselen om compleet te zijn: http://www.voerwijzer.com/kvv-vergelijken-kat
Voerwijzer vind ik zelf een erg fijne vergelijkingssite voor verschillende merken.
Zelf geef ik regelmatig haaksbarf of tinlo maar dat hangt samen met het assortiment dat in de buurt verkrijgbaar is ;)

Aangezien je aangeeft dat je uit het noorden van het land komt is de facebookgroep noordelijke barfers misschien ook wel een groep om bij aan te sluiten?
Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Do 25 Feb 2016, 16:09

Hoi Dinky,

dank voor de tips. Fijn om gelijk zo'n uitgebreide reactie te krijgen.

Ik ga die facebookgroep zo dadelijk even opzoeken. Verkooppunten zijn in het noorden dun gezaaid. Allicht kunnen we elkaar dan helpen inderdaad.

Ik heb twee redenen om een extra tussenstapje te doen voordat ik ze op kvv zet.
1. Meneer Jip is al 12 en niets anders gewend dan brokken en gewoon blikvoer. Hij heeft best een gevoelig maagje en is kortgeleden flink ziek geweest van een paar ontstoken kiezen. Daar is hij nog niet helemaal overheen en hij mag sowieso wel een paar onsjes zwaarder. Ik denk daarom dat de overstap ineens te groot voor hem is.
2. Hessel gaat al aan de dunne als je naar hem wijst. Hoewel ik denk dat het aan de meuk in de brokken en evt. het blik ligt, neem ik liever het zekere voor het onzekere. Ik kijk bij hem dus eerst hoe hij überhaupt reageert op een groter aandeel echt vlees in zijn voeding.

Misschien ben ik wel te voorzichtig, hoor. Bezorgde mama hier :o
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 8076
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor pearlsofpassion » Do 25 Feb 2016, 16:15

Je kan het voorzichtig proberen maar hou wel in je achterhoofd dat rauw vlees en verhit voedsel als blik niet altijd goed samen gaan. Dus als er katten spijsverteringsproblemen opduiken bij je katten wanneer je wat kvv onder het blik mengt, kan het goed zijn gewoon eens enkel kvv te geven en dat een weekje vol te houden. Als ze kvv zo eten dan is er een kans dat wanneer je enkel vers vlees geeft de problemen snel verdwijnen. Sneller dan wanneer je stap voor stap overgaat. Het valt echter niet met zekerheid te voorspellen. En als ze het niet zomaar eten heb je eigenlijk toch geen andere keuze dan te mengen.
Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Do 25 Feb 2016, 17:58

Dank Pearlsofpassion,

dat van die combi rauw / gekookt ga ik zeker onthouden. Dus als er eentje vreselijk aan de slinger gaat zet ik hem direct over en kijk hoe dat werkt. Lijkt wel cold turkey :biggrin2:
Gebruikersavatar
frodo quin
5-sterren
Berichten: 2064
Lid geworden op: Wo 28 Sep 2011, 23:06

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor frodo quin » Do 25 Feb 2016, 21:42

Welkom hier :)

Alroda vind ik een goed merk, maar ik zou ook wel een paar merken afwisselen. Darf kan je trouwens samen met alroda bestellen, dat is dezelfde fabrikant. Overzetten hoeft op zich niet met een tussenstap, maar mag wel als je dat liever hebt. Wat kan helpen bij overzetten als ze geen rauw willen naast mengen met natvoer is: wat warm water (niet van de boiler) door de kvv en beperkt voeren.
Henk
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Zo 01 Nov 2015, 13:26
Locatie: Utrecht

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor Henk » Do 25 Feb 2016, 22:06

Welkom.

Mijn kat is ook via blik overgestapt op vers. Bleek voor hem niet nodig want meneer vindt vers veel lekkerder dan brok en blik.
Alroda, Tinlo barfmenu en Haaksbarf zijn hier favoriete KVV merken, maar eigenlijk is alles lekker.

Het verhaal van Jip klinkt bekend: komt Jip toevallig uit Utrecht?
Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Do 25 Feb 2016, 22:38

Ah super, wat fijn!
Goed idee van dat warme water.
En van die merken afwisselen dat wist ik nog niet. Klinkt eigenlijk wel logisch. Is die afwisseling ook nodig ivm compleet voeren? Vooralsnog heb ik een heeeeeleboel smaakjes besteld van de Alroda (wel een stuk of 8 geloof ik) dus afwisselen binnen het merk gaat zeker lukken de eerste tijd.

En krijg nou... Meneer Jip komt inderdaad uit het Utrechtse. Ik heb hem geadopteerd toen mijn oudtante Riet te ziek werd om voor hem te zorgen. Dat was al heel lang de afspraak tussen ons. De ouwe man heeft het hier reuze naar zijn zin gekregen gelukkig :)
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13402
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor koekje » Vr 26 Feb 2016, 02:23

Afwisseling is goed ja. Binnen het merk zelf, dat je een soort van compleet voert, maar wissel ook andere merken en daarvan andere smaken af. Zo krijgen je katten en zo compleet mogelijk palet binnen aan vitamines en voedingsstoffen. En je wedt daarmee niet alleen op 1 paard.
Hou er wel rekening mee dat een aangebroken rol kvv niet eeuwig houdbaar is, ook niet als je deze bevroren in stukken hebt gehakt. Ik hou voor ontdooid 1-2 dagen aan (ook voor dichte rollen, ontdooid id ontdooid) en voor bevroren rollen 2 tot echt maximaal 3 weken. Wat ik doe is een rol aansnijden in bevroren toestand en als deze op is, pas weer een andere smaak of ander merk.
Henk
1-ster
Berichten: 9
Lid geworden op: Zo 01 Nov 2015, 13:26
Locatie: Utrecht

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor Henk » Vr 26 Feb 2016, 08:51

Dan is het inderdaad de Jip die ik ken. En ik heb je oudtante gekend.
Toen ze ziek werd, hebben we ons wel zorgen gemaakt om Jip. Goed om te horen dat hij het zo fijn heeft bij jullie.
Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Vr 26 Feb 2016, 10:15

Wat gaaf Henk! De wereld is toch maar klein :) Heel uniek dat wij elkaar dan tegenkomen op dit forum. Ik zal eens kijken of ik fotootjes van het stel gepost krijg. Dan kun je zien hoe het met Meneertje Jip is (hij is hier Meneer Jip gaan heten omdat we al een hondje hebben dat Yip heet, dat werd een ietsiepietsie verwarrend).

Goed, over naar kvv-zaken :)

Rollen bevroren snijden zal wel lukken denk ik. Gaat dat het makkelijkst met een broodzaag of juist met een goed koksmes? En ik heb een vrij behoorlijk vriesvak dus daar past het allemaal goed in. Met vier katten is zo'n rolletje van 250g meestal binnen een dag op, behalve het hart en de vis. Ik denk dat ik de rolletjes hart dan in bevroren toestand in porties ga verdelen en die apart (bevroren en wel) even opnieuw inpak in plastic. En voor de vis net zo. Lijkt dat een strak plan?
Gebruikersavatar
mariekes_katten
3-sterren
Berichten: 175
Lid geworden op: Wo 24 Feb 2016, 19:22

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor mariekes_katten » Vr 26 Feb 2016, 10:35

Afbeelding Dit is Fritz zijn knappe hoofd
Afbeelding En deze tevreden meneer is Pung
Afbeelding Het lieve koppie van Hessel
Afbeelding Tot slot: mooie Meneer Jip
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13402
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor koekje » Vr 26 Feb 2016, 10:59

Ik vind broodmes exclusief voor brood. Ik snij de kvv met een zwaar hakmes of vleesmes/koksmes.
Gebruikersavatar
dinky89
5-sterren
Berichten: 5441
Lid geworden op: Di 20 Nov 2012, 10:54

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor dinky89 » Vr 26 Feb 2016, 11:49

Ik gebruik voor het portioneren een broodmes, maar wel een ander broodmes dan voor mijn eigen brood ;)
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 8076
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor pearlsofpassion » Vr 26 Feb 2016, 12:06

Zeker niet meer dan 10% hart in totaal voeren hè. Wat ze bij Alroda ook beweren. Dat is zelfs al erg veel, 6-7% is mooier. Als je nog wat zou moeten toevoegen omdat er anders te veel bot in zit, kan je beter spier toevoegen. Iets van filet of gelijk wat van vlees dat je vind. Enkel varken moet je vanaf blijven.

Ik zou ook meerdere merken voeren, dan gaan de percentages waarschijnlijk beter zijn.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Vier katten beginnen met kvv

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten