IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Barfplaats

Siberienne

IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Siberienne » Za 30 Jan 2016, 22:19

Hmm, dit wordt een heeeele lange post, maar ja, als je altijd gezonden honden hebt gehad en dan ineens heb je er een met een mogelijk chronische ziekte, dan krijg ik de neiging om er alle van te willen weten. En omdat hier veel mensen zijn die fanatiek bezig zijn me de gezondheid van hun hond, dacht ik, ik gooi mijn gedachten in de groep ... hopend op een vruchtbare discussie... dit is dus een meer algemeen stuk, niet zozeer over mijn eigen hond:

IBD = Inflammatoire darmziekte. Niet een infectie maar een ontstekingsreactie die ‘overdreven’ is. Enkele gedachten over oorzaak en gevolg en hoe breng je het tot rust.

De darm is een bijzonder onderdeel van het afweersysteem. Er woont en komt vanalles in de darm dat niet lichaamseigen is. Het is tegelijk een barriere tegen infecties en een toegangspoort voor voedsel.

Wanneer gaat het mis en wat gaat er mis, daar ben ik op gaan zoeken, omdat ik wil begrijpen wat er gebeurt..

Ik kom eigenlijk op het volgende uit: IBD ontstaat
Ten gevolge van infectie: bv giardia, clostridium perfringens, coccidiose
ten gevolge van een voedsel intolerantie (ik noem het even bewust geen allergie) ((een mooi term hiervoor “food responsive chronic enteroathY’ oftewel darmziekte die al langer bestaat en reageert op voeding)
ten gevolge van extreme reactie op normale darmbacterien

Bij alledrie speelt een ‘overdreven ontstekingsreactie’ een rol.

1) het begint met een infectie waarop het lichaam overdreven heftig reageert - beschadiging darmwand, waardoor deze gaat lekken.
Door het verstoren van de darmwand, is ook de lokale afweer daar verstoord en de balans zoek in het immuunsysteem. Stoffen die normaal in de darm herkend worden, deels afgebroken, komen nu rechtstreeks in het bloed. Mn eiwitten: ontstekingsreactie aangewengeld.
Mn bij giardia, die zich niet beperkt tot de dikke darm, zie je bij mensen ook malabsorptie ontstaan. Zou dit bij honden ook spelen? Dan zou mn bij langdurige giardia infecties gewichtsverlies een rol spelen, en vitamine tekorten.n
Behandeling; belangrijkste infectie weg. Darm moet tijd krijgen te herstellen; licht verteerbaar voer, onbekende eiwitten zodat de immuunrespons die als het ware aangezwengeld is, weer tot rust kan komen. Bij herstel van de darmen, voeding langzaam uitbreiden. Het zal best kunnen dat bepaalde voedingsmiddelen wel weer verdragen worden omdat de trigger voor de afweerreactie weg is. Maar het kan ook zijn dat zich een levenslange intolerantie voor bepaalde zaken opgebouwd heeft.
De verstoorde darmflora moet zich weer gaan herstellen.

Volgens mij zou dit niet leeftijdsgeboden zijn; ligt er maar aan wanneer de infectie opgelopen wordt. Omdat het een gevolg is van een doorgaande triggering van het afweersysteem door de langdurige infectie, is gebruik van immuun-onderdrukkende medicatie (prednison, maar ook bv pentasa) mogelijk niet nodig. Ik zeg mogelijk, want het kan gaan om een overdreven ontstekingsreactie die wellicht wel tot rust moet worden gebracht. Er zou ook nog best verschil kunnen zijn tussen langdurige verwaarloosde infecties of “gewone” infecties waarbij het aan het afweersysteem van de hond ligt dat er “overdreven” gereageerd wordt.

(( qua diagnoses; Ik vergelijk de diagnostiek naar darminfecties met die van mensen; giardia nog vaak met sneltest, microscopie of elisa (het Woud). Bij mensen allang vervangen door PCR techniek op aantonen erfelijk materiaal van de parasiet. Dat is gevoeliger en geen fout negatieven door uiteenvallen van de parasiet tijdens transport.
Ik kom in NL nog niks tegen over clostridium infecties, testen erop al helemaal niet. Kan ook langdurige dikke darm infecties geven.))

ad 2) een ontstekingreactie in de darm op een bepaald onderdeel van voeding. Kan bv tegen gluten zijn maar ook tegen bepaalde dierlijke eiwitten.
((Bij mensen : coelliakie. Bij mensen bouwt zich dit langzaam op. Antistoffen tegen gluten spelen een rol (anti TTG)> het aparte is dat bij hele jonge kinderen antistoffen tegen gluten voorkomen bij eerste blootstelling eraan maar dat die bij een groot deel ook weer verdwijnen. (ik kan even de studie niet meer precies aanhalen, maar het idee erachter is dat het lichaam wel antistoffen aanmaakt maar in een deel van de gevallen die aanmaak ook weer stopt en er wel een tolerantie voor gluten ontstaat, juist door vroegtijdige blootstelling. Niet zoveel praktische consequenties maar wel in het kader van dat het een verstoorde afweer reactie is met een erfelijke component; het ene individu krijgt het wel, het andere niet))
Bij honden komt intolerantie voor gluten en rund schijnbaar best veel voor, met kip ook hoog in het lijstje (volgens mijn dierenarts dan dus)

ad 3) Extreme reactie op “normale darmbacterien, zoals E. coli.
Verergering van de klachten treed op als de darmflora onevenwichtig is (dysbiose)
In onze darmen leeft een complexe geheel van verschillende bacterien. Slecht een klein deel hiervan is met normale technieken te kweken. Pas de laatste jaren zijn deze gemeenschappen geheel in kaart te brengen. Bij IBD bij mensen en bij honden zijn er overeenkomsten in welke bacterien minder aanwezig zijn. Voor wie de details wil: Afname in Firmicutes, Bacteroidetes en toename van Proteobacterien (hieronder vallen ook de E> coli) Afname in de diversiteit van Clostridium spp. Wat wel weer aangeeft hoe complex het is: bepaalde Clostridia geven klachten, anderen beschermen. Overigens verschilt het ook weer in welk deel vd darm je kijkt en of je poep analyseert of darmbiopten wat je vindt, dus studies zijn soms lastig te vergelijken.
Het is nog niet duidelijk hoe het hier zit met oorzaak en gevolg : raakt de darmflora verstoort en treed er daardoor een ontsteking op, of is er een ontstekingsreactie die de darmflora verstoort.

Omdat een overdreven ontstekingsreactie op iets normaals het onderliggende mechanisme is, zal het noodzakelijk kunnen zijn om afweer onderdrukkende medicatie te geven. Middelen die ik tegenkom bij honden zijn corticosteroiden, maar ook sulfasalzine, mesalazine en azathioprine.
In de fytotherapeutische hoek wees Lily mij op Boswellia Extracten daarvan worden ook bij mensen met vergelijkbare ziektebeelden onderzocht. (o.a. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367210/ : noemt ook nog Kurkuma als ondersteunend bij remissie , oftewel “houdt de boel rustig)

Wat zorgt voor goede / slechte darmflora? Een paar voorbeelden die ik tegen kwam (overzicht is vast bij lange na niet compleet, graag aanvullingen)
Koolhydraten die niet opgenomen worden, zoals inuline en fructo-oligosacchariden (oligo-sacchrariden = korte keter suikers), ook wel pre-biotica genoemd, stimuleren de groei van Bifidobacterium en Lactobacillus species, en vormen een grondstof (substraat) voor de productie van korte keten vetzuren voor deze bacterien. Korte-keten vetzuren, vooral butyraat, zijn een energiebron voor de cellen van de dikke darm (colonocyten) en stimuleren de barriere functie van de darm.
Andere stoffen hebben weer een mogelijk verslechterend effect: ijzer stimuleert de groei van bacterien die de mogelijkheid hebben om in de cellen vd darm te overleven en daar een schadelijk effect te geven em aluminium, wat de door bacterien aangezwengelde afweerreactie kan stimuleren. Beiden worden gebruikt als conserveermiddelen.

Wat ik in 1 bijzin over een studie vind, is dat het voeren van een dieet met gehydrolyseerde (lees; de commerciele hypoallergene brokken) , geen effect heeft op de samenstelling van de darmflora. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/vms3.17/epdf ) .

Het effect van vers vlees en/of probiotica op de darmflora bij gezonde honden is nog niet heel goed onderzocht. Als je al iets doet met probiotica bij IBD dan lijkt een combinatie preparaat met iig Lactobacillus acidophilus en L. jonhsonii nog het meest veelbelovend.


Wat ook nog wel interessant is : “ None of the 19 commercial diets contained all the claimed whereas one or more of the listed components could be isolated from around 50% of samples. Eleven samples contained additional, related organisms and more than 25% of tested diets showed no relevant bacterial growth. “ dus van alle commerciele hondenvoeders die claimen pro-biotica te bevatten, kon uit de helft een deel van de beloofde stammen gekweekt worden, elf bevatten ook nog bacterien die er niet op stonden en een kwart bevatte helemaal geen levende bacterien van de geclaimde pro-biotica,
Ernst kan wisselen, net als leeftijd van optreden bij mensen, waarom dan bij honden niet? Net als leeftijd van optreden. Bij mensen met auto-immuunziekten is het ook zoeken naar wat voor dieet helpt om de klachten binnen de perken te houden. Zo ken ik een collega met reuma die geen rood vlees moet eten, dan krijgt ze acuut meer gewrichtsklachten, een vriendin met IBD moet 'saai' eten; niet teveel kruiden, maar bv ook geen drop en geen varkensvlees en niet te veel variatie

Wat ik wel erg interessant vond: de eosinofiele colitis die typisch bij Boxers voorkomt is geassocieerd met E. coli bacterien die “enteroinvasief” zijn oftewel de in de darmwand doordringen. Ook bij mensen zijn dit soort E. coli’s gelinked met het ontstaan van IBD. Deze bacterie wegpesten leidt tot vermindering van klachten.
(bron http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... -16489.pdf )

Biopten; grove onderverdeling naar aanleiding van soort cellen dat gezien wordt. Er is echter geen verband bekend tussen beeld en oorzaak? Ik kan het althans niet vinden. Hooguit wel bij boxers: vaststellen van de eosinofiele enteritis heeft denk ik wel gevolgen voor de behandeling en de prognose (en het fokken dus, gezien de erfelijke component ervan).

De genen die geassocieerd zijn met het ontstaan van IBD, reguleren afweerreacties, de barriere functie van het slijmvlies van de darm en het doden van genes associated with the pathogenesis of IBD regu- late innate immune responses, mucosal barrier function and bacterial killing.

Kortom, IBD is complex, verwarrend dat colitis en IBD soms door elkaar gebruikt worden. Ik vind het belangrijk mij te realiseren dat als een hond al ziek is, je niet in dezelfde situatie zit als wanneer je kijkt 'wat is het beste eten voor mijn hond'. Wat voor een gezonde hond goed is, hoeft dat niet te zijn voor een IBD hond.
Ik zou zelf best een immuun onderdrukkend medicijn willen proberen - mits er geen infectie speelt. Starten hoeft niet altijd eindeloos gebruiken te betekenen. Ook dit soort medicijnen kunnen als kuren gebruikt worden. 
Voeding; complex hoe je een gammele darm weer in conditie krijgt. Het is een evenwicht tussen lichaam, darmflora, voeding. Mocht een hond op immuunsupressie moeten, dan zijn zaken die voor een gezonde hond geen probleem zouden mogen zijn (zoals salmonella, campyobacter) dat dan ineens misschien wel. Zoveel mogelijk controle over wat je dan voert lijkt me nuttig.

Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/vms3.17/epdf
http://www.nature.com/nrgastro/journal/ ... p0528.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... -16489.pdf
Larshann
3-sterren
Berichten: 135
Lid geworden op: Za 24 Mar 2012, 19:13

Re: IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Larshann » Za 20 Feb 2016, 19:38

Ik heb zelf een hondje met IBD, ik heb er al veel over gelezen, maar ik vind jouw samenvatting heel erg duidelijk, en zet alle beetjes informatie die ik zelf al had netjes bij elkaar.
bedankt om het hier te delen !

Mijn hond heeft waarschijnlijk de eerste vorm, met een erge voedselintolerantie als gevolg, of anders de 2de vorm.
Volgens de specialiste die ons erg geholpen heeft had het geen zin om haar prenisolone of iets dergelijks te geven, ze krijgt enkel medicatie tegen misselijkheid en aangepaste voeding.
Gebruikersavatar
Qwea
4-sterren
Berichten: 441
Lid geworden op: Di 07 Mei 2013, 13:51

Re: IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Qwea » Do 03 Mar 2016, 14:33

Edit: Ik zie dat er in mijn post dingen staan die TS ook al bevestigd :)

Omdat ik net een uitgebreid document over IBD bij honden heb gelezen wil ik hier even op inhaken. Om zoveel mogelijk kennis centraal te hebben :)

Van wat ik zojuist allemaal tegen kwam en ook bij mezelf zie in de praktijk (crohn) is dat voeding toch wel een grote rol lijkt te spelen bij IBD. Met name ook de verhouding omega 3 en omega 6. Waar die verhouding 4:1 zou moeten zijn (humaan), is die verhouding veelal ergens rond de 15-16:1. Deze grote afwijking is in honden niet veel anders. Ook daar is de juiste verhouding ver te zoeken.

Omega 6 zou een ongunstig effect kunnen hebben op IBD terwijl omega 3 juist een positief effect kan hebben.

Bij IBD zijn eigenlijk 3 factoren betrokken. Genetische aanleg / imuumsysteem, omgevingsfactoren en de intestinale omgeving (darmflora). Deze 3 moet je in balans zien te krijgen. Dit kun je bereiken in een acute/actieve fase met imuumsupressiva zoals o.a imuran/prednison/budeson, voeding en pro/pre/synbiotica.

Ook is de juiste verhouding macronutriënten iets waarmee je best resultaat kan boeken. Voor elke hond is die verhouding natuurlijk anders, maar ik denk wel dat dit iets is waar men zeker rekening mee moet houden. Daarom denk ik ook dat barf beter is dan KVV. Want met KVV heb je geen controle over de macro's, met barf wel. En dus kun je aanpassen en bijsturen.

Bij dunne darm aantasting kan een licht verteerbaar dieet (low-residu) in de acute fase resultaat geven terwijl bij een aantasting van de dikke darm een meer vezelrijk dieet een optie zou kunnen zijn. Ook lees ik dat middellange keten vetzuren (MCT) een positief effect hebben op IBD, zeker bij dieren die vermagerd zijn door de IBD. Een vetrestrictie kan bij erge malabsorptie de symptomen verminderen.

Verder lees ik dat het handig is om in een acute fase 1 eiwitbron en 1 KH bron te geven, ipv meerdere. Zo limiteer je de antigene belasting (datgene waar de hond op reageert) en kan alles tot rust komen. Het liefst doe je dit met een volledig nieuwe eiwitbron, maar als je zoals ik al van alles hebt gegeven, zit dat er niet echt meer in ;D ;D ;D

Uiteindelijk moet je eiwitbronnen gaan toevoegen om te kijken waar de hond op reageert.

Ik moest met name hier wel een beetje om glimlachen;

Een gehydrolyseerd dieet bevat korte peptiden van 6000 tot 15000 dalton, waarvan verondersteld
wordt dat ze niet antigeen zijn en bijgevolg geen immunologische reactie kunnen uitlokken
(Puigdemont et al., 2006; Serra et al., 2006; Olivry en Bizikova, 2010). Mandigers (2010) meldde
echter dat het effect van deze diëten nog onvoldoende bewezen is.

Er werden op korte termijn geen verschillen waargenomen, maar op langere termijn was de remissieratio veel hoger in de groep
honden die een gehydrolyseerd dieet kregen, dan bij de honden met een controledieet. Deze
resultaten kunnen het gevolg zijn van de gestegen verteerbaarheid van de gehydrolyseerde eiwitbron.
De studie was echter open-label, waardoor mogelijk een bias in de resultaten geïntroduceerd werd


Ik ben er van overtuigd dat een gehydrolyseerd dieet zoals Royal Canin hypoanallergenic niet perse nodig is. En dat je je hond prima rauw kan blijven voeren, als je maar de juiste verhoudingen hebt en weet waar je hond nou zo op reageert.

Voordat IBD gesteld kan worden moeten eigenlijk alle differentiaal diagnoses waarin een bacterie een rol speelt zoals bv Giardia, Salmonella, campyobacter, fungi, algen en nematoden uitgesloten worden.

Niet infectieuze extra gastro intestinale oorzaken waaronder hyperthyroïde, nierfalen, leverfalen, ect moet je ook uitsluiten.

And last but not least moeten ook de Niet infectieuze gastro intestinale oorzaken zoals Lymfoma, lymfoma sarcanoma, adeno carcinoma, vreemd voorwerp, ect worden uitgesloten.

Uiteindelijk als dat allemaal negatief is kun je vrij zeker de diagnose IBD stellen.

Volgens de literatuur is het handig om honden met IBD regelmatig te testen op de vitamine b's en foliumzuur om een eventuele malabsorptie in de kiem te kunnen smoren.

Voor mensen die het boeiend vinden; http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/8 ... 001_AC.pdf daar het complete document.
Siberienne

Re: IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Siberienne » Do 03 Mar 2016, 20:50

Qwea schreef:a
Voordat IBD gesteld kan worden moeten eigenlijk alle differentiaal diagnoses waarin een bacterie een rol speelt zoals bv Giardia, Salmonella, campyobacter, fungi, algen en nematoden uitgesloten worden.

Niet infectieuze extra gastro intestinale oorzaken waaronder hyperthyroïde, nierfalen, leverfalen, ect moet je ook uitsluiten.

And last but not least moeten ook de Niet infectieuze gastro intestinale oorzaken zoals Lymfoma, lymfoma sarcanoma, adeno carcinoma, vreemd voorwerp, ect worden uitgesloten.

Uiteindelijk als dat allemaal negatief is kun je vrij zeker de diagnose IBD stellen.

Volgens de literatuur is het handig om honden met IBD regelmatig te testen op de vitamine b's en foliumzuur om een eventuele malabsorptie in de kiem te kunnen smoren.

Voor mensen die het boeiend vinden; http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/8 ... 001_AC.pdf daar het complete document.


ik ben het niet helemaal met je eens wat betreft het het uitgesloten moeten hebben van infecties. Ik denk namelijk dat het niet zo zwart-wit is. Neem nou bv Giardia: uit een Duits onderzoek (sorry, kan even de ref niet meer vinden- mijn fout) bleek dat bijna 50% van de honden drager zou zijn. Het overgrote deel heeft daar geen last van. Als een hond wel last heeft van de giardia, is dat niet per se omdat er iets vreemds in de darm zit maar omdat hij (of zij) er overdreven op reageert. Je kunt dan IBD niet als iets los staands van infectie zien. Eigenlijk is de IBD dan een overdreven reactie van het eigen afweersysteem op de aanwezig parasiet. Zonder de overdreven afweer zou het beest er misschien ook wel zitten maar zonder dar de hond er last van heeft.

_ en even semantiek, sorry, maar giardia is geen bacterie maar een parasiet. Dat is echt een enorm verschil. Verder mis ik in het rijtje de helicobacter en de spirocheten, terwijl ik oprecht nog nooit gehoord heb van een darminfectie door algen? Heb jij een idee welke dat zouden moeten zijn? Of fungi? Gisten zijn normale darmbewoners, invasieve schimmels komen volgens mij alleen maar voor bij ernstig immuungecompromiteerde honden. Of ik ken ze niet, dat kan ook ;)

Dank voor je aanvullingen verder!
Gebruikersavatar
Qwea
4-sterren
Berichten: 441
Lid geworden op: Di 07 Mei 2013, 13:51

Re: IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Qwea » Vr 04 Mar 2016, 08:00

Siberienne schreef:ik ben het niet helemaal met je eens wat betreft het het uitgesloten moeten hebben van infecties. Ik denk namelijk dat het niet zo zwart-wit is. Neem nou bv Giardia: uit een Duits onderzoek (sorry, kan even de ref niet meer vinden- mijn fout) bleek dat bijna 50% van de honden drager zou zijn. Het overgrote deel heeft daar geen last van. Als een hond wel last heeft van de giardia, is dat niet per se omdat er iets vreemds in de darm zit maar omdat hij (of zij) er overdreven op reageert.

maar alle IBD symptomen kunnen ook komen door giardia. Dus voordat je de diagnose IBD stelt, is het verstandig om als er uit de ontlasting Giardia naar voren komt, toch Giardia eerst aan te pakken. Behandel je het niet, weet je ook niet met zekerheid dat het daar niet aan ligt.

Je kunt dan IBD niet als iets los staands van infectie zien. Eigenlijk is de IBD dan een overdreven reactie van het eigen afweersysteem op de aanwezig parasiet. Zonder de overdreven afweer zou het beest er misschien ook wel zitten maar zonder dar de hond er last van heeft.

Dus, als je de parasiet behandeld en de klachten gaan weg, heb je wel je oplossing mijn inziens, zonder dat je daarvoor imuumsupressiva nodig hebt.

_ en even semantiek, sorry, maar giardia is geen bacterie maar een parasiet. Dat is echt een enorm verschil. [/Quote]
Je hebt helemaal gelijk. Er had ook moeten staan :

Voordat IBD gesteld kan worden moeten eigenlijk alle infectieuze differentiaal diagnoses zoals bv Giardia, Salmonella, campyobacter, fungi, algen en nematoden uitgesloten worden.


Giardia is wel een infectie. Maar dan parasitair idd :) Mea culpa.

Verder mis ik in het rijtje de helicobacter en de spirocheten

Ik ook! Slingerde google aan en als helicobacter gevonden is icm met een ontsteking dan zou je die link kunnen leggen. spirocheten zegt google weinig over verder.

terwijl ik oprecht nog nooit gehoord heb van een darminfectie door algen? Heb jij een idee welke dat zouden moeten zijn? Of fungi? Gisten zijn normale darmbewoners, invasieve schimmels komen volgens mij alleen maar voor bij ernstig immuungecompromiteerde honden. Of ik ken ze niet, dat kan ook ;)


Voor de algen: Prototheca
Voor de funghi: Histoplasma en Phytium.Dank voor je aanvullingen verder!


Ik duik er nog even verder in! :)
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: IBD bij honden - mijn gedachten op papier

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten